kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:211/268)

CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 180

którego znamy z programu „Teoria smaku”. Akcja potrwa do 10.03, bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. ______________________________________________________________________________________________________ O CO CHODZI? Cała akcja jest pod patronatem GROUPON(...)razem będziemy zajadać, więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko! Całe menu znajduje się tutaj : http://cosanostra.krakow.pl/pl/menu – ceny absolutnie nie odstraszają , wręcz przeciwnie , są typowe dla włoskich restauracji. Warto spojrzeć! ______________________________________________________________________________________________________ Zdecydowaliśmy się na : PRZYSTAWKA: JA : rozgrzewający krem z soczewicy, MAMA: crostini misti chrupiące grzanki z pesto, świeżymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą DANIA GŁÓWNE : JA : pierś z kurczaka

Ostra na Słodko
Wyjątkowa noc z ACCATA - 15-lecie Klubu Arco 189

Witajcie, niebawem szykuje się całkiem ciekawa impreza w uwielbianym przeze mnie stylu z dawnych lat. Taki chwilowy wehikuł czasu świetnie przygotuje Was do tego ciężkiego powakacyjnego

Kuchnia PROzdrowotna
Jak smażyć gołąbki, aby były złociste, miękkie i gorące w środku. 120

Fot. Krzysztof Jaracz Na patelnię wlewamy olej lub inny tłuszcz, układamy gołąbki jeden obok drugiego i kładziemy ją na niedużym ogniu. Smażymy je na małym ogniu

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto Fale Dunaju 328

ciasto powróciło do łask w mojej kuchni. Przepis bardzo stary, ale bardzo dobry. Dlatego polecam wszystkim spróbujcie na pewno się rozsmakujecie. SKŁADNIKI Ciasto margaryna  1 szk. cukru 5 jajek 2 szk. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do ciasta 1 kg jabłek krem 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła  2 łyżki cukru pudru żółtko(...)budyń. Czekoladę rozpuszczamy w odrobinie mleka. Tak żeby była płynna ale niezbyt rzadka. Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy i polewamy czekoladą.  Po wierzchu można posypać orzechami włoskimi. Ciasto pozostawiamy do schłodzenia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pieguski 171

Kto nie zna ciastek typu pieguski? Kruche, maślane z czekoladą i innymi dodatkami? A jakby tak uczynić poniedziałek lepszym i zacząć dzień od upieczenia ciastek? Co

Fiolka w kuchni
Paluch we włoskim stylu 140

Włosi jedzą pieczywo do każdego posiłku. Magazyn "La Rivista" podaje, że statystyczne włoskie małżeństwo zjada przynajmniej pół kilograma chleba dziennie. Kto chciałby poczuć smak pieczywa we włoskim stylu powinien upiec palucha z suszonymi pomidorami i oliwkami. Składniki 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 160 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha jeszcze na 15 minut w nagrzanym piekarniku. Bez oliwek nie ma kuchni śródziemnomorskiej. Nie każdy wie, że oliwki są niskokaloryczne i zawierają zdrowy tłuszcz. Chronią serce, wspomagają układ trawienny, chronią przed migreną, a także korzystnie wpływają na skórę. Są bogate w kwas

My Chcemy Jeść
Pierogi z selera z nadzieniem grzybowo-orzechowym i musem marchewkowym z chipsami z jabłka 175

przygotowania tego dania w domu i oczywiście do skorzystania z oferty szkoleń w Centrum Kulinarnym w Chorzowie. Naprawdę warto! Składniki: seler 50 g grzybów leśnych 10 g orzechów włoskich 2 szalotki 50 g sera ricotta 200 g marchewki 50 ml mleka curry w proszku 20 g musztardy świeże chili 50 g jabłka 10 g cukru pudru kwiaty i zioła(...)pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 80 stopni C przez 1 godzinę. Gotowe dodatki układamy na talerzu wg uznania. Bezglutenowe pierogi z selera przygotowałam w duecie z Karoliną ( Kuchnia Bezglutenowa Loli ). Poniżej krótka fotorelacja z naszych zmagań w kuchni

Smakowity Blog Kulinarny
świąteczne dekoracje /propozycja nr 1/ 91

kuchni unosi się korzenny zapach piernika, jutro postaram się wrzucić fotki oraz przepis. Dzisiaj tak dla odmiany pierwsza propozycja dekoracji świątecznego stołu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Potrzebujemy duży kieliszek do wina, garść orzechów włoskich i świeczkę tea-light. Taka dekoracja może być fajną alternatywą dla tradycyjnego świecznika

noteskulinarnyfiga
Piknikowe ciasto gryczane 189

Kasza gryczana do wypieków hmn…no jasne że tak, choć jeszcze nie tak dawno wcale nie byłam fanką tego smaku , zawsze kojarzyła mi się z byciem

Wanilia i Kardamon
Orzechowiec 170

Dzisiejszy przepis pochodzi (jak większość moich przepisów świątecznych) z archiwów rodzinnych i jak to bywa przy innych ciastach, jestem przedstawicielką czwartego (co najmniej!, bo nie udało

Posadzone i zjedzone
Puchar Bogów z Bakalland 140

Zrobimy sobie dziś coś dobrego na śniadanie, możemy to powtórzyć zamiast kolacji. Oto lista zakupów , które sprawią, że na chwilkę przeniesiemy się do tropików i nabierzemy

Z Kuchni Do Kuchni
Make cooking easier - książka inna niż wszystkie 184

"Make cooking easier - Przepisy na cztery pory roku" jest autorską książką Zosi Cudny, blogerki kulinarnej. Dlaczego napisałam, że jest inna niż wszystkie? Lubię książki kulinarne, ale

Szefowa kuchni
Kokosowe kulki 170

Kokos , kiedyś uznawany za tropikalny rarytas, dziś jest, nawet w polskiej kuchni, niezwykle popularnym dodatkiem. Dzieje się tak dlatego, iż ma ogromną ilość zastosowań i co tu dużo mówić, jest po prostu przepyszny. Kokosowy aromat rozpozna już chyba każde dziecko. Orzechy kokosowe, oprócz swoich walorów smakowych, mają również wiele prozdrowotnych właściwości. Kokos jest idealnym dodatkiem zarówno do deserów(...)mleko w proszku, pokruszone na kawałki wafle. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Wstawiamy na 30 minut do lodówki do stężenia masy. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka każdej można dodać migdał bez skórki. Kokosowe kulki – wyśmienite dla łasuchów… i nie tylko. Łakocie, które zachwycą i domowników, i gości, a już

mojewypiekiinietylko
Makaron z karczochami i kurczakiem 173

wakacjach. Nie wiem czy to słońce, plaża, czy jedzenie tak przemawia do mnie, w każdym razie to miasto zdobyło moje serce. Do tego trafiło Nam się przepiękne mieszkanie z kuchnią, w której mogę bez współdzielenia spędzać mnóstwo czasu. Na naszej ulicy mijamy mnóstwo małych sklepików z świeżymi owocami i warzywami. Nie wspomnę, że na kolacje pochłaniam arbuza. Co do obiadów(...)dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut. Karczochy opłukać, osuszyć i obrać z twardych łusek. Nożem ściąć ok. 2 cm z czubka i pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć włoski i przełożyć karczochy do miski z sokiem z cytryny (dzięki temu karczochy nie ściemnieją). Następnie odcedzić z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i wrzucić na rozgrzaną oliwę

Pink Envelope
Jak konserwować drewniany blat kuchenny – krok po kroku 208

miały uciążliwy zapach ale zawsze jednak w zamkniętym pomieszczeniu nie jest on przyjemny. Przejdźmy teraz krok po kroku do konserwacji blatu. Przed podjęciem jakichkolwiek czynności moja kuchnia wyglądała tak: Kuchnia przed olejowaniem Jak widzicie wszędzie stoi coś, więc pierwszym krokiem jest pozbycie się wszystkiego co mamy na blatach. Osobiście nie polecam olejowania na raty, chociaż i taka opcja przeszła(...)będą się kleić i ciężko będzie je z powierzchni usunąć. Moja wskazówka: przy szlifowaniu gruboziarnistym papierem a potem przetarciu wilgotną ściereczką możecie mieć wrażenie, że blat jest szorstki. To włoski z drewna, które uniosły się pod wpływam wilgoci. Należy wówczas jeszcze raz przeszlifować blat ale delikatnym papierem np. 220. Wycieramy blat z pyłu Krok kolejny olejowanie. Należy wybrać olej

Relaxtime

Proponowane wyszukiwania