lekka - 5765 przepisów (strona:243/385)

51. Wiosna, wiosna! Czyli zielone pesto z pietruszką i pistacjami. 177

Dzień dobry!  Jest pięknie, słonecznie i zaczyna robić się zielono. Nasz blog już po pięćdziesiątce, ostatnio kalorycznie i słodko, więc dziś pora na coś zdrowszego i lekkiego. Proponujemy Wam na dzisiejszy obiad pyszne, zielone pesto z pistacjami, pietruszką i czosnkiem  jako dodatek do makaronu. Danie idealne na wiosenne popołudnia. My nasze pesto połączyłyśmy z makaronem diet-food spaghetti

Symfonia Smaków
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 215

miseczce). Tak postępujemy z każdym następnym (aż do wyczerpania się zapasów ;)).  Możemy kwiaty suszyć całą noc na powietrzu w temperaturze pokojowej, lub wstawić (jak u nas) do nagrzanego lekko piekarnika. Pozostawić otwarte drzwiczki i pół godziny/ godzinie wyjąć je. Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków

Symfonia Smaków
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 202

właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym, delikatnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii, który sprawia, że wraz z każdym kęsem chce się więcej... (:  A więc naprawdę polecamy zaserwować sobie

Symfonia Smaków
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 201

Kolejno czosnek obieramy, również siekamy na bardzo drobno, ser kozi (lub feta) kroimy w dość drobną kostkę i równiez odstawiamy na bok.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, lekko podsmażamy na niej czosnek, a do niego dodajemy rozdrobnioną pokrzywę. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 5 minut co jakiś czas mieszając całość (wbrew pozorom bo zblanszowaniu pokrzywy zostaje

Symfonia Smaków
66. Krucho z domieszką zieleni czyli: pyszne ciasteczka z suszoną pokrzywą, imbirem i cynamonem! 196

miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną i cukrem i dodajemy je do mąki połączonej z masłem. Następnie dość sprawnie i szybko zagniatamy dłońmi zwarte ciasto. Zagniatamy je w kulkę, lekko spłaszczamy owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok.1h.  Chwilę przed końcem chłodzenia nastawiamy piekarnik do temperatury 180*C (termoobieg). Schłodzone ciastka rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość

Symfonia Smaków
Aromatyczny czekoladowy przekładaniec z kremem kawowym 185

łyżki konfitury z truskawek.   Masło utrzeć z cukrem do białości, ok. 7 minut. Następnie kolejno dodawać żółtko. Dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Dodać stopioną na parze i lekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec

Z miłości do słodkości
Panna cotta z malinami 171

włoski deser Panna Cotta. Nie wiem czy pamiętacie moją kawową wersję  tego deseru. Jednak tym razem przygotowałam ją w bardziej tradycyjny sposób, czyli z owocami. Deser jest bardzo lekki i puszysty, dzieci go uwielbiają, szczególnie z dużą ilością owoców;) Składniki: 1 i 1/2 szklanki śmietany 12%, szklanka jogurtu naturalnego, laska wanilii, 2 czubate łyżki żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 250g

Z miłości do słodkości
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 242

łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu.       Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna

Z miłości do słodkości
Złociste paluchy mleczne 160

dzień, więc będzie i śniadanko:) A jak śniadanko to koniecznie świeże, domowe bułeczki. Dzisiaj polecam łatwe i smaczne mleczne paluchy, do których składniki na pewno znajdziecie w domu:) Są lekko słodkie, więc dzieci się nimi zajadają:)    Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 250ml mleka, 50g brązowego cukru, 2 łyżki masła. Przygotowanie Mąkę przesiać do miski, wlać letnie

Z miłości do słodkości
Tort z malinami i lukrową kokardą 173

Torty są obowiązkowe podczas urodzin, dlatego postanowiłam zrobić koleżance niespodziankę;) Tort powstał w błyskawicznym tempie... lekki biszkopt, krem maślany z dodatkiem malin i słodka masa plastyczna. Nie mam zdolności plastycznych, dlatego nie wiem czy to co nazywam kokardą rzeczywiście tym jest:):) Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
Surówka warzywno-owocowa 221

Wczoraj był przepis na danie główne, a dzisiaj dodatek... Pyszny warzywna z surówka z dodatkiem domowych brzoskwiń , które nadają jej słodki posmak. Do tego lekki sos jogurtowo - pomarańczowy i surówka gotowa w zaledwie kilka minut;) Dostarczy nam wiele witamin a mało kalorii... Inspiracja Składniki:   1/3 kapusty pekińskiej,   2 marchewki,  kawałek pora,  3 brzoskwinie

Z miłości do słodkości
Ile flottante - bezy pływająca wyspa 184

białka, zazwyczaj je mrożę, jednak w końcu i tak muszę je do czegoś wykorzystać:) Najczęściej są to bezy. Tym razem jednak przygotowałam je troszkę inaczej i w wyjątkowej oprawie. Lekko ciągnące bezy, pyszny krem angielskie z nutką Amaretto oraz słodki karmel i chrupiące płatki migdałowe... Krem i karmel opływa bezy, stąd taka nazwa... Bezy: 8 białek, 1/2 łyżeczki soli, szklanka

Z miłości do słodkości
Torcik z masą kawowo-śmietanową 200

rozpuszczalnej,  łyżka wrzątku,  4 łyżki cukru pudru,  50g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  3 bezy,  czekoladowe serduszka.    Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić i wraz z cukrem pudrem dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać.  Masą przełożyć blaty ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować resztą kremu.  Posypać startą na dużych oczkach czekoladą

Z miłości do słodkości
Chlebek z dynią 201

już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny.  Dla mnie ten chlebek to numer

Z miłości do słodkości
Karpatka 202

Jednak ciasto jest tak pyszne, że musiałam je dodać;):) Delikatne ptysiowe ciasto przełożone kremem maślano - waniliowym... Mama zawsze musiała piec od razu dwie blaszki, bo ciasto jest tak "lekkie", że gdy przysiadła się cała rodzina od razu znikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy, i rzeczywiście ciasto znika w przerażającym tempie... Ciasto parzone

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania