i krótki wywiad o moich książkach dla wgmedia.eu Po przepisy na ciasto na miodzie sięgam, kiedy zależy mi na dużym, podzielnym cieście, które spokojnie może
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTo magiczne rzeczy dzieją się z tym warzywem! A raczej owocem...bo z botanicznego punktu widzenia bakłażan, tak jak pomidor czy ogórek, jest owocem i to
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJest niedziela więc przygotowujemy ciastka do szkoły na 2 śniadanie dla Miśki. „Zweganizowałam” przepis znaleziony na opakowaniu po przyprawach. Wyszły super, mam nadzieję, że
greenscarfWitajcie po wakacyjnej przerwie :) Dziś mam dla Was coś specjalnego. Perliczkę smażoną w głębokim tłuszczu z aromatycznym pomarańczowym sosem. Sosu wychodzi sporo, więc postaram się dla
W kuchni wieczoremkilka grządek pod koniec kwietnia, a potem doglądamy (szczegóły niżej) i ewentualnie podlewamy. Pojedynczy zbiór ogórków u mnie to objętość połowy klasycznej wanny łazienkowej. Dlatego oprócz sprawnej organizacji i kuchni zwolnionej na całe popołudnie, ważna jest prostota wykonania. Dziś zrobię wyjątek od reguły i podam nazwę firmy, bez której dobre ogórki kiszone nie istnieją. Chodzi mi o sól - musi być(...)ząbek czosnku wrzątek ewentualnie: gałązka cząbru, liść kopru włoskiego Ogórki zerwane rano zalać zimną wodą i pomoczyć kilka godzin. To ważny zabieg, by ogórki po ukiszeniu nie były puste w środku . Na dno słoika wrzucić chrzan, przekrojony do połowy ząbek czosnku (chodzi o uwolnienie zapachu czosnku), gałązkę kopru, ewentualnie koper włoski i cząber. Do słoika wkładać ciasno upchane umyte
Weekendy w domu i ogrodziewczoraj, wstałam rano i zaczęłam łuskać orzechy. Bez większego sensu, obrałam cały pojemnik i zaczęłam się zastanawiać co z nich przygotuję. Chwila namysłu, poranna toaleta i wylądowałam w kuchni szykując dzisiejsze ciasto. Ledwo co się wyrobiłam na popołudniowe zajęcia, ale uznałam, że jeżeli nie zrobię zdjęć ciasta przed wyjściem, to po moim powrocie do domu, mogę już zastać pusty talerz(...)wyłożonej papierem do pieczenia ( można ją również posmarować masłem i oprószyć mąką albo bułką tartą), na wierzch kroimy na drobne kawałeczki pigwę ( lekko wklepując w ciasto ) i posypujemy orzechami włoskimi i cukrem waniliowym.Pieczemy około 50 minut (pod koniec sprawdzamy patyczkiem).Smacznego
Słodkie PrzyjemnościNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitWitajcie! dziś sałatkowe szaleństwo :) Przygotujcie sobie ładne kaczątko i małą pakę borówek bo zrobimy ciekawą i bardzo odżywczą sałatkę. Pobawimy się łącząc smak borówki z limonką
Kuchnia PROzdrowotnaGołąbki z kaszą i ziemniakami. Prawdziwe ukraińskie. Do tego te ziemniaki i kaszę wsadza się do kapusty surowe. Pomyślelibyście? Tak się właśnie robi i wszystko wychodzi
zadanie-gotowanieMimo wszystko zdecydowałam się dodać „raw” w tytule, choć dwa składniki, których użyłam – kakao i wiórki kokosowe – nie są zgodnie z surową dietą. Jednak osoby jedzące
Roślinna - blog wegański...to po prostu zupa z soczewicy. Jest to najszybsza chyba i najprostsza zupa serwowana we Włoszech w okresie jesienno-zimowym. I na Sylwestra-Nowy Rok. Fantastyczna
Z Kuchni Do Kuchnidomu jest nieporównywalnie smaczniejsza i bez niechcianych dodatków.W tym poście chciałam sie podzielić przepisem na najlepszą cicierzycę na świecie,pryepisem który podejrzałam u Nigelli. CIECIORKA zwana grochem włoskim jest nie tylko przepysznym ziarnem,ale też niezwykle smacznym i zdrowym. CIECIERZYCA (cicer arietinum L.) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych,pochodzi z zachodniej Azji.Niezaprzeczalnie jest bogatym źródłem białka.Badania potwierdziły(...)cukrzycę ( ze względu na dużą zawartość błonnika) pomocna w utrzymaniu szczupłej sylwetki-100 g ciecierzycyto 160 kcal ZASTOSOWANIE: Ciecierzyca znakomicie pobudza wyobraźnię kulinarną,dlatego znajduje wielorakie zastosownie w wielu kuchniach świata .Można z niej przyrzadzić : puree,dodawać do zup,potrawek,sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Marchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen
Kuchnia ŁukaszaZapraszam na relacje z bardzo fajnych warsztatów ze śledziem marki Seko , które odbyły sie pod okiem Samar Khanafer - finalista programu Master Chef! 25 Listopada 2016 miałam
Życie zaczyna się w kuchniPrzepis pochodzi z książki Jamiego Oliver'a "Kulinarne wyprawy Jamiego". W oryginale użyto kurczaka, ja zastąpiłam go perliczką, którą znacznie bardziej lubię. Nie
Stare GaryW czasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście
Kuchenne WariacjeUwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych
Fabryka pomysłów