kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:179/268)

PESTO Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO 132

Czosnek niedźwiedzi odkryłam dość niedawno, ale pokochałam od razu :) Te aromatyczne liście, zawierają dużo witaminy C i pobudzają apetyt. Idealnie nadają się do sałatek jak i

Kuchnia w opałach
Paella z owocami morza 205

Paella czyt. paeja to nasz numer 1 od zeszłego lata kiedy to popróbowaliśmy jej w samej Hiszpanii i nic tego doznania już nie zastąpi ale próbujemy

Moje Małe Czarowanie
Tapenada, pasta z czarnych oliwek 149

Zdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem

Apetyczna babeczka
Ciastka owsiane z bakaliami 180

Kolejna odsłona ciastek z płatkami owsianymi. :-) Są bardzo zdrowe, bo zawierają mało tłuszczu. Sami decydujemy jaką mąkę dodamy. Za każdym razem są inne, bo możemy dodać

Szefowa kuchni
Domowa granola pyszna energetyczna. 194

Śniadanie jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia często w pośpiechu jemy kanapkę a za chwile ponownie jesteśmy głodni zajadamy na to słodki batonik bo na

Basia w kuchni
Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami 160

Newella? Co to jest… Już objaśniam. To białko z jaj kurzych o smaku naturalnym lub wędzonym, które stosunkowo niedawno pojawiło się na rynku. Newella nie

Oryginalny smak
Pieczarki w pietruszkowym pesto z pikantną komosą ryżową 101

quinoa) 2 łyżki passaty pomidorowej z ziołami łyżka posiekanej paparyczki chili (użyłam marynowanej)   duża natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy limonki łyżka posiekanych orzechów włoskich kopiasta łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych dodatkowo: pędy groszku granat Komosę zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy 10 minut. Mieszamy ją z passatą i chili. Umytą natkę miksujemy pozostałymi składnikami(...)KLIK Każdą pieczarkę napełniamy komosą i całość pieczemy 25 minut aż pieczarki zmiekną. Podajemy z pędami groszku i granatem. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji Superfood w Twojej kuchni. A po szeroki wybór super żywności zapraszam do sklepu www.sklepagnex.pl :) Artykuł Pieczarki w pietruszkowym pesto z pikantną komosą ryżową pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Czekoladowe pająki 264

temu na blogu pojawił się przepis, jak samemu zrobić czekoladę plastyczną - czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z narzędzi, które każdy ma w kuchni, zrobić czekoladowe pająki, które świetnie spełnią rolę dekoracji babeczek czy tortu. Składniki na czekoladę plastyczną Składniki na domową masę cukrową Czekoladę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby trochę zmiękła. Odrywamy mały(...)musi być specjalnie równa i tak przyczepimy na nią czekoladową sierść. Kulkę odkładamy na kawałek pergaminu lub papieru do pieczenia. Wkładamy kulkę czekolady do wyciskacza do czosnku. Wyciskamy czekoladowe włoski o długości około 0,5 cm. i odcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki. Z czekolady formujemy długie wałeczki na nogi. Jeśli czekolada w międzyczasie zrobiła się zbyt

Ciastkozercy
Placek amerykański 146

ciasto  gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy(...)szklanki maki 1,5 szklanki oleju 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody garść orzechów włoskich garść rodzynek 2 kg. jabłek Wykonanie Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej i dalej cukier. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka słoikowa 1154

pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),– sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.Należy  pamiętać:– o kolejności(...)dodatkiem marynowanych warzyw przygotowuję na bieżąco i staram się ich nie zabierać do pracy tylko zjeść w domu.The post Sałatka słoikowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Batoniki owsiane 158

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka czekoladowo-orzechowa 157

Babka to must have wielkanocnego stołu. Podstawą są baby piaskowe, ziemniaczane czy cytrynowe. Ja postanowiłam pobawić się smakiem i zrobić babkę czekoladową z dodatkiem orzechów. Tym

Ania i Marcin gotują
Staropolski tort orzechowo-kawowy 277

dodatku pszennej mąki, oparty na jajkach, mielonych orzechach i cukrze pieczony był w Polsce już w XIX wieku – podobna jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria Lemnis, Henryk Vitry). Ja wykorzystałam sam pomysł na biszkopt orzechowy i przełożyłam tort prostym kremem kawowym – bowiem kawa i orzechy to doskonałe połączenie(...)zrezygnować z dodatku kawy, jeśli za nią nie przepadacie i dać do masy więcej kakao – będzie równie pysznie. Staropolski tort orzechowo-kawowy – blaty: 300 g zmielonych orzechów włoskich (można zmielić w malakserze lub młynku do kawy) 1,5 szklanki cukru pudru 8 dużych jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto

Poezja smaku
DZIAD 94

To już trzeci i ostatni przepis, który miałam możliwość testować do książki "Opole w czterdziestu smakach." Tym razem znam nawet jego autorkę. Anetko - cieszę się, że

Kuchnia w opałach
Rombosse - pieczone jabłko w cieście 175

Piątek! Lubicie? Dla mnie spokojny, wolny dzień, który zapewne częściowo spędzę w kuchni. Jutro idę do pracy, ale wieczorem zaprosiłam przyjaciół na wieczór filmowy, więc trzeba ich czymś przywitać. Nie mam jeszcze pomysłu czym dokładnie, ale coś wymyślę, tego jestem pewna! Dziś przyszykowałam dla Was smakowity post, z najlepszym owocem do wypieków. Słyszeliście o Rombosse? Jest to pyszny waloński deser(...)Zamiast konfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?"Składniki:300 g mąki tortowej150 ml mlekajajko8 małych jabłekcukier cynamonowyorzechy włoskie suszone wiśnieSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy.Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy

Słodkie Przyjemności
Pyszne masło orzechowe 266

wysokoobrotowy lub malakser). Najzdrowsze masła orzechowe to takie, w których nie ma dodatkowego oleju, soli czy cukru. Samo masło można robić nie tylko z orzechów ziemnych, ale i z włoskich, macadamia, laskowych, migdałów czy nerkowców. Proces produkcji takiego masła jest bardzo prosty. Kupione orzechy (najlepiej będzie, jak kupisz orzechy w łupinie), obierz, wrzuć do blendera, zmiel i gotowe Mieląc orzechy(...)dobre masło orzechowe, to udajmy się do sklepu ze zdrową żywnością. Zapłacimy nieco więcej ale będziemy mieć pewność tego co jemy. Artykuł Pyszne masło orzechowe pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Zimne nóżki (Galat) 167

angielskiego pieprz ziarnisty, sól marchew cebula pietrucha seler por Ja już kupiłam oczyszczone i pokrojone nóżki wieprzowe. Ale jeśli nie są oczyszczone to najpierw nóżki i golonkę oczyszczamy z włosków albo je opalamy nad ogniem.  Wkładamy je do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby mięso było w całości przykryte. Gotujemy na małym gazie na ok. 1,5 godziny. Następnie zbieramy(...)galaretki ścinają się na naturalnej żelatynie, nie trzeba nic więcej dodawać. Podaję z cytryną  lub octem. Smacznego. The post Zimne nóżki (Galat) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 162

zaważyło na tym 0,5%. Za to czerwone doskonale wpasowało się w mój gust i świetnie uzupełniało podane dania. Miało idealną temperaturę podania i piękną barwę.Na przystawkę szefowie kuchni wybrali „pieczony rostbef z macerowanymi zimowymi warzywami i jajkiem sous-vide”. Danie smakowało tak dobrze, jak wyglądało. Brawo za pomysł wykorzystania pietruszki, marchewki i selera, w sposób prosty, a jednocześnie doskonały(...)główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim”. Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca

Pasja Smaku
Ciasteczka kokosowe 195

Małe przyjemności w postaci kruchych ciasteczek kokosowych, które na pewno polubicie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wyśmienite i banalnie proste. Polecam " class

Oryginalny smak
JAK ZROBIĆ I MROZIĆ KLUSKI ŚLĄSKIE 151

 Są dwa sposoby na zrobienie pysznych klusek śląskich.Jedna czyli ta którą podaję i druga gdzie należy ziemniaki zmielić, wyrównać w misce,podzielic na cztery

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Batoniki owsiane pełne zdrowia 168

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kokosanki 151

Zapraszam Was na jedne z moich ulubionych ciasteczek - kokosanki. Ciastka te są bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 30 dag wiórków kokosowych, 3 białka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Migdałowe schabowe 177

Składniki: 4 kotlety schabowe 0,5 szkl płatków migdałowych 0,5 szkl bułki tartej 2 jajka 1 cytryna 4 łyżki mąki 4 łyżki oliwy z oliwek

Luźna Kuchnia
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 92

Bardzo lubię te słodkie maleństwa. Piekę je dość często, za każdym razem kombinując z innym smakiem. Dziś są mocno cytrynowe, z cudownie kremową bezą. Wyglądają bajecznie

Kuchnia w opałach
Chleb oliwny z botwinką 227

Chciało by się napisać "historia jednej botwinki".. utarło się już, że botwinka musi wylądować w zupie. Taka niepozorna a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania