Sycący bakłażan z sałatką z makaronu z szynką i korniszonem. Proste, lekkie a jakie dobre. Może być na przekąskę, na obiad, na imprezę. Obowiązkowo dodaję dużo
wesoła kuchniaksiążki "Kuchnia z Zielonego Wzgórza". Ciasteczka co tu dużo mówić są genialne! Szczerze je Wam, polecam :) Ciasteczka bostońskie 1 szkl. masła 1.2 szkl. brązowego cukru 1 bardzo płaska łyżeczka sody rozpuszczona w 1,5 łyżki gorącej wody 3 i 1/4 szkl. pszennej maki chlebowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu po 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich i rodzynek Masło
Dzieje kuchennej Wiewiórymojej kuchni nie zabrakło produktów "awaryjnych". Zawsze mam w domu makaron, ryż, kaszę, przetwory - pomidory w puszce, ogórki konserwowe, oliwki, zawsze mam też w domu czosnek i oliwę. Do tego szafka pełna suszonych ziół i przypraw. Tak powstała moja najnowsza zapiekanka. Makaron muszelki, mini mozzarelki, pomidory koktajlowe w puszce, oliwki i seler naciowy dały boskie - włoskie danie, które moje dzieci
Kulinarne InspiracjeBabki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się
Różne smaki w kuchniLekka i smaczna sałatka z kurczakiem, pomarańczą i orzechami, polana sosem miodowo-musztardowym. Jest szybka do przyrządzenia, polecam na drugie śniadanie do pracy lub na kolację
Bajeczna KuchniaPiernik to obowiązkowa propozycja na Święta, ja zrobiłam ten próbny, poszedł w jeden wieczór i pewnie zrobię kolejny...i kolejny. Polecam ! Składniki 2 szklanki maki poznańskiej
Z Kuchni Do KuchniOstatnio mam taką jesienną zamułę, więc ciasto czekoladowe sprawdzi się tu idealnie. Ma niewiele składników, szybko się robi a jeśli tak jak ja nie możecie się
Zainspirowana w kuchniSałata lodowa to jedna z wielu sałat, które doskonale komponuje się w dietetycznych daniach. Jest delikatna, świeża i chrupiąca Możemy komponować z nią rożne składniki. Ważne
W kuchennym oknie Ewywszystkim w kuchni chińskiej, ale znana jest także w innych krajach azjatyckich. Składa się z pięciu składników, które odpowiadają za smak słodki, gorzki, słony, ostry i kwaśny. Odmian tej przyprawy jest wiele, niektóre w składzie zawierają imbir, kolendrę, galangal lub kozieradkę. Jednak najbardziej znana kompozycja składa się z anyżu gwiaździstego, goździków, cynamonu, pieprzu syczuańskiego i kopru włoskiego. Używana jest
Oryginalny smakkuchni - wyobraźcie sobie, że nic nie ugotowałam przez ponad tydzień! Przepis na tartę znalazłam na stronie Ugotuj.to w ramach codziennego przeglądania prasówki. Robi się ją naprawdę łatwo i jest pyszna! Świetnie sprawdziła się jak przekąska podczas oglądania niedzielnych meczów finałowych :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g pieczarek kilka plastrów sera camembert garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku
Pasja Smakuspędzić w kuchni. Bardzo się z tego cieszę, bo będę mogła wykorzystać nowe piękne kokilki. Jeszcze nie wiem co będę szykować, ale myślę nad czymś wiosennym. W końcu na dworze jest teraz tak przyjemnie, został niecały miesiąc do nowej, słonecznej i ciepłej pory roku. I choć tyle mówię o wiośnie, dziś mam dla Was coś uniwersalnego. Włoskie paluszki chlebowe dziś
Słodkie PrzyjemnościEksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje je i zamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy
BaRepasJak możemy przeczytać w wikipedii, hummus to potrawa bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, wywodząca się z Libanu. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Saladyn w czasach
Taste Of My Day250g mąki pszennej 80g masła 1 jajko 50g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 50g
Z Kuchni Do Kuchnipotem w kuchni, a na końcu łaskotały podniebienie w pysznych potrawch. Dziś zapraszam na jedną z nich. Pyszny deser nektarynkowo-lodowy. Oczywiście nektarynki możecie zastąpic brzoskwiniami. Wybór Wam zostawiam. Choć brzoskwinie są słodsze, bardziej aromatyczne i soczyste niż twarde i ciut kwaskawe nektarynki, to ja pozostanę wierna tym drugim. Po prostu nie cierpię tych drobnych włosków na brzoskwiniach....Kupcie które
Mia Cucina Sofieta