Moje dzieciaki i wnuki mówiły na to ,,ptasie gniazdka " . Czasem specjalnie smażyłam jeszcze malutkie pieczarki ( kapelusze) i umieszczałam w farszu . Można też ugotować na twardo jajka
Buniabaje w kuchniStaram się jak mogę by troszkę podgonić wpisy na blogu. Jak nie choroba to bez prądu nic się nie dało zrobić. Mam nadzieję, że już powoli
Magiczne Życie MartyCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn
kuchcikowniaCiasto drożdżowe:3 szklanki mąki tortowejłyżka cukruok. 15 dkg margaryny lub masła3 żółtka200 ml mleka40 g drożdżyszczypta soliPrzygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim
kuchcikowniaserwowany w czasie przyjęć. Niestety obecnie Grecja przeżywa westernizację żywienia (czy też amerykanizację) i dobre greckie przepisy ustępują miejsca np. nuggetsom z kurczaka. Ja zdecydowanie wolę tradycyjną grecką kuchnię i cieszę się, że są osoby, które starają się zachować dawne przepisy dla innych. Klasyczne klopsiki smażone są na głębokiej oliwie (powinna sięgać do połowy wysokości klopsika), jednak Elena(...)ilości dodatków, przebije się szczególnie kumin, zaś mięta i anyżowy posmak ouzo grają drugie skrzypce. Nie martwcie się, jeżeli nie macie ouzo. W zastępstwie możecie dodać nasiona kopru włoskiego, które również mają anyżowy posmak, lub po prostu pomińcie ten składnik. Zgodnie z grecką tradycją, klopsiki spożywa się w temperaturze pokojowej i należy polać je tuż przed podaniem sokiem
Chilli Czosnek i OliwaWrzesień dobiega końca, pierwszy miesiąc roku szkolnego za nami, od października rozpoczyna się nowy rok dla studentów, najwyższa pora pomyśleć o tym, co przygotować na śniadanie
Moja smaczna kuchniaCiasteczka pachnące chałwą. Delikatne, z wierzchu chrupiące, wewnątrz mięciutkie i sprężyste. Słodkie, kuszące. Mielona kawa,dodana do ciasta, nadaje niezwykłej struktury. Drobinki kawy bawią się w
W kuchni Karmel-itkistylu indyjskim np. curry, to już inna sprawa :) ta kuchnia wymaga obfitości składników. Jednak, jak pisaliśmy w ostatnim poście, chcemy Wam przypomnieć kilka fajnych dań z polskiej tradycyjnej kuchni i to kolejna z propozycji. Oczywiście, żeby Was nie zanudzić będziemy przeplatać to z daniami z innej beczki. Jutro będzie coś ekstra :) Chociaż takie proste domowe dania również są super(...)szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno
vegetanieNawet nie wiecie jaki mam problem z jedzeniem teraz czegokolwiek... Jako że karmię piersią nie chcę zaszkodzić Młodemu. Słuchając Teściowej i Położnej powinnam ograniczać się do
Kuchnia w czekoladzieBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc Jestem31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata.
Bon Appetit MałgorzatyDacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za wszystkim stoi szef kuchni i założyciel restauracji La Pyramide Fernand Point. Eksperymentował on nad tortem będącym połączeniem bezy i kremu maślanego. Jego pierwotna wersja znana dzisiaj pod nazwą Marjolaine została lekko zmodyfikowana i nabrała(...)wiele czasu. Składniki (tortownica o średnicy 27cm): 25dag bezów (ok. 25 sztuk) 250g serka mascarpone 400ml śmietanki kremówki 36% 150g masy kajmakowej 1 łyżka cukru pudru garść łuskanych orzechów włoskich garść daktyli kakao do opruszenia Przygotowanie: Z połowy bezów obcinamy czubki. Bezy bez czubków układamy na dnie tortownicy. Serek mascarpone miksujemy na najniższych obrotach z masą kajmakową, aż się dokładnie
Jacob TastesSzybki obiad, czy gorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu
Kuchnia Beatyśnieg. E tam. Za kilka dni znów będzie kilkanaście stopni i można będzie wybrać się na piękny jesienny spacer. Taki mamy klimat! ;) A nawet jeśli nie, to w naszych kuchniach zawsze jest ciepło. I kolorowo! Czym jest jesienne sałatka to osobne zagadnienie. Ja definicji nie znam, ale instynktownie (nie wiem jak udało mi się to napisać) czuję, co smakuje(...)znowu ją zrobić! :) PS Postarajcie się podsmażyć szalotkę na chrupiąco - to ważny element! Składniki : około 10 brukselek 1 większa lub 2 małe gruszki garść suszonych żurawin garść pokruszonych orzechów włoskich około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola) 2 duże szalotki 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól
zadanie-gotowaniejeden z najczęściej wybieranych przez Polaków fast foodów. Często jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem lub podana ze smakową oliwą. Tym razem pokażę Wam jak robię podstawowe ciasto na pizzę , dzięki któremu pizza wychodzi lekko puszysta(...)cała reszta to już Wasza inicjatywa. Pizza jest bardzo wdzięczna. Przyjmie praktycznie wszystko co macie w lodówce Artykuł Ulubiony przepis na ciasto do pizzy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmansłodkości są zrobione własnoręcznie ze zdrowych składników, wtedy można po nie sięgać z mniejszymi wyrzutami :) Ostatnio składnikiem, który odkryłam i który coraz częściej jest obecny w mojej kuchni jest ciecierzyca. Można z niej zrobić wiele pyszności, nawet słodycze. Chce Wam przedstawić rewelacyjny przepis na pyszne, kremowe czekoladki, trufle wykonane z ciecierzycy. Czyż te kuleczki się są cudne :-) Robi(...)dużo, ja mam mały malakser, dlatego miksowałam na dwie partie dodajemy resztę składników, z tym że masło musi być roztopione i przestudzone. Wyrabiamy masę. Robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki robi się bardzo łatwo, masa się nie klei. Trufle możemy posypać dowolną posypką (ja zrobiłam posypkę z herbatników i płatków kukurydzianych zmielonych razem), obtoczyć w kakao
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSezon czereśniowy w pełni, jest to jeden z nielicznych owoców, które zjada moja starsza córka, więc gdy jest sezon wykorzystuję to na maksa. Daję jej
Basia w kuchni