Są dwa sposoby na zrobienie pysznych klusek śląskich.Jedna czyli ta którą podaję i druga gdzie należy ziemniaki zmielić, wyrównać w misce,podzielic na cztery
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapraszam Was na jedne z moich ulubionych ciasteczek - kokosanki. Ciastka te są bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 30 dag wiórków kokosowych, 3 białka
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 4 kotlety schabowe 0,5 szkl płatków migdałowych 0,5 szkl bułki tartej 2 jajka 1 cytryna 4 łyżki mąki 4 łyżki oliwy z oliwek
Luźna KuchniaBardzo lubię te słodkie maleństwa. Piekę je dość często, za każdym razem kombinując z innym smakiem. Dziś są mocno cytrynowe, z cudownie kremową bezą. Wyglądają bajecznie
Kuchnia w opałachChciało by się napisać "historia jednej botwinki".. utarło się już, że botwinka musi wylądować w zupie. Taka niepozorna a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście
Basia w kuchninikt w moim towarzystwie nie podjął się wyzwania by je zrobić więc musiałam sama się za nie zabrać :). I powiem Wam, że są warte całego tego czasu spędzonego w kuchni i całej tej pracy. Delikatne, chrupiące i to nadzienie z białego maku, po prostu bajka. Ich kaloryczność pozwolę sobie przemilczeć ;), raz do roku jeden rogalik można zjeść ;). Ciasto(...)cukru szczypta 50 g masła stopionego 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 350 g białego suchego maku 100 g cukru pudru 150 g łuskanych orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów
Cynamonowe szczęścieoczywiście) pt. "Ugotowany". Film wchodzi do kin już 23go października. Pełen pasji, z odrobina dramatu i szczyptą humoru. Taki rzekłabym soczysty... jakbym widziała jakiegoś znanego szefa kuchni w akcji... Dla pań i panów, niestety po filmie obowiązkowa wizyta w dobrej restauracji Emotikon smile Ja musiałam zadowolić się drożdżówką ale film polecam(...)mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g suszonej żurawiny 1 szkl. orzechów włoskich 100 g ciemnej czekolady 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mąkę
Dzieje kuchennej WiewióryTeż tak czasami macie, że idziecie do kuchni bez żadnego pomysłu? Ot tak - wiecie, że coś zrobić trzeba, ale co i jak konkretnie, to już nie bardzo? Ja ostatnio ruszyłam z zamiarem upieczenia bułek. Drożdże już dawno na mnie czekały, poza tym perspektywa pachnących bułeczek na śniadanie wywołuje błyski w oczach C., które bardzo lubię. Nie chciało mi się szukać(...)przepisów, więc zaczęłam wszystko mieszać, tak jak zwykle. Było już ciemno, o szyby dudnił deszcz. I nagle zatęskniłam za słońcem, najlepiej tym najcieplejszym - włoskim. Sięgnęłam więc po kurkumę, która nadała bułeczkom ślicznego, żółtego koloru. A potem w oczy wpadł mi mak, i pomyślałam o cytrynowych muffinach z makiem, które wyglądają tak uroczo. Niewiele więc myśląc, dosypałam dwie łyżki do ciasta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami.W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie.Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki:1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa(...)zimnego masła0,5 szkl. cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany kwaśnejMasa orzechowa:2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów )1/4 szkl. cukru pudru2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%białko do posmarowania ciastaWykonanie:Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej
kolorowotorcikowoProste, bezglutenowe i bezmleczne ciasteczka kokosowe z migdałami. Kruche, delikatne i mocno kokosowe. Bardzo smaczne nawet po kilku dniach. Koniecznie do spróbowania! SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej
Kuchnia bezglutenowaNajlepsze domowe trufle czekoladowe. Rozpływające się w ustach, mniam. Do trufli można dodać alkohol (wódki,likieru), ja nie dodałam ze względu na dzieci. Takie trufle można
magiczna kuchnia KasiZabiorę Was w fantastyczną podróż, ku złocistym brzegom słonecznej Sycylii. Ku oczom czarnym i wesołym , patrzącym w bezkresne głębiny krystalicznie czystego morza, ku polom pomidorów czerwonych
Z Kuchni Do KuchniJutro Wielkanoc więc trzeba dziś było coś upiec, a że do pieczenia ciast jakoś nie mogę się przekonać to pozostały już tylko babeczki no i moja
Mechanik w kuchniNad idealnym wieczorem filmowym myślałam dość długo. Od dwóch tygodni moje myśli krążą wokół potrawy do przygotowania i wyboru odpowiedniego filmu. Cały czas nie mogłam oprzeć
Projekty ze smakiem