Niezwykle prosty , smaczny i zdrowy deser , który tym razem pełni dodatkowo rolę.......... dekoracyjną. Na co dzień deser podaję w szklanych miseczkach, ale
Zakamarki mojej kuchniPrzepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiersz Brzechwy : „…Bardzo w kuchni gniewały się śledzie, Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych
w mojej kuchni250 ml śmietanki 30%250 ml mleka 3,2%80-100 g cukru 3 łyżeczki żelatyny1 laska waniliiniewielka ilość oleju do wysmarowania foremekSos z owoców
Świat Domowej KuchniVanillekipferl są jednymi z najbardziej popularnych bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to tak zwane waniliowe księżyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne.Składniki:180 g masła
Aga w kuchnidłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.3. Zagotuj wodę, posól ją i włóż makaron na 2-3 minuty. Odlej, przelej zimną wodą i starannie zawiń nitki makaronu na kuleczkach z mięsa.4. W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzej olej. Smaż kulki porcjami. Usmażone kulki wyjmuj łyżką na papier kuchenny. Podawaj gorące. przepis inspirowany ,,kuchnią Azjatycką
Apetyczna babeczkaogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik
Moja smaczna kuchniaWystarczy ugotować ulubiony makaron, dodać składniki na które mamy ochotę, przyprawić i pyszne danie gotowe. Miernikiem ich efektowności jest nie tylko smak, ale też kształt makaronu. Do sałatki użyłam włoskiego makaronu cappelletti. Te małe „kapelusiki” pochodzące z Emilii Romagni są dość popularne we Włoszech i stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw. W sałatce sprawdziły się również znakomicie. Ten bogaty bukiet smaków(...)lodówce. Notes - do sałatki nie dodajemy soli ani pieprzu, gdyż pasta curry zastępuje nam te przyprawy - użyłam czerwonej pasty curry Mae Ploy By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniPyszna, bardzo chrupiąca granola z domowego piekarnika. Idealna do jogurtu czy mleka. U mnie bije rekordy popularności z jogurtem naturalnym. Świetna na śniadanie, ale także do
Kuchnia bezglutenowaUwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej
Kuchnia w czekoladzieNie tylko bardzo ładnie zdobi nasz kuchenny blat czy komodę, ale także urozmaici każdą sałatkę czy danie. Nawet sos spaghetti zyska nowy smak jeśli dodacie do
Zasmakuj KuchniUwielbiam to ciasto. Jest proste i szybkie w wykonaniu ale jakie pyszne ! Składniki: 20 dag margaryny, 1 ½ szklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1
Tradycyjna KuchniaAntipasto z języka włoskiego oznacza dosłownie “przed posiłkiem”. To nic innego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia
W kuchni Katieakoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty w smaku i nie mniej ciekawy jeśli chodzi o jego wnętrze. W lodówce zalegała mi jeszcze ricotta, którą kupiłam przy okazji tygodnia włoskiego w jednym z popularnych marketów. Co prawda miałam inny pomysł
vaniliowoczekoladowapojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często w mojej kuchni. Patelnia Taurus wykonana jest z bardzo trwałego odlewanego aluminium, który dobrze przewodzi ciepło. Co dla mnie ważne, ma odporną na temperaturę rączkę , dzięki czemu można jej używać w piekarniku do 240 st. C. Na takiej patelni przygotujecie więc tradycyjną włoską frittatę , francuski deser tarta tatin , czy farinatę - pizzę z mąki
Chilli Czosnek i Oliwa