kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:190/268)

Tort poprzeczny- Orzechowa brzoskwinka 209

Orzechy są nieodłącznym elementem tortów, które zdarza mi się robić. Zwłaszcza jeśli wiem, że sama będę go jeść. Tym razem w połączeniu kremu brzoskwiniowego. Składniki na

Kuchnia w czekoladzie
Krem z selera z gruszką 113

tylko) kasztanem w torebce. Z porywistym wiatrem i deszczem. No miało być troszkę inaczej... Na ratunek w takich momentach przychodzą rozgrzewające zupy, które po letniej przerwie wracają do mojej kuchni. Na początek aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Robiłam ją do tej pory dwukrotnie i na pewno zrobię jeszcze kolejny raz tej jesieni. Po internecie krąży wiele przepisów(...)zupy.  Składniki (na 3-4 porcje) 1 duży seler 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 duża gruszka 2 łyżki oleju 0,5 litra buliony warzywnego sól, pieprz orzechy włoskie Warzywa obrać. Cebulę drobno posiekać. Seler i ziemniaki pokroić w grubszą kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Gdy będzie złota dodać ziemniaki oraz seler. Chwilę przesmażyć po czym wlać bulion. Warzywa

My simple kitchen
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 199

słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie indyjskie smakołyki ? Jeśli tak to będziecie bardzo zadowoleni po wypróbowaniu tego dania. Co najważniejsze to niezwykły smak(...)passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni oliwa z oliwek garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, kolendra, imbir, curry, kozieradka, pieprz, ostra papryka Ryż basmati gotujemy według receptury na opakowaniu. W standardzie jest

vegetanie
Jarzynka na zimę do słoików 337

sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki    ( korzeń ) 65 dkg selera         ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki  10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania :  Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce.Natkę pietruszki oraz selera(...)miejscu ( piwnica,spiżarnia ) przez 1 rok.   Gdy nie mamy pod ręką świeżych warzyw ta jarzynka nam je z powodzeniem zastąpi! Gorąco polecam ,warto ją mieć w swojej kuchni .     Proces przygotowania,film video : http://youtu.be/3nc88wx0G3w

Przepisy i porady kulinarne
Nadziewane portobello 218

Uwielbiam grzyby! I choć mają one niewiele wartości odżywczych, to w smaku są po prostu obłędne. W mojej kuchni grzyby goszczą dość często. Naturalnie najczęściej jest to pospolita pieczarka, która fantastycznie komponuje się z warzywami, mięsem, ryżem czy makaronem. Nie unikam jednak innych rodzajów grzybów jak choćby boczniaki, shitake, kurki czy prawdziwki. Dziś jednak chciałabym przedstawić fantastyczne wegetariańskie danie(...)świetnie nadaje się do nadziewania. W taki też właśnie sposób ja przygotowuję swoje portobello. Potrzebujemy (na 2 porcje): - 2 pieczarki portobello - oliwę z oliwek - 1 małą cebulkę - kilka orzechów włoskich (posiekanych) - 100 g sera koziego - miód - orzeszki pinii - mieszankę sałat (np. rukola, lollo rossa, roszponka) Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Pieczarki czyścimy przy pomocy papieru kuchennego lub suchej gąbeczki

W mojej holenderskiej kuchni
Makowiec zawijany 139

Makowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z

Różne smaki w kuchni
Bezglutenowe ciastka z serem gorgonzola 113

  Ciastka z serem gorgonzola czyli Biscotti al gorgonzola – przepis znaleziony  na blogu Giallo Zafferano postanowiłam zrobić w wersji bezglutenowej. Od razu wiedziałam, że muszę

Kuchnia bezglutenowa
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 377

Zrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się

Karo in the Kitchen
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 225

Nie ma świąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta

Karo in the Kitchen
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 222

Moje ulubione połączenie mięsa drobiowego. Koniecznie ze szpinakiem.Dla urozmaicenia zamiast smażyć roladki możemy je także upiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne  

Z Majeczką w kuchni
Sernik z bezą orzechową 631

Święta, święta i po świętach, w związku z tym pora na regularne przedstawianie Wam moich tegorocznych wypieków świątecznych :) Dzisiaj sernik z bezą orzechową, który zobaczyłam

Zainspirowana w kuchni
Kutia 143

Świąteczna kutia  Kutia kojarzy mi się z dzieciństwem, którą robiła moja mama zawsze w okresie świąt, dlatego w tym roku postanowiłam powrócić do tych smaków

Mój pomysł na
Japońskie kuleczki mięsne 199

okazji GP Japonii. Japonia, jej kultura, ludzie, zabytki, kuchnia zawsze mnie fascynowały. Dla mnie ten kraj posiada jakąś magię. Właśnie przy okazji tego wydarzenia mogłam, zgłębić trochę tajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia.  Składniki na kuleczki:  - 250g mięsa mielonego z kurczaka(...)Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też kaszą manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości, mniej więcej, orzecha włoskiego. Użyłam małej łyżki do lodów. Z tej porcji powinno wyjść ok. 16 kulek (ja robiłam z podwójnej, wyszło mi 30). Kuleczki wrzucamy od razu na wrzątek i gotujemy partiami

mojewypiekiinietylko
Zielone orzechy włoskie w syropie Lucyny Ćwierczakiewiczowej 136

gęstości. Cukru jest dość dużo, ale w tym przypadku ma być również konserwantem, bo konfitury nie pasteryzujemy. Przykładowe proporcje składników. 1 Część orzechów + 2 części cukru. 1kg zielonych orzechów włoskich, 2kg cukru, 500ml wody. Wykonanie jak w oryginalnym przepisie.    Syrop z pod orzechów jest gęsty, bardzo słodki w kolorze ciemnooliwkowym, chociaż sprawia wrażenie czarnego. Pyszny w smaku(...)syropu. Same orzechy mogą być dekoracją do różnego rodzaju słodkich deserów, tortów, serników. Jeśli ktoś z Was przygotowywał podobnie zielone orzechy, chętnie poczytam Wasze propozycje wykorzystania ich w kuchni

Leśny Zakątek
Barolo i przepis na bocconcini z winem 118

wielkie ambicje, żeby zacząć pisać więcej o winie. O włoskich Barolo, Brunello, Amarone, Primitivo i winach musujących, o niemieckich Rieslingach i hiszpańskim Toro. Na razie się uczę o tym najzdrowszym i najpyszniejszym trunku. Staram się chodzić na imprezy winiarskie i degustacje. Przede wszystkim interesuje mnie food wine pairing – dobieranie jedzenia do wina. Ten wpis będzie pierwszym z nowego cyklu postów(...)mojej koleżanki somelierki Adriany z WINE-N-MORE, kiedy zapytałam ją jakie potrawy z i do Barolo je się tam, gdzie się to wino uprawia. Danie to pochodzi z kuchni pani Irmy z rodzinnej winiarni Ribote w Dogliani. Bocconcini to takie pyszne kęski na 1 gryz – np. z duszonej w winie cielęciny. A więcej winnych wpisów znajdziecie w mojej sekcji

Ugotowane pozamiatane
Sztuka i jedzenie 131

elementarne, czyli barwy naturalnych produktów. Pomarańcz jesienią wprowadzają do kuchennej przestrzeni malownicze dynie, które coraz częściej wykorzystuje się także jako rekwizyty dekoracyjne. Ale w jaki sposób pokolorować na pomarańczowo kuchnię pod koniec zimy? W naturalny sposób zrobią to marchewki, które przecież chętnie traktujemy jako motywy ozdobne współtworzące plastykę kuchenną. Taką w nieco rustykalnym stylu. Ciasto marchewkowe Proste(...)waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych cukier puder do posypania ciasta Wykonanie Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach (możemy zetrzeć marchewkę za pomocą elektrycznej szatkownicy). Odsączamy, ściskając marchewkę w dłoniach, z nadmiaru soku

KulinarneImpresje.pl
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 263

uprawie typu BIO, pochodzenie (nazwę młyna), oznaczenie zawartości glutenu. Sama nazwa handlowa: „Babuni”, „z kłoskiem”, „królewska” – nic Wam nie powie. Musicie wiedzieć jaki typ mąki jest Wam w kuchni potrzebny .   Podziału mąki na poszczególne typy dokonuje się poprzez spalenie próbki mąki w specjalnym piecu, w temperaturze około 950⁰C. Im mąka mniej oczyszczona, ciemniejsza, tym więcej w niej substancji(...)durum występująca w dwóch postaciach – gładkiej i podobnej do krupczatki, z wyczuwalną fakturą. Pierwsza używana do włoskich makaronów, druga jako podsypka pod pizzę lub dodatek do mąk chlebowych. Przemysłowo używana do produkcji makaronów i kaszy kuskus.   TYP 00 pszenna – mąka włoska, bardzo drobno mielona, na pył. Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna, całkowicie wyczyszczona z otrębów. Śnieżnobiała. Świetna

Karo in the Kitchen
Sernik orzechowo kajmakowy z jabłkami 196

Święta minęły, a po nich pozostały tylko zdjęcia. I choinka, która u nas ciągle jeszcze błyszczy setkami światełek. Prędko jej nie schowam, bo jak już wspominałam

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z chorizo, serami i czarnymi oliwkami 106

Kolejna pizza zawitała na mojego bloga. Tym razem z wieloma serami (camembert, cheddar i tradycyjny ser żółty), czarnymi oliwkami, paprykami (czerwona i pomarańczowa) oraz chorizo. Ta

Programista w kuchni
Bezglutenowe ciasteczka owsiane 104

Ciasteczka owsiane z dodatkiem mąki ryżowej, które smakują jak makaroniki. Ciasteczka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, najlepsze ciepłe, bo na drugi dzień robią

Kuchnia bezglutenowa
Gibki szałołt ze curry (Szybka sałatka z curry) 151

Po wakacjach to czowiekowi sie jakosić tak ciynższo chycić za te garce, a jak na dworze jeszcze je hic, to chciałoby sie raz dwa cojś mieć

Chop w kuchni
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 580

Jakiś czas temu dostałam w prezencie zestaw książek z przepisami siostry Anastazji Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Siostra Anastazja to kucharka i gospodyni z wielu

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania