krajach śródziemnomorskich, szczególnie we Francji. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, ma działanie oczyszczające i moczopędne. Francuzi nawet specjalnie uprawiają go w przydomowych ogródkach i wykorzystują w kuchni np. do przygotowania sałatek . U nas rośnie praktycznie wszędzie, gdy zbierałam pokrzywę zerwałam więc trochę ładnych listków i wrzuciłam do wiosennego twarożku. Przepis był improwizowany, ale wyszedł na tyle smaczny(...)Wami podzielić. Sięgnęłam po serek z mleka koziego, lubię go za jego wyrazisty smak. Oprócz liści mlecza dodałam rzeżuchę (uwielbiam!), cebulkę dymkę, a także posiekane orzechy włoskie, które dobrze pasują do koziego serka i dodają mu fajnej tekstury i chrupkości. A jeśli nie chcecie jeść liści mlecza, z powodzeniem możecie wykorzystać tu rukolę. I co myślicie, zjedlibyście taki
Chilli Czosnek i Oliwamiksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy je na wyłożonej papierem formie w małych odstępach, gdyż ciasteczka lekko urosną w górę. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)temperaturze 170 st. C ok. 12-15 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Smacznego. The post Ciasteczka pomarańczowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTo danie jest szybkie i z patelni. Zdrowe przede wszystkim. Mam ostatnio fazę na patelnię bo jestem leń. Jest gorąco. Potrzebuję zjeść zdrowo, kolorowo i smacznie
Z Kuchni Do KuchniWłaściwie to danie to pide, ale i tak przeważnie mówi się na nie pizza. Co prawda jest jeszcze tureckie lahmacun, które wygląda zupełnie identycznie jak włoska
zadanie-gotowanieSałatka jest bardzo smaczna, podałam ją z sosem miodowo- musztardowym od firmy Roleski , rukola doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Taką sałatkę często przyrządzam sobie
Bajeczna KuchniaJeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki
Kuchnia Pani WiosnyTort Chałwowy Składniki: masa (według przepisu z kotlet.tv ): - 200g masła lub margaryny roślinnej - 1 1/2 przygotowanego budyniu śmietankowego z torebki (najlepiej bez cukru) - 400g chałwy (u
Kuchnia co dniaBruschetta to klasyczna włoska przystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów. W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie
Wiem co jemNie da się nie zauważyć, że ostatnimi czasy zapanowała moda na bezglutenowe kucharzenie. Muszę przyznać, że i my z mężem staramy się ograniczać pszenicę (choć z
Roślinna - blog wegańskiW so botnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z delicjami, galaretką i truskawkami. Do nasączenia delicji użyłam kawy VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki Porcja dla 2 osób: 2 średniej wielkości kotlety schabowe oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz do marynaty: 3 łyżki miodu ostra papryka ok. 2
Luźna KuchniaJajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc zrobiłem jajko
Kuchnia ŁukaszaMazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel
Ola la LCHFPizza farmerska to połączenie pieczarek, prawdziwej wiejskiej kiełbasy, jajek na twardo, domowych kiszonych ogórków i polskiej cebuli. Taka kompozycja smaków sprawia, że potrawa nabiera rustykalnego charakteru
Szalona Kuchnia EwelinyPrzygotowałam dla Was karnawałowe dania, inspirowane smakami całego świata, łącznie 56 pomysłów. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta
Moja smaczna kuchniaBoże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna
Anioły w kuchniTest produktów – olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTOSkorzystałam z okazji że jutro mamy święto, więc upiekłam torcik orzechowy.Mam nadzieję że zniknie
Kuchnia Danusi