Nawet nie wiecie jaki mam problem z jedzeniem teraz czegokolwiek... Jako że karmię piersią nie chcę zaszkodzić Młodemu. Słuchając Teściowej i Położnej powinnam ograniczać się do
Kuchnia w czekoladzieBrownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw
Jem więc Jestem31 sierpnia odbędzie się V Festiwal Opolskich Smaków, w samym sercu Opola czyli w Rynku. My jako opolscy blogerzy kulinarni przygotujemy smakołyki kuchni świata.
Bon Appetit MałgorzatyDacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za wszystkim stoi szef kuchni i założyciel restauracji La Pyramide Fernand Point. Eksperymentował on nad tortem będącym połączeniem bezy i kremu maślanego. Jego pierwotna wersja znana dzisiaj pod nazwą Marjolaine została lekko zmodyfikowana i nabrała(...)wiele czasu. Składniki (tortownica o średnicy 27cm): 25dag bezów (ok. 25 sztuk) 250g serka mascarpone 400ml śmietanki kremówki 36% 150g masy kajmakowej 1 łyżka cukru pudru garść łuskanych orzechów włoskich garść daktyli kakao do opruszenia Przygotowanie: Z połowy bezów obcinamy czubki. Bezy bez czubków układamy na dnie tortownicy. Serek mascarpone miksujemy na najniższych obrotach z masą kajmakową, aż się dokładnie
Jacob TastesSzybki obiad, czy gorąca kolacja, myślę że dobrym pomysłem jest zapiekanka. W lodówce zawsze znajdzie się coś na takie danie- poza tym jest szybka w przygotowaniu
Kuchnia Beatyśnieg. E tam. Za kilka dni znów będzie kilkanaście stopni i można będzie wybrać się na piękny jesienny spacer. Taki mamy klimat! ;) A nawet jeśli nie, to w naszych kuchniach zawsze jest ciepło. I kolorowo! Czym jest jesienne sałatka to osobne zagadnienie. Ja definicji nie znam, ale instynktownie (nie wiem jak udało mi się to napisać) czuję, co smakuje(...)znowu ją zrobić! :) PS Postarajcie się podsmażyć szalotkę na chrupiąco - to ważny element! Składniki : około 10 brukselek 1 większa lub 2 małe gruszki garść suszonych żurawin garść pokruszonych orzechów włoskich około 30 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (np. gorgonzola) 2 duże szalotki 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól
zadanie-gotowaniejeden z najczęściej wybieranych przez Polaków fast foodów. Często jednak dobra pizza to dobry przepis na ciasto do pizzy . Ja osobiście lubię każdą wersję pizzy. Od cienkiej, tradycyjnie włoskiej po bułkowatą. Byle była smaczna i okraszona pysznym sosem lub podana ze smakową oliwą. Tym razem pokażę Wam jak robię podstawowe ciasto na pizzę , dzięki któremu pizza wychodzi lekko puszysta(...)cała reszta to już Wasza inicjatywa. Pizza jest bardzo wdzięczna. Przyjmie praktycznie wszystko co macie w lodówce Artykuł Ulubiony przepis na ciasto do pizzy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmansłodkości są zrobione własnoręcznie ze zdrowych składników, wtedy można po nie sięgać z mniejszymi wyrzutami :) Ostatnio składnikiem, który odkryłam i który coraz częściej jest obecny w mojej kuchni jest ciecierzyca. Można z niej zrobić wiele pyszności, nawet słodycze. Chce Wam przedstawić rewelacyjny przepis na pyszne, kremowe czekoladki, trufle wykonane z ciecierzycy. Czyż te kuleczki się są cudne :-) Robi(...)dużo, ja mam mały malakser, dlatego miksowałam na dwie partie dodajemy resztę składników, z tym że masło musi być roztopione i przestudzone. Wyrabiamy masę. Robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki robi się bardzo łatwo, masa się nie klei. Trufle możemy posypać dowolną posypką (ja zrobiłam posypkę z herbatników i płatków kukurydzianych zmielonych razem), obtoczyć w kakao
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSezon czereśniowy w pełni, jest to jeden z nielicznych owoców, które zjada moja starsza córka, więc gdy jest sezon wykorzystuję to na maksa. Daję jej
Basia w kuchnipiekłam w tortownicy o średnicy 22 cm , dlatego wyszły mi 4 warstwy. Bezglutenowy tort orzechowy – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 8 jaj 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru brązowego (kryształu) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskie łyżki mąki ryżowej Połowę orzechów siekamy drobno nożem, drugą połowę mielimy w maszynce(...)tortu). Przygotowanie masy: 1. Do dużego garnka – najlepiej z grubym dnem – wybijamy 4 całe jajka i dodajemy 8 łyżek cukru. 2. Stawiamy na najmniejszym palniku na kuchni i na bardzo małym ogniu, mikserem ustawionym na najwyższych obrotach, energicznie całość miksujemy ok. 22-25 minut, zwracając uwagę, by jajkowa masa nie przywarła do dna. Gdyby tak się działo
Okiem Blondynki by McBlondiCoś w sam raz na święta ;) Pyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru
kuchcikowniaZupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)sojowy tamari do smaku kilka kropel octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego lub ryżowego (opcjonalnie) przyprawy: 1 łyżka nasion kolendry, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 gwiazdka anyżu, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka plasterków świeżego imbiru, 2 plasterki świeżej kurkumy (opcjonalnie), 2 duże ząbki czosnku, kawałek ostrej papryczki według uznania cebulka dymka ze szczypiorkiem (lub zwykły szczypiorek
Even Better FoodRogale marcińskie to tradycyjny wypiek przygotowywany na dzień św. Marcina, 11 listopada, w Poznaniu i okolicach. Pierwsze wzmianki o tradycji wypiekania rogali pojawiły się już w
Smak mojej kuchniJak ja lubię tę porę roku! Wszystkie te warzywa i owoce uśmiechają się do mnie na bazarku i mówią - kup mnie, kup mnie! Dobrze, że miałam
Kulinarne InspiracjeWiosna napawa mnie optymizmem ale i lenistwem... gotowanie jakoś zeszło na drugi plan za organizacją ślubu i wesela. Wielki dzień zbliża się ogromnymi krokami i zaczynam
sierotka maRysia w kuchni