kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:149/268)

Crumpets, czyli angielskie racuchy 193

racuchy z dodatkiem sody dzięki której uzyskują dziurkowaną strukturę. W Wielkiej Brytani crumpets najczęściej podaje się z masłem, ale ja podałam je z syropem miodowym z mango i orzechami włoskimi. Tradycyjnie podaje się je w Wielkiej Brytanii do popołudniowej herbatki podczas tzw. tea time. Na blogu znajdziecie też inne moje przepisy na racuchy. Crumpets, czyli angielskie racuchy są idealne(...)konfiturą, czy frużeliną. Można je też pozostawić do ostygnięcia, a potem opiekać na patelni grillowej. Smacznego! The post Crumpets, czyli angielskie racuchy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos romesco. 221

Bardzo podobne dipy można odnaleźć w kuchni tureckiej i bałkańskiej. To jest bardzo śródziemnomorski smak! Pomidory są bazą, ale pozostają w tle - papryka i orzechy grają rolę główną. Efekt jest zwyczajnie pyszny! A jakie wszechstronne zastosowanie... Romesco sprawdzi się świetnie w hiszpańskich tapas, na swojskich kanapkach i wegańskich pieczonych  warzywach. Włoska pasta zyska z nim nowy wymiar

zadanie-gotowanie
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem 368

Bardzo polecam wszystkim tym, którzy są sympatykami kuchni z różnych stron świata :) Naleśniki : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu.   Farsz meksykański: 2 małe puszki (lub jedna duża) pomidorów włoskich Pelati  1 cebula 1 mała puszka

Chocolate Muffin Blog
Szwedzkie bułeczki z przemyconym włoskim smakiem. 173

Każdy kto bawi się w kuchni czerpie z różnych stron inspiracje. Moimi głównymi źródłami, poza poznanymi w świecie smakami, są książki i programy kulinarne. Ostatnio widziałem jak Rachel Khoo robiła szwedzkie bułeczki. Ciasto i sposób przygotowania zachęciły mnie do stworzenia czegoś własnego. Do szwedzkiej podstawy przemycę zatem troszkę moich włoskich smaków. Czego użyłem? Do ciasta: -400 gram mąki pszennej TYP450

BaRepas
Wafle z czekoladą, ananasem i kokosem 141

pudrem czy bitą śmietaną :-).Niedawno w naszej kuchni pojawił się nowy pomocnik czyli gofrownica, zwana również waflownicą, ponieważ wychodzą z niej dość małe gofry, bardziej przypominające wafelki jakie dodaje się do lodów. Chociaż to głównie zależy od przepisu czy będą bardziej jak gofry czy wafle :-). Waflownicę kupiłam w Lidlu w czasie włoskiego tygodnia, całkiem dobrze się sprawdza i jestem

Pora coś zjeść
Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem 175

Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem Składniki – burgery: Kasza jęczmienna perłowa – 100g Burak – 1 sztuka Koperek – 1 pęczek Jajko – 1 sztuka Mąka np. kukurydziana

Kuchnia Bon Appetit
Zupa fasolowa z kiełbasą 196

Smaczna zupa z białej fasoli z kiełbaską od firmy Tradycyjne Jadło , jest bardzo aromatyczna, syta i rozgrzewająca, idealna na chłodne zimowe dni. Składniki: 0,5 kilograma

Bajeczna Kuchnia
PIZZA MOTYLEK 181

Pizzę lubi każdy nie tylko dziecko,a o fajnym kształcie, tym chętniej się zjada. Składniki:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka

Z Majeczką w kuchni
CIASTO KRÓWKA 443

Ta krówka rozpływa się w ustach. CIASTO KRÓWKA Składniki Mąka -500 g Miód -4 łyżki Jajka -2 szt Masło -1/2 kostki Cukier waniliowy -2 opakowania

Kuchnia Danusi
Wariacja pomidorowa 196

Wariacja ta powstała głównie z tego co było w lodówce, zakupu wymagało jedynie ciasto francuskie i po raz kolejny okazało się, że eksperymenty z resztek

Zainspirowana w kuchni
Pychotka bakaliowa 189

układam drugie ciasto, pianką do dołu.  4. Polewa: Masło, kakao, cukier i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Studzę. Gęstą polewę rozsmarowuję na cieście. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Do przygotowania ciasta wykorzystałam Powidła Strzeleckie, które otrzymałam do testowania od sklepu Komu Komu . Produkcja powideł ma długoletnią tradycję. Dojrzałe śliwki są smażone w miedzianym kotle na świeżym powietrzu. Smażenie(...)Strzeleckie to jedne z najlepszych powideł jakie kiedykolwiek jadłam. Kiedy je spróbowałam od razu zachwyciły mnie swoim smakiem. Są doskonale wysmażone i idealnie słodkie. Jeszcze niejednokrotnie użyję ich w kuchni.  Zapraszam do zapoznania się z ofertą produktową sklepu Komu Komu i zakupu ich wspaniałych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciecierzyca duszona z warzywami 170

mieszkania z nieczynnym piekarnikiem rozleniwiła mnie w kuchni już totalnie. Tęsknię za wege pasztetami do śniadania, za tartami i aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna pogoda napełniła mnie ostatnio energią i zapałem do.. dań jednogarnkowych i przeprosin z zupami :-) Składniki -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -ok 250g szpinaku -1 bulwa kopru włoskiego -400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu(...)Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, czosnek zmiażdżyć. W rondlu rozgrzać oliwę, przez minutę obsmażać na niej cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić aż zmięknie. Pokroić koper włoski i paprykę, dodać do garnka. Dusić kilka minut, mieszając. Dodać ciecierzycę. Składniki połączyć z mąką. Wlać bulion, wino, dorzucić liść laurowy, kolendrę (można zastąpić gałką muszkatołową - dobrze komponuje się

Zielona Kuchnia
Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym 170

później i regularnie robię je w swojej kuchni już dobrych dziesięć lat. Przez tą dekadę z hakiem przepis uległ minimalnym zmianom, trochę go uprościłam i skróciłam czas gotowania. Tak zmieniony podaję tutaj. Te klopsiki naprawdę smakują każdemu, a dzieci za nimi szaleją :) Dodam jeszcze, że klopsiki są nieduże - trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell

Posadzone i zjedzone
farszynki meksykańskie 173

Farszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z rukoli i pieczonej dyni 132

jesiennych miesiącach w kuchni. W połączeniu z chrupiącą, aromatyczną i ostrawą w smaku rukolą, delikatną quinoa, słodkimi daktylami i musztardowo-miodowym dresingiem otrzymujemy sałatkę na wskroś jesienną. Do przygotowania 2 porcji sałaty potrzebujemy: – kilka łyżek ugotowanej quinoa – 200 g upieczonej dyni – 2 garście rukoli – spora garść orzechów włoskich – 2 łyżki oleju arganowego – 1 łyżeczka

Szybko Tanio Smacznie
Pizza dwa w jednym 163

Dzisiaj polecam pizzę zrobioną domowym sposobem w dwóch smakach. Każdy z domowników ma swoje preferencje smakowe i dlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać. Dodatkowym

W kuchennym oknie Ewy
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia 135

Po przerwie ponownie słodkości :):):). Ciasto jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch. Składniki: Spód: 150 g

Nie tylko w kuchni
Ciasteczka orzechowo kokosowe bez mąki w 15 minut 4 składnikowe 211

kokosowy zapach roznosił się w kuchni do tego pyszny dżem czereśniowy chia:) czego chcieć więcej :) Składniki :  - 1 szklanka masła orzechowego bez cukru ( ja użyłam masła domowej roboty) - 1 jajko - 5 łyżek wiórków kokosowych - 1-2 łyżki miodu  Przygotowanie :  Wymieszać składniki, najlepiej ręcznie, ciasto jest dość klejące, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mogą być nierówne) i wyłożyć

zdrowa vege kuchnia
Szybkie szpecle z warzywami. 204

Witajcie :) Dzisiaj piątek :) Każdy na niego czeka przez cały tydzień. Dlatego szybkie danie, aby czasu nie tracić niepotrzebnie. Przecież trzeba zacząć odpoczywać. Zobaczcie co dla Was

vegetanie
Domowy smalec 145

Według tradycyjnej kuchni smalec idealny do pieczywa powinien być sporządzony ze słoniny, wędzonego boczku, jabłka, czosnku, majeranku i soli. Ja  jednak trochę poeksperymentowałam i zrobiłam go na swój sposób i wyszedł całkiem smaczny . składniki na 1 litr smalcu 70 dag wędzonej słoniny 5 cebul 100 g orzechów  włoskich pół łyżeczki soli pieprz przepis Słoninę drobno kroimy i topimy

Smakowite Dania
Bitki wieprzowe z farszem 139

Na świąteczny obiad proponuję BITKI Z PYSZNYM FARSZEM . Farsz każdy z Was może skomponować sam, ja daję propozycję, która warta jest spróbowania, zachęcam... SKŁADNIKI:   0

Kuchnia Beaty
Jak wygodnie malować smarówką nasze ciasta,ciasteczka i drożdżówki. 127

Jak wygodnie malować smarówką nasze ciasta,ciasteczka i drożdżówki. Wystarczy wyposażyć się w płaski, średniej wielkości pędzel malarski, który przed pierwszym użyciem należy wygotować w wodzie

Przepisy i porady kulinarne
PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z SOSEM BROKUŁOWYM 135

Jak dobrze, że ten dzień się już kończy :) Najgorzej jak człowiek zaplanuje sobie załatwienie wszystkich, niezałatwionych spraw w jeden dzień. Dziwnym trafem przeminęła pora obiadowa, nawet

Kuchnia w opałach
Ciastka pieguski 183

 Składniki: 100 g masła, 150 g mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 białko, 1/2 łyżeczki sody, szczypta soli, 50 g czekoladowych kropelek, 1/2 szklanki posiekanych orzechów

Aga w kuchni
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 387

Chile, dlatego wiele osób kojarzy je z kuchnią południowoamerykańską. Jednak przepis trafił do tych krajów za sprawą kolonizatorów z Półwyspu Iberyjskiego, a jego pochodzenie przypisuje się Galicji (region w Hiszpanii) i Portugalii. Do Europy zaś zapewne przywieźli je Arabowie. Na Wikipedii czytamy, że to prawdopodobnie dzięki Maurom tradycja przygotowywania empanadas, oraz ich włoskich kuzynek calzone, przybyła do Europy przez Bliski

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z sosem brokułowym i orzechami 176

Makaron w mojej kuchni być musi. Inaczej tego nie widzę. Tym razem propozycja trochę odchudzona, ale równie smaczna. Spróbujecie? Składniki :* szklanka ulubionego makaronu - u mnie kokardki* łyżka oliwy z oliwek* pół brokuła* pół szklanki jogurtu naturalnego* pół szklanki jogurtu greckiego* zielone szparagi - kilka ugotowanych sztuk* duża garść orzechów włoskich * sól, pieprz do smaku Przygotowanie :Makaron i brokuł ugotować

Magiczne Życie Marty