kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:149/268)

Śledzie z orzechami----Herring con le noci 120

wiersz Brzechwy : „…Bardzo w kuchni gniewały się śledzie, Że nikt nie chce ich jeść po obiedzie, Tak jak gdyby istniały powody, Wyżej cenić owoce lub lody. Przed obiadem dobry jest śledź, A po obiedzie – cicho siedź!..” itd. Składniki 2-3 cebule szklanka orzechów włoskich oliwa z oliwek około 1 szklanki 1/2 kg matiasów w oleju 4 dkg grzybów suszonych

w mojej kuchni
Panna cotta z sosem z owoców leśnych 167

250 ml śmietanki 30%250 ml mleka 3,2%80-100 g cukru 3 łyżeczki żelatyny1 laska waniliiniewielka ilość oleju do wysmarowania foremekSos z owoców

Świat Domowej Kuchni
Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce 171

  Vanillekipferl są jednymi z najbardziej popularnych bożonarodzeniowych ciasteczek. Są to tak zwane waniliowe księżyce, są dość kruche, orzechowe i bardzo pyszne.Składniki:180 g masła

Aga w kuchni
Chrupiące kulki mięsne z carry i kurkumą 163

dłońmi uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.3. Zagotuj wodę, posól ją i włóż makaron na 2-3 minuty. Odlej, przelej zimną wodą i starannie zawiń nitki makaronu na kuleczkach z mięsa.4. W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzej olej. Smaż kulki porcjami. Usmażone kulki wyjmuj łyżką na papier kuchenny. Podawaj gorące. przepis inspirowany ,,kuchnią Azjatycką

Apetyczna babeczka
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 121

ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z cappelletti i brokułem na ostro 150

Wystarczy ugotować ulubiony makaron, dodać składniki na które mamy ochotę, przyprawić i pyszne danie gotowe. Miernikiem ich efektowności jest nie tylko smak, ale też kształt makaronu. Do sałatki użyłam włoskiego makaronu cappelletti. Te małe „kapelusiki” pochodzące z Emilii Romagni są dość popularne we Włoszech i stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw. W sałatce sprawdziły się również znakomicie. Ten bogaty bukiet smaków(...)lodówce. Notes - do sałatki nie dodajemy soli ani pieprzu, gdyż pasta curry zastępuje nam te przyprawy - użyłam czerwonej pasty curry Mae Ploy By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Bezglutenowa domowa granola 154

Pyszna, bardzo chrupiąca granola z domowego piekarnika. Idealna do jogurtu czy mleka. U mnie bije rekordy popularności z jogurtem naturalnym. Świetna na śniadanie, ale także do

Kuchnia bezglutenowa
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 196

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej

Kuchnia w czekoladzie
Jak przyrządzić domową smakową oliwę? 157

Nie tylko bardzo ładnie zdobi nasz kuchenny blat czy komodę, ale także urozmaici każdą sałatkę czy danie. Nawet sos spaghetti zyska nowy smak jeśli dodacie do

Zasmakuj Kuchni
Ciasto bananowe z orzechami 146

Uwielbiam to ciasto. Jest proste i szybkie w wykonaniu ale jakie pyszne ! Składniki: 20 dag margaryny, 1 ½ szklanki cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki tortowej, 1

Tradycyjna Kuchnia
Antipasto - deska serów, wędlin i innych pyszności na jeden kęs 255

Antipasto z języka włoskiego oznacza dosłownie “przed posiłkiem”. To nic innego jak przystawka serwowana we włoskich restauracjach (i domach) przed daniem głównym. Dla zaostrzenia

W kuchni Katie
Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą 152

akoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty w smaku i nie mniej ciekawy jeśli chodzi o jego wnętrze. W lodówce zalegała mi jeszcze ricotta, którą kupiłam przy okazji tygodnia włoskiego  w jednym z popularnych marketów. Co prawda miałam inny pomysł

vaniliowoczekoladowa
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1018

pojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często w mojej kuchni. Patelnia Taurus wykonana jest z bardzo trwałego odlewanego aluminium, który dobrze przewodzi ciepło. Co dla mnie ważne, ma odporną na temperaturę rączkę , dzięki czemu można jej używać w piekarniku do 240 st. C. Na takiej patelni przygotujecie więc tradycyjną włoską frittatę , francuski deser tarta tatin , czy farinatę - pizzę z mąki

Chilli Czosnek i Oliwa
Waniliowy budyń jaglany 174

jaglany! Jak przygotować waniliowy budyń jaglany z mąki jaglanej? Składniki 2-3 łyżki mąki jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub więcej) owoce mrożone i orzechy włoskie jako dodatki mięta do dekoracji Przygotowanie: ¾ szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym w rondelku. Do ¼ szklanki wsypujemy mąkę jaglaną, dokładnie mieszamy, a następnie powoli wlewamy, cały czas mieszając, do garnka(...)Kiedy budyń ma już odpowiednią konsystencję, przelewamy go do salaterek, dekorujemy owocami, orzechami, miętą i podajemy. Smacznego! The post Waniliowy budyń jaglany appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka 97

Dietetyczne ciasteczka bez mąki, zbóż, cukru i mleka - idealne dla alergików i osób na diecie (tutaj z umiarem;)) Przepyszne, chrupiące, bakaliowe i zdrowe ciastka  - bardzo

Kuchnia bezglutenowa