kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:146/268)

GRILLOWANA KARKÓWKA 173

Karkówkę z grilla,wręcz uwielbiamy, wszyscy i ja i mąż i dzieciaki również...szczególnie jak jest soczysta, aromatyczna a przy tym mieciutka. Taka jest ta karkówka

Z Majeczką w kuchni
Sałatka na Dzień Kobiet :) 402

Na śniadanie w tegoroczny dzień kobiet zostałam uraczona pysznym śniadankiem składającym się z tej oto sałatki :) Może i Wam przypadnie do gustu :)Składniki:- 1/2 opakowania rukoli

Zainspirowana w kuchni
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 534

Gołąbki do tej pory jadłam gotowane z sosem pomidorowym,ale można je również zapiekać ....szczerze powiem,nie wiem ,które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne,gdzie

Różne smaki w kuchni
Spaghetti z dynią 127

rodzaje dyni za ich wspaniały smak i wszechstronne możliwości wykorzystania w kuchni, jedynie muszę przyznać, że zniechęca mnie nieco perspektywa jej obróbki, krojenia i obierania grubej skóry. Dlatego najczęściej wybieram dynię hokkaido o nieco mniejszych rozmiarach i cieńszej skórce. To znacznie ułatwia sprawę. Składniki: spora garść orzechów włoskich 400g miąższu dyni 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy  1 łyżeczka

Roślinna - blog wegański
Bułeczki Króliczki – Idealne na Wielkanocne Śniadanie 145

podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po około 40 minut – formowanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta odrywam kawałek ciasta, wielkości orzecha włoskiego i turlając w dłoniach lub na blacie formuję kulkę. Następnie kulkę delikatnie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Carpaccio z buraka ćwikłowego z vinaigrette z octem balsamicznym 141

Burak ćwikłowy stał się moim tymczasowym kulinarnym faworytem... rozkochałam się w jego smaku i możliwościach wykorzystania go. A oto i jedna z tych możliwości... Carpaccio z

sierotka maRysia w kuchni
śnieżne kule i kruche ciasteczka renifery 79

nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając  kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia" - 12.2011/ Kruche ciasteczka renifery 150 g miękkiego masła, 50 g cukru

noteskulinarnyfiga
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 178

naszym polskim wydaniu chyba najlepiej smakuje z owocami. Nie przepadam za kuchnią orientalną i wszystkie dalekowschodnie wersje nie łechtają mego podniebienia.Dziś coś prostego, wykwintnego i bardzo po polsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem.Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego.Dzielimy na trzy.Do kaczki potrzebujemy:-kacze udka-cydr; szklanka-wino(...)części. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut.Surówka-kapusta włoska-ogórek zielony-ocet wina musującego-koperekKapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy i gotowe

BaRepas
Gnocchi w sosie pomidorowym z mascarpone 474

Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree

W mojej holenderskiej kuchni
Placki ziemniaczane z pesto i oliwkami pod sosem grzybowym 181

Placki ziemniaczane, kto ich nie kocha? Element każdej polskiej kuchni. Dzisiaj tez wam przedstawiam pomysł na placki, ale w wersji mojego męża, który wymyślił je sobie w stylu śródziemnomorskim bo z pesto i oliwkami. Pomysł to był strzał w dziesiątkę, bo polskie placki, polskie grzyby, włoskie pesto i oliwki to małżeństwo doskonale. Polecam.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kakaowiec z jabłkami 157

Doskonałe połączenie jabłek, orzechów i czekoladowego ciasta :)Składniki:- 1 kg jabłek- 1 szklanka cukru- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 szklanki mąki- 3 łyżki kakao- 4 jajka

Zainspirowana w kuchni
Kukurydziane ciasteczka 136

Ciekawe połączenie słodkości i chrupkości w jednym małym ciasteczku :)Składniki:- 1 kostka margaryny- 3/4 szklanki cukru- 2 jajka- 3 szklanki mąki- 1 cukier waniliowy- 2 łyżeczki

Zainspirowana w kuchni
Ciasto "Poezja" 1676

smakowała. Składniki na biszkopt orzechowy: 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 3/4 szklanki cukru 250g orzechów włoskich (posiekanych/zmielonych) Wykonanie biszkoptu orzechowego: Białka ubić (w dużej misce), podczas ubijania dodając cukru. Do białek dodać mąkę, miód, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekane orzechy i ostrożnie(...)obkleić Wam całą kuchnię. Polewa czekoladowa: 150-200g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2-3 łyżki masła  Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie można ją posypać kawałkami orzechów włoskich. Przełożenie (od dołu

Mania Wypiekania
Konkurs z makaronem Malma 153

Serdecznie Was zatem zapraszam na konkurs z makaronami MALMA!-per l'amore della pasta! Konkurs trwa od dnia 31 lipca do godziny 23.59 dnia 24 sierpnia 2014 1/ Zrób włoskie danie z makaronu  2/ Zrób zdjęcie lub kilka zdjęć i wyślij na adres zkuchnidokuchni@interia.pl, z dopiskiem w temacie „Konkurs Malma” ,a w treści wiadomości napisz nick(...)zestawy makaronów Malma ,składające się z 12 paczek różnego rodzaju makaronu każdy. Regulamin Konkursu- 1/ Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Kasia, właścicielka bloga Z Kuchni Do Kuchni. Sponsorem nagród jest MALMA, natomiast wysyłką nagrody zajmie się agencja marketingowa http://synertime.pl/ 2/Dwóch zwycięzców wybiera SPONSOR. Wyniki ogłaszam tutaj na blogu oraz na fp Z Kuchni Do Kuchni w ciągu

Z Kuchni Do Kuchni
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 161

Polecam, rewelacja. Składniki: daktyl, orzechy (25%) (migdał, laskowy, włoski), cynamon (2%).  Migdały pod palmami Trochę ciężko zabrać się mi za opisanie smaku tych kokosowo-migdałowych pralinek, ponieważ nie chciałabym nikogo do nich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę(...)ziół, z której najbardziej wyróżnia się czarnuszka. Skład: k. siemię lniane*, k. słonecznik*(30%), k. sezam niełuskany* rodzynki sułtańskie*, maca*, k. szałwia hiszpańska*, k. amarantus*, zioła*(czarnuszka*, kminek*, koper włoski*, macierzanka* w zmiennych proporcjach), krystaliczna sól himalajska*.  k. – kiełkowane/aktywowane ziarno Happy crackers pomidorowe Po otwarciu opakowania dobiega nas wspaniały aromat, przypominający pomidory suszone – intensywny i przyjemnie słodki

Roślinna - blog wegański