Kolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana
Grahamka, weka i kajzerkaLubię eksperymentować z chlebem, a właściwie w dodatkach do chleba. Warto czasem to zrobić, gdyż na koniec świeżo pachnący bochenek potrafi zaskoczyć wspaniałym aromatem, cudownym zapachem
Z Kuchni Do KuchniWakacyjne wspomnienia... Turcja zajmuje w nich bardzo dużą i ważną część. Również kulinarnie - to pewne. Bardzo trudno było mi wybrać jakiś konkretny smakołyk, który chciałbym przedstawić
zadanie-gotowaniemało tego ale musi wystarczyć. Wzrok mój padł na książkę Italian cookbook. No tak, przy takiej pogodzie człowiek tęskni do takich ciepłych klimatów. Kocham Włochy… za klimat, kuchnię, architekturę, wino… ach… długo by wymieniać. Ale teraz jestem tu i teraz i muszę zrobić coś dobrego co poprawi mi nastrój. Szybki rzut oka na składniki i zwycięzcą zostało(...)rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao cały czas mieszając.Na zimne ciasto wylewam letnią masę. Posypuję płatkami migdałowymi które wcześniej tostuję na patelni.Smacznego Post Włoskie ciasto migdałowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsię w sobie, i zaczęłam działać. Szybkie zakupy, spacer z psem, i już kręciłam lody. Później znalazłam w sobie nieco energii na ćwiczenia, po których z radością wkroczyłam do kuchni i zaczęłam robić ciasto. Efekty wyciągałam z piekarnika kwadrans po północy, a lody miksowałam do drugiej nad ranem, żeby na pewno miały odpowiednią konsystencję. C. wrócił do domu bladym świtem(...)solą. Dodać do mokrych składników, połączyć. Wsypać rabarbar i czekoladę, wymieszać łyżką. Schłodzić masę przez 30-60 minut w lodówce.Po tym czasie lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w sporych odstępach, delikatnie spłaszczając. Piec w 190 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C. i piec jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzestoisko Thai Trade Center Warsaw, to tajlandzka organizacja rządowa, która wspiera stosunki gospodarcze między tajskimi eksporterami, a potencjalnymi importerami. Oczywiście importować nic nie zamierzam w tej chwili, ale Mistrza Kuchni Tajskiej mieli świetnego :) Było bardzo smacznie :) a dodatkowo dostałem broszurkę z kilkoma tajskimi przepisami, które na pewno kiedyś wykorzystam :) Oblegane było stoisko Carlsberg Polska, który promował markę(...)100g liściasta – PPHU Vitacorn Sp z o.o. za Trój-Pak (pakiet z trzema i olejami o pojemności 100ml każdy – olej z pestek dyni, olej rzepakowy i olej z orzecha włoskiego) – Khortytsa- Otobus Sp z o.o. za wódkę Khorysta Platinum i Khorysta Ice – firma Intenson za młody jęczmień – trawę suszoną mieloną (Hordeum vulgare L.) – PHUP „Jędrzejczak” Maciej Jędrzejczak za comber dojrzewający
Parowar Facetaposzukiwania „truskawkowych pomysłów”. Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec. Składniki na spód ciasta: tortownica o średnicy 21cm - 150g ciastek w czekoladzie – 10 szt. (digestive) - 70 g mielonych migdałów (w oryginale – orzechy włoskie) - 60g miękkiego masła (w oryginale 40g) Składniki na masę: - 500g truskawek - 1 szklanka naturalnego jogurtu greckiego - 1 szklanka słodkiej śmietanki 36% (u mnie Double Cream) - 3 łyżki cukru - 2,5 czubatych(...)prostu pyszne. Gorąco polecam i życzę smacznego. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Owocowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Marcepanowy kącik Szóste niebo Kuchnia i podróże Moje domowe kucharzenie Kuchnia strarowiejskiej gospodyni Grunt to przepis! Smakołyki Asi Kulinarna Maniusia Czarrna od kuchni Słodkie okruszki Moje Małe Czarowanie Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę
mojewypiekiinietylkomąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka gorzkiej czekolady - 80g słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm. Siekam(...)dzięki kąpieli w gorącej wodzie. Uwierzcie - ten torcik ma wyjątkowy, zupełnie odległy od naszych "polskich", smak. Kiedy wiosna robi sobie od nas wagary, pocieszmy się czekoladowym słońcem we własnej kuchni. Smacznego! #kruchyplacekkanadyjski #torcikorzechowy #itbmtt
I tu będę miała takie tełyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka nasion kminu przygotowanie W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli(...)blasze chleb piecz ok. 40 minut. Smacznego! A tu lista szczęściarzy, którzy upiekli i mogli spróbować tego pysznego chleba: Akacjowy blog Bochen chleba Gotuj zdrowo! Guten Appetit! Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Leśny Zakątek Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Para w kuchni Proste potrawy Smakowity chleb (link wkrótce) Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slowlife
Stare GaryMocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos
Karo in the KitchenDziś z wizytą w Hamsie zlokalizowanej przy ul. Szerokiej na krakowskim Kazimierzu. Po kliknięciu w TEN link przeniesiecie się na stronę tej intrygującej restauracji. Lokal od
Chocolate Muffin BlogMakaron – nie wiem czemu, ale makaron kojarzy mi się z wiecznymi wakacjami. Jest go tak wiele rodzajów i kształtów, że znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam(...)gotowania trudno osiągnąć „efekt aldente” i niepilnowane szybko się rozgotowują i zaczynają kleić. Makaron z semoliny, czyli mąki z bardzo twardej pszenicy durum, z kolei jest produktem tradycyjnym włoskim. Włosi zresztą są największym na świecie eksporterem tej pszenicy na świecie. Makarony te są znacznie bardziej żółte, niż te z pszenicy miękkiej, nie trzeba ich hartować po ugotowaniu
Kate's Kitchenfosfor, potas, żelazo, błonnik oraz witaminy z grupy B. Działa korzystanie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Posiada zdolność wiązania składników. Szeroko wykorzystywana w kuchni indyjskiej do przygotowywania przekąsek, zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do chleba i makaronów. K omosa ryżowa Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Posiada bardzo(...)słodki, migdałowy smak. Doskonałe źródło potasu, magnezu, cynku, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Wykorzystywana podobnie jak mąka z orzecha włoskiego: do ciast, ciasteczek, zagęszczania oraz jako posypka i panierka. Mąka sezamowa Ma słodki smak i intensywny aromat. Zawiera duże ilości wapnia, białka, magnezu, fosforu, cynku, miedzi
BezglutenowaIzabelaKeks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z
Posadzone i zjedzonePączki to temat rzeka. Wysmażane są na różne smaki, różne kształty. Okrągłe, kwadratowe, z dziurką, kładzione na tłuszcz wprost z łyżki.... i można tak wymieniać
Kuchnia u Krysi