majonezu kieleckiego * czosnek wyciśnięty * koperek * sól Bakłażana obrałam ze skórki, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki, posypałam solą i odstawiłam, żeby wypuścił sok. Wytarłam i położyłam na grillu (uprzednio posmarowanym lekko olejem), dodałam pokrojone pieczarki i kawałki papryki. W międzyczasie pokroiłam ogórka zielonego do zjedzenia na surowo i zrobiłam gęsty sos. Sos wstawiłam na chwilę do lodówki, żeby się
Zdrowa Kuchnia SowyDijon * jajko * sól, pieprz Cebulę, pieczarki i ząbki czosnku wrzuciłam do miksera i przemieliłam na drobno. Dodałam do mięsa, wbiłam jajko, doprawiłam i wymieszałam bardzo dokładnie. Patelnię teflonową popsikałam lekko olejem, rozgrzałam i po położeniu kotletów skręciłam dość mocno, tak że kotlety się powolutku smażyły. Nie wyszły klasycznie smażone z przypieczoną skórką, a raczej jakby duszone, bardzo delikatne
Zdrowa Kuchnia Sowyszkoda, że tak wszystko na raz, a potem zostaną jedynie kiszonki i mrożonki;) Gość: Kasia, staticline16968.toya.net.pl 2011/09/17 20:05:37 takie warzywne mieszanki zawsze wychodzą pyszne :) świetny pomysł na lekkie danie sowa_nie_sowa 2011/09/18 10:05:27 Kasiu - ja kiedyś tak nie uważałam, że takie dania to dobre mogą być;) A teraz są dla mnie pyszne i sycące:) zawsze.oliwek
Zdrowa Kuchnia Sowypłatki i dobrze wymieszałam. Dorzuciłam bakalie i znów wymieszałam. Toczyłam kulki (bardzo dobrze się lepiły, nawet nie potrzeba było rękawiczek), kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczałam. Zrobiłam spore odstępy, ale po upieczeniu okazało się, że moje ciastka urosły raczej w górę, a nie wszerz, jak u poprzedniczki, więc spokojnie mogłam je zagęścić na blasze
Zdrowa Kuchnia SowyStarłam ser, pokroiłam szynkę. Pieczarki obrałam, pokroiłam, chwilkę poddusiłam na patelni, dorzuciłam półplasterki pora i za chwilę jogurt i majonez. Przez moment jeszcze trzymałam na ogniu, lekko mieszając. W międzyczasie zblanszowałam brokuły tzn. wrzuciłam je na chwilkę do wrzącej wody (chyba to się właśnie nazywa blanszowaniem?) Na dno naczynia wyłożyłam brokuły, na to paseczki szynki i zawartość patelni
Zdrowa Kuchnia Sowyblasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyklepywałam widelcem. Kulki były bardzo klejące, więc nie było to łatwe. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15 min. czyli do lekkiego zbrązowienia. Kulki się rozpłaszczyły i bardzo mocno do siebie zbliżyły, niektóre kompletnie bez poszanowania granic sąsiada;) Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka były miękkie, chwilę je więc zostawiłam w spokoju
Zdrowa Kuchnia Sowymalin było za mało i mus wymknął się spod kontroli;) Wyszedł więc, nie jak było w moim założeniu, gęsty i zwarty mus, tylko raczej galaretka, w dodatku lekko rozpuszczona;) W każdym razie jeśli myślicie, że to wpłynęło na powodzenie tego deseru, to oczywiście się bardzo mylicie!:) Nawet moja córka nie narzekała tym razem, że bez malin byłoby lepsze
Zdrowa Kuchnia Sowyprzebywać wśród ludzi;) Jajko, mąkę, sól, czosnek i mleko ubiłam trzepaczką przez chwilę i wlałam na rozgrzaną z odrobiną oleju patelnię. Smażyłam na wolnym ogniu z dwóch stron, jednocześnie lekko przesmażając na drugiej patelni pokrojoną szynkę z cebulą. Usmażony naleśnik zdjęłam z patelni, nałożyłam farsz i posypałam koperkiem. Zjadłam z wielkim smakiem:) Wygląda na to, że zmieniam sposób odżywiania
Zdrowa Kuchnia SowyKomentarze russkaya 2011/12/07 19:03:39 Biorę cały talerzyk! :-) sowa_nie_sowa 2011/12/07 19:23:42 Russkaya , wpadnij jutro rano, będzie świeża porcja, bo te już lekko nadgryzione, jak widać;) m.dawid 2011/12/07 19:42:54 my dziś jadłyśmy z Amelką podobne na śniadanie:) smaczne bardzo:) sowa_nie_sowa 2011/12/07 19:46:44 M.dawid - u mnie nie ma chętnych na takie
Zdrowa Kuchnia Sowykurkuma, papryka słodka Zrobiłam tak (mieszałam masę po dodaniu każdego kolejnego smaku): 1.Wrzuciłam obrane i z grubsza pokrojone ziemniaki do Thermomixa i chwilę miksowałam, dodałam marchewkę i znów lekki mix, dosypałam 1/3 łyżeczki kminku, wbiłam 2 jajka (sł) 2. Dodałam startą sporą cebulę i 3 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zdrowa Kuchnia Sowysłonecznika lub dyni - dałam większość słonecznika i łyżkę dyni 100 g orzechów włoskich lub migdałów - dałam 150 g mieszanki, również z orzechami nerkowca dołożyłam kilka fig Jajka lekko roztrzepałam i dosypałam do nich wymieszane i pokrojone na niewielkie kawałki bakalie. Z masy zrobiłam kupki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 15 min. w temp
Zdrowa Kuchnia Sowyteraz i ew. siemię lniane (sł) Naprawdę bardzo, bardzo smaczne! Po takim śniadaniu czuję się bardzo syta. Nie chce mi się jeść przez kilka godzin, a jednocześnie czuję się lekko:) " Twój umysł odpowie na większość pytań, jeśli tylko nauczysz się relaksować i poczekać na odpowiedź." William S. Burroughs Komentarze zimorodka 2012/01/03 16:33:22 czy w tej drugiej wersji
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj proponuję coś lekkiego, czyli bardzo prosty i smaczny deser/przekąska z głównym udziałem jabłka i z dodatkami w postaci miodu i orzechów. Wykonany wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Składniki: * jabłko * kilka orzechów włoskich * miód * sok z cytryny * odrobina zimnej wody * imbir Jabłko obrałam, starłam na tarce, wymieszałam z łyżeczką miodu (sł), dodałam szczyptę imbiru (o), łyżeczkę zimnej wody
Zdrowa Kuchnia Sowynapojów, a bardziej do wypieków czy deserów . Do rondelka wrzuciłam masło, kostki czekolady, miód i podgrzałam do rozpuszczenia składników. Suche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ugniotłam masę i wstawiłam na 30 min. do piekarnika rozgrzanego
Zdrowa Kuchnia Sowyrzeczywiście, w życiu bym się nie domyśliła, że to z kaszy! Wyglądają naprawdę słodko:) sowa_nie_sowa 2012/01/30 16:12:37 Ren-ya , nawet jakbyś je spróbowała takie lekko oziębione, to też nie wiedziałabyś z czego to;) Gość: wegetacja.blogspot.com, bop28.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/01/30 16:13:26 wow! super pomysł! uwielbiam jaglankę, a na słodko jeszcze nie jadłam.. do zapamiętania! sylwiam7 2012/01/30
Zdrowa Kuchnia Sowy