kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:200/268)

Zdrowa żywność od MyVita :) 135

tyle popularne, że z powodzeniem mogą znaleźć się w większości domów. Aktualnie możecie kupić je za atrakcyjne ceny. I to się chwali, bo oprócz mnóstwa zastosowań w kuchni posiadają niesamowite właściwości zdrowotne. Posiadają:  8 razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś 6 razy więcej wapnia niż mleko 3 razy więcej żelaza niż szpinak 2 razy więcej błonnika niż otręby(...)złego cholesterolu   OLIWA Z OLIWEK SPRAY To najbardziej wyczekiwany przeze mnie produkt spośród wszystkich otrzymanych. Nie jest nowością tylko dla mnie, ale ogólnie nowością na rynku! Przed Wami włoska oliwa z oliwek pochodząca z pierwszego tłoczenia, najwyższej jakości, extra virgin, ekologiczna i co ciekawe umieszczona w dozowniku z rozpylaczem! Nie jest to kolejny produkt typu oleje PAM, które

Zdrowie na języku :P
"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 163

wiosna, lato, jesień, zima, święta i ciastka). W książkach znajdziemy własne przepisy pani Beaty na lekkie, pożywne, zdrowe dania z prostych, naturalnych składników i przypraw. Autorka w swojej kuchni do gotowania używa tylko polskich, łatwo dostępnych składników, ale dania przygotowane są zgodnie ze starożytną chińską filozofią pięciu przemian. Dzisiaj przedstawiam Wam wszystkie książki, a jutro zapraszam na szybki konkurs(...)zrobienia i gotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd.  3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw, pasta z bobu do kanapek, brokuły

kruche babeczki
Kruche ciasteczka orkiszowo-słonecznikowe z porzeczkami 152

Już dawno na blogu nie było wypieków. Nie pamiętam już nawet kiedy piekłam jakieś ciasto czy ciasteczka. Postanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem 120

Uwielbiam gołąbki! Jest to jedno z tych dań, które przypomina dzieciństwo.To jedna z tych potraw, którą uwielbia cała moja rodzina. Najlepsze oczywiście są te klasyczne

PatiGotuje
Ciasto makowo-jabłkowe 196

Pyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakali. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt

peggiwkuchni
Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem 129

Dzisiejsze śniadanie było koloru pomarańczowego , soczyste pomarańcze i marchew, całkiem smaczna, chrupiąca i zdrowa, bardzo lubię takie połączenia. Praktycznie z tych samych składników zrobiłam dwa wspaniałe

Moja smaczna kuchnia
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 109

  Po sukcesie popękanych ciasteczek cytrynowych przyszła pora na ich wersję mocno czekoladową. Nuta pomarańczy i cynamonu to mój świąteczny dodatek. Jeśli ciągle się zastanawiacie, co

Kuchnia w opałach
Słodkie kulki owsiane czyli Słodki Czwartek odc. 150 152

Dzisiaj dzień słodkości ale tym razem tych trochę zdrowszych. Przepis na te kulki pochodzi z książki "Piramida w kuchni. Na wynos". Podobne kuleczki przygotowałyśmy z córcią na konkurs szkolny "Jesteś tym co jesz". Te owsiane trufelki przypadły do gustu nie tylko naszej rodzinie ale i jury konkursu.  Kulki owsiane 1 szkl. płatków owsianych górskich 2 łyżki masła orzechowego(...)siekamy drobno, lub ścieramy na tarce, i łączymy z płatkami. Dosypujemy wiórki i siemię lniane. Wszystko mieszamy łyżką. Dodajemy masło i miód, mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na talerzyku i chowamy do lodówki na pól godziny

Dzieje kuchennej Wiewióry
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 180

jest mała piekarnia, i zgodzili się mnie na ten tydzień przyjąć. Jestem bardzo podekscytowana, a jednocześnie nieco nerwowa - bo to jednak zupełnie coś innego niż swobodne zabawy w szkolnej kuchni... Niemniej - mam nadzieję, że pójdzie gładko, i będę miała tylko dobre doświadczenia. O których zresztą będę musiała opowiedzieć całej klasie, co już w ogóle mnie przeraża (wystąpienia publiczne, szczególnie(...)jakiś czas z temu, z myślą sama już nie wiem o czym (chyba coś z syropem klonowym - to takie klasyczne połączenie); ale jeśli ciężko je Wam kupić, możecie użyć włoskich. Ciasto wychodzi miękkie, delikatne i wilgotne, pięknie pachnie masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody, lody, lody dla ochłody... 210

Dawno lodów nie było, prawda...? Jak tam pogoda - u Was sprzyja jedzeniu lodów...? Cóż, my nie możemy się powstrzymać nawet, kiedy jest chłodno. Lody dobre są

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W trakcie życiowych zmian. MAŚLANE CIASTECZKA KUKURYDZIANE. 203

****** W poprzednim wpisie napomknęłam o życiowych porządkach. Trwają, niestrudzenie zmieniam front. Zmieniam swój stosunek do świata. Zmieniam całą siebie wewnętrznie. Idę przed siebie, ale mam nieodparte

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka orzechowe bez cukru. 186

zapewne zauważyliście niezbyt często pisałam do Was. Wiele się zmieniło w mojej kuchni ...i nie tylko w kuchni. MG zmienil swoją aktywność sportową z kibicowania przed TV na maszerowanie z kijami. Zapowiedział też zredukowanie cukru i słodyczy wszelakich do minimum. Dodatkowo postanowiliśmy wędliny jeść tylko od święta i takiem tam jeszcze .... Mamusia też po ostatnim pobycie w szpitalu ma dość(...)łyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka maki pszennej 1  łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao orzechy włoskie Daktyle zalej gorącą wodą doprowadź do zagotowania. Dodaj masło lub olej kokosowy - mieszaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu. Rozgnieć daktyle widelcem, dodaj rodzynki i cynamon. Przestudź masę. Do letniej masy

Gotuj Sam!
Gołąb z tortownicy - gołąbki pieczone po francusku. 154

Kiedy zobaczyłam ten przepis w książce "Apetyt na Francję", wiedziałam, że zrobię go bardzo szybko. Wariacja na temat gołąbków autorstwa Mimi Thorisson, pokazana w jej książce z kuchnią francuską zachwyciła nas wszystkich. Moi domownicy bardzo lubią gołąbki, czy te zawijane czy te bez zawijania. Jednak z taką wersją spotkaliśmy się po raz pierwszy. Ten gołąb (bo gołąbkiem ciężko(...)Francję".   Składniki wystarczą na tortownice o średnicy 18 cm. Można użyć formy do sufletów. Ja na moją formę 24 cm zrobiłam 1,5 porcji. Składniki: główka kapusty włoskiej, niezbyt duża 30 dag mięsa wieprzowego mielonego 30 dag mięsa wołowego mielonego 2 średnie marchewki masło do posmarowania formy 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 cebula drobno pokrojona

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pralinki owsiano - czekoladowe, z masłem orzechowym. Pyszne i zdrowe. 115

  Pralinki te są po prostu świetne. Idealne dla smakoszy masła orzechowego i wszelkich drobnych słodkości. Pachną czekoladą, orzechami, miodem, nie są za słodkie, lecz w

Naturalna Kuchnia
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 227

tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko(...)zaczęłam widelcem zdejmować po kolei z kapusty wierzchnie liście (drugi widelec wbijam w głąba, wtedy kapusta „nie tańczy” mi po garnku). Przekładałam je na tacę, żeby nie pozalewać całej kuchni wodą. Kiedy kapusta przestygła, ostrym nożem skroiłam zewnętrzne grube nerwy, uważając, żeby nie uszkodzić liści. Mięso zmieliłam, używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i zeszkliłam

Kuchenne zapiski Edyty
Najlepsze mleczne ciasteczka na świecie! 112

może nie koniecznie wolny, bo niestety grafik zapięty na ostatni guzik, ale mimo to bardzo się z niego cieszę. Rano zakupy, może trafię na giełdzie jakieś skarby do kuchni, później szykowanie przyszłego gniazdka. Mamy sporo roboty, ale bardzo się z tego cieszę. Do torebki wsadzam te oto pełno mlecznie ciasteczka - prze - py - szne ! Jej, świetnie smakują, nie spodziewałam się(...)musimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości.Pieczemy około 10 minut - studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności