kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:154/268)

Makaron z zielonym pesto 229

prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę papryczki – koniecznie wypróbujcie mój makaron z zielonym pesto! A rukola nie tylko nadaje się do sałatek: Zupa krem z rukoli Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Składniki: - 1 łyżka – słonecznik łuskany – 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami, – 1 ząbek czosnku, – garść(...)słoiczka, a na wierzch wlać łyżkę oliwy, zamknąć i wstawić do lodówki, pesto wytrzyma przynajmniej tydzień. The post Makaron z zielonym pesto appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Seromakowiec 459

Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em

Oryginalny smak
Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) 10852

masy kokosowej formujemy wałki, owijamy w folie spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia kokosowe wałeczki kroimy na mniejsze, a potem dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub podłużne batoniki.  Czekoladę lub kuweturę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i zanurzamy w niej kulki najlepiej nabijając je na wykałaczki. Czekoladowe kulki pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej(...)trzymając w lodówce do 3 tygodni jeśli wytrzymamy z naszym apetytem.   The post Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 165

Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami i serem pleśniowym Spód 250 g mąki 120 g zimnego masła 1/4 szkl zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 żółtko 2-4 łyżki zimnej wody sól Nadzienie 3-4 gruszki średniej wielkości 150 g sera pleśniowego np gorgonzoli 200 g mascarpone 1 łyżka porto listki(...)minut, do czasu aż wierzch lekko się skarmelizuje. Tarta będzie smaczniejsza, jeżeli poukładamy jak najwięcej plastrów gruszek, ja dałam ich za mało ale i tak smakowała.   *źródło: Kuchnia 9-2011 Oto lista blogerek uczestniczących w akcji „jak gruszki na wierzbie” Agata http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/?utm_source=rss&utm_medium=rss Agata http://my-happykitchen.blogspot.com/?utm_source=rss&utm_medium=rss Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com?utm_source=rss&utm_medium

Pieguskowa Kuchnia
Ciastka orzechowe z Kołaczyc 219

wielu innych opracowań dotyczących podkarpackiej kuchni). Składniki na ciasto (około 50 sztuk): 40 dag mąki pszennej, 25 dag margaryny, 5 dag smalcu (zastąpiłam masłem), 2 żółtka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany. Składniki na posypkę: 1 szklanka cukru kryształu, 1 cukier waniliowy (pominęłam z uwagi na to, co wiadomo o wanilinie), 15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich 2 roztrzepane białka z jajek

Trzeci talerz
Królik pieczony z warzywami 202

Mięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90

Smakowity Blog Kulinarny
Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia) 170

Małe niezobowiązujące kuleczki, które świetnie zaspokoją głód słodyczy lub potowarzyszą popołudniowej kawce. Są bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia i przepyszne ! Składniki: na około 18 sztuk 1

Pyry na Gaz
Drożdżowy zawijas 152

Pyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki

Kuchnia w czekoladzie
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 146

Pyszne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodkim lukrem.  Składniki na ciasto: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, 2 żółtka, 1 łyżka smalcu, ½ łyżeczki proszku do

Tradycyjna Kuchnia
Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem 290

Witam po krótkiej przerwie spowodowanej wyjazdem wakacyjnym do Włoch. Niestety nie miałam dostępu do Internetu :( Wróciłam oczywiście z wieloma nowymi pomysłami i inspiracjami. Zapasy makaronów zrobione

Mania Gotowania
Ciasto marchewkowe 309

Na ciasto marchewkowe miałam już chęć dłuższy czas. A decyzję o jego zrobieniu podjęłam jak koleżanka pokazała mi prosty przepis z naszej ukochanej maszyny :) Ciasto jest

Olikowa kuchnia
Sałatka chlebowa 191

sałatkę chlebową”, jej podstawą są domowe grzanki. Sos winegret to sok z cytryny, oliwa z oliwek, syrop klonowy, czosnek. Trochę sera i posiekana świeża bazylia. Polecam też włoską sałatkę makaronową. Składniki na sałatkę chlebową: Sałata rzymska świeża bazylia pomidorki koktajlowe żółte i czerwone ser sałatkowy w stylu feta sól i pieprz grzanki z chleba ( 3 kromki chleba bez skóry(...)posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem winegret, delikatnie mieszamy i posypujemy sałatkę grzankami. Smacznego! Serwuj natychmiast! The post Sałatka chlebowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarkowe risotto 126

Pieczarkowe risotto Grzybów w tym roku jak na lekarstwo , a w zasadzie wcale więc , nie ma nadziei na risotto ze świeżymi borowikami , czy kurkami , które tak

Ogrodnik w podróży
Jabłuszka zapiekane z żurawiną i orzechami 97

kolana i siadamy w kuchni. Zaparzam kawę i rozkładam talerzyki. Jeszcze chwilka i już lądują na nich zapiekane jabłka z żurawiną moczoną w rumie. W środku orzechy oraz waniliowy serek. Szybko i pysznie. Bo proste jest pyszne. Składniki: /na 3 porcje/ 3 jabłka 100g żurawiny moczonej w rumie 1 serek waniliowy (ok.120g) garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka dokładnie umyć. Przekroić

Raj dla Podniebienia
Ośmiorniczki rolowane w cukinii z serem mozarella 200

minut, opłukujemy. Przyprawiamy przyprawą włoską i niewielką ilością oliwy z oliwek.Następnie grillujemy. W tym samym czasie dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy.  Ośmiorniczki odcedzamy z oleju, rolujemy w grillowanej cukinii razem z serem mozzarella. Podajemy na kaszy kuskus wraz z sosem pomidorowym Święta są fantastycznym momentem na eksperymentowanie w kuchni!! Smacznego

MarciochaKucharzy