Cztery kontynenty. Pięć państw. I ani cienia zmęczenia. Rozbudzone zmysły, przebudzone marzenia. Dwa popołudnia zamiast prawdziwych 1000 dni w Orvietto wystarczyły, bym przypomniała sobie, jak uwielbiam włoskie klimaty. Ruszam dalej na południe. Tam, gdzie ignorantka cywilizacja niszczy wszystko, co prawdziwe i pierwotnie ustalone. Czarny Ląd. Tętniący rytmem najstarszych plemion. Mocniej niż kiedykolwiek czuję(...)mnie. Ostatnie wysłałam Hani - napisała, że spełniło się jej marzenie. Trzeba to uczcić. Najpierw rozmowami. Po nitce słów docieramy do domu, który widzę z okien kuchni, a w którym Hania wypiła nie jedną herbatę... Zerkałam przez to okno, gdy razem wyrabiałyśmy ciasto na czekoladowe tagliatelle, które we Francji wymyślił Pierre Herme. Zerkałam też wtedy
KUCHARNIAodrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty, pyyyyyssszny obiad czeka:) Bardzo polecam!Przepis ten zgłaszam do akcji Mopsa w kuchni Kuchnia skandynawska 2014 SKŁADNIKI NA KLOPSIKI (na 4 porcje):500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego1 duża cebula50 g boczku (wędzonego)1 jajko1 bułka kajzerka0,5 szklanki mleka 2 łyżki(...)odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko, boczek, cebulę, sól, pieprz oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, kolendrę, pieprz cayenne). Wymieszaj całość dokładnie łyżką.Z gotowej masy mięsnej uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego, rolując je w dłoni. Mięso będzie lepiło sie do dłoni, ponieważ jest bardzo mięciutkie i delikatne, ale takie ma być. W razie konieczności zwilżaj dłonie w zimnej wodzie przed formowaniem
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: Forma na ciasto makowe i ciemne ,takiej samej wielkośći. u mnie 21x31 ciasto makowe 200 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g
w mojej kuchniRoladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny jajko - 1 szt mąka - 2 łyżki sól i pieprz bułka tarta - 3 łyżki
Kuchnia DanusiKiedy na naszym stole ląduje talerz wypełniony makaronem w sosie śmietanowym, albo serowym, albo jakimś, to znaczy tylko jedno. Nie, nie znaczy, że chciałam przybajerować w kuchni. Tylko po prostu albo nie miałam czasu na gotowanie, albo po prostu mi się nie chciało gotować. Tak jestem blogerką kulinarną, dość trudnym przypadkiem, bo bardzo często leniwą. Ups, wydało się. Aaaaa, jeszcze(...)miodu, love, love, love! Genialnie się na niej smaży, gotuje, dusi, rumieni. I jak tak zerkam wstecz, to już trzeci rok mija jak polecam naczynia do gotowania i smażenia włoskiej firmy Ballarini , zdania jeszcze nie zmieniłam, czy zmienię? Kto wie? Jak na razie nie, bo każda linia to coś nowego, jakiś detal, nowy kształt, waga, właściwości i zawsze
Blondynka Gotujesezonowych warzywach i owocach, unikać przetworzonych produktów, powoli oduczyć się jedzenia złych cukrów, a zarazem żyć pozytywnie i pysznie! Gotowanie może być frajdą, formą kreatywności, czasem spędzonym razem w kuchni, relaksem - trzeba się tylko na to otworzyć! Dziś mam dla Was pastę kanapkową, która powstała całkiem przypadkiem - z prawie pustej lodówki. I sama mnie zaskoczyła, jaka jest pyszna(...)wspomagają układ odpornościowy, utrzymują równowagę mikrobiologiczną jelit, oczyszczają krew z produktów przemiany materii, czy obniżają ciśnienie krwi i rozszerzają naczynia krwionośne. Wybierajcie czosnek polski - jest najzdrowszy i najlepszy! Orzechy włoskie - kaloryczne, ale pełne wartościowego białka, roślinnych tłuszczy, witamin oraz magnezu i fosforu! Przede wszystkim poprawiają funkcjonowanie mózgu, samopoczucie i chronią układ krążenia, a dzięki zawartości kwasu elagowego wiążą i unieszkodliwiają
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńmięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu. Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką. Składniki być może(...)Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj tyle bułki tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej klopsiki na złoto. Być może będziesz musiał zrobić to w dwóch partiach. Gdy klopsiki się
Chilli Czosnek i OliwaNie ma się co rozpisywać, jest niedziela i ciasteczka do szkoły muszą być. Dzisiejsze są kruche, maślane i pyszne, jak tylko wyłączyłam kamerę (nagrałam film
greenscarfNiektórzy twierdzą, że gotując wegańskie potrawy, nie można zjeść nic konkretnego. Nie ukrywam, że sam tak myślałem, aż do czasu, gdy nie poznałem roślinnej kuchni trochę bliżej. Wychodząc na przeciw takiemu myśleniu, pragnę przedstawić Wam wspaniałe razowe spaghetti z pysznym sosem z bakłażana i świeżych pomidorów, któremu towarzyszą sycące pulpety z kaszy jaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą(...)odrobiną soli i ugotować do miękkości.Do kaszy dodać pomidory, cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby mocniej doprawić. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie smażyć je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.Pokrojonego w kostkę bakłażana posolić i odstawić w durszlaku na 20 minut. Następnie
Food SquareCIASTO SKŁADNIKI 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka
w mojej kuchniINACAP. Wiele podróżuje po całym świecie poznając kuchnie innych kultur. Współpracował z Ferran Adria przygotowując menu dla restauracji El Bulli. Prowadzi zajęcia w szkole Cordon Blue w Limie. Propaguje kuchnię Chile na całym świecie - jest jej ambasadorem. W trakcie spotkania, do dań podano specjalnie dobrane wina z Concha Y Toro. Concha Y Toro to obecnie prawdziwy gigant z produkcją roczną(...)strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim
królestwo garówT en deser to było moje największe kulinarne odkrycie w Portugalii! Queijo fresco com mel e amêndoas , czyli ser z miodem i migdałami, to klasyka
Food SquareGaluszka (po węgiersku galuska) to rodzaj klusek półfrancuskich. Przepis dostałam podczas pobytu na Węgrzech od gospodyni, która gościła moją rodzinę. Składniki
To co kochamprzepadłam dla obłędnego koloru jagodowych. Dla Młodej miał być sorbet, ale nie zdążyliśmy... Cóż, następnym razem. Albo sobie w domu zrobię, to może zachęcona moim sukcesem, uda się do kuchni. Albo namówi Mamę na podjęcie wyzwania, co jest w gruncie rzeczy bardziej prawdopodobne.Po całym tym wstępie powinnam Wam zaserwować jakieś pyszne lody. Ale, jak już wspomniałam, zdjęć brak(...)miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem, odciskając wzorek.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Pogoda nadal dopisuje, ale podobno w weekend
Pożeraczka, czyli raz adobrzepamięta tego przysmaku z dzieciństwa. Jabłko pieczone w piecu kaflowym. Mieliśmy takie piece w domu mama lub babcia układała je na blachę i były wsunięte do pieca w kuchni. Śmialiśmy się często, że to nasza mikrofalówka :). Teraz ja piekę swoim córeczką jabłko, ale nie była bym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Moi domownicy do straszni łasuchy więc dodałam(...)skórki kroimy w większą kostkę,skraplamy cytryną, dodajemy do tego miód oraz cynamon wszystko razem wymieszamy. Jeżeli chcemy zrobić "bogatszą wersje" możemy do tego dodać sparzone rodzynki, uprażone orzechy włoskie. Doda nam to dodatkowego smaku i zróżnicuję konsystencję dania. - tak przygotowane jabłka nadziewamy naszymi jabłkami pokrojonymi w kostkę- stolnicę lekko obsypujemy mąką i rozwałkujemy nasze ciasto kruche, wycinamy koła
Basia w kuchni...u mnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama
Z Kuchni Do Kuchni