kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:165/268)

Ciasto marchewkowe prosty przepis na jesienne ciasto 120

kuchni, zrobiłam sobie herbatę i mój wzrok padł na marchewkę. Marchewkę piękną pomarańczową i tak pomyślałam, że jednak zrobię ciasto i zobaczymy co moja rodzina na to. Przeglądnęłam internetowe strony i tak powstał ten przepis. Ciasto marchewkowe 50 dkg marchewki 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 20 dkg posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki oleju

Kuchnia na wzgórzu
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 138

"Tydzień urodzinowy trwa, dziś, mimo lekkiego jesiennego przeziębienia spotykam się z paczką koleżanek, mam nadzieję, że starczy nam czasu na plotki, miejsca na smakołyki i dużo

Słodkie Przyjemności
Miodowiec z powidłami i masą budyniową 299

A oto miodowiec :) rozpływa się w ustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty,  przełamany kwaśnym

Malinowo w kuchni
Wafle przekładane masą kajmakową z tartymi orzechami laskowymi 141

Dziś na deser, wafle przekładane! Wafle, któż ich nie jadł? W dobie komercyjnych batonów, kiedy mamy ochotę na małe co nie co..wystarczy tylko trochę chęci

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczona brukselka 128

Nie przepadam za brukselką. Mam uraz do niej z dzieciństwa. Jednak tak zrobioną i upieczoną zjadłam z apetytem. Jest naprawdę rewelacyjna. Mówię to, bo moja mama

O kuchni z uczuciem
PULPECIKI (z mięsa z rosołu) 259

PULPECIKI (z mięsa z rosołu) Jest to danie, pomyślane, jako dietetyczne dla osób, które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne…  

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pani Walewska -Pychotka 241

Ciasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak

W kuchennym oknie Ewy
Snikers 357

Spotkałam się z rożnymi rodzajami przepisu na snikersa. Uważam ,że ten , który prezentuję, najbardziej upodabnia się do prawdziwego snikersa.SKŁADNIKICiasto:1/2 kg, mąki 1/2 margaryny1/2

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżówki serca z chałwą 156

  Przepis na te drożdżówki znalazłam na blogu Just My Delicious  Do nadzienia nie dodawałam już cukru, bo chałwa wydała mi się wystarczająco słodka :) Mam

Aga w kuchni
Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) 351

puszce układając je warstwami, trzeba jednak uważać gdyż są bardzo kruche. Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) są godne polecenia. Składniki na ok. 80 sztuk: 50g migdałów, 50 g orzechów włoskich, 300 g mąki, 100 g cukru, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 5 łyżek cukru waniliowego, cukier puder do posypania Jeśli mamy migdały i orzechy mielone to mamy spore(...)termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym. * fot. Ewa Waszkiewicz The post Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 322

dodatkowo podnosiły jego walory smakowe. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem Składniki: 4 podudzia kurczaka jako przyprawy potrzebujemy sól Halit, oraz Pomidoro (mieszankę pomidorów i ziół włoskich), czarny pieprz od Kotanyi , 25 dag kurki 150 ml śmietany 36 % 1 cebula 2 łyzki oleju świeży tymianek Przygotowanie: Nacinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą(...)sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem podajemy z makaronem. Smacznego! The post Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łazanki z kapustą i pieczarkami 137

przaśnym jedzeniem peerelowskich stołówek. Dla drugich są smakiem dzieciństwa: polskim comfort foodem, może niezbyt lekkim, ale nostalgicznym, sycącym i smacznym. Uważa się, że nazwa kwadratowego makaronu pochodzi od włoskiego lasagne. Frazeologiczne podobieństwo jest oczywiste. Łazanki można przygotować na wiele sposobów zarówno z kapusty słodkiej jak i kiszonej. Z dodatkiem boczku, kiełbasy czy grzybów. Ja wybrałam dziś wariant z kapustą kiszoną(...)podgrzewamy. Doprawiamy do smaku przyprawami i sporą ilością pieprzu czarnego. Notes * można użyć białych pieczarek. Ja użyłam brązowych, ponieważ mają intensywniejszy smak By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Chorwackie faszerowane kalmary 85

Kuchnia kapitalna. A tymczasem mam dla Was faszerowane kalmary, a Wy za to trzymajcie kciuki, żeby udało mi się wyrwać do Chorwacji choć na kilka chwil   Składniki: 8 całych kalmarów, z mackami 4 średnie ziemniaki, ugotowane al dente, w mundurkach 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie(...)Przygotowanie: Kalmary oczyszczamy, odcinamy macki tak, aby zostały same korpusy. Macki i wędzony boczek drobno siekamy i podsmażamy do momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekamy cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Wszystko to dodajemy do boczku z mackami, podlewamy białym winem i dusimy wraz z niewielką gałązką rozmarynu, dopóki ziemniaki nie staną

Kate's Kitchen
SAINT- HONORÉ 135

Stworzone w 1843 roku przez młodego cukiernika Auguste’a Juliena ze słynnej wówczas paryskiej cukierni Chiboust , ciasto Saint-Honoré to klasyka francuskiego cukiernictwa. Nazwane tak na

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciastka z płatkami owsianymi i bananem 158

Lubicie zdrowo się odżywiać? Mam dla Was pyszne, zdrowe ciastka z 3 składników- płatki owsiane, banan i suszone owoce. Są tak proste do zrobienia, że zrobią

Aga w kuchni
Makaronowy wtorek ! 132

makarony, np. tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim.  Super !!!  Można z tego zrobić ciekawe danie :) Zobaczcie, jak pięknie można pokazywać makaron :) Spokojnie wieszamy taki obraz, np. w korytarzu do kuchni prowadzącym :) Teraz trochę o naszym dzisiejszym makaronie.  Fusilli, czyli dobrze znane nam świderki. Jest to rodzaj makaronu pochodzącego z południowych Włoch. Nazwa Fusilli pochodzi od spiralnego wnętrza lufy karabinu(...)przypomina kształtem nasz makaron.  Fusilli podaje się jako składnik sałatek  makaronowych, zapiekanek , a także samodzielnie z zawiesistymi, ciężkimi  sosami . Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów włoskiego makaronu. Dzisiejsze menu : Fusilli z cukinią (4 osoby) Składniki: opakowanie makaronu świderki 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki szczypior cebula mały jogurt naturalny oliwa

vegetanie
Inna sałatka z selera 111

Inna, bo nie tradycyjna. Ta sałatka jest wynikiem eksperymentów kulinarnych, które na wieki wieków zostana wpisane w mój kulinarny zeszyt. Czasami warto coś dodać ekstra, coś

Z Kuchni Do Kuchni
Szybka surówka z marchewki i mango z cynamonem 222

Surówki najczęściej kojarzą się z obiadem lecz teraz chciałbym Was przekonać do tego że może ona pełnić funkcję odświeżającego dodatku do każdej cięższej przekąski. Polecam mój

Kuchnia PROzdrowotna
Babeczki "Brownies" z Orzechami 122

prostu genialne. Popularne ciasto kuchni amerykańskiej w postaci zgrabnych muffinków to propozycja dla każdego fana czekolady i... oczywiście brownies. Polecam.Babeczki "Brownies" z Orzechami - Składniki:80 g masła75 g mlecznej czekolady75 g gorzkiej czekolady100 g brązowego cukru2 jajka cukier waniliowyłyżeczka ekstraktu z wanilii100 g mąki pszennejłyżka kakao50 g gorzkiej czekolady60 g orzechów: włoskie, laskowe, fistaszki, pekan, migdałyBabeczki "Brownies

Słodka Strona
SERNIK KAJMAKOWO BAKALIOWY 481

Co najważniejsze przepis który zawsze się udaje, sernik jest puszysty i nigdy nie opada. Do tego pyszny, przyjemnie słodki, z bakaliami na wierzchu.Składniki:1 kg

Z Majeczką w kuchni
Drożdżowe odrywane bułeczki 182

To jest pyszne, uwierzcie mi ! Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a później tworzyć z niego mięciutkie, słodkie bułeczki. Jak dla mnie? Nie ma przyjemniejszego

charlotte gotuje
Zupa cukiniowa z pesto 185

Wieczór, a obiadu na następny dzień nie ma.  Szybki przegląd lodówki i jeszcze szybsza decyzja.  Będzie chociaż zupa, drugie jakoś się wymyśli.  Niecałe

Sto kolorów kuchni