" Bywa, że mam tyle spraw na głowie, że kompletnie nie mam czasu na pieczenie, nie lubię takich dni. Ale późnym wieczorem, ostatkiem sił, kiedy okazuję się
Słodkie PrzyjemnościNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam masło orzechowe z bananami, albo czekoladą.. tak wiem połączenie mega kaloryczne:) Jednak z dawką ruchu na świeżym powietrzu
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo lub anchois pieczarki ,lub
w mojej kuchniMimo iż dziś piątek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by podzielić się z Wami pomysłem na np. jutrzejszy obiad lub imprezowo-ostatkowe danie, którym poczęstujecie
Kuchnia w czekoladzienajlepsze wspomnienia. Smakuje jeszcze lepiej. Idealny z masłem, domową konfiturą, wspaniały z kozim serem i świeżymi figami. Rośnie - jak na drożdżach. Znika jeszcze szybciej. Świąteczny, bo chwile w kuchni, z Nimi, to przecież zawsze święto. Dziękuję Magdzie (klik) za zaproszenie w tą wspaniałą, aromatyczną podróż i moim towarzyszkom Asi (klik) i Asiejce (klik) za te uczucia i chwile, które(...)wody 2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn) ¾ łyżeczki soli 1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną) 4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką
KUCHARNIASerniki robię dość rzadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to receptura siostry Anastazji, więc każdemu, kto przepada
Kuchnia domowa AniTym razem proponuję wariację na temat ciasta czekoladowego. Przepis zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki. http://domowe-wypieki.blogspot.com/2010/10/ciasto-czekoladowe-z-beza-orzechowa-i.html Uwielbiam wszystko co czekoladowe. Dzień bez czekolady dniem straconymJTo
Mania GotowaniaPyszne małe kulki rybne smażone, zalane zalewą octową. Robiłam już je dużo razy, ponieważ świetnie sprawdzają się jako przekąska na każdej imprezie
magiczna kuchnia KasiW ubiegłym tygodniu, razem z Tomkiem Magiczny Składnik , Małgosią Karmelowy oraz Anią nietylkopasta.pl , miałam okazję przygotowywać menu degustacyjne na Dniach Otwartych producenta nasion warzyw Bejo Zaden
Kuchnia BazyliiW ubiegłym tygodniu, razem z Tomkiem Magiczny Składnik , Małgosią Karmelowy oraz Anią nietylkopasta.pl , miałam okazję przygotowywać menu degustacyjne na Dniach Otwartych producenta nasion warzyw Bejo Zaden
Kuchnia BazyliiPodpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują
Moja smaczna kuchniaFiladelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku
Karo in the KitchenJeśli chałwa nie jest Twoją miłością, nie piecz ich. ;-) Ciastka o smaku chałwy, o konsystencji chałwy, zapychają usta jak chałwa i są tak samo pyszne! Powstały
Szefowa kuchniBiszkopt ciemny 6 jaj 1szkl. mąki 1szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Biszkopt jasny 4 jaja pół szkl. mąki ziemniaczanej
w mojej kuchniCzy wiecie, że brownies mają ponad 100 lat? Pierwszy raz przepis opublikowano w 1904 roku w USA. Wynalezienie ciasta przypisuje się kucharzom Palmer House Hotel w
Przepisy Aleksandry