Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon Appetitwieków stanowił podstawę żywienia, tak jak z resztą inne zboża. Dzięki zawartości skrobi dania z ryżem są sycące, a sam ryż stanowi podstawę wielu znanych dań we wszystkich chyba kuchniach Świata. Z ryżu powstaje kremowe risotto, paela, sushi, arancini, pilaw, gumbo czy jambalaya, dodaje się go do zup, sałatek i farszu, należy po prostu do tych znanych i lubianych przez(...)roztarte w moździerzu chilli, mieszamy dłonią, mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę, która sklei mięso 4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, wrzucamy mięsne kulki do gorącego rosołu i gotujemy ok 2 minuty, wsypujemy ryż i gotujemy ok 10 min, aż ryż zmięknie, a zupa lekko zgęstnieje 5. Na porcje
Słodki KompromisNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon Appetitkuchnią rosyjską. Dziękuję Dario za zaproszenie i zaprzęgnięcie myśli do zaprezentowania tego wydarzenia w sposób… raczej dyplomatyczny. Nie da się jednak tym razem, rozdzielić do końca polityki od kuchni, bo z wiadomych względów, niektórzy zrezygnowali z udziału we Wspólnym gotowaniu z Formułą - GP Rosji. Moim zamiarem, i mam nadzieję, że mi się to udało, było połączenie detali(...)składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie
mojewypiekiinietylkoproste liściaste łodygi. " Powyższy cytat pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghiego. Uważam, że bardzo trafnie oddaje nasz stosunek do tego osobliwego warzywa. Przez swoją ekscentryczność rzadko wykorzystujemy ją w kuchni, bo i nie bardzo wiemy, co z niej przygotować. Być może niektórzy z Was nawet nigdy jej nie spróbowali. Ja akurat kalarepę bardzo lubię i nieodłącznie kojarzy mi się(...)zwróciłam się po pomoc do Yotama Ottolenghiego. Jak pisze w swojej książce, warzywo to jest uwielbiane przez Jerozolimczyków, którzy wykorzystują je głównie w chrupiących sałatkach, w połączeniu z koprem włoskim, kapustą, rzodkiewką i jabłkiem. Dodają ją także do gulaszów, zapiekanek, a nawet nadziewają! Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną
Chilli Czosnek i OliwaChinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci
Ostra na SłodkoMoi Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość
Z Kuchni Do KuchniNaleśniki gryczane: 100 g mąki gryczanej ¼ łyżeczki soli morskiej 250 ml wody 1 jajko olej do smażenia Dodatki (ilość wg uznania) : jajko szynka, np. francuska jambon lub włoskie prosciutto ulubiony ser żółty, polecam ementaler pieprz i sól do smaku masło do smażenia * PRZYGOTOWANIE Naleśniki gryczane Wszystkie składniki na naleśniki starannie mieszamy w misce za pomocą łyżki. Odstawiamy na przynajmniej(...)się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Następnie składamy boki naleśnika do środka, tworząc kwadrat i przekładamy na talerz. Bosko! Możemy teraz się zajadać francuskim śniadaniem. ;) * * Przepis na podstawie Moja kuchnia w Paryżu Davida Lebovitza ze specjalnymi podziękowaniami dla Bejkersów za tę pyszną lekturę, która pozwala mi wracać na paryskie ulice, kiedy tylko sobie zamarzę
Food SquareCannelloni z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość
Szalona Kuchnia EwelinyWśród nas jest chyba niewielu, którzy nie lubią zupy pomidorowej, prawda? Zdecydowana większość dzieci ją lubi i ta sympatia nie znika z wiekiem. Pomidorowa to jedna
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś pokażę Wam, dlaczego rzadko pokazuję coś poza słodkimi wypiekami. Otóż, moi domownicy nigdy nie wiedzą co będzie na obiad, zawsze mam pochowane
greenscarfprzyrządzać je bez konkretnego przepisu, jedynie z wyobrażeniem wyglądu i smaku jaki chcę osiągnąć. Oczywiście, bazowy przepis na risotto jest stały i daje trochę czasu, by rozejrzeć się po kuchni w poszukiwaniu składnika, który nada daniu ostateczny smak. Można nawet nie znaleźć, a risotto i tak będzie dobre jeśli podstawowe składniki są najwyższej jakości. No ale wciąż jeszcze mamy tydzień(...)łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie
zadanie-gotowaniepopularnego programu telewizyjnego Top Chef. Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych restauracji z sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska.Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną.O co chodzi ?Cała akcja jest pod patronatem GROUPON(...)Nostra – włoskiej restauracji znajdującej się na moim ukochanym krakowskim Kazimierzu.Już po przekroczeniu progu przywitała nas uśmiechnięta od ucha do ucha obsługa.W środku znajduje się sala na górze i w piwnicy – wybraliśmy tą dolna , gdyż wydała nam się zdecydowanie bardziej przytulna.Duże , mięciutkie wykonane z jasnej skóry sofy , stoły pokryte obrusami w kratę , a w głośnikach włoska muzyczka
Ostra na SłodkoPrzepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie
Karo in the KitchenTym razem przepis wprost od mojej mamy:) Niestety tylko przepis, bo zdjęć niestety zrobić się nie udało, a już wkrótce Wielkanoc, więc przepis może się Wam
kuchcikowniabardzo leniwej niedzieli, nadchodzi kolejny ciężki tydzień pracy. A wiadomo jaki poniedziałek, taki cały tydzień. Więc u mnie przedstawia się to tak, że do południa dużo czasu spędzę w kuchni, a po południu biegusiem do pracy. Pocieszające jest to, że ten tydzień skracam do czwartku, bo potem wyczekiwane 3 dni wolnego :) . Zatem zapraszam dziś na pyszny obiad. SKŁADNIKI(...)się zagotuje zmniejszyć ogień. Klopsiki. Wszystkie składniki na klopsiki (oprócz oleju i mąki) przełożyć do miski i dokładnie ze sobą połączyć. Formować z mięsa małe kuleczki ( mniejsze od orzecha włoskiego), obtoczyć je w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Tak przygotowane klopsy przełożyć do sosu. Gotować całość około 30-40 minut, doprawiając sos solą, odrobiną cukru, pieprzem
Kuchnia w opałachOto zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Ciasteczka te mają w swoim składzie dużą ilością płatków owsianych i orzechów nerkowca. A pod zębami przyjemnie strzela cukier trzcinowy
Szefowa kuchni