Znane na całym świecie amerykańskie brownie to prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli czekolady... a przy tym istna bomba kaloryczna zawierająca sam cukier i tłuszcz. Jednak bez
peanutbuttermonsterNiby nic trudnego. A ile razy jednak coś Wam przy ich pieczeniu nie wyszło? Ciastka kruche i maślane, upieczone według poniższych zasad wyjdą zawsze dokładnie takie
Karo in the Kitchennadzienie: 300 g świeżego szpinaku baby( jeśli mamy zwykły, wystarczy drobniej pokroić) ½ cebuli szczypta oregano 100 g sera feta 50 g startego sera parmezan 1 łyżka oleju 150 g włoskiej mortadelli 100 g żółtego sera 1 jajko 1 łyżka sezamu Wszystkie składniki (oprócz wody i mleka) powinny miec temp. pokojową. Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki(...)Piekli ze mną: Marzena z bloga Zacisze kuchenne Nina z bloga Gotuj sam Dorota z bloga Moje małe czarowanie Jagoda z bloga Magia w kuchni Joanna z bloga Grunt to przepis Bernadeta z bloga Moj kulinarny pamietnik Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Mia Cucina SofietaZiemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi
Karo in the KitchenDzień Dziecka to bardzo wyjątkowy dzień. Odkąd zostałam mamą jest dla mnie szczególny. Uwielbiam atmosferę i beztroskę towarzyszącą tej dacie. Dla mnie to również czas wspomnień
Wędrówki po kuchnideser. Nie zdołałabym zjeść pewnie nawet połowy takiego zestawu, ale nie o to chodzi. Zachwyca mnie świat Kucharza . Chciałabym poczuć zapach, jaki unosił się w kuchni, gdy z jego przepisów korzystała moja Prababcia. Zastanawiam się jak bardzo wonne były zaznaczone przez nią pierniczki , jak pachniała pieczeń cielęca z biszmelem i jak bardzo rozgrzewała nalewka mięszana z poziomek, malin(...)dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej) posiekanej na kawałki ew. krokant dyniowy do ozdoby Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, dodać wodę i wstawić
KUCHARNIAKolejne wirtualne spotkanie z kulinarnymi blogerami przy piekarniku, czyli Wypiekanie na śniadanie . Tym razem jak temat zarzucone zostało pissaladiere. Jest to danie z południowej Francji. Albo też z przygranicznego włoskiego regionu Liguria. Takie trochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki(...)gorące. Smacznego! Razem ze mną w akcji Wypiekanie na śniadanie udział wzięli: Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Dorota z Moje Małe Czarowanie Iwona z Ivka w kuchni Kinga z Małe Kulinaria Marzena z Zacisze Kuchenne Iza ze Smaczna Pyza Agata z Kulinarne Przygody Gatity Monika z Niezapomniane Smaki Paulina z Buszująca w kuchni Małgosia ze Smaki Alzacji
Marder&Marder ManufactureW dzisiejszych czasach wszelkie słodkości, na jakie tylko mamy ochotę, możemy kupić w sklepie. Jeśli wolimy przygotować je sami, też nie ma problemu, bo składniki są
Trzeci talerzCzas pędzi jak zwariowany. Nikt z Was nie przypomniał mi, że już listopad się kończy i pora na polecane blogowanie. Od tego miesiąca odchodzę od pierwotnej
Codzienna kuchnia niecodziennarazem, powinno zamykać się mnie w szafie, najlepiej zakneblowaną. Jak te wszystkie zjawiska pogodowo-hormonalne występują razem to spać nie mogę. Jak spać nie mogę to oglądam po nocach Kuchnie plus, a tam powtórki. Dzięki temu mogłam obejrzeć „Be active” Chodakowskiej, oraz „Zupa” Kingi Paruzel. Nie wiem, które wzruszyło mnie bardziej. Od razu mówię, że absolutnie nie podważam wiedzy oraz(...)Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię
ladykitchenJakiś czas temu trafiłam na fenomenalną książkę pt "Kuchnia bez pszenicy", której autor William David przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy- niezwykle smaczne i zdrowe, a także pomagające w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pozbycie się mąki pszennej z diety lub nawet jej ograniczenie nie jest proste. Odstawiając ją pozbywamy się głównego składnika chlebów i innych wypieków. Potrzeba nam zatem czegoś(...)sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową. koszt : około 6-8 zł/ 350 gram Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka z orzecha włoskiego zawiera znaczne ilości witaminy E i witamin z grupy B oraz potasu, fosforu i magnezu. Cechuje się wspaniale słodkim smakiem i zapachem orzechów włoskich, dlatego jest polecana
Tradycyjna Kuchniałączący te dwa światy. A oba te miejsca obfitujące w pyszności zwiedzamy my. Matka i córka. Wyciągamy wszystko co najlepsze i mieszamy to w garze. A powstały związek azjatycko-włoski (który jeszcze się lepszej nazwy nie dorobił) pożeramy z uśmiechem. Co wychodzi z połączenia Azjatki z Włochem? Coś PYSZNEGO. SKŁADNIKI:- cebulki, małe, czerwone.- oliwki zielone,- oliwki czarne,- indyk/w(...)zbyt dużo czasu, ani uwagi, więc zastanawiałyśmy się czy wyjeżdżać do Was z taką prostotą, ale... nasze wątpliwości zostały rozwiane na drugi dzień, kiedy to młody kierując się do kuchni krzyczał "jest jeszcze ten sosik i makaron?". Mina jego, po przyjęciu smutnej wiadomości o brakach na patelni, była tak wymowna, że postanowiłyśmy recepturę podać dalej. Tak więc smacznego drodzy Państwo
Wypisz Wymalujmiesiącach ich naturalnego dojrzewania lub sięgnąć po gotowe, ale sprawdzone produkty. Ważne aby jeść naturalnie, pysznie i zdrowo. Nie zawsze musi wiązać się to z godzinami spędzonymi w kuchni. Możemy również sięgnąć po produkty, spełniające wszystkie wyżej wymienione kryteria. W związku z tym chciałam Wam zaprezentować lekką, wiosenną nowość, która pojawiła się ostatnio w sklepach- Almette w dwóch nowych(...)plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek
Tradycyjna KuchniaKto nie lubi kremu czekoladowego, szczególnie Nuttelli? Ja uwielbiam, ale na szczęście nie jem zbyt często. Zawiera za dużo cukru, olej palmowy, a dopiero potem kakao
Anioszek w kuchnismak. Marka Almette wypuściła właśnie na rynek dwa nowe smaki: Almette ze szpinakiem - puszysty, lekko czosnkowy, przełamany smakiem świeżego szpinaku. Połączenie, które sama często stosuje w kuchni, bo szpinak i czosnek to kompozycja idealnie się uzupełniająca. Aromatyczna i zapraszająca, by jej skosztować. Drugi smak to Almette z rzodkiewkami - delikatnie różowy, puszysty, kremowy, który wręcz rozpływa się na języku, pachnący(...)jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy
Poezja Smaków - blog kulinarny