lekka - 5765 przepisów (strona:219/385)

Brownie potrójnie czekoladowe 242

kosteczkę. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać. Na koniec dodać kawałki białej czekolady - delikatnie wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy

kolorowotorcikowo
Drożdżowy placek ze śliwkami 237

cukru 3 jaja 125 g masła sól Słoik śliwek w soku własnym Kruszonka: 5 dag maki pszennej 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu 5 dag masła Wykonanie: Mleko lekko podgrzać - ma być ciepłe, ale nie gorące. Przesiać mąkę. Masło rozpuścić. Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże rozprowadzić niewielka ilością mleka, dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie

kolorowotorcikowo
Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami 230

font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Obie czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno.   Ubitą śmietanę dodawać partiami do rozpuszczonej czekolady, delikatnie mieszać, do połączenia składników. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

kolorowotorcikowo
Tort marchewkowy z orzechowym kremem 341

stopniach C około 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty. Przygotować krem orzechowy. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę. Śmietankę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko wystudzonej czekolady, dodawać po łyżce ubitej śmietanki - delikatnie mieszać. Na koniec do kremu wsypać mielone orzechy - wymieszać. Blaty ciasta marchewkowego smarować kremem. Torcik schłodzić w lodówce, około 1 godziny. Gotowy torcik marchewkowy

kolorowotorcikowo
Fiołki w cukrze 259

kryształ - sok z cytryny - 1 łyżeczka / 1 białko ponadto: mały pędzelek papier do pieczenia Papierem do pieczenia wykładamy blachę. Do białka dodajemy sok z cytryny i za pomocą widelca lekko roztrzepujemy. Cukier, na początek około 1/2 szklanki wysypujemy na talerzyk lub małą tackę. A teraz mozolną pracę czas zacząć ! Każdy kwiat pokrywamy przy pomocy pędzelka białkiem. Smarujemy każdy płatek, uważając

kolorowotorcikowo
Muffinkowe torciki z kremem krówkowym 236

połączyć. Tężejącym kremem przekładać krążki, formując torcik. Lukier plastyczny rozwałkować, wycinać paski odpowiadające wysokości babeczki 3/4 wysokości babeczki i odpowiednio długie. Brzegi torciku posmarować kajmakiem i otulić lukrem plastycznym, lekko dociskając.  1 łyżkę cukru pudru utrzeć dodając odrobinę wody, tak by powstał gęsty lukier. Za pomocą lukru przyklejać fiołki. Smacznego ! Przepis ten bierze udział w konkursie. Jeśli  uważasz

kolorowotorcikowo
Koktaj "Pina Colada" ( bezalkoholowy ) 434

cząstki. Do kielicha blendera wrzucić cząstki ananasa - zmiksować. Mleczko kokosowe dodać do ananasa - raz jeszcze zmiksować. Jeśli mleczko kokosowe przybrało postać gęstego kremu - możecie je przed dodaniem do ananasa lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie. Koktajl podawać od razu ! Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 259

brązowego, np KUPIEC 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym 1/3 puszki kukurydzy 1/2 cebuli sól, pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Wykonanie: Ryż brązowy ugotować w lekko osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć, wysypać z torebki i odstawić do ostygnięcia. Tuńczyka osączyć na sicie. Większe kawałki podrobić. Cebulę drobno posiekać. Ryż, kawałki tuńczyka, cebulę i kukurydze

kolorowotorcikowo
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 294

przed upływem czasu pieczenia, należy przykryć ją papierem do pieczenia. Przygotować poncz: cukier zagotować z wodą, dodać sok i skórkę z cytryny. Schłodzić. Po schłodzeniu dodać rum. Upieczoną i lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć ponczem. Na koniec babę polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę

kolorowotorcikowo
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 267

przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, pokroić na cienkie plastry, najlepiej przy użyciu mandoliny. Czosnek pokroić drobno. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać pokrojoną cukinię, przemieszać  i dusić aż cukinia zmięknie. Na koniec dodać pokruszoną gorgonzolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz wystudzić

kolorowotorcikowo
Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem ) 223

drożdżówek Wykonanie:  W rondelku rozpuścić masło, odstawić do ostygnięcia. W 1/2 szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże, dodając  cukier. Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, jajami oraz płynny  lekko ciepłym masłem Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić

kolorowotorcikowo
Brownie z kajmakiem ( z krówką ) 232

upłynnić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy 26cm. Wierzch ciasta polać kajmakiem, najlepiej łyżką

kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa 228

sposób unikniemy utworzenia się kożucha.  Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód. BEZA WŁOSKA: * 150 g cukru *   75 g białek * woda Białka lekko podbić z odrobiną cukru. Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki ( temperatura syropu nie powinna przekroczyć 120 stopni C ). Gotowy syrop wlewać

kolorowotorcikowo
Marcepanowe ciasto z rabarbarem 211

ciasta - utrzeć raz jeszcze, tak by składniki dobrze się połączyły. Do małej blachy lub tortownicy średnicy około 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto. Na wierzchu ciasta poukładać, lekko wciskając - rabarbar. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40-45 minut. Ostygnięte ciasto posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Schab ze śliwką 232

naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Włożyć do niego śliwki. Dodatkowo schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przyprawami lub gotową marynatą do mięs. Ja przygotowuje panierkę z majeranku, wyciśniętego przez praskę czosnku i oleju. Taką

Pasja Smaku