kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:167/268)

Golabki i gesty sos warzywny 124

Składniki duża główka kapusty, ugotowana i podzielona na liście pęczek szczypiorku drobno pokrojony lub 1 cebula sól i pieprz do smaku 800-1000 gr mięsa – u

w mojej kuchni
trufelki orzechowo-kakaowe 156

 Na Sylwestrowym stole nie może zabraknąć czegoś słodkiego! Na takie okazje często robię maleńkie trufelki na jeden kęs, mocno zakropione alkoholem. Te  wyszły nieplanowanie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztet warzywno-jaglany 162

Lubię pasztety tzw. z formy :)  Gdy kupowałam kiedyś gotowe, brałam raczej takie prostokątne :) niż do smarowania. Choć, oczywiście, łatwiejsze w użyciu są "smarowidła". Ale czy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Łatwe i szybkie ciasteczka maślane... 636

Kruche ciasteczka maślane... Proste do wykonania, a w dodatku ze składników, które zawsze mamy w domu. Tak szybko jak się je robi, tak szybko też znikają

Pelusiowa Kuchnia
Zupa z ciecierzycą,dynią , marchewką i jarmużem 108

Polubicie tę zupę bo doskonale rozgrzewa, jest sycąca a przede wszystkim pięknie kolorowa. Jej rozgrzewająca natura pobudzi was do życia i zapragniecie ..po prostu zdrowia! Składniki

Z Kuchni Do Kuchni
Piernik z orzechami 126

Odkąd zaczęłam prowadzić bloga polubiłam testowanie rozmaitych przepisów i tak jest właśnie z piernikami. Lubię każdego roku na święta testować coraz to nowsze receptury. Ten dzisiejszy

Zainspirowana w kuchni
CIasto marchewkowe bez pieczenia, mąki i cukru 189

Dzisiaj przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów i suszonych owoców, które nie wymaga pieczenia, jest bardzo zdrowe i sycące więc na pewno posmakuje każdemu. 

zdrowa vege kuchnia
Kawa zbożowa „Życiodajna” z Echinaceą 207

Moi Kochani, jak obiecałam napisać, tak piszę...tym razem o kawie zbożowej. To świetna alternatywa dla tych, którzy „przeginają” z espresso, ale nie mogą się obyć

Z Kuchni Do Kuchni
GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY 132

Gołąbki z kiszonej kapusty dlatego, że są zawinięte w liście ukiszonej kapusty. Taka kapusta może być trudna do zdobycia, ale naprawdę warta grzechu.  Ja ją

Kuchnia w opałach
CIASTO MARCHEWKOWE 89

Jakie ciasto najbardziej kojarzy Wam się z jesienią ? Mi zdecydowanie ciasto marchewkowe :) Jest proste w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim każdy, nawet ten co twierdzi

Kuchnia w opałach
Soczysty indyk z aromatycznym sosem- czego chcieć więcej! 106

włoski. Zwany także fenkułem lub koprem słodkim, ma liczne zastosowania prozdrowotne. Uwalnia od zaparć, ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne. Co ciekawe, spożywany w zbyt dużych ilościach może dość poważnie zaszkodzić, wywołać halucynacje. Nie martwcie się jednak, jedzony raz na jakiś czas i z rozsądkiem dostarczy nam wyłącznie pozytywnych skutków i wrażeń. No właśnie, bo jest to roślina ceniona w kuchni

Pichceniomania
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 184

KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru po 1/4 łyżeczki mielonych goździków, anyżku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich

Dzieje kuchennej Wiewióry
ciasto "ballada" 159

Dawno nie było tu jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Grzanki Prezydenckie 134

                           

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 186

W tym cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową.    SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie

Zofiana
Sałatka wielowarzywna z..mrożonek 184

Jako , że moje samopoczucie było jakie było, nie miałam zdrowia i siły by się bawić w gotowanie i krojenie jarzyn itd. Postanowiłam wykorzystać dobrej jakości mrożonki

Z Kuchni Do Kuchni
Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 149

Ciężko się czasem wstaję zwłaszcza w takie ciemne zimne poranki. Wtedy zastanawiam się co by tu zjeść aby pojawiła się energia i uśmiech na twarzy. Zaglądam

Basia w kuchni
Zupa chlebowo - pomidorowa 156

Często musimy coś szybko ugotować, ja w takiej sytuacji gotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja

Basia w kuchni
Nalewka świąteczna 122

Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę

W kuchennym oknie Ewy
Blok czekoladowy 140

Składniki: 400 g masła (82 %) 100 g cukru 180 g mleka w proszku (niegranulowanego) 220 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g herbatników garść orzechów włoskich garść żurawiny         Wykonanie: Masło roztopiłam w rondelku razem z cukrem. Orzechy pokroiłam na cząstki. Żurawinę namoczyłam w gorącej wodzie. Po przestudzeniu odcisnęłam. Mleko w proszku wymieszałam z kakao(...)wspólne piecznie. Do tej grupy dołączyły: Marzenka  - Kulinarne szaleństwa Maniusi Dorotka  - Moje małe czarowanie Joasia  - Sama słodycz i szczypta chilii Angelika  - Życie zaczyna się w kuchni Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 161

Dzień dobry, Na zakończenie maja spotkałam się w wirtualnej kuchni z Pelą i Sianko, aby przygotować danie, które będzie zawierało botwinkę, jajko oraz zioła. Potrawa miała być dowolna, byle zawierała wspomniane składniki, dlatego wszystko zależało od mojej inwencji:)Postawiłam na jajka zapiekane z botwinką i odrobiną pietruszki, jakby powiedzieli Francuzi - Oeufs en Cocotte - jajka w kokilkach, czyli małych ceramicznych(...)piekarnika. Ważne, aby użyć świeżych jajek i bardzo ostrożnie wbić je do kokilki - dzięki temu żółtko pozostanie w całości.  W czasie moich wędrówek po Internecie natrafiłam także na włoską odmianę zapiekanych jajek - Uova al Forno, czyli jajka z pieca. Włosi zapiekają jajka z sosem pomidorowym i serem (a jakże by inaczej) i nazywają Uova Al Pomodoro, choć

Chilli Czosnek i Oliwa
KUTIA JAK MARZENIE 141

bardzo lubiana potrawa wigilijna pochodzi z kresów, do dziś oryginalnie przygotowywana nie tylko na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Od tego dania na Litwie nazywano nawet wieczerzę wigilijną. Ta potrawa kuchni wschodniosłowiańskiej przygotowywana była zazwyczaj z pszenicy, miodu, orzechów, rodzynek, obecnie dodajemy np. kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz zmielonego solidnie maku. Zdecydowanie obłędne danie, taka polskość na talerzu, nowoczesna, ale nie przekombinowana(...)Polecam Wam przepis, który wyszperałam w książce Pana Łebkowskiego, najlepszy, wart jest wypróbowania :) SKŁADNIKI: 200g obłuskanej pszenicy 200g maku 200ml płynnego miodu 100g migdałów bez skórki 100g orzechów włoskich 50g rodzynek 4 figi 6 daktyli 1/2 startej laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego  skórka starta z 1 cytryny 50ml rumu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą

Moja Książka Kucharska
Brownies 118

kuchni amerykańskiej, ale jest coraz popularniejsze również w Polsce. Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła (ok. 200g) 6 jajek 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 137

kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował jego producent Anselmo Mendes. Wino było fermentowane w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego a następnie starzone w tych samych beczkach przez kolejne 6 miesięcy. Dominują w nim intensywne aromaty pomarańczy, melona, letnich kwiatów polnych i kopru włoskiego

królestwo garów
Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe 144

łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu .  Piec w temp. 180C(...)minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.   PIEKŁAM WSPÓLNIE Z:   Różowa kuchnia Izioni Pyszne Smaki Moje domowe kucharzenie Ewa - bez bloga, ale zdjęcie

Grunt to przepis!
Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych 125

kuchni molekularnej wyprodukuje z niego piankę, kawior albo kurczaka z frytkami. Dziś pomysł na sałatkę z pieczonych buraków. Można ją podać panu Maślakowi, Rafalali i nawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski

ladykitchen