lekka - 5765 przepisów (strona:245/385)

Tarta cytrynowa 225

następnie na papier wysypujemy fasolę, która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C.  Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze  5 minut, aż spód lekko zbrązowieje. Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy, który przygotowujemy w następujący sposób: ubijamy śmietanę( średna gęstość), w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem, partiami dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę

Mia Cucina Sofieta
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 338

Serniki zawsze cieszą się dużym wzięciem w naszym domu. Nie pogardzimy żadnym soczystym serniczkiem: lubimy te cięższe i bardziej zbite, oraz te lekkie jak pianka z serka ricotta, uwielbiamy kombinacje z owocami, makiem czy kruszonką. Cieplejsze, już prawie wiosenne dni aż proszą się o równie wiosenne menu. Już jakiś czas temu miałam ochotę na pyszny sernik z brzoskwiniami, dostrzeżony

Mia Cucina Sofieta
Słodko-kwaśna brukselka 186

Ugotowaną brukselkę odcedzamy, szybko przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Na rozgrzanej teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii, przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się lekko pienić dodajemy brukselkę, odciśnięte rodzynki,  prażone orzeszki i otartą skórkę z pomarańczy.  Całość mieszamy i podsmażamy przez ok 4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z pomarańczy

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 164

mielonym, bo to niby nic nowego, a czasem wystarczy odrobina fantazji, aby przygotować nietypowe cudeńka. Zwyłke klopsiki, czy pieczeń rzymska z niebanalnym dodatkiem, zaskoczą niejedno podniebienie.   Zapraszam na lekkie, wiosenne szaszłyki z soczystymi koktajlowymi pomidorkami. Moja starsza córka jedząc upieczone pomidorki wykrzyknęła: Mama zapachniało latem. Te pomidorki są jak swieża conserva ( tak uwielbiany przez Nią gęsty, domowy przecier pomidorowy

Mia Cucina Sofieta
Mazurek chałwowo-orzechowy 158

gorącej jeszcze masy dodajemy  80 g cukru pudru i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się cukru. Na stół wysypujemy część z pozostałego cukru pudru, wylewamy masę piankową, lekko posypujemy cukrem i palcami wyrabiamy jak ciasto. Gdy masa wchłonie cały cukier powinna przybrać formę zwartego ciasta. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do szafki

Mia Cucina Sofieta
Wielkanocny keks z Hortexu 216

powiedział, że keks jest odpowiedni tylko na Boże Narodzenie?  Ten, na który zapraszam Was dzisiaj, jest kolorowy i bardzo wiosenny, w sam raz na Wielkanocny stół. Ma lekką, biszkoptową strukturę i obfituje w mnóstwo nasączonych rumem bakalii i orzechów, pysznie chrupiących w każdym kęsie.  Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom kandyzowanym

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 155

Pyszne, lekkie i mięciutkie bułeczko-supełki z czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem  będą hitem niejednej majówki. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne w podaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci. Już po upieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą

Mia Cucina Sofieta
Torta Caprese 195

Składniki na tortownicę 24 cm: 250 g gorzkiej czekolady 300 g migdałów 200 g masła 200 g cukru 5 jajek (białka i żółtka osobno) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.  Miekkie masło ubijamy mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy letnią czekoladę i zmielone migdały. W osobnym naczyniu ubijamy białka, stopniowo dodając cukier. Ubita piana

Mia Cucina Sofieta
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 196

rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość). Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt długiego sznura (ok 2 m). „Sznurek ciasta” skręcamy wkoło własnej osi, a następnie w spiralę. Tak uksztaltowaną focaccię przenosimy na papier i na blaszkę

Mia Cucina Sofieta
Wytrawna bruschetta z truskawkami 190

takie spotkania świetnie nadaje się bruschetta. Przystawka szybka i łatwa w przygotowaniu, która doskonale podkreśli walory sezonowych warzyw. Świeża i aromatyczna, świetnie zaostrzy apetyt przed grillem, a podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu.   A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem „zmyślny wynalazek”. Wystarczy  podpieczona kromka chleba z ulubionymi dodatkami, czosnek

Mia Cucina Sofieta
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 269

blaty), wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy.  Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru

Symfonia Smaków
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 148

jest – ponieważ jedynym dodanym cukrem jest ten, który występuje w piankach i Michałkach®. Dodatek cytryn sprawiają, że tarta jest ciut wytrawna, ponieważ przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie.  Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej

Symfonia Smaków
12. Ciasto bez jajek na waniliowym serku, czyli... jabłecznik :) 181

ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone połówki jabłek i lekko posypujemy cynamonem. Tak ułożone jabłka przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta.  Ja posmarowałam wierzch ciasta białkiem jaja w trakcie pieczenia- w ogóle nie chciało mi się zarumienić, a spód był już

Symfonia Smaków
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 200

smakowitości pizzerinek w dużej mierze decyduje również „polewa” jajeczno-mleczna, która po upieczeniu przybrała chrupiącą skórkę, a pod spodem  w towarzystwie fety i goudy utworzyła apetyczną lekką „pierzynkę” śmietanowo-serową rozpływającą się wręcz w ustach. Jest bardzo ciekawa i na pewno wypróbuję ją do innych słonych wypieków. Składniki na pizzę, jak i na te właśnie pizzerinki można dobrać oczywiście

Symfonia Smaków
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 212

wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza propozycja to wersja lodów trochę oszukanych. Ale bardzo smakowitych, lekko kwaskowatych, które idealnie zgrają się z kubkiem pełnym ulubionego ciepłego napoju i poprawią humor nawet tym nieznoszącym zimowej aury!  Zapraszamy! (; Składniki ( na 6 porcji): Pół opakowania gotowych mini gniazd bezowych

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania