Okres przedświąteczny jest świetną okazją, żeby odkurzyć przepisy wyszperane gdzieś z notatników lub starych zapisków. Ja tak właśnie mam. Ciągle coś znajduję, przypominam sobie dawne czasy
Kuchnia u KrysiPo wielkich objedzeniu po świętach mam ochotę na zdrowsze śniadania a które dają jeszcze dużo energii to już świetne połączenie. Dziś po raz kolejny zrobiłam
Basia w kuchniKarnawał w pełni, a na blogach coraz więcej propozycji na typowe dla Polski słodkości. W gazetce Przyślij przepis (2/2014 - nr 75), która w sumie dopiero co
Kuchnia domowa AniLatem owsianki smakują wyjątkowo, bo dodajemy do nich świeże, kolorowe i soczyste owoce. Przepisy na owsiankę znajdziecie na blogu, dzisiaj dla Was przygotowałam specjalnie zestawienie tych
Moja smaczna kuchniaPrzepis podstawowy: 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 żółtka 20 dag wiórek kokosowych 2 opakowania po 85 g herbatników Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na
Mojewlasne.plW poprzednim poście nauczyłam Was robić idealne ciasto drożdżowe, a dziś z okazji długiego weekendu przepis na dużą blachę ciasta drożdżowego, które wystarczy na te wolne
greenscarfidzie, będę Was zanudzała ślubną tematyką. Mam nadzieję, że mi wybaczycie ;) Jednak nie bójcie się, nie zamierzam zmieniać profilu bloga! To właśnie w kuchni mogę odpocząć od tego całego zamieszania. Na chwilę się zapomnieć i zrelaksować, a uwierzcie mi, momentami bardzo tego potrzebuję. Ślub to przede wszystkim wielkie szczęście i radość, ale wesele... Wesele to przede wszystkim mnóstwo planowania. Dlatego(...)bardziej, że jego autorem jest znakomity Michel Roux . My zachwyciliśmy się tym daniem, więc dziś chciałam się nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy
Ratunku obiadJak dogodzić córce, która ciągle jest na diecie, a lubi słodycze? To mój odwieczny problem :) Mogła bym powiedzieć, skoro dieta to słodkiego w domu nie będzie
Kuchnia w opałachCiastka ze składników, które można znaleźć w każdej lodówce. Idealnie kruche i idealnie pyszne. :-) Niepozorne składniki dają zaskakujący efekt, same rozpływają się w ustach. Rozsmakowują się
Szefowa kuchniBywa tak, że przeglądając jakąś książkę kucharską ponownie zachodzę w głowę jak to możliwe, że jeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała na mojej półce już od dawna, na to ciasto przyszła pora dopiero teraz. Bez cukru, prawie bez ciasta, miszmasz bakaliowy w pomarańczowym wydaniu. Pyszna, mokra i świąteczna w gruncie rzeczy kombinacja rodem z Alzacji(...)mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 175 ml wody 150 g twardych gruszek, startych na tarce 100 g orzechów włoskich 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Skórki pomarańczowe mieszamy z suszonymi owocami, przyprawami i rumem oraz sokiem z pomarańczy. Moczymy cała noc. Oba rodzaje maki mieszamy z solą, wodę mieszamy
Dzieje kuchennej WiewióryPewnie nie raz wyszedł nam zakalec lub po prostu ciasto się nam zeschło zanim całe zjedliśmy :) Powstaje pytanie co wtedy? Wyrzucić? NIE!! W bardzo
Malinowo w kuchniPierwszy raz robiłam i już wiem, że nie ostatni. Ciasteczka mają zrównoważony smak, nie są ani za słodkie, ani... za mało słodkie :) Dżem (u mnie truskawkowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBoże Narodzenie bez piernika, makowca? Jakoś dziwnie to brzmi. Fakt, że istota świąt tkwi w zupełni innym wymiarze i to on jest najważniejszy.Jednak oprawę wszystkiego
W kuchennym oknie EwyWczoraj był Dzień Blogera i w związku z tym chciałabym życzyć zarówno tym znanym, jak i tym mniej znanym mi blogerom nowych pomysłów, inspiracji i
Aga w kuchniDzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa(...)połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi z podstawowych składników zupy. We Włoszech minestrone znane jest jako danie należące do nurtu kuchni biedoty zwanej „la cucina povera”. La cucina povera to kuchnia prosta, wykorzystująca to co daje natura, bazująca na smacznych i pożywnych daniach z niedrogich składników i niemarnująca żywności. Dlatego też
Chilli Czosnek i Oliwa