kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:208/268)

Tarator – orzeźwiający chłodnik ogórkowy 192

Pyszna i orzeźwiająca zupa, stworzona na upalne lato. Świeża, optymistycznie zielona. Pachnąca i sycąca, pełna błonnika i białka. Taki ogórkowy chłodnik spotkacie na Bałkanach –najbardziej popularny

Karo in the Kitchen
Ravioli z serem ricotta i kasztanami w kremie maślano-truflowym 176

Nadszedł sezon truflowy, a ostatnie opady deszczu spowodowały, że właściciele lagotto romagnolo * szykują smycze… My szykujmy podniebienia. Kasztany (100 gr) gotować w lekko osolonej wodzie

Bon Ton Italia
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą 188

Pieczenie ryby w soli jest skutecznym sposobem na uzyskanie delikatnego, bardzo soczystego mięsa, które samo będzie odchodzić od ości. Ryba absolutnie nie jest słona. Łuski na

Moja Delicja
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 160

czasie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" zgromadziliśmy 31 przepisów na Mikserze Kulinarnym i 68 przepisów na Durszlaku , w sumie 78 różnych propozycji wartych wykonania w naszych kuchniach. Wszystkim bardzo dziękuję za udział i podzielenie się własnymi propozycjami na wykorzystanie marchewek. Poniżej zamieszczam wykaz zgromadzonych pomysłów. Znajdziecie wśród nich dania wytrawne i słodkie, zupy, dodatki do obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe(...)orzechowe inspirowane Wiosną Pięciu Przemian. autorka: Elżbieta Dz | blog: Dieta moja pasja Krem z batatów, marchwi i cukinii autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat 658. Jogurtowe lody bananowo- marchewkowe z tahini, włoskimi, kakaowcem i żurawiną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 655. Migdałowy chlebek marchewkowy z jogurtem, czekoladą, pomelo i mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 661. Marchewkowe batony owsiane, jogurt grecki z syropem klonowym

Weekendy w domu i ogrodzie
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 378

Za oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze

W kuchni Karmel-itki
Indyjski placek herbaciany 143

Witajcie Kochani! Dzisiaj przedstawię Wam indyjski placek herbaciany. Placek, który zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni ! Składników ma on niewiele, jest fajny, mokry i

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 253

       Dzisiejszy dzień zapowiadał się niewinnie, w planie miałam tylko pójść na pocztę wysłać list, ale w drodze powrotnej wstąpiłam do mojego ulubionego

Zainspiruj się kuchnią
Skubana drożdżówka z migdałami i cynamonem 150

mleka 4 jajka 12 dag roztopionego ciepłego masła Do nadzienia : 4 łyżki migdałów w płatkach 1 łyżeczka mielonej wanilii 4-5 łyżek miodu 2 łyżka cukru 6 garści orzechów włoskich drobno posiekanych  2 łyżeczki cynamonu 8 -10 dag roztopionego masła 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut aż się zarumieni. Ciasta nie kroimy, a urywamy...skubiemy :) Przepis w oryginale znajdziecie na blogu Turcja od kuchni, u mnie oczywiście w wersji ,,po mojemu

Apetyczna babeczka
Patera / etażerka ze sklepu Rossi.pl - recenzja 132

Pater ci w moim domu dostatek a zarazem nigdy za wiele. Jak większość miłośniczek gotowania jestem gadżeciarą. ;-) Lubię to, co przydaje się do przygotowywania i prezentowania

Szefowa kuchni
ruloniki na zielonej pierzynce 143

Ten przepis jest bardzo prosty, smaczny i szybki . Składniki: 2 średnie ziemniaki (, 450 gr) 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki 110 gr tarty ser mozzarella 8

w mojej kuchni
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 293

oryginalnym przepisie robi się z mieszanego mięsa wołowo-baraniego z dodatkiem wołowego tuku , który rozpuszcza się podczas gotowania i zwilża mięso. Tuk jednak jest trudno dostępny, w warunkach domowej kuchni warto zamienić go na dobrą, klasyczną słoninę.   NADZIENIE DO KOŁDUNÓW Kostkę bulionową rozpuszczamy we wrzącej wodzie i studzimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy(...)patelni, roztarty w dłoniach majeranek, bulion. Całość mocno pieprzymy i szybko ale dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli używacie pierożnicy zróbcie od razu z nadzienia kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. CIASTO PIEROGOWE Z MĄKI i MAŚLANKI Ciasto do kołdunów powinno być dosyć miękkie, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe żeby utrzymać ciężar nadzienia. I tutaj świetnie sprawdza

Karo in the Kitchen
Chleb z rodzynkami i orzechami 146

Młyn Kopytowa 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 510 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant cała biga 140 g orzechów włoskich 100 g rodzynek Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować "bigę". W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Na drugi dzień do naczynia z miksera wsypać(...)foremek i studzić na metalowej kratce.  Chleb bierze udział we wrześniowej liście"Na zakwasie i na drożdżach prowadzoną przez Akacjowy blog.W wspólnym wypiekaniu udział brały:Joanna - Różowa kuchnia Wiosenka - Eksplozja smakuMałgosia - Smaki AlzacjiKasia - Mia Cucina

Ala piecze i gotuje
PASTA (a la pesto) Z NATKI MARCHEWKI 241

Robiąc zakupy na targu, zauważyłam marchewkę z przepiękną, obfitą natką. Od razu wzięłam dwa pęczki i podałam sprzedawczyni. Kobieta odruchowo urwała nać, a mnie do torebki

Kasia Sarna
Bułeczki orzechowe 172

Poszukuję pieczywa idealnego. To znaczy takiego, które będę piec regularnie, a proporcje składników mieć w głowie. I wcale nie chodzi mi o jeden konkretny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem marchewkowo-selerowy 149

Jako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania