Pane Ibleo - włoski chleb z semoliny - sierpniowa piekarnia 228Kolejna piekarnia. Tym razem piekłyśmy włoski chleb z semoliny. Przepis wybrała Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji, tłumaczenie przepisu zawdzięczamy Renacie i właśnie na jej
Stare Gary
Pizza z rukolą, pomidorkami cherry i parmezanem 264Taką pizzą zajadałam się nie we Włoszech, a w Chorwacji. Jak się okazało, Chorwaci potrafią zrobić równie pyszną pizzę, jak Włosi. Podczas ostatnich wakacji zjadłam nieprzyzwoicie
Kulinarne Inspiracje
Daktylowe kulki mocy 371Ta niepozorna i zdrowa przekąska to prawdziwe źródło cennych tłuszczy i węglowodanów, bardzo potrzebnych na co dzień. Nie masz energii, czeka Cię cały dzień pracy
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 210niewątpliwą zaletą labneh jest to, że może go zrobić każdy, jakakolwiek wiedza kulinarna jest zbędna. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu znajdzie się on w Twojej kuchni. Zaraz pokażę Ci jak krok po kroku, jak zrobić własny labneh ! Do czego wykorzystać ser labneh ? Z jogurtu naturalnego odcedzanego przez 6-12 godzin otrzymasz gęsty jogurt typu greckiego. Z jogurtu odcedzanego(...)najbardziej! 1. Do przygotowania kulek z serka labneh potrzebujesz serka, który odcedzał się przez 3 lub więcej dni. Posmaruj dłonie oliwą i tocz z kawałków labneh kulki wielkości orzecha włoskiego. Raz na jakiś czas umyj ręce i od nowa posmaruj oliwą. Kuleczki ułożone na talerzyku możesz wstawić na dzień lub dwa do lodówki, aby obeschły (będą się dzięki temu dłużej
Chilli Czosnek i Oliwa
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 382Duszone mięso z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie ogromny bałagan w kuchni. Przekornie staramy się zmienić to wyobrażenie i serwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE(...)WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE KLUSEK (3 min): jeśli woda wrze
Nerds Kitchen
Sałatka Cezar – Caesar Salad 308Sałatka Cezar to obok nicejskiej i greckiej najbardziej znana sałatka świata. Banalnie prosta, okrutnie smaczna i w żaden możliwy sposób nie dietetyczna. To czysty hedonizm pod
Karo in the Kitchen
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 217Masło czy margaryna? Jeśli mam wybór, zawsze pada na masło. Gorzej, jeśli to poranek, pęd przed wyjściem, śniadanie w biegu – a masło wyjęte prosto z lodówki
Karo in the Kitchen
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 278lasagne albo rosół. Ugotowanie tych dań wymaga sporo wysiłku. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną, rozgrzewającą zupę lub coś włoskiego, pewnie w większości przypadków jednak byśmy się poddali i zrezygnowali (z braku czasu lub lenistwa). Dlatego nasze ulubione dania, które można mrozić, gotujemy w większej ilości – raz a dobrze, a potem(...)mrożenie nie zabija bakterii . Dlatego w razie wątpliwości co do tego, jak długo danie leżało w zamrażalniku, lepiej się go pozbyć niż ryzykować zatruciem. 7. Opisuj mrożonki W naszej kuchni chodzi o to by nie marnować jedzenia, bez względu na to czy jest świeże czy mrożone. Aby uniknąć sytuacji jak z Kuchennych rewolucji, musimy dobrze opisywać mrożonki . Na początku
Niedzielny kucharz
Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni i cukierni w Lizbonie 179D zisiaj kolejna część przewodnika po najsmaczniejszych miejscach w Lizbonie! Poprzedni przegląd najlepszych restauracji znajdziecie tutaj . Po zjedzeniu fantastycznego portugalskiego obiadu oczywiście nadszedł czas na kawę
Food Square
Stalowym Widelcem po Patelni 266Stalowym widelcem po patelni? To już jest możliwe! Dziś poświęcę całą uwagę patelni grillowej i wok`owi serii Granitium włoskiej firmy Ballarini. Nie pisałam o nich od razu, bo musiałam je sprawdzić, aby moja ocena była szczera i wiarygodna. Nie mam w zwyczaju zachwalać czegoś w ciemno i pisać o czymś z czego nie do końca jestem zadowolona(...)każdy może mieć takie naczynia. A to zakup na lata, nie sądzę aby udało się wam je zajechać w jeden rok. Niedowiarków, "życzliwych inaczej" i hejterów zapraszam do swojej kuchni, aby się mogli przekonać, że to co tu napisałam jest prawdą i abym ja mogła zobaczyć ich opadnięte szczęki na swojej podłodze :) SERDECZNIE POZDRAWIAM, WASZA BLONDYNKA :) www.ballarini.pl
Blondynka Gotuje
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 436Karol Okrasa w swoim programie kontynuuje kulinarną podróż po Wielkopolsce, a dokładniej w folwarku w Wąsowie. Opowie o jednogarnkowej potrawie zwanej po niemiecku eintopf, w spolszczonej
WojnaNaSmaki.pl
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 274Kuchennymi Drzwiami i u mnie - u Anny-Marii w Kucharni . Spotykamy się w TU i TAM , bo jesteśmy daleko od siebie. Mamy nadzieję na spotkanie w jednej kuchni. Kiedyś... Tymczasem pozostaje nam obcować wirtualnie. Listopadowe spotkanie wymyśliłam, ja, Anna-Maria. Tym razem nie ustaliłyśmy nawet przepisu, a jedynie wybrały podstawowy składnik. Resztę zostawiłyśmy naszej inwencji i wyobraźni. W roli(...)gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych orzechów włoskich 200 g cukru Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej - dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy
KUCHARNIA
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 258Na Facebooku Marysia z bloga Gruszka z Fartuszka ogosiła niby to taki mały konkursik,w którym proponowała możliwość towarzyszenia jej na Laboratorium Smaku w czwartek,9
W kuchni Karmel-itki