kurkuma, papryka słodka Zrobiłam tak (mieszałam masę po dodaniu każdego kolejnego smaku): 1.Wrzuciłam obrane i z grubsza pokrojone ziemniaki do Thermomixa i chwilę miksowałam, dodałam marchewkę i znów lekki mix, dosypałam 1/3 łyżeczki kminku, wbiłam 2 jajka (sł) 2. Dodałam startą sporą cebulę i 3 wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę pieprzu czarnego, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zdrowa Kuchnia Sowysłonecznika lub dyni - dałam większość słonecznika i łyżkę dyni 100 g orzechów włoskich lub migdałów - dałam 150 g mieszanki, również z orzechami nerkowca dołożyłam kilka fig Jajka lekko roztrzepałam i dosypałam do nich wymieszane i pokrojone na niewielkie kawałki bakalie. Z masy zrobiłam kupki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 15 min. w temp
Zdrowa Kuchnia Sowyteraz i ew. siemię lniane (sł) Naprawdę bardzo, bardzo smaczne! Po takim śniadaniu czuję się bardzo syta. Nie chce mi się jeść przez kilka godzin, a jednocześnie czuję się lekko:) " Twój umysł odpowie na większość pytań, jeśli tylko nauczysz się relaksować i poczekać na odpowiedź." William S. Burroughs Komentarze zimorodka 2012/01/03 16:33:22 czy w tej drugiej wersji
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj proponuję coś lekkiego, czyli bardzo prosty i smaczny deser/przekąska z głównym udziałem jabłka i z dodatkami w postaci miodu i orzechów. Wykonany wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Składniki: * jabłko * kilka orzechów włoskich * miód * sok z cytryny * odrobina zimnej wody * imbir Jabłko obrałam, starłam na tarce, wymieszałam z łyżeczką miodu (sł), dodałam szczyptę imbiru (o), łyżeczkę zimnej wody
Zdrowa Kuchnia Sowynapojów, a bardziej do wypieków czy deserów . Do rondelka wrzuciłam masło, kostki czekolady, miód i podgrzałam do rozpuszczenia składników. Suche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ugniotłam masę i wstawiłam na 30 min. do piekarnika rozgrzanego
Zdrowa Kuchnia Sowyrzeczywiście, w życiu bym się nie domyśliła, że to z kaszy! Wyglądają naprawdę słodko:) sowa_nie_sowa 2012/01/30 16:12:37 Ren-ya , nawet jakbyś je spróbowała takie lekko oziębione, to też nie wiedziałabyś z czego to;) Gość: wegetacja.blogspot.com, bop28.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/01/30 16:13:26 wow! super pomysł! uwielbiam jaglankę, a na słodko jeszcze nie jadłam.. do zapamiętania! sylwiam7 2012/01/30
Zdrowa Kuchnia Sowygrzaneczki wyglądają bardzo kusząco! sowa_nie_sowa 2012/02/01 15:35:53 Ren-ya , te akurat trochę mi się przypaliły;) Na drugi dzień zrobiłam tak, że najpierw lekko podpiekłam kromki w tosterze, dopiero potem pokroiłam w kostkę i na łyżce masła i wolnym ogniu powoli je suszyłam. Idealne wyszły:) basia3005 2012/02/11 21:12:59 tak to ja , dorzucilam twoj blog
Zdrowa Kuchnia Sowyżytnich (g) * 1 jajko (sł) * jabłko starte (sł) * łyżeczka/łyżka oliwy lub roztopionego masła (sł) * szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki, po czym dalej smażę na bardzo wolnym ogniu z obu stron
Zdrowa Kuchnia Sowypokrojone daktyle do posypania * ok. 80 ml wody * kurkuma, imbir, sól * odrobina oliwy Tradycyjnie przygotowałam wg Kuchni 5 Przemian, a więc po kolei mieszałam: 1. jajko lekko rozbełtane, odrobina oliwy (sł) 2. szczypta imbiru (o) 3. szczypta soli i zimna woda (sn) 4. mąka orkiszowa i otręby orkiszowe (k) 5. szczypta kurkumy (g) 6. pokrojony banan
Zdrowa Kuchnia Sowyodtąd każdy przepis z ich udziałem jest dla mnie do wypróbowania:) Co do cukru, to jak najbardziej się zgadza, hehe. Nie tylko miodzik, ale i daktyle cukier zawierają, więc lekko sobie nadużyłam tego tytułu, ale wiadomo co miałam na myśli - czysty cukier;) A czy w ogóle istnieje deser bez cukru w jakiejkolwiek postaci? Chyba wtedy nie jest deserem;) Tak się
Zdrowa Kuchnia Sowymiędzyczasie przygotowałam mus bananowy miksując banana z odrobiną soku z cytryny i zmielonymi orzechami i mus malinowy miksując maliny z niewielką ilością fruktozy. Kaszę po lekkim przestudzeniu zmiksowałam i do połowy dodałam łyżeczkę kakao (można dosłodzić, jeśli ktoś chce, miodem lub słodem). Do przygotowanych pucharków nałożyłam najpierw część kakaową kaszy jaglanej, na to mus owocowy, część białą jaglaną, znów
Zdrowa Kuchnia Sowyimbiru (o) 5. proszek, soda i okara (sn) 6. i jeszcze odrobina mąki (k) Po ostatecznym wymieszaniu ubrałam lateksowe rękawiczki i odrywając po kawałku masy lepiłam kulki, lekko je spłaszczałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lepienie szło bez problemu:) Po wsadzeniu do piekarnika najpierw nastawiłam zegar na 15 minut, ale potem dodałam jeszcze
Zdrowa Kuchnia Sowylubczyk, ząbek czosnku, papryka ostra łyżka oliwy W czasie kiedy gotował się ryż na łyżkę oliwy wrzuciłam pokrojony szpinak i paprykę (sł). Po chwili dodałam rozgnieciony ząbek czosnku (o), lekko posoliłam (sn), dorzuciłam pokrojonego pomidora (k), szczyptę lubczyku (g) i dusiłam przez chwilę. A potem dodałam mleczko kokosowe (sł) i na końcu ryż i szczyptę papryki ostrej
Zdrowa Kuchnia Sowydeser, mam w lodówce pół puszki niewykorzystanego mleczka kokosowego, może coś zdziałam :) sowa_nie_sowa 2012/06/26 14:24:42 Jukejka kuleczki są podobne do poppingu amarantusowego, tylko posmaczek mają lekko czekoladowy - fajny dodatek do owsianki, jaglanki i innych śniadaniowo-deserowych dań. Deser polecam, a teraz robię sobie na obiad ryż z truskawkami i mleczkiem kokosowym - już kolejny raz ostatnio:) dusiowaa
Zdrowa Kuchnia Sowypokrojone jabłko i łyżeczkę soku z cytryny (k) - dusiłam do rozpadu jabłek i śliwek, czyli ok. 10 min. Po zdjęciu z ognia dorzuciłam szczyptę kurkumy(g), a po lekkim przestudzeniu łyżkę miodu akacjowego (sł) i pokrojone drobno listki mięty (o). W międzyczasie na patelni uprażyłam słonecznik, sezam i płatki orkiszowe i zmiksowałam banana. A potem pozostało tylko ułożyć w warstwach
Zdrowa Kuchnia Sowy