moim stałym i ulubionym daniem, co jest o tyle dziwne, że do tamtej pory zupy nie stanowiły składnika mojego menu... W zimie praktycznie oparłam na niej moje obiady, wiosną lekko odpuściłam, a teraz powoli wracam do gotowania zup. I ostatnio na blogu Wedith wypatrzyłam zupę z cukinii i wydawało mi się, że zupy z cukinią jeszcze nie robiłam, ale przypomniałam
Zdrowa Kuchnia Sowyfruktoza (sł) Ciasto wyszło dość gęste. Przełożyłam je do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami okrągłej foremki i wsadziłam do piekarnika na 35 min. Pięknie wyrosło i potem lekko opadło. Nie spodziewałam się, że będzie takie dobre:) To będzie też świetne ciasto na muffinki i następnym razem takie zrobię - trzeba tylko będzie skrócić czas pieczenia
Zdrowa Kuchnia Sowyzagęszczenia i jako "element" zbo ż ow y i padło na płatki , bo w życiu jeszcze ich do zupy nie dodawałam (o) Gotowałam jeszcze ok. 15 min. , po czym lekko zmiksowałam. Na talerz wycisnęłam 1/2 ząbka czosnku, nalałam zupę, wymieszałam i włożyłam pokrojone jajko na twardo. Posypałam koperkiem i zjadłam dziwiąc się (i ciesząc), że takie dobre mi wyszło:) Danie
Zdrowa Kuchnia Sowywpis mi się zawieruszył - ciasto robiłam jeszcze jesienią - ale za to po odnalezieniu nabrałam znów na nie ochoty i zanim ten przepis opublikowałam zdążyłam ciasto upiec na nowo, w lekko zmienionej wersji:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTrzy lata temu zrobiłam pierwszy raz , potem drugi , lekko zmieniając zawartoś ć , a teraz zrobiłam na Święta - na pro ś b ę córki - po raz trzeci i chyba najbardziej genialny! Tym razem z dodatkiem migdałów i masła orzechowego i to masło orzechowe dodało smaczku wyjątkowego :) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyGenialna szarlotka z tego przepisu zamieniła się w genialne ciasto z rabarbarem:) Przepis lekko pozmieniałam, przede wszystkim użyłam mąki z amarantusa (którą dopiero co zakupiłam i chciałam wypróbować) wymieszanej z mąką gryczaną. Zrobiłam w niewielkiej ilości, bo obawiałam się, że tylko ja będę amatorem, a okazało się, że miałam wspólnika:) Wyszedł cud - miód, choć bez miodu;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;) Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne, a przed chwilą upiekłam następne - tym razem z dodatkiem kakao:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyciąg dalszy - tym razem batonik , który robiłam rok temu; wtedy bardzo nam smakował i kilka razy już miałam ochotę na jego powtórkę, ale jakoś nie wychodziło. Do wczoraj:) Z lekką modyfikacją - zmieliłam uprażony sezam, dorzuciłam orzechy i zamiast ksylitolu dałam sam miód. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyOstatnio u mnie zupa prawie na co dzień, co nie jest dziwne o tej porze roku, bo to najlepsze na rozgrzanie i jesienne smutki;) Dzisiaj zupa lekko mięsna (zwykle robię bez mięsa) z papryką i dodatkiem sera pleśniowego, który genialnie podkreśla/uzupełnia smak zup. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypłatków migdałowych 200 g truskawek Wykonanie: Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać ziarenka z laski wanilii i pustą laskę. Gotować przez około 5 minut, aż masło ściemnieje i będzie miało lekko orzechowy zapach. Przelać do miski i ostudzić. Białka ubić z solą. Dodać połowę cukru i ubić na sztywno. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wmieszać przestudzone masło. Przelać masę
Sto kolorów kuchnizasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak urzeka i prowokuje do sięgnięcia po kolejny kęs. Chałwa waniliowa to słodycz, której niezwykle łatwo ulec… bez wyrzutów sumienia. Co ja Wam powiem o chałwie... W dzieciństwie
kolorowotorcikowoenergii na wiele godzin będąc jednocześnie wspaniałym uzupełnieniem codziennej diety w wiele witamin i składników odżywczych. Skład produktu: Oraz wartości odżywcze i zawartość witamin Moje zdanie ... Płatki są smaczne, lekko słodkie. Z pewnością dobrze robią na układ pokarmowy, oczyszczając go - dzięki zawartości błonnika. Opakowanie sugeruje, że produkt jest naturalny i dla osób dbających o linię. Jednakże nie jest
kolorowotorcikowocienką łuskowatą korowiną, stale odpadającą płatami o zmiennym ubarwieniu zależnym od odmiany (czerwonawa, popielata lub prawie czarna). Liście Jajowate do owalnych, całobrzegie, wierzchnia strona naga, lekko błyszcząca, spodem kutnerowato filcowate, z owłosionym ogonkiem. Kwiaty Osadzone pojedynczo, ukazujące się po rozwoju liści, o kolorze białym, bladoróżowym do różowego. Obcopylne, pięciokrotne o 15-25 pręcikach i jednym słupku. Kwitnie na przełomie maja
kolorowotorcikowosurowo są trujące. Dlatego przed przygotowaniem potrawy, trzeba je koniecznie obgotować prze 15-20 minut. A tu już po przyrządzeniu Opieńki oczyścić, umyć i obgotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie. Do słoiczków włożyć cebulkę, liścia laurowego, ziarenko pieprzu i kilka ziaren gorczycy. ZALEWA: 1 szkl. octu 2 szkl. wody
kolorowotorcikowopieczenia przed zabrudzeniem i codziennym zużyciem. Papier nie przepuszcza tłuszczu, a potrawy i wypieki nie przywierają do niego. Zamiast zmywania, wykorzystane naczynia wystarczy lekko opłukać. Papier SAGA pomaga w zachowaniu czystości podczas przygotowywania potraw, utrzymuje piece, blachy kuchenne oraz inne powierzchnie w czystości. Papier SAGA podlega biodegradacji i nadaje
kolorowotorcikowo