Kiedy zobaczyłam ten przepis w książce "Apetyt na Francję", wiedziałam, że zrobię go bardzo szybko. Wariacja na temat gołąbków autorstwa Mimi Thorisson, pokazana w jej książce z kuchnią francuską zachwyciła nas wszystkich. Moi domownicy bardzo lubią gołąbki, czy te zawijane czy te bez zawijania. Jednak z taką wersją spotkaliśmy się po raz pierwszy. Ten gołąb (bo gołąbkiem ciężko(...)Francję". Składniki wystarczą na tortownice o średnicy 18 cm. Można użyć formy do sufletów. Ja na moją formę 24 cm zrobiłam 1,5 porcji. Składniki: główka kapusty włoskiej, niezbyt duża 30 dag mięsa wieprzowego mielonego 30 dag mięsa wołowego mielonego 2 średnie marchewki masło do posmarowania formy 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 cebula drobno pokrojona
Poezja Smaków - blog kulinarnyPralinki te są po prostu świetne. Idealne dla smakoszy masła orzechowego i wszelkich drobnych słodkości. Pachną czekoladą, orzechami, miodem, nie są za słodkie, lecz w
Naturalna Kuchniatłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko(...)zaczęłam widelcem zdejmować po kolei z kapusty wierzchnie liście (drugi widelec wbijam w głąba, wtedy kapusta „nie tańczy” mi po garnku). Przekładałam je na tacę, żeby nie pozalewać całej kuchni wodą. Kiedy kapusta przestygła, ostrym nożem skroiłam zewnętrzne grube nerwy, uważając, żeby nie uszkodzić liści. Mięso zmieliłam, używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i zeszkliłam
Kuchenne zapiski Edytymoże nie koniecznie wolny, bo niestety grafik zapięty na ostatni guzik, ale mimo to bardzo się z niego cieszę. Rano zakupy, może trafię na giełdzie jakieś skarby do kuchni, później szykowanie przyszłego gniazdka. Mamy sporo roboty, ale bardzo się z tego cieszę. Do torebki wsadzam te oto pełno mlecznie ciasteczka - prze - py - szne ! Jej, świetnie smakują, nie spodziewałam się(...)musimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości.Pieczemy około 10 minut - studzimy na kratce.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPowoli zaczynam się zastanawiać nad świątecznym menu. Na razie zbieram zamówienia, bo, jak co roku, każdy chciałby coś innego, a ja chciałabym zaspokoić kulinarne oczekiwania wszystkich
W mojej kuchnikońcu, w pewien pochmurny, brzydki dzień wołający o skrawek czegoś słodkiego, w końcu poczułam, że to TEN moment. Moment, w którym te warte grzechu batoniki powstaną w mojej kuchni. Pełna radości i dobrych "fluidów" zabrałam się do przyrządzania i... pach, pach, było gotowe. Jeszcze tylko odrobina czekania (w przeciągu której niestety wszystkich domowników świerzbiły rączki i ciekła ślinka(...)smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki dobrego kakaoopakowanie płatków kukurydzianychPrzygotowanie:Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło w średnim rondelku, dodaj miód i kakao, wymieszaj. Dodaj masę do orzechów włoskich, wrzuć opakowanie płatków kukurydzianych, zamieszaj. Płaską, płytką blachę
Gotowanie to kochaniesrebrną folię i odstawiłam (pod obciążeniem) na 2 dni. Kolejny etap 16 grudnia... Przygotowałam masę orzechową: Składniki: 350 g orzechów włoskich 150 g cukru pudru 130 g śmietanki (30%) ½ laski wanilii Wykonanie: Zmieliłam orzechy i wymieszałam z cukrem. Śmietanę zagotowałam z laską wanilii (potem(...)rozplanowanie i przygotowanie poszczególnych etapów wymaganych do zrobienia tego wspaniałego piernika. Czas najwyższy zacząć. Po upieczeniu... ż yczę SMACZNEGO! Krys Inspiracja na bazie książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Etapy przygotowania piernika: Ciasto dojrzewające na piernik Pieczenie placków i składanie piernika Dziękuję za odwiedziny na moim blogu
Kuchnia u KrysiMuszę się pochwalić obiadem jaki miałam okazję spożyć dziś po pracy. Mimo upału nie namęczyłam się przy nim wcale. A dlaczego? Bo zaserwował mi go Mąż
Kuchnia po mojemucebule szalotki 2-3 ząbki czosnku 7 łyżek octu (może być winny, może być zwykły) 150 g cukru 3-4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 mały koper włoski (fenkuł) 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 łyżeczki soli 1-2 szczypty gałki muszkatołowej 0,5-1 łyżeczki chili (to zależy od tego, jak pikantny ma być(...)document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Keczup domowy pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnipiec po prostu, super łatwe, łączymy składniki i gotowe! Przecież brak piekarnika nie może nas ograniczać w tworzeniu jedzenia! Pomysłowość jest najważniejsza! W dzisiejszym odcinku serialu ,,sierotka maRysia w kuchni", zostały stworzone bounty inaczej nazwane bobkami i kurczak w sosie śmietanowym! Polecam blog Kuchareczka, są tam naprawdę genialne przepisy na Bounty-podobne pyszności! http://kuchareczka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?438652 BOUNTY ZWANE BOBKAMI łatwe(...)miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier i tym polałam same wiórki. następnie robimy z powstałej papki kulki- moje były wielkości orzecha włoskiego i mniejsze. Początkowo masa nie chciała się zbijać więc podgrzałam ja troszkę.I to zadziałało. Gotowe kulki wkładamy do lodówki/zamrażarki na ok 1 godzinę, nawet gdy wydają się mało stabilne
sierotka maRysia w kuchnimakaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający(...)szybko i byle jak bo wcale to nie jest trudne, wiec nie trzeba kupować gotowych sosów z torebek czy słoiczków. Uwierzcie do tego sosu nie trzeba być mistrzem kuchni, za to jak go zrobicie to takim mistrzem zostaniecie. I nigdy już nie kupicie zadnego słoiczka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane w pysznym
W mojej kuchniSkuszona słodkim zapachem, weszła do pokoju. Na stole stał talerz, to właśnie on uwalniał taką kuszącą wonią. Podeszła bliżej, sięgnęła po łyżeczkę i zatopiwszy ją w
W kuchni Karmel-itkizapiekankę ziemniaczano-mięsną. Pracy przy tym daniu bardzo mało. Jak przy każdym moim przepisie :) Ostatnio mam duże problemy z poruszaniem się i staram się jak najmniej czasu stać przy kuchni. Jednak podczas gotowania relaksuję się i zapominam o towarzyszącym mi bólu. Kocham gotować i robię to z wielką przyjemnością, a potem piszę dla Was przepis, bo może ktoś będzie chciał(...)cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kajzerkę namoczoną w wodzie i wyciśniętą, jajko,sól, pieprz i paprykę słodką Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę . Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki pokroić w grubsze plasterki włożyć je do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, W naczyniu żaroodpornym układać pulpecik mięsa i plasterek ziemniaka , pulpecik , plasterek ziemniaka
O kuchni z uczuciemDziś dalszy ciąg naszych eksperymentów w temacie zdrowego odżywiania. Bardzo tęsknimy za cukrem, ale okazuje się, że da się przygotować zdrowe słodycze. A co najważniejsze: smaczne
W kuchni KatieTym razem ciastka pełnoziarniste, są bardzie twarde od poprzednich ale kruche z dodatkiem suszonych owoców, łatwo zabrać ze sobą na przekąskę. Zapraszamy na film Składniki: 150
greenscarf"Jak w każdy wolny poniedziałek, tak i w ten, przedpołudnie spędziłam w kuchni. Mimo małej ilości wolnych godzin, postanowiłam zamiast dłuższego leniuchowania w łóżku, troszkę
Słodkie PrzyjemnościJak pewnie wiecie ostatnio staram się ograniczyć słodkości i przerzucić na bardziej zdrowy tryb życia.Przyznaję : idzie mi całkiem nieźle!Ryże , kasze , warzywa , koktajle coraz częściej
Ostra na Słodkopanie! Wkurzył was mąż? Doprowadził do amoku narzeczony? Zróbcie risotto. Odreagujecie mieszając, a że wam tyłek urośnie? Dobrze mu tak! I taka mała dygresja, jeśli nie macie głośników w kuchni lub innego sprzętu grającego, to koniecznie zainstalujcie. Gotowanie przy głośnej muzyce jest przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. I nie puszczajcie jakiś smętów o nieszczęśliwej miłości, nie potrzebujemy soli z łez(...)kilo i zyskajcie +80 do lansu. A i jeszcze jedno. Mimo, że wszędzie straszą, że risotto to się robi po długich praktykach i jak nie wyjdzie to otwiera się włoskie piekło kuchenne i do końca życia jecie podłe klopsiki w towarzystwie zakochanego kundla. Otóż nie! Wystarczy odrobina cierpliwości, trochę organizacji i brak strachu, a wyjdzie. Mnie wyszło za pierwszym razem
ladykitchen