Pyszna i orzeźwiająca zupa, stworzona na upalne lato. Świeża, optymistycznie zielona. Pachnąca i sycąca, pełna błonnika i białka. Taki ogórkowy chłodnik spotkacie na Bałkanach –najbardziej popularny
Karo in the KitchenNadszedł sezon truflowy, a ostatnie opady deszczu spowodowały, że właściciele lagotto romagnolo * szykują smycze… My szykujmy podniebienia. Kasztany (100 gr) gotować w lekko osolonej wodzie
Bon Ton ItaliaPieczenie ryby w soli jest skutecznym sposobem na uzyskanie delikatnego, bardzo soczystego mięsa, które samo będzie odchodzić od ości. Ryba absolutnie nie jest słona. Łuski na
Moja Delicjaczasie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" zgromadziliśmy 31 przepisów na Mikserze Kulinarnym i 68 przepisów na Durszlaku , w sumie 78 różnych propozycji wartych wykonania w naszych kuchniach. Wszystkim bardzo dziękuję za udział i podzielenie się własnymi propozycjami na wykorzystanie marchewek. Poniżej zamieszczam wykaz zgromadzonych pomysłów. Znajdziecie wśród nich dania wytrawne i słodkie, zupy, dodatki do obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe(...)orzechowe inspirowane Wiosną Pięciu Przemian. autorka: Elżbieta Dz | blog: Dieta moja pasja Krem z batatów, marchwi i cukinii autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat 658. Jogurtowe lody bananowo- marchewkowe z tahini, włoskimi, kakaowcem i żurawiną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 655. Migdałowy chlebek marchewkowy z jogurtem, czekoladą, pomelo i mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 661. Marchewkowe batony owsiane, jogurt grecki z syropem klonowym
Weekendy w domu i ogrodzieZa oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze
W kuchni Karmel-itkiWitajcie Kochani! Dzisiaj przedstawię Wam indyjski placek herbaciany. Placek, który zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni ! Składników ma on niewiele, jest fajny, mokry i
Z Kuchni Do KuchniDzisiejszy dzień zapowiadał się niewinnie, w planie miałam tylko pójść na pocztę wysłać list, ale w drodze powrotnej wstąpiłam do mojego ulubionego
Zainspiruj się kuchniąmleka 4 jajka 12 dag roztopionego ciepłego masła Do nadzienia : 4 łyżki migdałów w płatkach 1 łyżeczka mielonej wanilii 4-5 łyżek miodu 2 łyżka cukru 6 garści orzechów włoskich drobno posiekanych 2 łyżeczki cynamonu 8 -10 dag roztopionego masła 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut aż się zarumieni. Ciasta nie kroimy, a urywamy...skubiemy :) Przepis w oryginale znajdziecie na blogu Turcja od kuchni, u mnie oczywiście w wersji ,,po mojemu
Apetyczna babeczkaPater ci w moim domu dostatek a zarazem nigdy za wiele. Jak większość miłośniczek gotowania jestem gadżeciarą. ;-) Lubię to, co przydaje się do przygotowywania i prezentowania
Szefowa kuchniTen przepis jest bardzo prosty, smaczny i szybki . Składniki: 2 średnie ziemniaki (, 450 gr) 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki 110 gr tarty ser mozzarella 8
w mojej kuchnioryginalnym przepisie robi się z mieszanego mięsa wołowo-baraniego z dodatkiem wołowego tuku , który rozpuszcza się podczas gotowania i zwilża mięso. Tuk jednak jest trudno dostępny, w warunkach domowej kuchni warto zamienić go na dobrą, klasyczną słoninę. NADZIENIE DO KOŁDUNÓW Kostkę bulionową rozpuszczamy we wrzącej wodzie i studzimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy(...)patelni, roztarty w dłoniach majeranek, bulion. Całość mocno pieprzymy i szybko ale dokładnie wyrabiamy ręką. Jeśli używacie pierożnicy zróbcie od razu z nadzienia kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Gotowe nadzienie schładzamy w lodówce. CIASTO PIEROGOWE Z MĄKI i MAŚLANKI Ciasto do kołdunów powinno być dosyć miękkie, ale jednocześnie na tyle wytrzymałe żeby utrzymać ciężar nadzienia. I tutaj świetnie sprawdza
Karo in the KitchenMłyn Kopytowa 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 510 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant cała biga 140 g orzechów włoskich 100 g rodzynek Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować "bigę". W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Na drugi dzień do naczynia z miksera wsypać(...)foremek i studzić na metalowej kratce. Chleb bierze udział we wrześniowej liście"Na zakwasie i na drożdżach prowadzoną przez Akacjowy blog.W wspólnym wypiekaniu udział brały:Joanna - Różowa kuchnia Wiosenka - Eksplozja smakuMałgosia - Smaki AlzacjiKasia - Mia Cucina
Ala piecze i gotujeRobiąc zakupy na targu, zauważyłam marchewkę z przepiękną, obfitą natką. Od razu wzięłam dwa pęczki i podałam sprzedawczyni. Kobieta odruchowo urwała nać, a mnie do torebki
Kasia SarnaPoszukuję pieczywa idealnego. To znaczy takiego, które będę piec regularnie, a proporcje składników mieć w głowie. I wcale nie chodzi mi o jeden konkretny
Codzienna kuchnia niecodziennaJako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo
Z Kuchni Do Kuchni