kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:150/268)

pralinki z płatków śniadaniowych 218

Chyba nie ma osoby, która nie miałaby w domu płatków śniadaniowych.  Najczęściej jadamy je z mlekiem czy robimy z nich panierki do mięsa. Ja dzisiaj

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto brzoskwiniowe z jabłkami i orzechami 206

Ciasto powstało na bazie innego ciasta . Zrobiłam inny krem i użyłam brzoskwiń zamiast ananasów. Ciasto jest wilgotne ze względu na jabłka. To naprawdę udane połączenie smaków

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka kocie języczki 114

Ekspresowe, kruche ciasteczka ! Można je wykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka -orzeszki 156

Składniki: Ciasto 4 szklanki mąki 200 g masła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki śmietany 18

O kuchni z uczuciem
Babka kawowo- orzechowa 133

Dziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karkówka pod pierzynką serową z pesto. 198

Na świąteczny obiad karkówka w każdej odsłonie będzie znakomita. Bazyliowe pesto, pieczarki i pierzynka serowa, to doskonali towarzysze karkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników

Kuchnia Beaty
Pieczony kurczak z mozzarellą 449

Dziś przedstawiam kolejny sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka .  Uwielbiam piec je w piekarniku na różne sposoby. Padło na Mozzarellę , czyli pyszną włoską odmianę białego

Anielska Kuchnia Ani
Eklery z kremem orzechowym 221

Eklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam

Oryginalny smak
Gilacgi- ciasto z daktylami i orzechami 170

Oryginalne ciasto, które przez Moich Domowników zostało nazwane poprostu "Kruszonką " :) Składniki:- 12,5 dag kaszy manny- 12,5 dag mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1

Zainspirowana w kuchni
Topinambur z piekarnika 244

bulwa słonecznika bulwiastego pochodzi z Ameryki Północnej. Jego nazwa pochodzi od plemienia Indian Tupinamba. Delikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety, wspomaga odporność. Topinambur daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Na surowo jest soczysty i chrupki, w smaku podobny do kalarepki, trochę do białej rzepy, zaś ugotowany smakiem przypomina karczocha. Zmienia swoje smaki w zależności od metody obróbki. Ta niecodzienna(...)warzywo, ale właśnie teraz w maju. Część upiekłam w piekarniku, z części zrobiłam surówkę. Na surowo był tak smaczny, ze można go spokojnie schrupać jak kalarepkę. Upieczony z orzechami włoskimi był pysznym uzupełnieniem drugiego dania. Składniki: topinambur 2-3 bulwy garść orzechów włoskich 2 łyżki oleju tymianek sól, pieprz czerwona cebula-opcjonalnie Wykonanie: obrany i osuszony topinambur osuszyć w papierowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mielonka warzywna zamiast kostki do słoików na zimę 90

Staram się ograniczać użycie kostek bulionowych w swojej kuchni. Trzeba jednak przyznać, że czasem ciężko uzyskać oczekiwany smak potrawy bez spożywczych dodatków. Dlatego postanowiłam przygotować własną mieszankę warzywną, która podkreśli smak moich zup, sosów i innych dań na bazie wywarów. Składniki: 1 kg marchewki ½ kg selera 1 kg kapusty włoskiej 1 kg pietruszki 1 kg cebuli 1 kg kalarepki

Tradycyjna Kuchnia
Mamusina botwinka 91

świeżych pęczkach. W ten sposób botwinka króluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje dla 5-6 osób: WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości 5 cm z białej części

Grunt to przepis!
Chlebek Naan z dodatkami. 182

europejskości. Chleb Naan to fajny dodatek do wszelkich dań kuchni indyjskiej. My postanowiliśmy pokazać Wam nieco zmodyfikowaną jego wersję. Dlaczego ma być dodatkiem, jeżeli może być fajnym daniem. Nie chcieliśmy zrobić z Naan tosta :) tylko coś lepszego, innego. Można powiedzieć, że udało się i wyszła fajna zapiekana kanapka w nieco włoskim stylu. To bierzmy się do pracy :) Składniki: 1 opakowanie

vegetanie
Błękitna Helena 194

Hélene, jednak  na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi 4 różnych grup językowych: niemieckiej, francuskiej, włoskiej i retoromańskiej. Przygotowując ten deser przede wszystkim zainspirowałam się(...)pięknym krajobrazem Szwajcarii, pięknym błękitem nieba, lazurem wód. Jest to element, który łączy wszystkie składowe w zaskakującą całość. Francuski deser, niemieckie ciasteczka, włoska delikatność i styl, kolor Szwajcarskich krajobrazów. Liczę wam się spodoba ;)  Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku 6 ciastek oreo ulubione waniliowe lody

Malinowe Pocałunki
Tarta orzechowa 165

zagląda do okien, zachęca do wyjścia na dwór. W kuchni unoszą się cudne zapachy. To w piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła

Przysmaki Karolki