kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:149/268)

Ciasto z cukinią, daktylami i orzechami włoskimi 123

dużą cukinię :) dla lubiących nowe smaki i eksperymenty w kuchni dla chcących się przekonać do smaku warzywnych ciast Składniki na ciasto: 375g mąki pszennej (2,5 szklanki) 250g masła 200g brązowego cukru (szklanka) 3 jajka (duże) 350g cukinii (startej na grubej tarce) 90g daktyli bezpestek 125g orzechów włoskich 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki

Mania Wypiekania
Muffinki z nutą imbirową 126

Mrozy nas nie opuszczają, więc na początek tygodnia mam dla Was muffinki z dodatkiem rozgrzewającego imbiru.   Składniki: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Zainspirowana w kuchni
Orzechowy murzynek 116

Dziś będzie słodko i orzechowo w polewie czekoladowej.Murzynek przyjemnie się je czuć wyraźnie orzechy. Składniki:  margaryna 250 g 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 1

Różowa kuchnia
orzechowe ciasto ucierane ze śliwkami... 91

Składniki: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, orzechy laskowe mielone 200 gram, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1/2 szklanki, proszek

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki z kremem orzechowym 168

Małe babeczki wypełnione orzechowym kremem to moja propozycja na umilenie świątecznego czasu a także fajna jadalna dekoracja stołu :)Składniki:babeczki- 250 g mąki pszennej- 125 g

Zainspirowana w kuchni
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 184

bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami autorka: Mątewka z bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus autorka: Beata12 z bloga W królestwie(...)bloga Weekendy w domu i ogrodzie Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami autorka: twobrokesisters z bloga Two Broke Sisters Kotlety z kalafiora autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Sos grzybowy autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia   Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem autorka: dagita z bloga Na Ciasteczkowych Papierach Rissotto Kapuściane autorka: Make Easy Meal z bloga Make

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka bakaliowe 164

                                                   

Kuchnia Danusi
Caldo verde - kapuśniak po portugalsku 110

jest jedną z najbardziej charakterystycznych zup kuchni portugalskiej. Przygotowuje się ją z couve gallega, czyli ciemnozielonej  kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim rynku kapusta galicyjska jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu + młodej kapusty, szpinaku + młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Dla pysznego efektu smakowego istotne jest zachowanie kolejności gotowania poszczególnych składników

Codziennik Kuchenny
Najzdrowsza dieta – śródziemnomorska , babcia Basia 90

niewiele mięsa, które czasem jest tylko dodatkiem do potraw. W kuchni śródziemnomorskiej nie zagęszcza się zup i sosów śmietaną i mąką. Potrawy przygotowuje się w wodzie i na parze, piecze na ruszcie i w folii. Nie smaruje się chleba masłem, a do przyrządzania ciepłych dań używa się oliwy. Na włoskich i greckich stołach królują też soczyste owoce. Dostarczają cennych witamin

Pysznosci Babci Basi
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 152

Dzisiaj trochę wykwintnej na blogu. Bardzo, ciekawe, efektownie wyglądające  i smaczne ciasto. Przepis dostałam od kuzynki, wypróbowany i dlatego polecam. SKŁADNIKI Ciasto: 4 białka 2

W kuchennym oknie Ewy
Bruschetta z dodatkiem papryczki pepperoni 119

najbliższymi. Warto zawsze mieć pod ręką w kuchni podstawowe produkty bo wtedy nawet niespodziewana wizyta gości może przerodzić się w pyszną ucztę.    3 pomidory 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 zielona papryczka pepperoni (średnio pikantna w zalewie) oliwa z oliwek bazylia sól gruboziarnista chlebek typu włoski  Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie

noteskulinarnyfiga
Makowiec 142

Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 250 g masła (margaryny) 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki

magiczna kuchnia Kasi
Łazanki z fenkułem i marchewką 136

Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim jest mało znanym warzywem w Polsce, ale ostatnio zdobywa popularność, także i u nas. Połączyliśmy go z młodą marchewką i malutkimi pieczarkami. A na dodatek wykorzystaliśmy łazanki tak małe ,że jak je zobaczyliśmy to musiały zagościć w naszej kuchni ( podawane u Dulskich na obiadach świątecznych.. hehe ) Składniki 125 g drobnego makaronu łazanki 1 średni

R'n'G Kitchen
Jabłko z bakaliami 137

Niezwykle prosty , smaczny i zdrowy deser , który tym razem pełni   dodatkowo rolę.......... dekoracyjną. Na co dzień  deser podaję w szklanych miseczkach,  ale

Zakamarki mojej kuchni
Tureckie półksiężyce 129

Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki. Bardzo rzadko robię te ciasteczka, więc postanowiłam, po dłuższym czasie nierobienia:), zrobić je na przyjście znajomych:) Składniki: ciasto: 150

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com