lepiej nadziać, niż nie nadziać. Kwiaty cukinii zaczęłam jeść na stypendium we Włoszech. Chodziłam do szkoły włoskiego na Piazza Bolonia, w przerwie pomiędzy zajęciami chodziłam do baru o typowo włoskiej nazwie Meeting Place. Nie była to bynajmniej najlepsza knajpa w moim życiu, jej podstawowym plusem było to, że była blisko. Jedynym w miarę zjadliwym daniem były kwiaty cukinii nadziewane ricottą(...)długo. Przekładamy na ręcznik papierowy i podajemy na gorąco. Zamiast jajka można użyć ciasta naleśnikowego, ale tłumi smak kwiatów. Jeśli pokochacie ten smak, to w książce “IQ kuchnia” Anny Jurksztowicz jest przepis na kwiaty cukinii faszerowane krewetkami. Pycha! Artykuł Kwiaty cukinii z fetą pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneIdealna propozycja za lekką kolację lub przystawkę- tarte tain to nic innego jak odwrócona tarta, czyli na dno formy idzie nadzienie, które przykrywa się płatem ciasta
greenscarfZobacz jak formować rogaliki, pełen film, w którym przepis na rogaliki będzie pokazany krok po kroku już wkrótce. Jadane przeze mnie od dziecka, pieczone w domu
Bazując na smakuBo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową
W kuchni Karmel-itkipieczenie ciasteczek. Odkąd tylko małe rączki były na tyle sprawne, by nabrać mąkę, zamieszać składniki i otworzyć słoik, mam w kuchni najlepszego i gorliwego pomocnika. I choć mały Szef Kuchni nie umie jeszcze dobrze czytać, to nikt tak jak On nie umie ubić i usmażyć puszystego omleta. Uwielbiam nasze wspólne warsztaty kulinarne - choć często poprzedzone długimi i niełatwymi(...)dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'.* * nie formujemy kulek, nakładamy masę łyżeczką bezpośrednio na blachę
KUCHARNIACukinia tu, cukinia tam. O, jeszcze tam widzę cukinię! Przecież ja też muszę wreszcie coś ugotować lub upiec z
Codzienna kuchnia niecodzienna4ta czekoladowa propozycja to idealnie gęsta i kremowa czekolada ze zdrowymi bakaliowymi dodatkami. Dzisiejsza czekolada w odróżnieniu od propozycji ze śliwką i cynamonem jest mniej gęsta
Kuchnia PROzdrowotnaWyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących
SzczyptaSmaQKuchnie świata to nowy cykl. Pierwszym przepisem jest potrawa znana i lubiana w Finlandii, czyli pannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, w tłusty czwartek. Prosty i lekki zastąpi pączki i faworki. Składniki Naleśnik: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 laska wanilii 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego kilka szczypt kardamonu Dżem(...)piekarnika naleśnik opadnie. Podajemy z dżemem owocowym na ciepło lub na zimno. Poniżej przepisy na błyskawiczne domowe dżemy, które będą smacznym dodatkiem do pieczonego naleśnika: Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką
My Chcemy Jeśćrozwinięcia się miażdżycy. Z kolei cholesterol HDL ("dobry cholesterol") wychwytuje "zły cholesterol" z naczyń krwionośnych, transportuje go do wątroby, gdzie jest przetwarzany.Jedzenie roślin strączkowych nie jest zakorzenione w polskiej kuchni, kiedy byłam dzieckiem jadałam fasole tylko kilka razy w roku - pod postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych(...)Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem przepis własny czas przygotowania: 15 min. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 małej cebuli 3-4 suszone pomidory (u mnie włoskiej marki Ponti) 2-3 łyżki płatków migdałowych olej z suszonych pomidorów kilka gałązek świeżego tymianku płatki chilli (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski wkładam odcedzoną i przepłukaną fasolę z puszki
Chilli Czosnek i OliwaNa zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze
Kuchnia domowa AniPrzepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w
Oryginalny smakSłów kilka o samych karczochach:Mało u nas znane karczochy bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pobudzają wydzielanie żółci, przez co regulują trawienie. Zmniejszają stężenie tzw
Mechanik w kuchnitrakcie przygotowywania galaretki,w kuchni czuć starymi skarpetkami, ale to mija ,gdy zaczynamy jeść już gotową . Posmarować ciepły tost lub wędlinę ..pycha Składniki 800g lebiodki miękkich części ,(jak wpadnie parę gałązek,to też nic sie nie stanie) 2 cytryny starte skórki 6-8 polnych jabłek kwaśnych 500 ml zimnej wody cukier Wykonanie galaretki oregano Do dużego rondla(...)jest gotowy. Wlać do pasteryzowanych słoików .Gotową galaretkę gorącą przelać do słoików,zakręcić i pozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest
w mojej kuchniW dzisiejszym świecie nadmiaru (przynajmniej w aspekcie tanich dóbr materialnych) nie jest problemem dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości pożywienia. Problemem jest to, by organizm był w stanie
zadanie-gotowanieOto mój pierwszy przepis:) Zdecydowałam się na to konkretne ciasto z uwagi, że jest to ulubione ciasto Mojego męża, który dziś założył mi Bloga:) Powiedzmy że
Mania GotowaniaCoś pysznego, słodkiego a jednocześnie zdrowego i szybkiego? Taki własnie jest ten deser - sprawdźcie sami! Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu Składniki: 2 gruszki 125
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławcale nie jest kłopotliwe - po wykonaniu wstępnych czynności możecie go zostawić i zająć się czymś innym. Tażin z kiszonymi cytrynami i oliwkami jest dla mnie odzwierciedleniem marokańskiej kuchni. Marokańczycy cenią najwyższą świeżość składników i komponują dania z lokalnych produktów. Ta ich właściwość stworzyła Djaj Mqualli. Kiszone cytryny i oliwki są w Maroku produktami pierwszej potrzeby, dostępnymi na każdym miejscowym(...)tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania. Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom i oliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz
Chilli Czosnek i OliwaBędąc w sklepie mój wzrok przykuły bakłażany, i już wiedziałam, że muszę z nich zrobić obiad. Uwielbiam dania jednogarnkowe to poszperałam w spiżarni i wykombinowałam danie
greenscarfGrillowanie to podobno sport narodowy Polaków. Za nami majówka, która dla wielu była oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego, którego pełnia dopiero przed nami. Nawet dobrze doprawione mięso
Szefowa kuchni