kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:199/268)

Drobiowy zawijaniec kaszą gryczaną nadziany w doborowym towarzystwie, czyli de volaille po Mężowsku 170

Muszę się pochwalić obiadem jaki miałam okazję spożyć dziś po pracy. Mimo upału nie namęczyłam się przy nim wcale. A dlaczego? Bo zaserwował mi go Mąż

Kuchnia po mojemu
Keczup domowy 183

cebule szalotki 2-3 ząbki czosnku 7 łyżek octu (może być winny, może być zwykły) 150 g cukru 3-4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 mały koper włoski (fenkuł) 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżeczki soli 1-2 szczypty gałki muszkatołowej 0,5-1 łyżeczki chili (to zależy od tego, jak pikantny ma być(...)document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Keczup domowy pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Domowe Bounty zwane bobkami 163

piec po prostu, super łatwe, łączymy składniki i gotowe! Przecież brak piekarnika nie może nas ograniczać w tworzeniu jedzenia! Pomysłowość jest najważniejsza! W dzisiejszym odcinku serialu ,,sierotka maRysia w kuchni", zostały stworzone bounty inaczej nazwane bobkami i kurczak w sosie śmietanowym! Polecam blog Kuchareczka, są tam naprawdę genialne przepisy na Bounty-podobne pyszności! http://kuchareczka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?438652 BOUNTY ZWANE BOBKAMI łatwe(...)miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier i tym polałam same wiórki. następnie robimy z powstałej papki kulki- moje były wielkości orzecha włoskiego i mniejsze. Początkowo masa nie chciała się zbijać więc podgrzałam ja troszkę.I to zadziałało. Gotowe kulki wkładamy do lodówki/zamrażarki na ok 1 godzinę, nawet gdy wydają się mało stabilne

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti bolognese 223

makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający(...)szybko i byle jak bo wcale to nie jest trudne, wiec nie trzeba kupować gotowych sosów z torebek czy słoiczków. Uwierzcie do tego sosu nie trzeba być mistrzem kuchni, za to jak go zrobicie to takim mistrzem zostaniecie. I nigdy już nie kupicie zadnego słoiczka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekane kuleczki mięsne w sosie cebulowo- borowikowym wg Aleex 176

Nowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane w pysznym

W mojej kuchni
FIGI KARMELIZOWANE 178

Skuszona słodkim zapachem, weszła do pokoju. Na stole stał talerz, to właśnie on uwalniał taką kuszącą wonią. Podeszła bliżej, sięgnęła po łyżeczkę i zatopiwszy ją w

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaczany kebab 171

zapiekankę ziemniaczano-mięsną. Pracy przy tym daniu bardzo mało. Jak przy każdym moim przepisie :) Ostatnio mam duże problemy z poruszaniem się i staram się jak najmniej czasu stać przy kuchni. Jednak podczas gotowania relaksuję się i zapominam o towarzyszącym mi bólu. Kocham gotować i robię to z wielką przyjemnością, a potem piszę dla Was przepis, bo może ktoś będzie chciał(...)cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kajzerkę namoczoną w wodzie i wyciśniętą, jajko,sól, pieprz i paprykę słodką Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę . Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki pokroić w grubsze plasterki włożyć je do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać,  W naczyniu żaroodpornym układać pulpecik mięsa i plasterek ziemniaka , pulpecik , plasterek ziemniaka

O kuchni z uczuciem
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 173

Dziś dalszy ciąg naszych eksperymentów w temacie zdrowego odżywiania. Bardzo tęsknimy za cukrem, ale okazuje się, że da się przygotować zdrowe słodycze. A co najważniejsze: smaczne

W kuchni Katie
Wegańskie razowe „Pieguski” 135

Tym razem ciastka pełnoziarniste, są bardzie twarde od poprzednich ale kruche z dodatkiem suszonych owoców, łatwo zabrać ze sobą na przekąskę. Zapraszamy na film Składniki: 150

greenscarf
Ciasto Orzechowo - Jabłkowe 173

"Jak w każdy wolny poniedziałek, tak i w ten, przedpołudnie spędziłam w kuchni.  Mimo małej ilości wolnych godzin, postanowiłam zamiast dłuższego leniuchowania w łóżku, troszkę

Słodkie Przyjemności
Smażony ryż z warzywami 425

Jak pewnie wiecie ostatnio staram się ograniczyć słodkości i przerzucić na bardziej zdrowy tryb życia.Przyznaję : idzie mi całkiem nieźle!Ryże , kasze , warzywa , koktajle coraz częściej

Ostra na Słodko
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 172

panie! Wkurzył was mąż? Doprowadził do amoku narzeczony? Zróbcie risotto. Odreagujecie mieszając, a że wam tyłek urośnie? Dobrze mu tak! I taka mała dygresja, jeśli nie macie głośników w kuchni lub innego sprzętu grającego, to koniecznie zainstalujcie. Gotowanie przy głośnej muzyce jest przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. I nie puszczajcie jakiś smętów o nieszczęśliwej miłości, nie potrzebujemy soli z łez(...)kilo i zyskajcie +80 do lansu. A i jeszcze jedno. Mimo, że wszędzie straszą, że risotto to się robi po długich praktykach i jak nie wyjdzie to otwiera się włoskie piekło kuchenne i do końca życia jecie podłe klopsiki w towarzystwie zakochanego kundla. Otóż nie! Wystarczy odrobina cierpliwości, trochę organizacji i brak strachu, a wyjdzie. Mnie wyszło za pierwszym razem

ladykitchen
Krem z selera z wanilią i oliwą szczypiorkową 160

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kuchnia Bon Appetit
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 177

Witam serdecznie i od razu się przyznaję, że zrobiłam swoje pierwsze w życiu rogaliki. Nigdy jakoś nie miałam okazji się zabrać. Ale Marzena zrobiła mi

Z Kuchni Do Kuchni
Ribollita 152

powiedzieć, że tak jest we Włoszech. Jednym z bardziej znanych toskańskich dań jest ribollita. Nazwa oznacza tyle co ugotowane na nowo, dlatego najlepsza jest podobno dnia następnego. Można zapytać: Włoskie i bez makaronu? Otóż Toskania nie słynie ze spożycia makaronu, za to zajadają się tam fasolą. Wieść głosi, że danie to powstało w średniowieczu, kiedy to feudalni toskańscy chłopi wchodzili(...)słynniejszych obrazów świata, zdecydowanie nie warty oglądania na żywo :) Ród Medyceuszy miał również ogromny wkład w gastronomię. Wydał ns świat Katarzynę, która miała wpływ na to jak wygląda teraz kuchnia francuska, ale o tym pisałem już tutaj. Składniki: - fasola - kapusta - czerstwy chleb Wykonanie: Fasolę moczymy w wodzie przez kilka godzin. Kapustę szatkujemy. Gotujemy razem do miękkości w minimalnej ilości wody

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania