kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:207/268)

Tażin z perliczki z oliwkami, fenkułem i kiszonymi cytrynami 149

Przepis pochodzi z książki  Jamiego Oliver'a "Kulinarne wyprawy Jamiego". W oryginale użyto kurczaka, ja zastąpiłam go perliczką, którą znacznie bardziej lubię. Nie

Stare Gary
Gozinaki 142

W czasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście

Kuchenne Wariacje
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 451

Uwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych

Fabryka pomysłów
Jak ugotować fasolę i inne strączki? 172

bieżącą wodą. Zalej je znowu i opcjonalnie wsyp sodę oczyszczoną. Czas gotowania dla poszczególnych strączków podany jest w powyższej tabeli. Do gara ze strączkami dodaj liście laurowe, nasiona kopru włoskiego lub koperek. Nie wpłyną one na smak ugotowanych strączków, natomiast wpłyną one na znaczne zmniejszenie wytwarzania gazów po ich spożyciu. Po ugotowaniu koniecznie wylej wodę i je przepłucz. Wyjątkiem(...)niestety będą twarde i niefajne Podsumowanie Jak widać, nie jest to bardzo trudne, żeby dobrze przygotować strączki. Wystarczy tylko troszkę chęci i wiedzy. Są one bardzo uniwersalne w kuchni, dlatego łatwo włączyć je do diety. A Wy lubicie strączki? Co najczęściej z nich przygotowujecie?   Artykuł Jak ugotować fasolę i inne strączki? pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem 211

odpowiem tylko na pytania :) 1. Czy gotowanie to Twoja jedyna pasja? Nie:) Lubię również fotografować i rysować. 2. Kiedy odkryłeś w sobie pasję gotowania? Od zawsze ciągnęło mnie do kuchni ale największego bakcyla złapałam będąc w czasach licealnych. 3. Czy gotujesz "na oko" czy z miarką i wagą. Na oko;) 4. A może czasem nie chce Ci się gotować(...)lody kawowe:) 10. Potrawa, która Ci nie wychodzi, mimo wielu prób, jeśli jest taka Hm...chyba takiej nie ma;) 11. Potrawa, której chciał(a)byś spróbować Na pewno oryginalne włoskie spaghetti i pizza

My simple kitchen
Ser liptowski wiedeński (Vienna Liptauer) 192

                   Kocham wszelkie pasty do chleba! Może dlatego, że

Kuchnia Prezydentowej
Bananowiec zdrowiem nadziany 201

Ten przepis powstał na potrzeby pewnego spotkania, dzieki niemu ,udało mi się zmodyfikować jeden z moich przepisów ze skutkiem obłędnym na moich kubkach smakowych. Jest to

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z kaszy jaglanej i buraków 154

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kuchnia Bon Appetit
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 130

wieków stanowił podstawę żywienia, tak jak z resztą inne zboża. Dzięki zawartości skrobi dania z ryżem są sycące, a sam ryż stanowi podstawę wielu znanych dań we wszystkich chyba kuchniach Świata. Z ryżu powstaje kremowe risotto, paela, sushi, arancini, pilaw, gumbo czy jambalaya, dodaje się go do zup, sałatek i farszu, należy po prostu do tych znanych i lubianych przez(...)roztarte w moździerzu chilli,  mieszamy dłonią,  mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę,  która sklei mięso  4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego,  wrzucamy mięsne kulki do gorącego rosołu i gotujemy ok 2 minuty,  wsypujemy ryż i gotujemy ok 10 min,  aż ryż zmięknie, a zupa lekko zgęstnieje 5. Na porcje

Słodki Kompromis
Makowiec na kruchym spodzie 125

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kuchnia Bon Appetit
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 130

kuchnią rosyjską. Dziękuję Dario za zaproszenie i zaprzęgnięcie myśli do zaprezentowania tego wydarzenia w sposób… raczej dyplomatyczny. Nie da się jednak tym razem, rozdzielić do końca polityki od kuchni, bo z wiadomych względów, niektórzy zrezygnowali z udziału we Wspólnym gotowaniu z Formułą - GP Rosji. Moim zamiarem, i mam nadzieję, że mi się to udało, było połączenie detali(...)składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie

mojewypiekiinietylko
Sepia w greckim sosie na musie z bakłażana 148

galaretowatej substancji którą trzeba usunąć z główką. Ciemną nakrapianą skórkę można również usunąć otrzymując białe woreczki,ale nie trzeba koniecznie tego robić.Nie ma to najmniejszego wpływu na smak.W kuchni japońskiej na przykład zawsze zostaia się ją.Uważają,że pieczone mątwy czy kalmary pieczone na ruszcie ze skórką mają lepszy efekt chrupkości. Ośmiornica i w ogóle owoce morza to moje(...)koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na mus z bakłażana: 2 bakłażany 2 czubate łyżki serka kremowego typu Philadelphia 100 g startego sera typu Romano np.greckiego Kegalotyri lub włoskiego Parmezan lub 2 łyżki masła ok. 50 g mąki 2 szklanki mleka sól i pieprz do smaku garstka siekanego drobno szczypiorku (opcjonalnie) Wykonanie: Mątwy czy też jak są nazywane również

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z kalarepy z Jerozolimy 149

proste liściaste łodygi. " Powyższy cytat pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghiego. Uważam, że bardzo trafnie oddaje nasz stosunek do tego osobliwego warzywa. Przez swoją ekscentryczność rzadko wykorzystujemy ją w kuchni, bo i nie bardzo wiemy, co z niej przygotować. Być może niektórzy z Was nawet nigdy jej nie spróbowali. Ja akurat kalarepę bardzo lubię i nieodłącznie kojarzy mi się(...)zwróciłam się po pomoc do Yotama Ottolenghiego. Jak pisze w swojej książce, warzywo to jest uwielbiane przez Jerozolimczyków, którzy wykorzystują je głównie w chrupiących sałatkach, w połączeniu z koprem włoskim, kapustą, rzodkiewką i jabłkiem. Dodają ją także do gulaszów, zapiekanek, a nawet nadziewają!  Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka z kleiku ryżowego – Chinese rice cookies 239

Chinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci

Ostra na Słodko
Kurczę pieczone z warzywami 272

Moi Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość

Z Kuchni Do Kuchni