lekka - 5765 przepisów (strona:229/385)

CZEKOLADOWE MARKIZY-OREO 169

dalej ucierać. Następnie dodać jajko, również ucierając. Na końcu dodać suche składniki i zmiksować. Z powstałej masy uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce przykrytej papierem, lekko spłaszczyć. Układać w sporych odstępach, ciasteczka trochę nam urosną. Piec w temp. 190 stopni C przez około 10-15 minut. Poczekać chwilę, aż ciasteczka stwardnieją i położyć na kratce. Składniki

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA ŻURAWINOWO-ORZECHOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 182

ciągu 2 dni. Jednak bardzo lubimy też kombinować z różnymi nowymi przepisami, którymi miło mi dzielić się z Wam :) Ciasteczka są kruche i mają przepyszny smak. Żurawina nadaje im lekko kwaskową nutę , a orzechy...po prostu w tym komplecie pasują do siebie idealnie!:) Przepis znalazłam tutaj Składniki: -170g miękkiego masła -1 łyżka mleka -70g ksylitolu(może być zwykły

Smaczne Zdrowe
KOKOSANKI, BEZGLUTENOWE 192

dodać do reszty składników. Gotowe ciasto najlepiej formować w kulki i wykładać na blachę wyłożoną papierem. Piec w temp. około 180 stopni C przez 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE NA MĄCE ORKISZOWEJ 229

masę: -litrowy słoik musu jabłkowego -jedna galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru-dodać ksylitol) Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, zostawić do przestudzenia i wymieszać z musem jabłkowym jak już zaczyna lekko ściągać. Wyłożyć na placek. Lukier: -5 kopiastych łyżeczek pudru -10 łyżeczek kremówki -kilka kropel olejku migdałowego Wszystko razem wymieszać do uzyskania lukru. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MUFFINKI Z NUTELLĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 242

może być cukier) -1/2 szklanki oleju kokosowego(roztopionego) -1/2 szklanki wody -2 jajka -jednak łyżeczka ekstraktu waniliowego -1 szklanka jogurtu zwykłego -12 łyżeczek nutelli(temp. pokojowej lub lekko rozgrzanej) W jednej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier, wodę i ekstrakt waniliowy. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych mieszając

Smaczne Zdrowe
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 201

około 1 godzinę. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, gdy po wetknięciu w nie palca, dołek pozostaje(w za mało wyrośniętym po chwili znika). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, lekko rozwałkować na grubość około 12 mm i wycinać kółka(np. szklanką), a w nich mniejsze kółeczka(np. małym kieliszkiem). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia(można przykryć ściereczką). Lukier: - 40g masła - szklanka

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ 180

sezamu(nie trzeba) Roztopić tłuszcz, ubić jajka z ksylitolem, następnie dodać resztę składników(owoce odsączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki). Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy(można mocniej), możemy też obtoczyć ciastka w sezamie. Na blaszce układamy je dość blisko siebie(niewiele rosną). Pieczemy w temp. 180 * C ( góra-dół) przez ok.25 minut (im bardziej

Smaczne Zdrowe
OGÓRKI KISZONE - MAŁOSOLNE 308

wszystko poukładać i na wierzch wyłożyć koper, chrzan i czosnek. Zalać gorącą przegotowaną wodą wymieszaną z solą. Do ogórków małosolnych na 1 litr wody daję 3 łyżeczki soli (z lekkim czubkiem). Zakręcić słoik i zostawić do ukiszenia. Najlepiej smakują na 3 dzień, choć u mnie znikają już na drugi :-) UWAGA!   Im więcej czosnku i chrzanu tym ogórki są smaczniejsze

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 373

wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta można blisko siebie układać, bo praktycznie nie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C(na termoobiegu) ok. 12-15 minut, aż się lekko przyrumienią.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
SZYNKA WIELKANOCNA PIECZONA W CHLEBIE 171

folię na spodzie blaszki. Na to położyć szynkę, przykryć płatem ciasta chlebowego i bardzo dokładnie połączyć dół z górą, tak by nie było żadnej szpary.  Górę można lekko oprószyć mąką lub otrębami i szczelnie obwinąć kilkoma warstwami folii. Wkładać do nagrzanego do 250 *C piekarnika i piec w tej temperaturze 1,5-2 godziny ( program góra-dół). Następnie zmniejszyć

Smaczne Zdrowe
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 281

rozgrzany tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle na bezwonnym oleju kokosowym(ok. 0.5 cm oleju na patelnię). Można podawać, same, z dżemem, cukrem pudrem lub przygotować bez jabłek w środku :) Smacznego

Smaczne Zdrowe
PIECZONA PERLICZKA 238

solić, lub solić minimalnie).  Przygotować farsz. Jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 1 łyżką oliwy i łyżeczką majeranku. Farszem napełnić tusze ptaka.  Perliczkę posmarować lekko oliwą i obłożyć plastrami szynki(UWAGA-ja dodatkowo związałam całość bawełnianą nitką , aby zapobiec zsuwaniu się szynki w czasie pieczenia.) Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Perliczkę ułożyć w naczyniu

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA DIGESTIVE 177

soli -50g zmielonych płatków owsianych(ja dałam błyskawiczne) -50g mąki orkiszowej 700 -175g mąki pełnoziarnistej orkiszowej  Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami(ja lekko podusiłam w woreczku i było ok), nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na klejące ciasto(ja wymieszałam w malakserze z hakiem, a dopiero potem wyrobiłam

Smaczne Zdrowe
CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 465

wiedziałam, że będzie to wypiek, który od razu skradnie moje serce:) Na pewno pojawi się u mnie jeszcze w domu, mimo tego, że rodzinka narzekała na czarną porzeczkę. Jest "lekkie", łatwe w pieczeniu i dosyć szybkie. Zapewne wielu z was "przewinie" stronę z przepisem dalej, zaraz po przeczytaniu składników, gdzie znajduje się bułka. Niezbyt kojarzy nam się ona ze słodkimi

Smaczne Zdrowe
CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA 166

ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego(lub większe-wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15-17 minut do lekkiego zbrązowienia. Trochę poczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce. Uwaga ! Ciastka bardzo mocno rosną i się przy tym rozlewają. Ja układałam po 9 na jednej blaszce. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania