kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:207/268)

Sepia w greckim sosie na musie z bakłażana 163

galaretowatej substancji którą trzeba usunąć z główką. Ciemną nakrapianą skórkę można również usunąć otrzymując białe woreczki,ale nie trzeba koniecznie tego robić.Nie ma to najmniejszego wpływu na smak.W kuchni japońskiej na przykład zawsze zostaia się ją.Uważają,że pieczone mątwy czy kalmary pieczone na ruszcie ze skórką mają lepszy efekt chrupkości. Ośmiornica i w ogóle owoce morza to moje(...)koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku na mus z bakłażana: 2 bakłażany 2 czubate łyżki serka kremowego typu Philadelphia 100 g startego sera typu Romano np.greckiego Kegalotyri lub włoskiego Parmezan lub 2 łyżki masła ok. 50 g mąki 2 szklanki mleka sól i pieprz do smaku garstka siekanego drobno szczypiorku (opcjonalnie) Wykonanie: Mątwy czy też jak są nazywane również

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z kalarepy z Jerozolimy 151

proste liściaste łodygi. " Powyższy cytat pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghiego. Uważam, że bardzo trafnie oddaje nasz stosunek do tego osobliwego warzywa. Przez swoją ekscentryczność rzadko wykorzystujemy ją w kuchni, bo i nie bardzo wiemy, co z niej przygotować. Być może niektórzy z Was nawet nigdy jej nie spróbowali. Ja akurat kalarepę bardzo lubię i nieodłącznie kojarzy mi się(...)zwróciłam się po pomoc do Yotama Ottolenghiego. Jak pisze w swojej książce, warzywo to jest uwielbiane przez Jerozolimczyków, którzy wykorzystują je głównie w chrupiących sałatkach, w połączeniu z koprem włoskim, kapustą, rzodkiewką i jabłkiem. Dodają ją także do gulaszów, zapiekanek, a nawet nadziewają!  Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasteczka z kleiku ryżowego – Chinese rice cookies 250

Chinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci

Ostra na Słodko
Kurczę pieczone z warzywami 276

Moi Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość

Z Kuchni Do Kuchni
Galettes complètes - gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem sadzonym 141

Naleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej do smażenia Dodatki (ilość wg uznania) : jajko szynka, np. francuska jambon lub włoskie prosciutto ulubiony ser żółty, polecam ementaler pieprz i sól do smaku masło do smażenia * PRZYGOTOWANIE Naleśniki gryczane Wszystkie składniki na naleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Odstawiamy na przynajmniej(...)się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Następnie składamy boki naleśnika do środka, tworząc kwadrat i przekładamy na talerz. Bosko! Możemy teraz się zajadać francuskim śniadaniem. ;) * * Przepis na podstawie Moja kuchnia w Paryżu  Davida Lebovitza ze specjalnymi podziękowaniami dla Bejkersów za tę pyszną lekturę, która pozwala mi wracać na paryskie ulice, kiedy tylko sobie zamarzę

Food Square
Zapiekane cannelloni z cukinii, mięsa mielonego w sosie pieczarkowym 242

Cannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa pomidorowa z mięsnymi kulkami, czerwona fasolą i makaronem 156

Wśród nas jest chyba niewielu, którzy nie lubią zupy pomidorowej, prawda? Zdecydowana większość dzieci ją lubi i ta sympatia nie znika z wiekiem. Pomidorowa to jedna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Quiche/kisz z brukselką i całą „resztą” 127

      Dziś pokażę Wam, dlaczego rzadko pokazuję coś poza słodkimi wypiekami. Otóż, moi domownicy nigdy nie wiedzą co będzie na obiad, zawsze mam pochowane

greenscarf
Różowe risotto. 176

przyrządzać je bez konkretnego przepisu, jedynie z wyobrażeniem wyglądu i smaku jaki chcę osiągnąć. Oczywiście, bazowy przepis na risotto jest stały i daje trochę czasu, by rozejrzeć się po kuchni w poszukiwaniu składnika, który nada daniu ostateczny smak. Można nawet nie znaleźć, a risotto i tak będzie dobre jeśli podstawowe składniki są najwyższej jakości. No ale wciąż jeszcze mamy tydzień(...)łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie

zadanie-gotowanie
Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji 171

popularnego programu telewizyjnego Top Chef.  Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych restauracji z sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska.Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną.O co chodzi ?Cała akcja jest pod patronatem GROUPON(...)Nostra – włoskiej restauracji znajdującej się na moim ukochanym krakowskim Kazimierzu.Już po przekroczeniu progu przywitała nas uśmiechnięta od ucha do ucha obsługa.W środku znajduje się sala na górze i w piwnicy – wybraliśmy tą dolna , gdyż wydała nam się zdecydowanie bardziej przytulna.Duże , mięciutkie wykonane z jasnej skóry sofy , stoły pokryte obrusami w kratę , a w głośnikach włoska muzyczka

Ostra na Słodko
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6500

Przepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie

Karo in the Kitchen
Mazurek orzechowy 171

Tym razem przepis wprost od mojej mamy:) Niestety tylko przepis, bo zdjęć niestety zrobić się nie udało, a już wkrótce Wielkanoc, więc przepis może się Wam

kuchcikownia
TRÓJKOLOROWE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 128

bardzo leniwej niedzieli, nadchodzi kolejny ciężki tydzień pracy. A wiadomo jaki poniedziałek, taki cały tydzień. Więc u mnie przedstawia się to tak, że do południa dużo czasu spędzę w kuchni, a po południu biegusiem do pracy. Pocieszające jest to, że ten tydzień skracam do czwartku, bo potem wyczekiwane 3 dni wolnego :) . Zatem zapraszam dziś na pyszny obiad. SKŁADNIKI(...)się zagotuje zmniejszyć ogień. Klopsiki. Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz oleju i mąki) przełożyć do miski i dokładnie ze sobą połączyć. Formować z mięsa małe kuleczki ( mniejsze od orzecha włoskiego), obtoczyć je w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Tak przygotowane klopsy przełożyć do sosu. Gotować całość około 30-40 minut, doprawiając sos solą, odrobiną cukru, pieprzem

Kuchnia w opałach
Owsiane ciasteczka z karmelizowanymi ekologicznymi orzechami nerkowca Symbio 184

Oto zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Ciasteczka te mają w swoim składzie dużą ilością płatków owsianych i orzechów nerkowca. A pod zębami przyjemnie strzela cukier trzcinowy

Szefowa kuchni
Klopsiki z makaronem 129

pichcenie w kuchni. Odnośnie pomidorów to, ostatnio sięgnęłam po książkę "Każdy może gotować" - Jamie Oliver. Fajna książka, codzienne bezstresowe gotowanie, zarówno dla tych wprawionych jak i dla osób które do kuchni wchodzą aby zagotować wodę na herbatę ale czasami chcą coś smakowitego ugotować. Na prawdę, każdy przepis przedstawiony jest krok po kroku, a dania są zróżnicowane. Dla 4 osób Potrzebujemy: 500g(...)musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru prawie orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki. Sos: Drobno kroimy cebulę i czosnek. Papryczka chilli w cienkie plasterki. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Wrzucamy cebulę i lekko ją solimy, czekamy aż trochę zmięknie, dodajemy czosnek

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe. 148

Jest wiele przepisów na ciasteczka owsiane, ale te zajęły pierwsze miejsce  w mojej kuchni. Pieczemy je na okrągło jak tylko zobaczymy dno słoiczka zabieramy się za pieczenie następnych. Są PRZEPYSZNEEEEEE chrupie o posmaku cynamonowym. Nie trzeba czekać, aby zmiękły a czas ich wykonania jest bardzo szybki. Nie ma stosu garnków, misek do zmywania. Jedna szklanka, łyżeczka no i miska(...)zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 13 minut). Chwilę odczekać

Basia w kuchni
Rogale marcińskie- po mojemu :) 140

W tamtym roku robiłam je po raz pierwszy i powiedziałam sobie, że na pewno nie ostatni. W tym roku również miały być, ale przy tej mojej

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce 184

Mamy lato, wszędzie jest mnóstwo pięknych owoców i warzyw, warto więc wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej. Dlatego dziś proponuję Wam pyszne udka z kurczaka, zapieczone w sosie rabarbarowo-wiśniowym z dodatkiem aromatycznych przypraw, pod chrupiącą skorupką orzechową. Jak to u mnie zazwyczaj bywa, przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i poradzi z nim sobie każdy. W efekcie otrzymamy danie(...)łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka gorącej wody lub bulionu cukier, pieprz i sól do smaku świeża kolendra do podania 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, pistacji lub nerkowce) Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło lub olej, włóż kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony, do zarumienienia, dopraw porządnie solą

karmelowy
Tarator – orzeźwiający chłodnik ogórkowy 192

Pyszna i orzeźwiająca zupa, stworzona na upalne lato. Świeża, optymistycznie zielona. Pachnąca i sycąca, pełna błonnika i białka. Taki ogórkowy chłodnik spotkacie na Bałkanach –najbardziej popularny

Karo in the Kitchen
Ravioli z serem ricotta i kasztanami w kremie maślano-truflowym 176

Nadszedł sezon truflowy, a ostatnie opady deszczu spowodowały, że właściciele lagotto romagnolo * szykują smycze… My szykujmy podniebienia. Kasztany (100 gr) gotować w lekko osolonej wodzie

Bon Ton Italia
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą 188

Pieczenie ryby w soli jest skutecznym sposobem na uzyskanie delikatnego, bardzo soczystego mięsa, które samo będzie odchodzić od ości. Ryba absolutnie nie jest słona. Łuski na

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania