kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:159/268)

Pieczone jabłka pełne śmietankowych orzechów 135

Właściwie do astronomicznej zimy jeszcze kilka chwil, ale czy ktokolwiek kojarzy Grudzień z jesienią? Dlatego ja żegnam się z nią dziś, ostatniego dnia Listopada i z

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 156

przepisu z bloga Kornik w kuchni na Chleb orzechowy . Jakoś zawsze coś stawało na drodze. A to orzechów mi akurat zabrakło. A to mąka razowa się skończyła. A to zapomniałam drożdży zakupić w sklepie. W końcu odhaczyłam wszystko co niezbędne z listy składników i wzięłam się za wypiekanie. Dla fanaberii smakowej zamieniłam orzechy włoskie na orzechy nerkowca i zamiast tradycyjnego

Grunt to przepis!
Sałatka z bakaliami 132

Sałatka z bakaliami to ciekawe połączenie warzyw, drobiu i bakalii w efekcie czego powstaje nowy oryginalny smak który podbije niejedno podniebienie. Ponadto bakalie powinny mieć stałe

Mechanik w kuchni
Krówka na biszkopcie 122

Przepyszne ciasto do kawy, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.                             

Kuchnia Danusi
ciasto orzechowe 809

Ciasto jest lepsze gdy 2 dni postoi w temperaturze pokojowej. Robi się wtedy miękkie. Ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 20 dag margaryny 2 jajka

Darcia w kuchni
Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem 163

Najczęściej taką właśnie surówkę przygotowuję jako dodatek do krupnioka lub pierogów z mięsem. Podstawowe składniki to kapusta kiszona, cebula i marchew. Dzisiaj dodałam także szczypiorek. Inne

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z pieczonych buraków z rukolą, pomarańczą i kozim serkiem 178

które znalazłam w magazynach kulinarnych Kuchnia i Moje Gotowanie. Połączyłam je i wyszła mi naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam buraczki i jestem zachwycona tym, jak intensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku.  Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich orzechów kozi serek (może też

Kulinarne Inspiracje
Garnek do tajine (tagine, tadżin) 117

Otrzymaliśmy od jednego z Czytelników pytanie czy w Polsce można kupić garnek do tajine i jak on wygląda. W Polsce dostępne są zarówno oryginalne gliniane garnki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 133

jest jeszcze francuska i włoska oraz romansh. Jedak w całej Szwajcarii można porozumieć się w języku niemieckim po uprzednim poproszeniu autochtonów, aby zmienili szwajcarską wersję niemieckiego na tzw. Hochdeutsch. Wracając do naszej inspiracji kierowaliśmy się wpływami francuskimi, tym, że to kraj górzysty, a więc górale, a jak górale to też prosta wiejska kuchnia :) Taki przyświecał

vegetanie
Karnawałowe kuleczki z kurczaka 478

Karnawałowe kuleczki z kurczaka to świetna przystawka podawana na zimno która tylko zaostrzy apetyt na danie główne.Składniki na ok 32-35szt :150 g gotowanej

Mechanik w kuchni
Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym. 134

Coś słodkiego na kolację, czasami warto sobie zaserwować. Kasza jaglana jest doskonałą bazą dla wielu dań. Jako jedyna wśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie

W kuchennym oknie Ewy
ZUPA TROCHĘ KOREAŃSKA 333

Chciałam zrobić obiad, a w domu pustki. Wymyśliłam szybką i naprawdę smaczną zupę, do której możecie dodać to co macie akurat pod ręką: włoska kapusta

Przepisy Aleksandry
Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 421

bagietkę, zmniejszyłam ilość kaparów, zamiast octu winnego wykorzystałam ocet jabłkowy. Ta sałatka jest pyszna, musicie ją przygotować. Nie mogłam nasycić wzroku, oraz nie mogłam nasycić się smakiem tej włoskiej kolorowej letniej sałatki. Ta sałatka to idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka(...)podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka. The post Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto marchewkowe 239

smaku, a skoro w kuchni wykorzystuje się mniej słodkie warzywa (sprawdź przepis na korzenne ciasto dyniowe lub ciasto czekoladowe z cukinią ) , to i marchewka jest idealnym dodatkiem w słodkiej kuchni. Marchewka, podobnie jak dynia, wpływa na wilgotność ciasta, nadaje mu też specyficzny, marchewkowy kolor. W przypadku tego wypieku nie jest to tak widoczne, gdyż obecny w przepisie cynamon również rzutuje(...)jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 100g bakalii lub orzechów (u mnie po 25g orzechów włoskich, nerkowców, rodzynek i suszonych daktyli) FROSTING 60ml śmietanki 30% 20g białej czekolady 20g orzechów włoskich Wykonanie:  - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - bakalie pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć

Smakołyki Bereniki
Makaron z zielonym pesto 193

prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę papryczki – koniecznie wypróbujcie mój makaron z zielonym pesto! A rukola nie tylko nadaje się do sałatek: Zupa krem z rukoli Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Składniki: - 1 łyżka – słonecznik łuskany – 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami, – 1 ząbek czosnku, – garść(...)słoiczka, a na wierzch wlać łyżkę oliwy, zamknąć i wstawić do lodówki, pesto wytrzyma przynajmniej tydzień. The post Makaron z zielonym pesto appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser z pysznymi ciasteczkami 123

Rodzinka chce deseru,a ty myślisz co tu dziś im zrobić żeby byli zadowoleni i w dodatku było smaczne. Wiec otwieram lodówkę i patrze co też

Różowa kuchnia
Seromakowiec 406

Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em

Oryginalny smak
Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) 10815

masy kokosowej formujemy wałki, owijamy w folie spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia kokosowe wałeczki kroimy na mniejsze, a potem dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub podłużne batoniki.  Czekoladę lub kuweturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i zanurzamy w niej kulki najlepiej nabijając je na wykałaczki. Czekoladowe kulki pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej(...)trzymając w lodówce do 3 tygodni jeśli wytrzymamy z naszym apetytem.   The post Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 135

Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami i serem pleśniowym Spód 250 g mąki 120 g zimnego masła 1/4 szkl zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 żółtko 2-4 łyżki zimnej wody sól Nadzienie 3-4 gruszki średniej wielkości 150 g sera pleśniowego np gorgonzoli 200 g mascarpone 1 łyżka porto listki(...)minut, do czasu aż wierzch lekko się skarmelizuje. Tarta będzie smaczniejsza, jeżeli poukładamy jak najwięcej plastrów gruszek, ja dałam ich za mało ale i tak smakowała.   *źródło: Kuchnia 9-2011 Oto lista blogerek uczestniczących w akcji „jak gruszki na wierzbie” Agata http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/?utm_source=rss&utm_medium=rss Agata http://my-happykitchen.blogspot.com/?utm_source=rss&utm_medium=rss Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com?utm_source=rss&utm_medium

Pieguskowa Kuchnia
Ciastka orzechowe z Kołaczyc 173

wielu innych opracowań dotyczących podkarpackiej kuchni). Składniki na ciasto (około 50 sztuk): 40 dag mąki pszennej, 25 dag margaryny, 5 dag smalcu (zastąpiłam masłem), 2 żółtka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany. Składniki na posypkę: 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy (pominęłam z uwagi na to, co wiadomo o wanilinie), 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich 2 roztrzepane białka z jajek

Trzeci talerz
Królik pieczony z warzywami 173

Mięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90

Smakowity Blog Kulinarny