kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:185/268)

Ciasto dyniowe z orzechami 174

smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Ciasto dyniowe z orzechami na tortownicę z kominkiem o śr. 23 cm. 1 szkl. mąki + szczypta soli 1 szkl. startych orzechów włoskich lub laskowych + 2 łyżki do obsypania tortownicy 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki posiekanych skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka(...)ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Smacznego! The post Ciasto dyniowe z orzechami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 157

możecie zakupić mnóstwo pyszności prosto ze słonecznej Italii, makarony, sosy, sery, aromatyczne przyprawy, włoskie słodkości. Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się na zakupy. Musiałam użyć głosu rozsądku, by kupić tylko to co faktycznie niezbędne, bo te włoskie pyszności kusząco spoglądały na mnie z półek i szeleściły eleganckimi opakowaniami. Wcale nie podlizuję się(...)sklepy o 8 i nie mogę wpaść przed pracą po świeże bułeczki mimo, że mam do nich prawie po drodze. Pewnie wiecie, że już drugi tydzień walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się

Cynamonowe szczęście
Wakacyjna Sałatka z najlepszymi polskimi smakołykami! 167

Znacie Polaka, który nie lubiłby młodych pieczonych w całości ziemniaczków? Skropionych intensywnie aromatyczną oliwą z oliwek z rozmarynem. Pieczonych z dodatkiem czosnku? Ja osobiście nie znam

SMYKWKUCHNI
Makowiec Babci 462

Lepszego makowca nigdzie nie jadłam niż u Babci. Kocham ten przepis! Ja w makowcu mogłabym praktycznie nie mieć ciasta, a dla mnie mógłby być sam mak

Anielska Kuchnia Ani
Sałatka z jarmużu z orzechami 175

ramach zdrowej kuchni ostatnio często kupuję jarmuż. Jeśli jest bardzo twardy można go zblanszować 4 minuty w gotującej wodzie, jednak ja preferuje go na surowo. Jarmuż ma dla mnie lekko gorzki posmak i wspaniale komponuje się z jajkami, rybą (zamiast orzechów można spokojnie dorzucić tuńczyka z puszki lub łososia) czy kukurydzą. Z uwagi na dodatek kaszy sałatką można się(...)najeść i stanowi w sumie pełne danie objadowe. Składniki: pół paczki jarmużu puszka kukurydzy 3 jajka na twardo 1 mała czerwona cebulka pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki orzechów włoskich dwa pomidory Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku pieprz i sól "do smaku" Wykonanie: Jogurt mieszamy z oliwą i musztardą do której dodajemy zgnieciony czosnek

Lubczyk i Wanilia
CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI 137

pamiętacie kiedyś robiłam już sernik z jabłkami nadziewanymi ). Podobne jadłam w zeszłym roku na urlopie i z przyjemnością brałam dokładkę! Niestety nie udało mi się wyciągnąć przepisu od szefa kuchni, więc metodą prób i błędów kombinowałam w domu. I udało się – efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, a ciasto trafiło na listę TOP 10 moich ciast i robi furorę(...)Europie. SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * jajko ( duże ) – 3 szt * mleko – 125 ml * mąka pszenna – 2 szkl * kakao – 2 łyżki * cukier – 1 szkl * orzechy włoskie – 50 g * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki DODATKOWO: * gruszki – 3 szt * bakalie ( orzechy nerkowca i piniowe, migdały, żurawina, rodzynki

Ostra na Słodko
Surowe buraki w towarzystwie. Obiadowa surówka zdrowia. Domowa i witaminowa. 140

swego zdrowia. Na początek dietetyczny i pełen witamin akcent obiadowy. Surówkę tę przygotujecie w kilka minut. Fajnie uzupełni ciepły posiłek mięsny i ożywi kompozycję smakową obiadu. Przepis przyswojony z kuchni Mamy Hani oczywiście. Składniki (na ok 4 porcje): 2 buraki 2 marchewki 1 jabłko 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka(...)cytryny. Na koniec dodajemy jogurt i majonez. Dbający o sylwetkę ograniczą jego zawartość do minimum lub użyją produktu light. W wersji źródłowej przepisu są jeszcze drobno siekane orzechy włoskie. Ich dodanie pozostawiam do Waszej decyzji. Domowa surówka - pełna witamin i smaku. Polecam

Kuchnia po mojemu
Orzechowe ciasteczka z lentilkami 176

Mój synek bardzo lubi pomagać mi w kuchni, szczególnie przy pieczeniu ciasteczek:)) Te robimy zdecydowanie najczęściej, eksperymentując z dodatkami. Tym razem zwyciężyły kolorowe drażetki, lentilki. Tradycyjnie, ciasteczka zniknęły o wiele za szybko:)  Składniki:   1 i 1/2 szklanki cukru,  cukier waniliowy,  4 szklanki mąki pszennej,  4 łyżki śmietany 12%,  600 g masła orzechowego,  łyżeczka(...)Wykonanie Do miski wsypać cukry, dodać posiekaną margarynę, śmietanę i masło orzechowe, zagnieść. Powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z sodą. Zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wcisnąć po kilka drażetek.  Piec ok. 15 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Na wieczory do zimnego mleka - Babka Kazia 259

Wieczorami najlepiej spędza się czas w kuchni :) Wczoraj upichciłam babeczkę, która zawsze wychodzi i nigdy nie ma zakalca :) takie wypieki uwielbiam mniam... Szybka w wykonaniu, pracy z przyrządzeniem, pieczeniem i zmywaniem naczyń to ok 1h :) Doskonała na wieczornych gości.  Co jest potrzebne do przygotowania : 5deg. drożdży ( pół kostki) 70g cukru ( mniej niż pół szklanki) kostka masła/margaryny  szklanka(...)soli 1 cukier wanilinowy  1 skórka starta z cytryny i sok bakalie co kto lubi i dowolna ilość oczywiście nie do przesady, ja polecam: migdały, skórkę pomarańczy, orzechy włoskie, morele suszone, śliwki,... Mleko podgrzewany( nie gotujemy), do miski wrzucamy drożdże zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem zostawiamy je na 10 min żeby sobie popracowały. W tym samym czasie

Niezły Młynek
Mazurek z bezą pełną bakalii 111

Pamiętam, że był to pierwszy i jedyny mazurek jaki robiła moja Mama. Chrupiąca beza kryjąca morze bakalii i kruchy spód. W tym roku postanowiłam zrobić coś

Karczma Honorietty
Mazurek z bezą pełną bakalii 131

Pamiętam, że był to pierwszy i jedyny mazurek jaki robiła moja Mama. Chrupiąca beza kryjąca morze bakalii i kruchy spód. W tym roku postanowiłam zrobić coś

Karczma Honorietty
Miodownik z wkładką serową 288

Ciasto gościło na moim świątecznym stole. Chciałam połączyć sernik z miodownikami i masą kawową, bo na wszystko miałam ochotę, a piec każde osobno stwierdziłam, że nie

Kuchnia w czekoladzie
Trufle czekoladowe 139

Czym są trufle czekoladowe? Są to niezwykłe smakołyki, o których trudno zapomnieć. Robione na kilka sposobów z różnych receptur i w różnych kształtach. Różne są też

Kuchnia u Krysi
Domowe ptasie mleczko 181

Lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki.  Przygotowałam lekkie pyszne i łatwe w przygotowaniu cytrynowe ptasie mleczko                  

Kuchnia Danusi
Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 174

Dzięki uprzejmości firmy Ballarini już drugi raz miałam okazję testować produkty tej włoskiej firmy. Nie chciałabym, aby ktoś zarzucił mi zbytnie słodzenie, ale ja naprawdę nie mogę dopatrzeć się w niej żadnych minusów. Zresztą, solidny produkt sam się najlepiej obroni.Patelnia Granitowa Positano przyciąga uwagę elegancką linią i niebanalnym wyglądem, solidnym wykonaniem i  wyjątkową odpornością na czynniki mechaniczne.Posiada wielowarstwową(...)dlatego patelnia przeznaczona jest do baardzo intensywnego użytkowaniaPosiada wielowarstwowe, wzmocnione dno, dlatego idealnie nadaje się do stosowania na kuchence indukcyjnej. Oczywiscie można ją używać we wszystkich innych rodzajach kuchni – ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych. Dwuwarstwowe dno zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła, dlatego potrawy szybciej się ugotują.Posiada powierzchnię non-stick, składającą się z pięciu warstw nakładanych natryskowo, z czego wierzchnie

Mia Cucina Sofieta
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4918

Sofficini podobno zawładnęło już jakiś czas temu blogosferą, a ja nie ukrywam, że dopiero niedawno wpadłam na przepis. Nawet nazwa była mi obca ... ale pewnie

Walijskie Pichcenie
Batony ziarenkowe bez jajek, mąki, masła ,cukru 126

Ilość skladników na te batoniki zależy od naszych produktów w szafce i preferencji smakowych. Ja do swoich dodalam miodu jako lepiszczu i jabłek, można dać rozgniecionego

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania