kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:213/268)

Jak konserwować drewniany blat kuchenny – krok po kroku 199

miały uciążliwy zapach ale zawsze jednak w zamkniętym pomieszczeniu nie jest on przyjemny. Przejdźmy teraz krok po kroku do konserwacji blatu. Przed podjęciem jakichkolwiek czynności moja kuchnia wyglądała tak: Kuchnia przed olejowaniem Jak widzicie wszędzie stoi coś, więc pierwszym krokiem jest pozbycie się wszystkiego co mamy na blatach. Osobiście nie polecam olejowania na raty, chociaż i taka opcja przeszła(...)będą się kleić i ciężko będzie je z powierzchni usunąć. Moja wskazówka: przy szlifowaniu gruboziarnistym papierem a potem przetarciu wilgotną ściereczką możecie mieć wrażenie, że blat jest szorstki. To włoski z drewna, które uniosły się pod wpływam wilgoci. Należy wówczas jeszcze raz przeszlifować blat ale delikatnym papierem np. 220. Wycieramy blat z pyłu Krok kolejny olejowanie. Należy wybrać olej

Relaxtime
Ciasteczka cynamonowe z płatkami kukurydzianymi 137

Dla wszystkich fanów Cini Minis- kulki mocy Składniki na około 20 szt.: 120 g mąki pszennej 100 g płatków kukurydzianych (kupuję te najtańsze bo właśnie ta

greenscarf
Ciasto toffi 341

domu.   Żeby ograniczyć ich jedzenie, postanowiłam sobie, że nie będę kupować gotowych a jedynie będę jadła moje własne wypieki..   Skutek jest taki że teraz przesiaduję w kuchni dwa razy tyle ;-) Ponieważ zaczęłam o słodyczach to oczywiście będzie coś słodkiego. miałam masę kajmakową i śmietanę 30 % i musiałam je wykorzystać, wybór padł na to ciasto. Wspaniałe ciasto(...)jednej połowie schłodzonego   ciasta i przykryć drugą Składniki na polewę kajmakową: 1 puszka gotowej masy kajmakowej, jeżeli nie mamy to puszka słodzonego skondensowanego mleka 1 szklanka orzechów włoskich Jeżeli nie mamy gotowej masy kajmakowej to można skondensowane mleko w puszce gotować w kąpieli wodnej przez godzinę, jeżeli posiadamy gotową masę to należy ją rozprowadzić na górnej części ciasta. Orzechy

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka owsiane – owies nie tylko dla konia 183

Chrupiący owies, bakalie, świeże masło, masło orzechowe… Te ciasteczka na pewno nie należą do dietetycznych, ale mogą być pyszną, pełnowartościową przekąską. Sprawdzą się w tej

Karo in the Kitchen
Gnocchi 128

Włoskie kluski z ziemniaków i mąki. U mnie w wersji pełnoziarnistej na mące pszennej typu 1850 graham stąd ten beżowy kolor. Składniki: na 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki łyżeczka soli Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy póki ciepłe, coby się nie poparzyć trzymamy ziemniaczka na widelcu a ostrym nożem ściągamy skórkę. Jeśli mamy ziemniaki pozostałe z obiadu, czyli już(...)wyłowić (siteczkiem lub łyżką cedzakową).Podajemy z sosem mięsnym lub warzywnym.Przepis na gnocchi znalazłam kiedyś na blogu Cucinissima a przypomniała mi go wczoraj Natalia z bloga Lekcje w kuchni

prawdziwe jedzenie
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 371

Odejdę trochę od standardów i podam paschę w formię deseru z pysznym domowym karmelem. Postanowiłem też jej przygotowanie jak najbardziej uprościć by jak najwięcej osób skusiło

Kuchnia PROzdrowotna
Słodkie środy - Miodownik z orzechami i kawą 195

kostka masła 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego polewa: 200 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona  200 ml wrzącej wody  dodatkowo:  100 g siekanych orzechów włoskich 300 ml kawy VASPIATTA PRZYGOTOWANIE:  Przygotowujemy ciasto.  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka, dodajemy żółtko, miód i kefir, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia – wyrabiamy(...)około 12 godzin. Do przygotowania ciasta użyłam kawę VASPIATTA , którą otrzymałyśmy w paczuszce do przetestowania - za przesyłkę dziękujemy. Kawę VASPIATTA espresso zaparzyłam w ekspresie, aromat, który unosił się w kuchni zwabił po kilku minutach mojego męża z zapytaniem jaka to kawa  ... ??? Kuszący zapach dla smakoszy :) Napar przykryty jest delikatną  pianką, która idealnie komponuje się w takich kawach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 167

dzisiejszej propozycji. Gdy w jednej z moich ulubionych książek kucharskich, Smakach południowej Italii, natrafiłam na ten przepis, poczułam się zaintrygowana. Moją uwagę zwrócił dodatek pomarańczy do dość typowych dla włoskich potraw składników - czosnku, suszonych pomidorów, oliwek i bazylii. Jak to będzie smakować? Zaciekawił mnie też sposób przygotowania makaronu, który według mnie ociera się trochę o (kulinarne) sztuki tajemne. Pomyślałam(...)koncentruje.  To zmyślne łączenie składników, wykorzystywanie ciekawych technik, przestrzeganie określonych etapów przygotowania, gra smaków, woni i objętości przywodzi mi na myśl alchemię gotowania i dodaje magii pobytowi w kuchni. Dodaj, wymieszaj, odstaw, odmierz, naciągnij, przelej, odparuj... wszystko dla osiągnięcia niezwykłego efektu - aromatycznej "mikstury" pt. makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą. Marlena de Blasi w swojej książce prezentuje wiele

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z cukinią, brokułami i sezamem 186

Składniki:  Na ciasto:  1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody  250 g mąki pszennej+ do posypania blatu  125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy

Moja smaczna kuchnia
Kokosowa babeczka z fasolki podana z musem jabłko-cynamon-rozmaryn 118

Strączkowy szał wciąż trwa w mojej kuchni, dzisiaj ugotowałam wielki gar fasolki, aby mieć zapas na kilka dni i mieć awaryjny składnik w razie deficytu innych źródeł białka w lodówce. Resztkę wcześniej gotowanej fasolki wykorzystała jako podstawowy, bazowy składnik babeczki, którą urozmaiciłam smakiem kokosowym, dzięki mące i mleczku kokosowemu. Lenistwo podpowiadało dobór o tyle wygodnych składników, aby nie wymagała(...)jabłko trzemy na malutkich oczkach, po czym mieszamy je z rozmarynem i cynamonem gotową babkę podajemy polaną musem jabłkowym (opcjonalnie posypaną wiórkami kokosowymi) Metamorfoza dokonana, pożegnałam się z białymi włoskami. Raz się żyje, a czasu na zmiany niewiele. Nie ma co żałować. Dziś czas na zasłużony odpoczynek

healthy dreams
Kwiaty cukinii z fetą 107

lepiej nadziać, niż nie nadziać. Kwiaty cukinii zaczęłam jeść na stypendium we Włoszech. Chodziłam do szkoły włoskiego na Piazza Bolonia, w przerwie pomiędzy zajęciami chodziłam do baru o typowo włoskiej nazwie Meeting Place. Nie była to bynajmniej najlepsza knajpa w moim życiu, jej podstawowym plusem było to, że była blisko. Jedynym w miarę zjadliwym daniem były kwiaty cukinii nadziewane ricottą(...)długo. Przekładamy na ręcznik papierowy i podajemy na gorąco. Zamiast jajka można użyć ciasta naleśnikowego, ale tłumi smak kwiatów.  Jeśli pokochacie ten smak, to w książce  “IQ kuchnia” Anny Jurksztowicz jest przepis na kwiaty cukinii faszerowane krewetkami. Pycha! Artykuł Kwiaty cukinii z fetą pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Tarte tatin z boczniakami 125

Idealna propozycja za lekką kolację lub przystawkę- tarte tain to nic innego jak odwrócona tarta, czyli na dno formy idzie nadzienie, które przykrywa się płatem ciasta

greenscarf
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 156

Zobacz jak formować rogaliki, pełen film, w którym przepis na rogaliki będzie pokazany krok po kroku już wkrótce. Jadane przeze mnie od dziecka, pieczone w domu

Bazując na smaku
BABECZKI KARPATKOWE 2249

Bo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową

W kuchni Karmel-itki
W czasie deszczu dzieci... 132

pieczenie ciasteczek. Odkąd tylko małe rączki były na tyle sprawne, by nabrać mąkę, zamieszać składniki i otworzyć słoik, mam w kuchni najlepszego i gorliwego pomocnika. I choć mały Szef Kuchni nie umie jeszcze dobrze czytać, to nikt tak jak On nie umie ubić  i usmażyć puszystego omleta.   Uwielbiam nasze wspólne warsztaty kulinarne - choć często poprzedzone długimi i niełatwymi(...)dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'.* * nie formujemy kulek, nakładamy masę łyżeczką bezpośrednio na blachę

KUCHARNIA