się miniaturką zdjęcia i nadzieją, że za dzień, dwa do moich drzwi zastuka kurier, a wraz z nim kasztanowe produkty. Ale kurier się nie spieszył. Ani trochę. Goście zaproszeni, kuchnia już niemal gotowa, a jego nie ma! Słyszałam wielokrotnie, że jednym z lepszych sposobów na stres są zakupy. Oddałam się tej terapii i jakież było moje zdziwienie kiedy po wejściu(...)nazwę wyglądowi - na bezowym spodzie piętrzy się krem kasztanowy zwieńczony kleksem bitej śmietany. Wyglądem deser nawiązuje do ośnieżonego szczytu Mont Blanc. Nazywany we Włoszech Monte Bianco, pojawił się we włoskiej książce kucharskiej już około 1475 roku, a we Francji zaczął być podawany w XVII wieku. I myślę, że pora najwyższa, by stał się znany i u nas, bo jest naprawdę
KUCHARNIAsmak z ziemistego na słodki i przeobraża w rubinowe delicje. Z pieczonych buraków przygotowałam arabski dip, doprawiony czosnkiem, chilli i za'atarem, posypany pokruszoną fetą, dymką i orzechami włoskimi, dla wzbogacenia jego smaku i tekstury. Dip zachwycił mnie swoim kolorem i okazał się przepyszny, szczególnie z dodatkiem arabskich chlebków. Zapraszam:) Bardzo lubię piec przeróżne warzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą(...)sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój za'atar, który kupiłam w sklepie arabskie.pl, składał się z tymianku, kminu rzymskiego, sumaku oraz sezamu. Za'atar w kuchni arabskiej wykorzystuje się do przyprawienia dań mięsnych i warzywnych, dodaję się go również do hummusu, posypuje nim chlebki manakish oraz doprawia labneh. Kolejnym ciekawym składnikiem, który wykorzystałam do przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwakokosowego extra virgin łyżka miodu cynamonowego mus malinowo-czekoladowy: szklanka rozmrożonych malin( w sezonie świeżych) dojrzałe avocado kopiasta łyżeczka surowego kakao dodatkowo (po łyżce na porcję): nerkowce migdały orzechy włoskie maliny wiórki kokosowe do posypania Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w zimnej wodzie potem we wrzątku. Zalewamy ją podwójną ilością wody (2 x 3/4 szklanki) i od momentu zagotowania, gotujemy(...)avocado oraz kakao. Do miseczek lub szklanek nakładamy krem pomarańczowy. Ozdabiamy go kleksem musu malinowego oraz orzechami i malinami. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji Superfood w Twojej kuchni. A po […] Artykuł Pomarańczowy krem jaglany z malinowym musem i orzechami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogłyżeczka wody pomarańczowej lub różanej; 2 łyżki oliwy; Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa na nadzienie będzie trochę sypka, pomimo dodatku oliwy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy w dłoniach na niewielki placek grubości 4-5 mm, układamy w foremce, napełniamy wgłębienie foremki nadzieniem i zalepiamy ciastem. Następnie uderzamy foremką w blat stołu lub stolnicy, tak by ciasteczko(...)cukrem pudrem. *semolina t o rodzaj gruboziarnistej mąki lub drobnoziarnistej kaszy otrzymywanej z twardej pszenicy zwanej durum. *mahlab to przyprawa w postaci suszonych nasion wiśni wonnej używana głównie w kuchni bliskowschodniej do wypieków. Na zdjęciu foremka, której użyłam do formowania ciastek
In my kitchentrakcie robienia stwierdziłam, że można to wszystko wykonać naprawdę dużo szybciej... Nie chodzi o to, żeby robić byle jak, ale o to, żeby nie spędzić dwóch dni w kuchni. A i tak rogaliki wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 250 gramów masła mocno schłodzonego 2 jajka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki(...)piekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru 100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch pokruszonych biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTarta cytrynowa to klasyk wśród wypieków. Po raz pierwszy taką tartę jadłam na Pikniku Smakoszy w Lublinie w sierpniu ubiegłego roku. I od razu zakochałam
kolorowotorcikowoSzybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować? Idealne do popołudniowej
Zasmakuj KuchniProstota i szybkość przede wszystkim! W czasach, kiedy jesteśmy zabiegani, a doba wydaje się dziwnie kurczyć, właśnie proste i szybkie dania maja największe wzięcie. Nie musi
Codzienna kuchnia niecodziennaDla mięsożerców - pyszne zarówno z ryżem lub różnymi kaszami. Moi bliscy je uwielbiają, więc mogę je z czystym sumieniem polecić. Jest to przepis na same klopsiki
Zasmakuj KuchniPo przepis na idealny hummus nigdzie nie jeździłam. Uruchomiłam wyobraźnię, odszukałam gdzieś tam głęboko we mnie zachowane smaki. I odtworzyłam je. Dla mnie ten hummus jest
Naturalna KuchniaSłońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o księciu
W kuchni Karmel-itkiniż leniwych i jak najszybciej chcę skonsumować moja golonkę, więc wybieram sposób drugi. :) Ale dosyć już o historii golonki, przejdźmy do przepisu... :) a więc zabieram was na wycieczkę po kuchni Bawarskiej! Golonka po Bawarsku... SKŁADNIKI: - 2 golonki - 4 puszki piwa - 1 puszka wody ( odmierzyć z tej po piwie) - jałowiec - ziele angielskie - liść laurowy - majeranek(...)GLAZURY: - 2-3 łyżki musztardy (miodowej lub francuskiej z gorczycą) - 1 łyżka miodu - 1 chochla wywaru z golonki PRZYGOTOWANIE: Golonki myjemy, opalamy nad gazem z włosków i nacieramy solą i pieprzem. Robimy w golonkach dziurki nożem i wciskamy w nie czosnek cały lub przecięty na pół bądź na ćwiartki. W garnku 5 litrowym układamy nasze golonki
Zainspiruj się kuchniąDOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI Dzisiaj obiecany przepis na chleb na samym zakwasie, z suszonymi pomidorami, który tak bardzo się Wam spodobał
SMYKWKUCHNINasiona szałwii hiszpańskiej, popularnie zwane "chia", co w języku Majów oznacza "siła", zalicza się do SuperFood, tj. produktów roślinnych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. W tym przypadku
SzczyptaSmaQKotlety mielone obok schabowych/ to chyba najbardziej popularne mięsne danie w naszej polskiej kuchni. Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej stołówce, w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką czy z kiszoną kapustą. Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. ..... Również dzisiaj chętnie(...)jest ich największą zaletą , a podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą smaki każdego. Składniki: 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/ 1jajko 1-2 łyżeczki ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/ 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki bułki tartej ok. 1 łyżeczki soli pieprz mielony /do smaku tłuszcz do smażenia panierka: 3 łyżki
Zakamarki mojej kuchnisobie z sezonową herbatką pod kocem w basku cynamonowych świec. Uwielbiam te chwile, kiedy mogę się spokojnie zrelaksować i myśleć tylko o przyjemnościach. Dzisiejszy dzień spędziłam idealnie, najpierw w kuchni piekąc smakołyki, później relaks, wyjście na warsztaty dla dzieci i powrót do domu. Tematem zajęć kulinarnych było Halloween, mimo, że osobiście nie obchodzę, to nie mogłam się oprzeć tej pokusie(...)dziećmi zrobiłam łatwiejszą wersję, ale ja przedstawiam Wam pieczone jabłka z miodem i orzechami posypane kruszonką. Niebo w gębie! Koniecznie wypróbujcie w chłodniejszy wieczór."Składniki:4 jabłkacynamonmiód gryczanycukier brązowyorzechy włoskie 30 gkruszonka : masło 50 gcukier 60 gmąka 110 gmigdały 30 gSposób przygotowania:Jabłka myjemy i wydrążamy, a następnie przecinamy w pół. Połówki polewamy miodem i posypujemy cynamonem oraz szczyptą
Słodkie PrzyjemnościZadanie brzmi - Podejmij wyzwanie VICTORINOX i stwórz własny przepis inspirowany różnorodną kuchnią lub urzekającą kulturą Szwajcarii! Ja poszłam w słodkie klimaty a mianowicie słodka, krucha tarta z orzechami. Do krojenia której nie zastąpiony okazał się właśnie otrzymany jubileuszowy nóż Victorinox wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki. Produkty Victorinox, rozpoznawane i sprzedawane są na całym świecie i od zawsze(...)także niezrównanych wartości użytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta. Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru 2 jajka 400 g mąki pszennej sól
Ala piecze i gotuje