kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:153/268)

Blok z białą czekoladą i krakersami 1325

Postanowiłam zrobić coś słodkiego innego niż dotychczas aby zaskoczyć moja rodzinkę.Oto jest blok, inny niż wszystkie :) Biały z żurawiną orzechami i krakersami      

Różowa kuchnia
Ryż czarny z warzywami i parmezanem 115

To danie jest szybkie i z patelni. Zdrowe przede wszystkim. Mam ostatnio fazę na patelnię bo jestem leń. Jest gorąco. Potrzebuję zjeść zdrowo, kolorowo i smacznie

Z Kuchni Do Kuchni
Turecka pizza szpinakowa. 177

Właściwie to danie to pide, ale i tak przeważnie mówi się na nie pizza. Co prawda jest jeszcze tureckie lahmacun, które wygląda zupełnie identycznie jak włoska

zadanie-gotowanie
Sałatka z rukoli z pomarańczą i granatem 232

Sałatka jest bardzo smaczna, podałam ją z sosem miodowo- musztardowym od firmy Roleski , rukola doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki. Taką sałatkę często przyrządzam sobie

Bajeczna Kuchnia
Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 188

Jeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji.  Polecam! Składniki

Kuchnia Pani Wiosny
Tort Chałwowy 115

Tort Chałwowy Składniki: masa (według przepisu z kotlet.tv ): - 200g masła lub margaryny roślinnej - 1 1/2 przygotowanego budyniu śmietankowego z torebki (najlepiej bez cukru) - 400g chałwy (u

Kuchnia co dnia
Bruschetta na śniadanie 133

Bruschetta to klasyczna włoska przystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów. W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie

Wiem co jem
Makaronowe muszle z ziołowym farszem i pomidorami 161

Nie da się nie zauważyć, że ostatnimi czasy zapanowała moda na bezglutenowe kucharzenie. Muszę przyznać, że i my z mężem staramy się ograniczać pszenicę (choć z

Roślinna - blog wegański
Ciasto Kora Dębu z truskawkami 26934

W so botnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z delicjami, galaretką i truskawkami. Do nasączenia delicji użyłam  kawy  VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grillowany schab z frytkami 153

Składniki Porcja dla 2 osób: 2 średniej wielkości kotlety schabowe oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz do marynaty: 3 łyżki miodu ostra papryka ok. 2

Luźna Kuchnia
Jajko w bułce z niespodzianką. 223

Jajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc zrobiłem jajko

Kuchnia Łukasza
MAZUREK KAJMAKOWY LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 552

Mazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel

Ola la LCHF
Pizza farmerska 125

Pizza farmerska to połączenie pieczarek, prawdziwej wiejskiej kiełbasy, jajek na twardo, domowych kiszonych ogórków i polskiej cebuli. Taka kompozycja smaków sprawia, że potrawa nabiera rustykalnego charakteru

Szalona Kuchnia Eweliny
Placek orzechowy 161

W tej chwili mamy sezon na orzechy, a więc zapraszam na smaczne kruche ciasto z orzechami, którego już nie trzeba po upieczeniu przekładać masą. Składniki: Ciasto

Kuchnia u Bietki
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 264

Przygotowałam dla Was karnawałowe dania, inspirowane smakami całego świata, łącznie 56 pomysłów.  Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta

Moja smaczna kuchnia
Makowiec babuni 419

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna

Anioły w kuchni
Torcik orzechowy 179

Test produktów – olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTOSkorzystałam z okazji że jutro mamy święto, więc upiekłam torcik orzechowy.Mam nadzieję że zniknie

Kuchnia Danusi
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 208

Czasami muszę się Wam przyznać, że człowiek chciałby spłynąć, najlepiej bardzo daleko,sam...Czasami tak się człowiek czuje, że szuka nie wiadomo czego, rozbija się i

Z Kuchni Do Kuchni
Korzenny placek 160

W tym tygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :)Składniki:- 2 kg dyni- 200 g masła- 5 jajek

Zainspirowana w kuchni
LUNCH BOX LCHF NR 2 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 177

Dzisiaj podpowiadam Wam kolejny pomysł na lunch boxa. O ile łatwiej jest z dorosłymi, którzy na ogół mogą po prostu zabrać obiad i podgrzać go w

Ola la LCHF
Sałatka Ani z krewetkami wg Aleex 112

oczywiście po wizycie w szpitalu. Przywiozłam do swojej kuchni przepis na fantastyczną sałatkę, którą przygotowała na kolację Gwiazdeczka. Co w niej jest fantastycznego? Różnorodność nieoczywistych połączeń smakowych, oryginalność składników, wygląd – po prostu wszystko. Bardzo ją polecam. Świetnie smakuje podczas zwyczajnej kolacji, sprawdzi się także podczas uroczystości. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 1 opakowanie włoskiej mieszanki różnych sałat (kupiłam w Lidlu) • 1 opakowanie

W mojej kuchni
Piernik z dynią i bakaliami 118

Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej 30 g orzechów włoskich 30 g rodzynek PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia. Gotowe w 15 minut. 222

Inspiracją do powstania ekspresowych calzone były popularne w kuchni śródziemnomorskiej płaskie chlebki (flatbready), które często smażę na patelni. Postanowiłam nafaszerować je kilkoma składnikami, zlepić jak pierogi i usmażyć na oliwie. Ciasto z zewnątrz jest lekko chrupiące, ser przyjemnie się ciągnie, a dodatek sosu pomidorowego i świeżej bazylii nadaje im smaku autentycznego włoskiego dania.  Domowe calzone - bez wyrastania i pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Sztuka kuchenna: makaroniki 158

przechodzą mnie dreszcze. Idę więc do kuchni, i zabieram się za coś nieco bardziej pracochłonnego. Coś, co pozwoli mi skupić się na sobie, zapomnieć o deszczu i wietrze. Makaroniki...W końcu stałam się szczęśliwą posiadaczką termometru cukierniczego, co oznacza, że stanął przede mną otworem zupełnie nowy świat. Świat bezy włoskiej... (Między innymi.)Sięgnęłam więc po Secrets of macarons Jose

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka cynamonowa - na święta 147

jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki w kształcie babki o górnej średnicy 25 cm, 9cm wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli w piekarniku to przez 40-50 min. w temp. 150 stopni C Sprawdzać upieczenie patyczkiem drewnianym. Przepis pochodzi z Kuchni polskiej- Ewy Aszkiwicz

Proste Potrawy