kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:211/268)

Jak obrać karczochy? 202

Słów kilka o samych karczochach:Mało u nas znane karczochy bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Pobudzają wydzielanie żółci, przez co regulują trawienie. Zmniejszają stężenie tzw

Mechanik w kuchni
Galaretka z Lebiodki pospolitej –czyli oregano 173

trakcie przygotowywania  galaretki,w kuchni czuć starymi skarpetkami, ale to mija ,gdy zaczynamy jeść już gotową  . Posmarować ciepły tost lub wędlinę ..pycha Składniki 800g lebiodki miękkich części ,(jak wpadnie parę gałązek,to też nic sie nie stanie) 2 cytryny starte skórki 6-8 polnych jabłek kwaśnych 500 ml zimnej wody cukier Wykonanie galaretki oregano Do dużego rondla(...)jest gotowy. Wlać do pasteryzowanych słoików .Gotową galaretkę gorącą przelać do słoików,zakręcić  i pozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest

w mojej kuchni
Herbatka wspomagająca trawienie i detoksykację. 452

W dzisiejszym świecie nadmiaru (przynajmniej w aspekcie tanich dóbr materialnych) nie jest problemem dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości pożywienia. Problemem jest to, by organizm był w stanie

zadanie-gotowanie
Miodownik tradycyjny 194

Oto mój pierwszy przepis:) Zdecydowałam się na to konkretne ciasto z uwagi, że jest to ulubione ciasto Mojego męża, który dziś założył mi Bloga:) Powiedzmy że

Mania Gotowania
Karmelizowana gruszka z twarożkiem - deser w 5 minut 165

Coś pysznego, słodkiego a jednocześnie zdrowego i szybkiego? Taki własnie jest ten deser - sprawdźcie sami! Karmelizowana gruszka z twarożkiem i pestkami granatu Składniki: 2 gruszki 125

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 238

wcale nie jest kłopotliwe - po wykonaniu wstępnych czynności możecie go zostawić i zająć się czymś innym.  Tażin z kiszonymi cytrynami i oliwkami jest dla mnie odzwierciedleniem marokańskiej kuchni. Marokańczycy cenią najwyższą świeżość składników i komponują dania z lokalnych produktów. Ta ich właściwość stworzyła Djaj Mqualli. Kiszone cytryny i oliwki są w Maroku produktami pierwszej potrzeby, dostępnymi na każdym miejscowym(...)tylko wtedy uzyskamy autentyczny smak i wygląd dania.  Gotowy tażin ma ciekawy, złożony smak - kwaśny i słony dzięki cytrynom i oliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz

Chilli Czosnek i Oliwa
Bakłażan z soczewicą i orzechami włoskimi 136

Będąc w sklepie mój wzrok przykuły bakłażany, i już wiedziałam, że muszę z nich zrobić obiad. Uwielbiam dania jednogarnkowe to poszperałam w spiżarni i wykombinowałam danie

greenscarf
Ketchupy i sosy Fanex - moja opinia 231

Grillowanie to podobno sport narodowy Polaków. Za nami majówka, która dla wielu była oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego, którego pełnia dopiero przed nami. Nawet dobrze doprawione mięso

Szefowa kuchni
Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów 145

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jedna z najbardziej aromatycznych i sycących przysmaków polskiej kuchni i jednocześnie jedna z moich ulubionych, to zupa grzybowa krem ze świeżych leśnych grzybów, a z okazji tego że lubię chodzić na grzyby, to jesienią bardzo często gości na moim stole.   Zupa grzybowa krem Składniki dla 4-6 osób: 1 kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki(...)grzybowa krem doskonale będzie się prezentowała posypana świeżą natką pietruszki, i podana z grzankami. Smacznego zupa grzybowa krem ze świeżych grzybów leśnych Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Zupa krem z cukinii – przepis Sos ze świeżych grzybów leśnych Artykuł Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 183

Książek kulinarnych, po drugie rozmowa z moim synkiem, który o dziwno zapomniał jak wygląda kalafior, hmmm, aż dziw bierze, czyżbym aż tak długo nie używała tego warzywa w swojej kuchni? Nie! Są przecież sprawdzone przepisy na kalafior właśnie: zupa z pieczonego kalafiora  , stek . Po trzecie, copiątkowa wizyta na targowisku nie mogła zakończyć się inaczej niż właśnie z kalafiorem(...)dymki  5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól, pieprz Opcjonalnie  garść orzechów włoski 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie: 1. Gotujemy kasze w proporcji 1;2 wody, nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania, gdyż zacznie się sklejać, przykrywamy rondel i gotujemy na średnim

Słodki Kompromis
Tajskie kulki z sosem orzechowym 156

domu, z bardzo zadowalającym efektem, a sos gości na naszych talerzach regularnie. Dziś nieco inna jego odsłona, według tajskiego przepisu, inspirowany przepisem z książeczki "Asiatische Küche - Wok- & Pfanngerichte", czyli "Kuchnia azjatycka - dania z woka i patelni".  Bardzo bliska temu z restauracji. ;) Tajskie kulki z ostrym sosem orzechowym Składniki:        Kulki(...)ogniu 2-3 minuty aż wszystko zgęstniało. przełożyłam do miseczki, trzymałam cieple pod przykryciem (inaczej na powierzchni sosu zrobi się nieapetyczny kożuszek!).   Wilgotnymi dłońmi uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego. W rondlu rozgrzałam 200-250 ml oleju rzepakowego, wrzucałam kulki, smażyłam 5-6 minut na wystarczająco dużym ogniu, żeby olej cały czas wyraźnie wrzał. Wyjęłam na papierowy ręcznik, wbiłam

Kuchnia Prezydentowej
Podsumowanie miesiąca - maj 188

upominek w postaci książeczek z pysznymi inspiracjami :) Porażki:   Próbowałam zrobić gnocchi i... nie wyszły albo może raczej wyszły, ale niesmaczne :D Nie miały nic wspólnego z pysznymi gotowymi włoskimi kluseczkami, które jadłam, ani tym bardziej z pysznymi kopytkami mojej mamy. Nie wszystko zawsze musi wychodzić, prawda? ;) Nie wyszły mi placki ziemniaczane - te pieczone w piekarniku - niestety nie zaopatrzyłam się(...)Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem   Pojawiły się także 2 poradniki: #Porady - jak sprzątać kuchnie   #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc... Top 5 najpopularniejszych wpisów maja to: #Porady - jak sprzątać kuchnie   #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc Kurczak tikka masala

Cooking Monster
Wielkomiejskie śniadanie na dalekiej północy 127

skoro nie ma ich w sprzedaży, trzeba sobie radzić samemu. Oto śniadaniowe bajgle w wydaniu les mirabelles. Polecam: dla uzyskania odpowiedniego klimatu włączamy od utworu drugiego i teleportujemy naszą kuchnie gdzieś do ceglanej kamienicy z widokiem na Manhattan. BAJGLE Z TWAROŻKIEM I ŁOSOSIEM (5 bułek)  25 0g mąki (u mnie tortowa ale w oryginalnym przepisie jest chlebowa, podobno jest(...)bajgle- nam to słabo szło, bo nie posypałam mąką pod ciastem. W rezultacie musiałam uformować bułki od nowa. A nasz związek w tej dramatycznej chwili przez chwilę wisiał na włosku...:) Osuszone bajgle kładziemy na wyłożonej papierem blasze, smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 200*C około 15 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Studzimy na kratce. Ewolucja bajgla

les mirabelles
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 146

kuchnię musieli mieć treściwą. W dawnych czasach mieli też utrudniony dostęp do bogactwa warzyw. W górach gdzie klimat trudny i ciężki pomidorów nie sadzili :) Stąd też i taka kuchnia. Nie oznacza to jednak, że nie można wyciągnąć z ich menu ciekawych dań i pomysłów na nowe, bazujące na ich przepisach, fajne potrawy. Jako, że nasza propozycja jest dość pracochłonna(...)kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałki średnicy ok. 4 cm i odcinamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozgniatamy na dłoni, aby uzyskać okrąg, w który nakładamy farsz jak do zwykłych pierogów. Białko zostawiamy na później, przyda się do posmarowania pierożków. Przygotowane pierożki układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i smarujemy

vegetanie
Ciacha po brytyjsku 138

znalazłam w Kuchni Nigelli Lawson. Uwielbiam tę książkę - cudne zdjęcia i masa słodkości, od samego patrzenia na które ślinka cieknie. Czytanie przepisów jest wyjątkowo niebezpieczne, bo grozi wycieczką do kuchni w tym właśnie momencie z zamiarem pieczenia mimo, że jest akurat druga w nocy. Moje ciasteczka, tak jak się spodziewałam, wyszły obłędne. Chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku, jeszcze(...)jajko i żółtko, miksować aż do uzyskania puszystej masy. Partiami dodawać przesianą z sodą mąkę, mieszając łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w dużych odstępach (ciastka mocno się rozleją). Piec w 170 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Z przerażeniem stwierdzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania