Dziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem kokosowym. Jako dodatek do dania proponuję kaszę kuskus. Idealnie pasowała. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 17,00 złSKŁADNIKI:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)2 czerwone papryki1 puszka pomidorów2(...)cebule1 puszka mleka kokosowego3 łyżeczki przyprawy indyjskiej masala(goździk, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz i kozieradka)4 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki chillisól, pieprznatka pietruszki lub kolendraPRZYGOTOWANIE:Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Dodajemy kawałki kurczaka i wszystko razem smażymy. Dodajemy
kulinarnyJaKażdy Włoch zna foccacię genovese, minestrone genovese czy pesto genovese. Wszystkie te smakołyki pojawią się i u mnie na blogu, ale najpierw miasto które leży nad
Pasje Jolkiudało mi się kupić na targu. Danie wyszło pyszne, lekkie i chrupiące. Ten bardzo prosty i szybki przepis zaczerpnęłam z książki Tracy Lawson "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole". Zaintrygowana tą pozycją, wyszukałam w necie recenzje na jej temat. Wszyscy o niej piszą w samych superlatywach. Przytoczę tylko jedną, znanej u nas doskonale Tessy Capponi-Borawskiej: „Wiele rzeczy(...)słodką akwarelą z Włoch, ale hołdem, który autorka składa ciężkiej pracy ludzkiej wykonywanej w zgodzie z otaczającą przyrodą. Jest to książka o miłości i szacunku do ziemi i o kuchni jako darze, którym dzielimy się z innymi". Tak sobie myślę, ze fajnie byłoby tę książkę przeczytać i poznać szczególnych mieszkańców Campodimele: ich życie, kuchnię i sekret długowieczności
Mia Cucina SofietaPrzepis na to ciasto mam od wielu lat. Dawno go nie piekłam, jakoś chyba zapomniałam o nim. A szkoda, bo jest smaczne - niezbyt
Codzienna kuchnia niecodziennaNajgorzej jak się człowiek nie potrafi zdecydować :) Ale patrząc z drugiej strony, przychodzi wtedy czas na kreatywność. I tak oto z mojego niezdecydowania, powstały naleśniki w
Kuchnia w opałachKruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie rajski batonik kokosowy? Ja uwielbiam kokos, dlatego taki domowy baton bounty od razu mnie skusił. Nie jest tak słodki jak oryginalny, aczkolwiek ilość cukru można
Smak mojej kuchniDYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO Nastała jesień… Zimno… Ciemno… W ogóle trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To
Martyna CooksDostałam sporą ilość świeżych odnóży krabów i szczerze powiedziawszy nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić aby było smacznie i jadalnie dla całej rodziny. Dzieci
Magiczna kuchnia DariiCiasto kruche : 1,5 szk. mąki pszennej 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Z
w mojej kuchniLubicie pizzę? my bardzo! i lubię eksperymenty z pizzą w roli główniej. Najczęściej na pizzy w naszym domu znaleźć można sery, wędlinę, ogórka konserwowego, cebulę i
Dzieje kuchennej WiewióryKuchnia bułgarska to nie tylko wielowiekowa tradycja, przekazywania z pokolenia na pokolenie. Zestawienie naturalnie występujących produktów z wytworami rąk ludzkich daje połączenie, o którym możemy tylko marzyć, wspominając wakacje w Złotych Piaskach (źródło: Opolskie Smaki nr 1) Tarator od polskiego chłodnika (białego z ogórkami) różni się tym, że ogórki przed dodaniem do jogurtu są pozbawione soku. Dzięki temu zachowuje gęstą(...)konsystencję i nawet po dłuższym czasie się nie rozwarstwia. Im gęstszy jogurt, tym smaczniejszy tarator. Dodatkowo wzbogacamy go włoskimi orzechami i dobrej jakości oliwą. A tak przy okazji zapraszam Was do Opola 22 czerwca na naszą autorską imprezę kulinarną Żarłostacja!. Plac Teatralny przy Kofeinie 2.0. Jest to najsmaczniejszy piknik na Opolszczyźnie :) klik do fan paga: Żarłostacja
Bon Appetit MałgorzatyNawet najprostsza ale domowa pizza jest o wiele lepsza niż kupna. Co prawda takie z pizzerii tez bywają smaczne, ale co domowe to domowe. No i
Ewa w kuchnimiłością - to pieruństwo może mieć siłę budującą ale i niszczącą... Menu Prosta, kilkukartkowa karta od razu spodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy(...)wina i wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach. Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także
Right Behind The KitchenCiasteczka robią się w kilka chwil. Pyszne. pełne orzechów, rodzynek, migdałów, ale mogą być z czym tylko zechcesz. Od Ciebie zależy co do nich dodasz. A
Z Majeczką w kuchniJuż zostały tylko 3 tygodnie do czasu wigilii. Więc czas przygotowań jadłospisu w pełni. W poprzednim poście podałam jak zrobić makaron cynamonowy a dziś podaję jak
Basia w kuchniostatnio mam pociąg szczery do jaglanki. Niedawno w sumie, a szkoda, odkryłam jej wspaniałe właściwości, oswoiłam ją i tak już na stałe zadomowiła się w naszej kuchni. Jest królową kasz nie bez powodu. Ugotowana we właściwy sposób, jest bardzo zdrowa i właściwie ma lekko orzechowy smak, nie jest taka wyrazista jak jej siostra kasza gryczana. Dziś u mnie(...)cynamon duże i soczyste jabłka sok z połowy cytryny- opcjonalnie olej kokosowy do uprażenia kaszy jeśli jest zimna z lodówki listki mięty owoc granatu orzechy pecan lub włoskie nasionka siemienia lnianego migdały płatki migdałów Skworcu Kaszę jaglaną ugotuj na sypko, jeśli masz już zimną, upraż na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Odłóż. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach
Z Kuchni Do KuchniJak co roku główne postanowienie noworoczne całej ludzkości, brzmi: schudnę, będę się zdrowo odżywiać, zacznę ćwiczyć. Jakie są tego efekty? A więc po co to robić
Brzuszki Łakomczuszki