kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:144/268)

Muffinki z nutą imbirową 172

Mrozy nas nie opuszczają, więc na początek tygodnia mam dla Was muffinki z dodatkiem rozgrzewającego imbiru.   Składniki: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Zainspirowana w kuchni
orzechowe ciasto ucierane ze śliwkami... 130

Składniki: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, orzechy laskowe mielone 200 gram, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1/2 szklanki, proszek

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki z kremem orzechowym 199

Małe babeczki wypełnione orzechowym kremem to moja propozycja na umilenie świątecznego czasu a także fajna jadalna dekoracja stołu :)Składniki:babeczki- 250 g mąki pszennej- 125 g

Zainspirowana w kuchni
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 213

bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami autorka: Mątewka z bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus autorka: Beata12 z bloga W królestwie(...)bloga Weekendy w domu i ogrodzie Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami autorka: twobrokesisters z bloga Two Broke Sisters Kotlety z kalafiora autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Sos grzybowy autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia   Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem autorka: dagita z bloga Na Ciasteczkowych Papierach Rissotto Kapuściane autorka: Make Easy Meal z bloga Make

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka bakaliowe 192

                                                   

Kuchnia Danusi
Caldo verde - kapuśniak po portugalsku 154

jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej  kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim rynku kapusta galicyjska jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu + młodej kapusty, szpinaku + młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Dla pysznego efektu smakowego istotne jest zachowanie kolejności gotowania poszczególnych składników

Codziennik Kuchenny
Najzdrowsza dieta – śródziemnomorska , babcia Basia 139

niewiele mięsa, które czasem jest tylko dodatkiem do potraw. W kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie i w folii. Nie smaruje się chleba masłem, a do przyrządzania ciepłych dań używa się oliwy. Na włoskich i greckich stołach królują też soczyste owoce. Dostarczają cennych witamin

Pysznosci Babci Basi
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 182

Dzisiaj trochę wykwintnej na blogu. Bardzo, ciekawe, efektownie wyglądające  i smaczne ciasto. Przepis dostałam od kuzynki, wypróbowany i dlatego polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 4 białka 2

W kuchennym oknie Ewy
Bruschetta z dodatkiem papryczki pepperoni 155

najbliższymi. Warto zawsze mieć pod ręką w kuchni podstawowe produkty bo wtedy nawet niespodziewana wizyta gości może przerodzić się w pyszną ucztę.    3 pomidory 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 zielona papryczka pepperoni (średnio pikantna w zalewie) oliwa z oliwek bazylia sól gruboziarnista chlebek typu włoski  Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie

noteskulinarnyfiga
Makowiec 170

Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 250 g masła (margaryny) 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki

magiczna kuchnia Kasi
Łazanki z fenkułem i marchewką 165

Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim jest mało znanym warzywem w Polsce, ale ostatnio zdobywa popularność, także i u nas. Połączyliśmy go z młodą marchewką i malutkimi pieczarkami. A na dodatek wykorzystaliśmy łazanki tak małe ,że jak je zobaczyliśmy to musiały zagościć w naszej kuchni ( podawane u Dulskich na obiadach świątecznych.. hehe ) Składniki 125 g drobnego makaronu łazanki 1 średni

R'n'G Kitchen
Jabłko z bakaliami 169

Niezwykle prosty , smaczny i zdrowy deser , który tym razem pełni   dodatkowo rolę.......... dekoracyjną. Na co dzień  deser podaję w szklanych miseczkach,  ale

Zakamarki mojej kuchni
Tureckie półksiężyce 166

Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 143

wiersz Brzechwy : „…Bardzo w kuchni gniewały się śledzie, Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych

w mojej kuchni
Panna cotta z sosem z owoców leśnych 200

250 ml śmietanki 30%250 ml mleka 3,2%80-100 g cukru 3 łyżeczki żelatyny1 laska waniliiniewielka ilość oleju do wysmarowania foremekSos z owoców

Świat Domowej Kuchni
Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce 187

  Vanillekipferl są jednymi z najbardziej popularnych bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to tak zwane waniliowe księżyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne.Składniki:180 g masła

Aga w kuchni
Chrupiące kulki mięsne z carry i kurkumą 190

dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.3. Zagotuj wodę, posól ją i włóż makaron na 2-3 minuty. Odlej, przelej zimną wodą i starannie zawiń nitki makaronu na kuleczkach z mięsa.4. W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzej olej. Smaż kulki porcjami. Usmażone kulki wyjmuj łyżką na papier kuchenny. Podawaj gorące. przepis inspirowany ,,kuchnią Azjatycką

Apetyczna babeczka