wakacjach. Nie wiem czy to słońce, plaża, czy jedzenie tak przemawia do mnie, w każdym razie to miasto zdobyło moje serce. Do tego trafiło Nam się przepiękne mieszkanie z kuchnią, w której mogę bez współdzielenia spędzać mnóstwo czasu. Na naszej ulicy mijamy mnóstwo małych sklepików z świeżymi owocami i warzywami. Nie wspomnę, że na kolacje pochłaniam arbuza. Co do obiadów(...)dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Karczochy opłukać, osuszyć i obrać z twardych łusek. Nożem ściąć ok. 2 cm z czubka i pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć włoski i przełożyć karczochy do miski z sokiem z cytryny (dzięki temu karczochy nie ściemnieją). Następnie odcedzić z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i wrzucić na rozgrzaną oliwę
Pink Envelopemiały uciążliwy zapach ale zawsze jednak w zamkniętym pomieszczeniu nie jest on przyjemny. Przejdźmy teraz krok po kroku do konserwacji blatu. Przed podjęciem jakichkolwiek czynności moja kuchnia wyglądała tak: Kuchnia przed olejowaniem Jak widzicie wszędzie stoi coś, więc pierwszym krokiem jest pozbycie się wszystkiego co mamy na blatach. Osobiście nie polecam olejowania na raty, chociaż i taka opcja przeszła(...)będą się kleić i ciężko będzie je z powierzchni usunąć. Moja wskazówka: przy szlifowaniu gruboziarnistym papierem a potem przetarciu wilgotną ściereczką możecie mieć wrażenie, że blat jest szorstki. To włoski z drewna, które uniosły się pod wpływam wilgoci. Należy wówczas jeszcze raz przeszlifować blat ale delikatnym papierem np. 220. Wycieramy blat z pyłu Krok kolejny olejowanie. Należy wybrać olej
RelaxtimeDla wszystkich fanów Cini Minis- kulki mocy Składniki na około 20 szt.: 120 g mąki pszennej 100 g płatków kukurydzianych (kupuję te najtańsze bo właśnie ta
greenscarfdomu. Żeby ograniczyć ich jedzenie, postanowiłam sobie, że nie będę kupować gotowych a jedynie będę jadła moje własne wypieki.. Skutek jest taki że teraz przesiaduję w kuchni dwa razy tyle ;-) Ponieważ zaczęłam o słodyczach to oczywiście będzie coś słodkiego. miałam masę kajmakową i śmietanę 30 % i musiałam je wykorzystać, wybór padł na to ciasto. Wspaniałe ciasto(...)jednej połowie schłodzonego ciasta i przykryć drugą Składniki na polewę kajmakową: 1 puszka gotowej masy kajmakowej, jeżeli nie mamy to puszka słodzonego skondensowanego mleka 1 szklanka orzechów włoskich Jeżeli nie mamy gotowej masy kajmakowej to można skondensowane mleko w puszce gotować w kąpieli wodnej przez godzinę, jeżeli posiadamy gotową masę to należy ją rozprowadzić na górnej części ciasta. Orzechy
Na słodko lub wytrawnieChrupiący owies, bakalie, świeże masło, masło orzechowe… Te ciasteczka na pewno nie należą do dietetycznych, ale mogą być pyszną, pełnowartościową przekąską. Sprawdzą się w tej
Karo in the KitchenWłoskie kluski z ziemniaków i mąki. U mnie w wersji pełnoziarnistej na mące pszennej typu 1850 graham stąd ten beżowy kolor. Składniki: na 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki łyżeczka soli Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy póki ciepłe, coby się nie poparzyć trzymamy ziemniaczka na widelcu a ostrym nożem ściągamy skórkę. Jeśli mamy ziemniaki pozostałe z obiadu, czyli już(...)wyłowić (siteczkiem lub łyżką cedzakową).Podajemy z sosem mięsnym lub warzywnym.Przepis na gnocchi znalazłam kiedyś na blogu Cucinissima a przypomniała mi go wczoraj Natalia z bloga Lekcje w kuchni
prawdziwe jedzenieOdejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło
Kuchnia PROzdrowotnakostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona 200 ml wrzącej wody dodatkowo: 100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia – wyrabiamy(...)około 12 godzin. Do przygotowania ciasta użyłam kawę VASPIATTA , którą otrzymałyśmy w paczuszce do przetestowania - za przesyłkę dziękujemy. Kawę VASPIATTA espresso zaparzyłam w ekspresie, aromat, który unosił się w kuchni zwabił po kilku minutach mojego męża z zapytaniem jaka to kawa ... ??? Kuszący zapach dla smakoszy :) Napar przykryty jest delikatną pianką, która idealnie komponuje się w takich kawach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidzisiejszej propozycji. Gdy w jednej z moich ulubionych książek kucharskich, Smakach południowej Italii, natrafiłam na ten przepis, poczułam się zaintrygowana. Moją uwagę zwrócił dodatek pomarańczy do dość typowych dla włoskich potraw składników - czosnku, suszonych pomidorów, oliwek i bazylii. Jak to będzie smakować? Zaciekawił mnie też sposób przygotowania makaronu, który według mnie ociera się trochę o (kulinarne) sztuki tajemne. Pomyślałam(...)koncentruje. To zmyślne łączenie składników, wykorzystywanie ciekawych technik, przestrzeganie określonych etapów przygotowania, gra smaków, woni i objętości przywodzi mi na myśl alchemię gotowania i dodaje magii pobytowi w kuchni. Dodaj, wymieszaj, odstaw, odmierz, naciągnij, przelej, odparuj... wszystko dla osiągnięcia niezwykłego efektu - aromatycznej "mikstury" pt. makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą. Marlena de Blasi w swojej książce prezentuje wiele
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: Na ciasto: 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody 250 g mąki pszennej+ do posypania blatu 125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy
Moja smaczna kuchniaStrączkowy szał wciąż trwa w mojej kuchni, dzisiaj ugotowałam wielki gar fasolki, aby mieć zapas na kilka dni i mieć awaryjny składnik w razie deficytu innych źródeł białka w lodówce. Resztkę wcześniej gotowanej fasolki wykorzystała jako podstawowy, bazowy składnik babeczki, którą urozmaiciłam smakiem kokosowym, dzięki mące i mleczku kokosowemu. Lenistwo podpowiadało dobór o tyle wygodnych składników, aby nie wymagała(...)jabłko trzemy na malutkich oczkach, po czym mieszamy je z rozmarynem i cynamonem gotową babkę podajemy polaną musem jabłkowym (opcjonalnie posypaną wiórkami kokosowymi) Metamorfoza dokonana, pożegnałam się z białymi włoskami. Raz się żyje, a czasu na zmiany niewiele. Nie ma co żałować. Dziś czas na zasłużony odpoczynek
healthy dreamslepiej nadziać, niż nie nadziać. Kwiaty cukinii zaczęłam jeść na stypendium we Włoszech. Chodziłam do szkoły włoskiego na Piazza Bolonia, w przerwie pomiędzy zajęciami chodziłam do baru o typowo włoskiej nazwie Meeting Place. Nie była to bynajmniej najlepsza knajpa w moim życiu, jej podstawowym plusem było to, że była blisko. Jedynym w miarę zjadliwym daniem były kwiaty cukinii nadziewane ricottą(...)długo. Przekładamy na ręcznik papierowy i podajemy na gorąco. Zamiast jajka można użyć ciasta naleśnikowego, ale tłumi smak kwiatów. Jeśli pokochacie ten smak, to w książce “IQ kuchnia” Anny Jurksztowicz jest przepis na kwiaty cukinii faszerowane krewetkami. Pycha! Artykuł Kwiaty cukinii z fetą pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneIdealna propozycja za lekką kolację lub przystawkę- tarte tain to nic innego jak odwrócona tarta, czyli na dno formy idzie nadzienie, które przykrywa się płatem ciasta
greenscarfZobacz jak formować rogaliki, pełen film, w którym przepis na rogaliki będzie pokazany krok po kroku już wkrótce. Jadane przeze mnie od dziecka, pieczone w domu
Bazując na smakuBo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową
W kuchni Karmel-itkipieczenie ciasteczek. Odkąd tylko małe rączki były na tyle sprawne, by nabrać mąkę, zamieszać składniki i otworzyć słoik, mam w kuchni najlepszego i gorliwego pomocnika. I choć mały Szef Kuchni nie umie jeszcze dobrze czytać, to nikt tak jak On nie umie ubić i usmażyć puszystego omleta. Uwielbiam nasze wspólne warsztaty kulinarne - choć często poprzedzone długimi i niełatwymi(...)dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'.* * nie formujemy kulek, nakładamy masę łyżeczką bezpośrednio na blachę
KUCHARNIA