kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:187/268)

Tort Cesarzowej 207

Za oknami zimno i deszczowo. Chcąc zrekompensować Wam wahania pogodowe i osłodzić niedziele przedpołudnie zapraszam na pyszny tort. To doskonały deser do kawy. Tort ten z

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik o smaku coli. Deser dla łakomczuchow i fanów kultowego napoju 141

Z okazji rozpoczęcia i zakończenia wakacji w jednym, zrobiłam swoim chłopakom sernik na zimno. Dla każdego jeden serniczek. Tym razem w specjalnym wydaniu, aby uczcić początek

Kuchnia po mojemu
Śledzie ze śliwkami i orzechami 187

Jak Wasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś

W kuchni wieczorem
babeczka z krówkami 165

Ostatnio nie mam zbytnio weny twórczej więc wzięłam się za przeglądanie mojej kulinarnej biblioteczki w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego przepisu na babkę. Wpadł mi w oko przepis

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jesienne kaszotto gryczane z dynią 126

Przyszedł listopad. Gdybym miała go opisać, jako postać, to na pewno byłby to wysoki, przygarbiony mężczyzna w długich do ziemi szarych i grafitowych płachtach i futrzanej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowa nutella, lekko orzechowa 125

Nutellę domową robiłam po raz pierwszy, a naszło mnie na nią dosłownie w momencie, jak zobaczyłam piękne zdjęcia na blogu Majeczki. Swoją wersję postanowiłam wzbogacić o

Kuchnia w czekoladzie
Cebula po żmudzku 119

Cebula nie zawsze musi być tylko składnikiem farszów. Tym razem ona w głównej roli. Odwdzięcza się swoją słodkością. Można wykorzystać białą cebulę i nafaszerować czerwoną fasolą

R'n'G Kitchen
Sałatka z serem camembert i mandarynkami 220

Coraz popularniejszy camembert wszedł chyba na stałe do koszyka zakupowego Polaków. Dlatego też przedstawiam sałatkę z serem camembert która jest zarazem sycąca jak i ma w

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczone pulpety po bałkańsku (z serem feta) + przypomnienie o konkursie! 198

Kiedy nawiązałam współpracę z Przyprawy Świata Gdynia, mogłam wybrać sobie dowolne przyprawy. Postawiłam głównie na nowości, z którymi nigdy wcześniej nie miałam do czynienia i nie

Szefowa kuchni
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 88

Już za kilka dni Święta :) Zapewne większość z Was już ustala sobie harmonogram zajęć kuchennych, aby ze wszystkim zdążyć. Podsuwam zatem, przepis na ciasto, które możecie

Kuchnia w opałach
Boczniaki sauté i gremolata – jak smażyć grzyby żeby nie puszczały wody? 249

silnie rozgrzanego tłuszczu. Finalnie przygotowane w ten sposób produkty zostają skarmelizowane i apetycznie zbrązowione, smażą się a nie duszą, zachowując wewnątrz swój skondensowany smak i soczystość. U mnie w kuchni to mój ulubiony sposób na smażenie grzybów – zarówno pieczarek, jak i boczniaków. Boczniaki sauté, koniecznie podane z gremolatą, to prosty sposób na pyszną przystawkę lub weekendową kolację – obowiązkowo z kieliszkiem(...)konkretnym przypadku polecam Wam boczniaki. Jeśli kochacie tak samo jak ja smak rudych rydzów smażonych na maśle, znajdziecie go w smaku tak naszykowanych boczniaków. Gremolata to włoska, okrutnie smaczna i zdrowa drobno siekana posypka z czosnku, skórki cytrynowej i ziół – nieodzowny dodatek do mediolańskiego osso bucco . Tutaj, podana ze smażonymi na maśle grzybami, przełamuje tłustość sporej ilości masła, podkreśla

Karo in the Kitchen
Rogale Świętomarcińskie 160

     Kochani mam dziś 11 listopada, a więc i rogale z okazji dnia św.Marcina. Muszę przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam

Różowa kuchnia
Bezglutenowe chrupiące ciastka owsiane 112

Chrupiące ciastka owsiane zainspirowane przepisem Doroty z bloga Moje Wypieki. W stosunku do oryginalnego przepisu, poza zamianą mąk, zmniejszyłam też  ilość cukru. Mocno chrupiące, mocno

Kuchnia bezglutenowa
Placuszki owsiane z orzechami - czyli śniadanie półmaratończyka 95

Takie placuszki zjadłam na śniadanie przed moim pierwszym półmaratonem. Tak jak zapowiadali w „Runner’s World” dały mi siłę na dobrych kilka godzin

Sto kolorów kuchni
Serowe kruche ciasteczka 182

waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g  płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki  zimnej wody różowy(...)zacznie gęstnieć smarujemy nim ciasteczka  na powierzchni, możemy lukier posypać kryształkami cukru, tartymi orzechami lub migdałami. Smacznego. The post Serowe kruche ciasteczka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię