powrocie z wakacji zabralam sie za porzadkowanie szafek i w barku znalazlam zapasy spirytusu. Postanowilam wiec przerobic je na cytrynowke, lekki likier o smaku cytryny. Niektorzy mowia, ze smakuje jak cukierek z dodatkiem alkoholu, ot taka landrynka. Mysle, ze jest doskanala na jesienne spotkania z przyjaciolmi. Smutne i szare wieczory pod znakiem zoltego, slodkiego napoju. A ze u mnie jesien
Przysmaki Karolkidanie dla milosnikow sera i wszelakich placuszkow. Coz moze byc lepszego jak nie polaczenie tych dwoch rzeczy razem. Placuszki maja wyrazisty smak camemberta, sa tez lekko lejace gdy podamy je zaraz po usmazeniu. Zas dodatek ziol sprawia, ze placuszki nabieraja naszego ulubionego aromatu. Najlepiej smakuja w towarzystwie bukietu salat z sosem winegret i dobrego, czerwonego wina. skladniki: 200 g camemberta
Przysmaki Karolkibardzo pozytywnie nas zaskoczyla, zasmakowala nie tylko nam, ale i naszej corce, ktora zarzadala dokladki :) Co do samej zupy to poczatkowo bardzo delikatna, kremowa, po przelknieciu pozostawia na podniebieniu lekko ostrawy smak przypraw. skladniki: okolo 80 dkg dyni 2 ziemniaki 1 marchewka okolo 700 ml wody smietana mielony imbir, sol wykonanie: Dynie, ziemniaki i marcher po obraniu kroimy w kostke
Przysmaki Karolkiczasie zagoscila na naszym stole w postaci risotta. Przepis na to danie pochodzi z ksiazki "Kuchnia wloska" Przepyszne rosotto mialo bardzo wyrazny smak i aromat maslany. Bylo kremowe, bardzo lekkie, a dynia wrecz rozplywala sie w ustach. Jestem pewna, ze jeszcze nie raz to danie zagosci na naszym stole. skladniki: 300g dyni 1 duzy zabek czosnku 3 lyzki oliwy
Przysmaki Karolkiniedokonczony, czegos mi w nim brakowalo wiec troszke zaszalalam dodajac do niego szynke parmenska i smietane. To bylo wlasnie to! Sos okazal sie idealny, kremowy, slonawy od szynki i lekko orzechowy. Pyszotka! skladniki: garsc orzechow wloskich 2 zabki czosnku 80g szynki parmenskiej 150-200 ml smietanki oliwa do smazenia parmezan tagliatelle wykonanie: Na rozgrzanym oleju smazymy posiekany czosnek i orzechy
Przysmaki Karolkicalkiem wystygla polamalam ja na paseczki i wylozylam na tort. Calosci dopielnila pokrojona pomarancza. Co prawda dekoracja nie zachwycila mnie tak jak sie spodziewalam i uwazam ja za lekko niedopracowana. Totr schladzamy w lodowce. Dobrze jest wyciagnac go z lodowki na pol godziny przed podaniem. Smacznego
Przysmaki KarolkiZima i nadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z galaretka, tak teraz swoje piec minut maja pelne cudowej woni przyprawy. Zdecydowanie przewodzi im cynamon, ktory znajduje sie niemalze wszedzie. Od piernikow przez inne slodkosci az po herbate. Bedac juz w prawie swiatecznym nastroju
Przysmaki Karolkismazyli nieco wiecej filetow z drsza czy mintaja by wlasnie przygotowac je w takiej zalewie. Dzieki temu, ze do zalewy moja Mama zawsze dodawala cukier jest ona dosc lagodna, lekko slodkawa. Ryba zas smakuje wybornie. Po latach rowniez i ja i moja Siostra robimy taka rybe u siebie w domu. Taka zalewa jest tez dobrym rozwiazaniem gdy po Wigilii zostaje
Przysmaki Karolkiktore robi sie bardzo szybko, a cale danie jest tak proste do zrobienia, ze nawet moj Maz by sobie z nim poradzil ;) Do tego ma bardzo ciekawy, musztardowy smak, lekko ostry. Kurczak zas jest soczysty i miekki. skladniki: 2 piersi kurczaka 250ml bulionu z kurczaka 1 lyzeczka musztardy Dijon sol, bialy pieprz natka pietruszki ewentualnie 1 lyzka maki wykonanie: Piersi
Przysmaki Karolkiprzestudzona margaryne. Ciasto wyrabiamy do chwili jak bedzie odchodzic od reki. Formujemy z niego kulke i odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Po tym czasie rozkladamy na stolnicy, lekko walkujemy i za pomoca szklanki wycinamy kola. Do srodka kazdego wkladamy po lyzeczce nadzienia i formujemy kulki. Odstawiamy paczki do wyrosniecia, a nastepnie smazymy w glebokim tluszczu z obu stron
Przysmaki Karolkipieczenia. Gotowa mase nakladamy na blache lyzka robiac kleksy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut. Makaroniki powinny byc tekko przypieczone z zewnatrz, srodek bedzie lekko miekkawy. Makaroniki zostawiamy do przestudzenia okolo 10 minut. Suche makaroniki mozna przechowywac przez tydzien w matalowym pojemniku. Mozna tez przelozyc je jakims kremem i wtedy nalezy je zjesc jak najszybciej
Przysmaki Karolkiszklanki zielonego groszku mrozonego sol, pieprz olej do smazenia wykonanie: Czerwona papryke i cebule kroimy w kostke. Siekamy czosnek. Kurczaka po umyciu i osuszeniu kroimy w kostke sredniej wielkosci. Lekko solimy i podsmazamy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy do kurczaka posiekana papryke, cebule, czosnek i oregano. Podsmazamy przez okolo 5 minut. Nastepnie przyprawiamy papryka w proszku i pieprzem cayenne. Dokladamy
Przysmaki Karolkipieprz maslo do smazenia chleba oliwa do smazenia jajka ketchup i szczypiorek do przybrania wykonanie: Na patelni rozgrzewamy maslo, na ktorym podsmazamy przez chwile kromke chleba. Gdy chleb lekko sie przyrumieni sciagamy go z patelni. Na chleb ukladamy plaster lub dwa szynki. Nastepnie smazymy jajko sadzone. Ja smaze jajko na oliwie. Wbijam jajko na patelnie i pilnuje by sie zbyt
Przysmaki Karolkibielutki, dosc tajemniczy krem. Bo coz to moze byc takiego? Moze smietana? A moze jeszcze cos innego? Nie trzymalam nikogo w niepewnosci i zdradzilam coz to takiego. A smak? Lekki krem, niby slodki za sprawa czekolady, a jednak bardzo rzezki za sprawa limonki. Jednym slowem cudowny! Koszyczki z ciasta filo z orzezwiajacym nadzieniem skladniki na 6 koszyczkow: 12 platkow ciasta
Przysmaki Karolkirobilam ciasto z truskawkami. Chyba myslami bylam nie tam gdzie trzeba, czyli nie przy ciescie, bo inaczej bym nie zrobila tak glupich, szkolnych bledow. A zapowiadalo sie tak pieknie, lekkie ciasto jogurtowo-smietankowe z truskawkami, na cieniutkim biszkopcie. Biszkopt byl bez zarzutu, masa jogurtowa rowniez. Za to polaczenie tego wszystkiego w jedna, spojna calosc jakos przeszlo moje mozliwosci. Mimo pewnych
Przysmaki Karolki