zapiekankę ziemniaczano-mięsną. Pracy przy tym daniu bardzo mało. Jak przy każdym moim przepisie :) Ostatnio mam duże problemy z poruszaniem się i staram się jak najmniej czasu stać przy kuchni. Jednak podczas gotowania relaksuję się i zapominam o towarzyszącym mi bólu. Kocham gotować i robię to z wielką przyjemnością, a potem piszę dla Was przepis, bo może ktoś będzie chciał(...)cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kajzerkę namoczoną w wodzie i wyciśniętą, jajko,sól, pieprz i paprykę słodką Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę . Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki pokroić w grubsze plasterki włożyć je do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, W naczyniu żaroodpornym układać pulpecik mięsa i plasterek ziemniaka , pulpecik , plasterek ziemniaka
O kuchni z uczuciemDziś dalszy ciąg naszych eksperymentów w temacie zdrowego odżywiania. Bardzo tęsknimy za cukrem, ale okazuje się, że da się przygotować zdrowe słodycze. A co najważniejsze: smaczne
W kuchni KatieTym razem ciastka pełnoziarniste, są bardzie twarde od poprzednich ale kruche z dodatkiem suszonych owoców, łatwo zabrać ze sobą na przekąskę. Zapraszamy na film Składniki: 150
greenscarf"Jak w każdy wolny poniedziałek, tak i w ten, przedpołudnie spędziłam w kuchni. Mimo małej ilości wolnych godzin, postanowiłam zamiast dłuższego leniuchowania w łóżku, troszkę
Słodkie PrzyjemnościJak pewnie wiecie ostatnio staram się ograniczyć słodkości i przerzucić na bardziej zdrowy tryb życia.Przyznaję : idzie mi całkiem nieźle!Ryże , kasze , warzywa , koktajle coraz częściej
Ostra na Słodkopanie! Wkurzył was mąż? Doprowadził do amoku narzeczony? Zróbcie risotto. Odreagujecie mieszając, a że wam tyłek urośnie? Dobrze mu tak! I taka mała dygresja, jeśli nie macie głośników w kuchni lub innego sprzętu grającego, to koniecznie zainstalujcie. Gotowanie przy głośnej muzyce jest przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. I nie puszczajcie jakiś smętów o nieszczęśliwej miłości, nie potrzebujemy soli z łez(...)kilo i zyskajcie +80 do lansu. A i jeszcze jedno. Mimo, że wszędzie straszą, że risotto to się robi po długich praktykach i jak nie wyjdzie to otwiera się włoskie piekło kuchenne i do końca życia jecie podłe klopsiki w towarzystwie zakochanego kundla. Otóż nie! Wystarczy odrobina cierpliwości, trochę organizacji i brak strachu, a wyjdzie. Mnie wyszło za pierwszym razem
ladykitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitWitam serdecznie i od razu się przyznaję, że zrobiłam swoje pierwsze w życiu rogaliki. Nigdy jakoś nie miałam okazji się zabrać. Ale Marzena zrobiła mi
Z Kuchni Do Kuchnipowiedzieć, że tak jest we Włoszech. Jednym z bardziej znanych toskańskich dań jest ribollita. Nazwa oznacza tyle co ugotowane na nowo, dlatego najlepsza jest podobno dnia następnego. Można zapytać: Włoskie i bez makaronu? Otóż Toskania nie słynie ze spożycia makaronu, za to zajadają się tam fasolą. Wieść głosi, że danie to powstało w średniowieczu, kiedy to feudalni toskańscy chłopi wchodzili(...)słynniejszych obrazów świata, zdecydowanie nie warty oglądania na żywo :) Ród Medyceuszy miał również ogromny wkład w gastronomię. Wydał ns świat Katarzynę, która miała wpływ na to jak wygląda teraz kuchnia francuska, ale o tym pisałem już tutaj. Składniki: - fasola - kapusta - czerstwy chleb Wykonanie: Fasolę moczymy w wodzie przez kilka godzin. Kapustę szatkujemy. Gotujemy razem do miękkości w minimalnej ilości wody
Kryzysowa Książka Kucharskazewenątrz i ceramiki imitującej kamień w środku. Ceramika jest wona od środków PTFE i jedzenie do niej nie przywiera. To sprawia, że jej czyszczenie jest niezwykle proste. Rewolucyjna, włoska powłoka ceramiczna Delimano CeramicaForte zapewnia nieprzywierające, beztłuszczowe i zdrowe gotowanie. Jest to najtrwalsza i najbardziej odporna na zadrapania powłoka na rynku . Patelnia została zaprojektowana w taki sposób, aby podczas(...)zwykłej patelni. Wysokiej jakości powłoka sprawia, że nie trzeba używać tłuszczu, a jedynie dodawać go do poprawienia walorów smakowych. Nic się nie przypala. Patelnia świetnie sprawdza się na kuchni gazowej jak i w piekarniku. Bardzo podoba mi się pomysł z odłączaną rączką, dzięki której mogę zaoszczędzić sporo miejsca w szafce. Wyposażone kominy nie tylko intrygują wyglądem, ale też zadowalają
Zdrowie na języku :PKuchni Smaków w te Święta! Serwować je będę stopniowo, ze względów oczywistych;) Być może staną się one dla Was inspiracją na Sylwestrową Noc lub inne okazje:) Swoją premierę w Kuchni Smaków w tym roku miał .... ORZECHOWIEC ...na kruchym, mazurkowym spodzie , z masą śmietankową i karmelizowanymi orzechami na wierzchu. A ponieważ pora roku zimna jakaś, to i orzechowca musiała przykryć delikatna(...)blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej blaszce rozkładamy jedną połówkę ciasta, na drugiej drugą. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Warstwa orzechowa: 400 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram masła 5 łyżek cukru 3 łyżki miodu Masło, cukier i miód zagotować. Mieszając, gotować na wolnym ogniu, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i chwilkę pogotować
Kuchnia smakówgrubej oprawie. Ja jestem zachwycona pomysłem, treścią i szatą graficzną. Książka w formie komiksu! Rewelacja! Mało tego zawiera mnóstwo świetnie opisanych ciekawostek, o których wspomniałam na początku. 50 oryginalnych włoskich przepisów wyrażonych w obrazkach i krótkich opisach. Drodzy Panowie, będziecie zachwyceni! Przepisy, w których nie ma żadnych dla Was nudnych i skomplikowanych opisów, jesteście wzrokowcami, a tam obrazki, jasne(...)Wypieki i Desery, Extra Info. To jest pierwsza książka kulinarna, którą przeczytałam od deski do deski za jednym podejściem, mało tego po przeczytaniu od razu miałam ochotę pobiec do kuchni i ugotować z niej nie jedno danie, ale co najmniej 40! Moje zapędy jednak ostudził brak czasu i jak na razie zrobiłam pizzę, ale nie ściśle z przepisu, ale zaczerpnęłam
Blondynka GotujeKadayif - knafeh - kunafa. Kadayif, ( knafeh, kunafa ) , to bardzo atrakcyjne niteczkowate ,włochate ciasto. Jest bazą do dań, deserów w kuchni bliskowschodniej. Można przygotować desery lepiące się od syropu bardzo lub wcale, bardzo, bardzo słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka(...)ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, gorące gniazdka polać syropem i posypać zmielonymi pistacjami. Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. Składniki. 2 porcje 50g ciasta kadayif 1 łyżka masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 orzechów włoskich 1 łyżeczka pistacji mielonych Wykonanie. Z cukru i wody
Kulinarny karnet Christopherainnych i przetestować na własnej skórze, jakie ciasta piecze się w innych krajach :) A jeśli podróżowanie w tak zwanym "realu" nie jest możliwe, to chociaż wirtualnie przetestujmy kuchnie świata, nie wychodząc jednocześnie z własnej ;)Ale, ale... plany planami, a z motywacją do realizacji bywa różnie, dlatego trzeba postawić sobie cel - na początek łatwy ;) 12 ciast(...)się to w jedną całość złożyło z upieczoną właśnie ciambellą... Dlaczego akurat dwanaście ciast? Bo dwa ciasta miesięcznie jesteśmy w stanie zjeść ;) W cyklu pojawiły się już: Ciambella - włoskie ciasto cytrynowe Torta de cielo, czyli niebiański placek - meksykański placek migdałowy Caprise - bułgarskie ciasto kokosowe Brownie - amerykańskie ciasto czekoladowe a wkrótce pojawią się... Lemon drizzle cake - angielskie ciasto z makiem
Kraina Tysiąca SmakówMiś panda jest dowodem na to, że można jeść samo zielsko i mieć duże dupsko. Wiadomo jak to jest, bu bułeczka wegańska tam ciasteczko. Poszperałam trochę
greenscarfTo jest ciasto, które zejdzie ze stołu błyskawicznie. Pyszne, z dużymi kawałkami jabłek, które będziecie chrupać.Składniki na ciasto półkruche: 2 szklanki mąki pszennej 500
Z Kuchni Do KuchniPoniższy przepis opublikowałam już na stronie Kosmetycznych Trendów Maliny, na którą zapraszam wszystkich. Znajdziecie tam wszystko, co interesuje każdą kobietę. O o dba nasza kochana
Codzienna kuchnia niecodziennaMoje dzieciaki i wnuki mówiły na to ,,ptasie gniazdka " . Czasem specjalnie smażyłam jeszcze malutkie pieczarki ( kapelusze) i umieszczałam w farszu . Można też ugotować na twardo jajka
Buniabaje w kuchniStaram się jak mogę by troszkę podgonić wpisy na blogu. Jak nie choroba to bez prądu nic się nie dało zrobić. Mam nadzieję, że już powoli
Magiczne Życie MartyCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn
kuchcikowniaCiasto drożdżowe:3 szklanki mąki tortowejłyżka cukruok. 15 dkg margaryny lub masła3 żółtka200 ml mleka40 g drożdżyszczypta soliPrzygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim
kuchcikowniaserwowany w czasie przyjęć. Niestety obecnie Grecja przeżywa westernizację żywienia (czy też amerykanizację) i dobre greckie przepisy ustępują miejsca np. nuggetsom z kurczaka. Ja zdecydowanie wolę tradycyjną grecką kuchnię i cieszę się, że są osoby, które starają się zachować dawne przepisy dla innych. Klasyczne klopsiki smażone są na głębokiej oliwie (powinna sięgać do połowy wysokości klopsika), jednak Elena(...)ilości dodatków, przebije się szczególnie kumin, zaś mięta i anyżowy posmak ouzo grają drugie skrzypce. Nie martwcie się, jeżeli nie macie ouzo. W zastępstwie możecie dodać nasiona kopru włoskiego, które również mają anyżowy posmak, lub po prostu pomińcie ten składnik. Zgodnie z grecką tradycją, klopsiki spożywa się w temperaturze pokojowej i należy polać je tuż przed podaniem sokiem
Chilli Czosnek i Oliwa