lekka - 5765 przepisów (strona:240/385)

Bułki z owsianką 142

Przygotowanie: Zaczyn: wieczorem w naczyniu wymieszać drożdże, mąkę i wodę. Przykryć folią i odstawić  w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc. Płatki owsiane zalać połowa mleka i na lekkim ogniu i gotować tak długo, aż wchłoną mleko. Ostudzić. Masło roztopić. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać resztę mleka, masło, zaczyn, zimne płatki, drożdże, cukier, sól i za pomocą

Ala piecze i gotuje
Churros 197

cukier waniliowy,sól i masło. Do wrzątku wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odstawać od garnka. Zdjąć i pozostawić do przestudzenia. Gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku i miksować. Ciastem napełnić worek cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na rozgrzany olej churros o długości około 10 cm odcinając ciasto nożyczkami. Smażyć z wszystkich

Ala piecze i gotuje
Babka z szafranem i daktylami 174

ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie bez wcześniejszego natłuszczania. Formy są bardzo lekkie, elastyczne – zachowują kształt nawet po zwinięciu, oraz są łatwe do czyszczenia.   Bardzo dziękuję firmie TUPPERWARE za otrzymaną formę do testowania

Ala piecze i gotuje
Babka czekoladowa z szampanem 273

Dzisiaj babka kakaowa z dodatkiem szampana cała oblana czekoladą. Ma bardzo ciekawy smak, puszysta, aromatyczna i lekko wilgotna. Źródło Moje wypieki . Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 9 łyżek kakao 2 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 duże jajka 250 ml oleju rzepakowego 300 ml szampana 200 g czekolady mlecznej

Ala piecze i gotuje
Chleb tygrysi 166

bochenek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć na 15 minut do wyrastania. W tym czasie przygotować polewę na skorupkę. Wszystkie składniki wymieszać i odłożyć. Gdy chleb lekko podrośnie posmarować polewą i włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni.Piec około 50 minut. Pod blachę z chlebem włożyć blachę z wodą by chleb był bardziej chrupiący. Mąkę

Ala piecze i gotuje
Frittata z warzywami 317

białka ubić na sztywno dodać do żółtek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone warzywa, zrumienioną cebulkę, szynkę i lekko przemieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wlać masę jajeczno - warzywną i na górze posypać startym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i zapiekać około 30 minut aż masa

Ala piecze i gotuje
Schab z gorczycą i kolendrą 192

święta robiłam schab z gorczycą i kolendrą. Kruchy z lekką pikanterią w smaku to idealny schabik na świąteczny stół ale nie tylko. Śmiało można go robić również poza okresem świątecznym i szybko zniknie. Składniki: 600 g schabu bez kości Marynata 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 5 ziarenek pieprzu czerwonego

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa w marynacie na oleju rzepakowym 231

lepszego jak pyszna, lekko pikantna domowa szyneczka. Szynka zrobiona w domu to pewność, że nie ma w niej żadnych polepszaczy i konserwantów. Ja coraz częściej ze względu na dzieci muszę robić szynki w domu. te sklepowe coraz mniej im smakują. W sumie to nawet się z tego cieszę. Do marynaty użyłam oleju rzepakowego. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega

Ala piecze i gotuje
Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami 431

drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką i wyrównać powierzchnię. Wylać białą masę,ułożyć pokrojony rabarbar oprószony mąką lekko wciskając do środka. Piec w 170 stopniach około 60 min. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca, po 10 minutach ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem

Ala piecze i gotuje
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 166

szparagów obrać. Zagotować szklankę bulionu dodać dolne części i obierki z szparagów. Gotować około 15 minut. Całość przetrzeć przez gęste sitko. Masło podgrzać dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem i lekko podsmażyć. Dodać odsączone z wody szparagi, zalać szklanką bulionu wlać przetarte szparagi i gotować do miękkości. Wyjąć kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać

Ala piecze i gotuje
Bułeczki z rabarbarem - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 164

jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówką haka gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść po łyżce zimnego rabarbaru. Dokładnie zlepić i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15 minut. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pokruszyć kruszonkę. Piec

Ala piecze i gotuje
Torcik tęczowy bez pieczenia 245

szklance gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Do galaretki arbuzowej i jagodowej dodać po 1 łyżeczce żelatyny i osobno przygotować w szklance gorącej przegotowanej wody. Wszystkie galaretki odłożyć do lekkiego stężenia. Zimne mleko zmiksować, podzielić na trzy części i wlać do tężejących galaretek. Galaretki zmiksować na najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią. Na dnie ułożyć

Ala piecze i gotuje
Galaretka z truskawkami 144

truskawkowa 400 ml wody truskawki 150 ml zimnej kremówki 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Galaretkę wsypać do naczynia, zalać gorącą przegotowaną wodą (400 ml), dokładnie wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć rozlać do foremek i dodać całe truskawki. Włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Foremkę zanurzyć na kilka sekund do gorącej wody i wyjąć galaretkę

Ala piecze i gotuje
Spaghetti z truskawkami 162

truskawek 2-3 łyżki cukru pudru szczypta soli Przygotowanie:   Truskawki umyć i obrać z szypułek. Zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Przelać na sitko i odcedzić, przełożyć do naczynia dodać połowę zmiksowanych truskawek i wymieszać. Nakładać porcje makaronu na talerz i polać pozostałym sosem truskawkowym i udekorować

Ala piecze i gotuje
Tort czekoladowy z truskawkami 372

chwilkę zmiksować. Miałam bardzo sztywną śmietanę więc nie dodałam żadnych usztywniaczy. Margarynę podgrzać ale nie gotować. Dodać cukier puder, kakao i wodę. Energicznie wymieszać, odłożyć to przestudzenia i lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania