kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:193/268)

Kukurydza „Niebo w gębie” 102

kompletnie nie miałam pomysłu na kolację. Taki wieczór z serii leje, wieje, nic mi się nie chce, jestem głodna a jednocześnie na nic nie mam ochoty. Do kompletu na kuchni i w piecu kolejne przetwory, słoiki się wyparzają i ogólny przetworowy rozpiernicz, więc pole manewru ograniczone. Aż w oczy weszła mi kukurydza. Myślę sobie… – a może kukurydza z masełkiem(...)kolby kukurydzy ok. 1,5 litra bulionu (ja miałam akurat resztkę drobiowo-wołowego) Kawałek sera Bursztyn (może też być parmezan lub grana padano) Posypka orzechowa (Solidna garść orzechów włoskich zmiksowana z łyżeczką kminku, ziaren kolendry i soli) Wędzona papryka w proszku Odrobina oliwy Przygotowanie: Kukurydzę umyłam i ugotowałam do miękkości w bulionie. Odcedziłam. Lekko osuszyłam z rosołu i posmarowałam odrobiną

Kate's Kitchen
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 691

Tato mieli czarne ziarenka maku. Zaróżowiona z wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką,jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego(...)świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z  http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki miodu2 łyżeczki aromatu migdałowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa:  Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez

W kuchni Karmel-itki
Bułki kwiatuszki z makiem 136

Pieczywo to jeden z podstawowych elementów codziennej diety człowieka. Domowy chleb i bułki smakują nam wiele bardziej, niż pieczywo kupowane w sklepie. Kiedy sami robimy wypieki

Tradycyjna kuchnia Kasi
STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE 98

STEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE Proste mięso, prosty makaron, czyli danie idealne. Pięć składników na krzyż, pół godziny pracy, a danie

Martyna Cooks
Śliwka, orzech i marcepan 126

Ostatnimi czasy raczej unikam wizyt w kuchni. Niestety szalejące w okolicy dziwne wirusy pokarmowe dopadły również mnie. Kiedy tylko mogę zajadam się grzankami z miodem, które przygotowuje dla mnie Mąż Wspaniały oraz kompotem jagodowo-jabłkowym (w starych mądrych książkach piszą, że to pomaga, no cóż, zobaczymy). Dzisiaj z radością odkryłam, że o jedzeniu mogę pisać. Przedstawię Wam zatem parę przepisów(...)kruszonką, z czekoladą czy w karmelu. Wszystkie kusiły swoim wyglądem i obietnicą boskiego smaku. Nie mogłam już dłużej się opierać. Zawędrowałam po śliwki do sadu, zebrałam, wypestkowałam, rozłupałam kilka włoskich orzechów i ucierałam. Marzyło mi się puszyste ucierane ciasto z wyraźną orzechową nutą, za to Wspaniały Mąż chciał kakaowe. Uszczęśliwiając nas oboje nadałam mojemu wypiekowi formę łaciatą orzechowo-kakaową

Zapiski Młodej Żony
Barszcz ukraiński 241

Każdy zna barszcz ukraiński i mieszankę jaką tworzą warzywa z wieprzowiną, jednak jak się zdążyłam przekonać w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ile gospodyń

Apetyczna babeczka
Orientalne produkty firmy Ambic. /wpis reklamowy/ 117

 ***** W ostatnich dniach otrzymałam paczuszkę. Niewielki, tajemniczy kartonik od firmy Ambic, a dokładniej  Alborz Multi Business Company. Firma Ambic zajmuje się handlem i sprzedażą

W kuchni Karmel-itki
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 193

świętach w każdym domu zapewne zostają jakieś bakalie, a przed końcem roku wypada posprzątać :) Zawsze jest to doskonała okazja do improwizacji w kuchni. Efekty naszej twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty(...)łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko.      Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą i odstawić

Delicious Titbits
Bułeczki jaglane 106

odpoadają, bo czytanie przy gorączce nie sprawdza się u mnie najlepiej. I tak od piątku nadrabiam włoski klasyki, przy okazji ucząc się języka Do kina włoskiego przygotowałam sobie włoskie ciasteczka inspirowane włoskimi Zaletti – bułeczki jaglane . Oryginalnie przygotowuje się je z mąki kukurydzianej, stąd też ich nazwa – zaleti to w dialekcie weneckim ,,żółty”. Ja jednak nie przepadam(...)odstępu pomiędzy nimi. Piecz ok. 20 minut, do czasu aż zaczną się rumienić. Bułeczki najlepiej smakują z ciepłym mlekiem Smacznego Artykuł Bułeczki jaglane pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 138

Rolada z orzechami to jeden z naszych starych regionalnych przepisów. Odkąd pamiętam to babcie i ciocie piekły ją na rodzinne spotkania, pojawiała się też na stole

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lunch u Dyletantów 157

odpowiedniego przygotowania* lunch - lekki posiłek spożywany w porze południowej Na początku kwietnia, przy Rozbrat 44 w Warszawie powstała nowa restauracja Dyletanci .  W jej kuchni króluje Rafał Hreczaniuk szef kuchni, z „bogatą przeszłością” - pracował z: Aiden’em Byrne w The Commons, Garrett’em Byrne i Ross’em Lewis w The Chapter (restauracja zdobyła gwiazdkę Michelin), Derry’m Clark’iem – również(...)deserów. Do każdego dania, można zamówić sugerowane wino (oczywiście za odpowiednia dopłatą). Ja spróbowałam wszystkich dań, no poza jednym (kozim serem – po prostu mało kocham kozinę). Chodnik ogórkowy, orzechy włoskie – prosty i bardzo smaczny chłodnik z przyjemnym, dodatkiem orzechów włoskich oraz szynką parmeńską. Idealny na upalny dzień – a właśnie za oknem był skwar Kwiat cukinii, ricotta, vinagrette cytrynowy. Idealnie usmażone

królestwo garów
Babka orzechowa z rodzynkami 137

szkl wody gazowanej 50 g rodzynek korynckich bio fresano 150 g mielonych orzechów włoskich Polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami. Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać(...)formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami.  Przepis z moimi zmianami z bloga Ewa w kuchni

Ala piecze i gotuje
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 179

Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v  Dżemy (46 g cukru na 100g produktu(...)owoce i warzywa. v  W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste wołowe steki, pare żeberek i kiełbasek na grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia, a z nim nasze nawyki i preferencje. Uwielbiam makaron i kuchnię śródziemnomorską, chyba w poprzednim życiu byłam Włoszką albo Hiszpanką)) bardzo

Mia Cucina Sofieta
Moje rogale marcińskie 253

W celu doprecyzowania: zmieniłam trochę przepis Margarytki (tu), a trochę dodałam stąd. I tak powstały moje rogale marcińskie. Składniki /ok. 24 szt./:Ciasto:1 szklanka

Pasja Smaku
Placek drożdżowy z owocami lata 142

mojej rodzinnej kuchni od zawsze piekło się sezonowo, lipiec to czas słodkich drożdżówek, czy kruchych ciast z owocami  lata, ja teraz również nauczyłam się korzystać z dobrodziejstw natury i robię to samo, bo któż nie lubi jeszcze ciepłego drożdżowego ciasta  z kubkiem zimnego mleka. Składniki: Blacha 29/42 cm Ciasto: ½ kg pszennej mąki typ 550 1 opakowanie suszonych(...)pełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania ciasta: Mąkę pszenną mieszam ze szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka, wsypuję cukry, zalewam ciepłym mlekiem

Wanilia i Kardamon
Baklava grecka w aromacie pomarańczy 129

pobytu na malowniczej krecie miałem okazję próbować wielu regionalnych przysmaków. Jednym z nich był fenomenalny deser, czyli słodka i mocno orzechowa baklava . Dziś chciałbym odtworzyć te smaki w mojej kuchni. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym w oryginalnym przepisie czegoś nie zmienił. Klasyczna grecka baklava jest przygotowywana na bazie bardzo cienkiego  ciasta filo. Ja natomiast  wykorzystałem gotowe ciasto francuskie(...)Składniki na formę 30 x 20 cm Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275 g) 100 g masła 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów nerkowca 50 g orzechów laskowych 50 g blanszowanych migdałów 100 g pistacji bez łusek + dodatkowo mąka pszenna SKŁADNIKI na syrop pomarańczowy: 200 ml wody 100 g białego

kulinarnyJa