kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:167/268)

Brownies 133

kuchni amerykańskiej, ale jest coraz popularniejsze również w Polsce. Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła (ok. 200g) 6 jajek 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 146

kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho. Wino to wraz z Ewą Rybak prezentował jego producent Anselmo Mendes. Wino było fermentowane w nowych i używanych beczkach z dębu francuskiego a następnie starzone w tych samych beczkach przez kolejne 6 miesięcy. Dominują w nim intensywne aromaty pomarańczy, melona, letnich kwiatów polnych i kopru włoskiego

królestwo garów
Ciasteczka Pieguski mocno czekoladowe 153

łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował . Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i wymieszać łyżką. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - z achować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu .  Piec w temp. 180C(...)minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją przy stygnięciu . Z blachy zdejmować ciastka na metalową kratkę i na niej studzić.   PIEKŁAM WSPÓLNIE Z:   Różowa kuchnia Izioni Pyszne Smaki Moje domowe kucharzenie Ewa - bez bloga, ale zdjęcie

Grunt to przepis!
Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych 138

kuchni molekularnej wyprodukuje z niego piankę, kawior albo kurczaka z frytkami. Dziś pomysł na sałatkę z pieczonych buraków. Można ją podać panu Maślakowi, Rafalali i nawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski

ladykitchen
Pasztet warzywno-jaglany 169

Lubię pasztety tzw. z formy :)  Gdy kupowałam kiedyś gotowe, brałam raczej takie prostokątne :) niż do smarowania. Choć, oczywiście, łatwiejsze w użyciu są "smarowidła". Ale czy

Szczęśliwa kuchnia
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 195

Delikatna ,  pożywna i bardzo smaczna zupa ziemniaczana  z dodatkiem  szpinaku, kukurydzy i  zielonego makaronu …również  ze szpinakiem. Zielony makaron , który użyłam

Zakamarki mojej kuchni
Makowiec orzechowy 512

Ten przepis wypróbowałam pierwszy raz i to połączenie wszystkim przypadło do gustu :)Składniki:Ciasto:- 2 szklanki mąki- 3 żółtka- 1/2 kostki margaryny- 1 łyżeczka proszku do

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z ryżem i warzywami 196

warzywami: 200 g ryżu 1 świeży długi ogórek 3 pomidory 1 duża czerwona papryka 3 ogórki małosolne 2-3 łyżki majonezu 1 pęczek szczypioru z cebulką garść miksu sałat włoskich (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka soli do gotowania ryżu Sposób przygotowania pysznej sałatki ryżowej z warzywami: We wrzącej osolonej wodzie gotujemy na sypko ryż wg opisu(...)podaniem sałatki z ryżem i warzywami przekładamy do mniejszych miseczek i dekorujemy czym chcemy Smacznego! The post Sałatka z ryżem i warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona owsianka z czekoladą 104

Dzisiaj kolejna odsłona pieczonej owsianki . Jest tak dobra, że znika tego samego dnia. Można ją podzielić na kawałki, jak ciasto. Smakuje dobrze na ciepło i na

Moja smaczna kuchnia
Cynamonowy wirujący chlebek 142

Miałam ochotę na cynamonki lub inne słodkie drożdżówki z korzennym akcentem, ale niewielka ilość czasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;) No, co tu dużo mówić - pycha! Koniecznie do powtórzenia. Składniki Ciasto 2 łyżeczki suchych drożdży 235 ml ciepłego mleka(...)ciepłej wody 2 czubate łyżki cukru szczypta soli 60 g masła, stopionego 450 g mąki pszennej 75 g posiekanych orzechów włoskich Drożdże wsypać do miski, zalać mlekiem oraz wodą, następnie odstawić je na 5-10 min. w ciepłe misce. Dodać cukier, sól, stopione masło i mąkę. Zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać orzechy. Przykryć miskę suchą, czystą ściereczką

Słodkie inspiracje
Rolada z kremem i bakaliami 147

Koniec listopada to najwyższa pora za zabranie się do testowania nowych świątecznych przepisów. Ta rolada jest strzałem w przysłowiową dziesiątkę, chyba ze względu na mój

Zainspirowana w kuchni
Farfalle z polskim "pesto" pietruszkowym, czyli fusion w kolorach #omnomnom 160

Pierwszy raz dostałam kulinarną paczkę - makarony omnomnom, które są głównym składnikiem konkursowych zmagań. Tematem konkursu jest kuchnia fusion, a więc pozwoliłam sobie na pogrywanie z tradycją ;) i tak oto powstało polskie pesto pietruszkowe z wyraźną, orzechową nutą ;). Danie poza faktem, że jest przepyszne, ma jeszcze tę zaletę, iż stanowi tańszą wersję klasycznej potrawy tak, aby każdy mógł sobie(...)pozwolić. FARFALLE Z POLSKIM "PESTO" PIETRUSZKOWYM Składniki: - makaron farfalle - 1 pęczki natki pietruszki - 50 gram orzechów włoskich - 3 ząbki czosnku - 125 mililitrów masła - 50 gram startego wędzonego sera bez skórki, np. oscypek, rolada ustrzycka - sól - pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem ugotowanym na sposób

Życie zamknięte w smaku
PRL OD KUCHNI: Blok czekoladowy 252

Składniki na blok czekoladowy: 1 kostka margaryny 1/2 szklanki wody 2 szklanki cukru 500 g mleka w proszku 4 czubate łyżki kakao 250 g pokruszonych herbatników

My Culinary Art
Pęczak z suszonymi owocami 148

wpływają na poprawę codziennego funkcjonowania organizmu. W dodatku pęczak z suszonymi owocami skropiony sosem z miodu, cynamonu i soku z cytryny jest po prostu pyszny! Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska na wszystkie okazje , wyd. Zielona Sowa. Swoją wersję pęczaku z suszonymi owocami wzbogaciłam jeszcze dodatkiem suszonych fig, których nie było w przepisie. Zobacz również inne przepisy na -----> PĘCZAK(...)pomidorami, fetą i piniolami ,  Pęczotto z warzywami   Pęczak z suszonymi owocami - przepis: Składniki: 1/2 szklanki pęczaku 1/2 szklanki suszonych moreli 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonych śliwek 4-5 suszonych fig (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Pęczak z suszonymi

Moje Qulinaria