czytelników. Każda wiadomość rozpalała moje serce i pokazywała, że to, co robię, ma sens. Było mi bardzo miło, że mogłem Was trochę lepiej poznać, zobaczyć jak radzicie sobie w kuchni i wymienić więcej niż kilka słów. Dziękuję Wam za to! Czuję, jak doładowaliście moje akumulatory i sprawiliście, że chcę dalej dla Was miksować. Ale przejdźmy do rzeczy, bo już pewnie(...)wpisać go jedną z trzech kategorii. NAJLEPSZE ZDJĘCIE Pierwszym zgłoszeniem, które chciałbym nagrodzić jest Michał Frąckowiak ze swoją interpretacją Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi . Uważam, że zdjęcie zrobione potrawie przez Michała zasługuje na publikację w najlepszych magazynach kulinarnych. Minimalizm i dynamika, którą uchwycił Michał, prezentując, to proste danie jest według mnie niesamowita. Fruwające nitki
Food SquareJa, zła matka, wmówiłam mojej Miśce, że suszone morele to są żelki, a pieczywo chrupkie to po prostu chrupki i tak sobie żujemy i
greenscarfSezon przedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam
Zainspirowana w kuchniskładnika i jego smaku z drugim, powstaje zupełnie coś nowego, zaskakującego podniebienie i zmysł smaku. Dlatego też gotowanie nazywam sztuką. W malarstwie łączy się kolory tworząc obraz, a w kuchni można tworzyć przez łączenie smaków arcydzieła smakowe na talerzu. W tym wydawałoby się pracochłonnym daniu i jakimś skomplikowanym nie ma nic trudnego, pracochłonnego czy rujnującego budżet. Potrzebna jest tylko wyobraźnia(...)główki sałaty rzymskiej 2 duże gruszki Conference 2 bułki np. ze słonecznikiem garnisz: 2 owoce marakui ok. 10-12 owoców lychee 4 łyżki ziarenek owocu granatu garstka orzechów włoskich 4 łyżki listków brukselki (u mnie zielono-fioletowa odmiana) Wykonanie: Tego typu ser jaki użyłam jest w opakowaniu już pokrojony w plasterki. Ja rozdzielałam je po 2, uzyskując podwójnie grube krążki
Sztuka gotowania w/g Samirysmacznych restauracji i do woli smakować miejscowej kuchni. A teraz razem ze mną poznasz smaki, aromaty i miejsca na wyspie Zakynthos, które warto zobaczyć i poczuć. Przedstawiam Zante od kuchni :) RESTAURACJE YUM YUM GREEK Zdecydowany numer jeden w miasteczku Tsilivi. Zawsze wypełniona po brzegi, co już może świadczyć o tym, że jedzenie musi być dobre. Miła (czasami może(...)końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż idealnie ugotowany, całość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja
Mój Smak na ŻycieIm więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich
W kuchni wieczoremKuchnia pełna świeżych warzyw, owoców, serów, ziół - marzenie każdego wielbiciela sałatek. Taką kuchnię udostępnili blogerom firma Oleofarm i łódzki Andel's Hotel w ramach cyklu "Dietetyczne rewolucje". Przygotowanie własnej kompozycji w takich warunkach po prostu musiało być czystą przyjemnością :)Zanim opowiem o szczegółach spotkania słów parę o samym miejscu, bo łódzki Andel's Hotel jest naprawdę niesamowity. Hotel mieści się(...)owoców noni smakuje (co tu dużo mówić) jak paskudne lekarstwo :) Ale podobno jest bardzo zdrowy i polecany osobom zestresowanym. Na szczęście po sokach nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi
Kraina Tysiąca SmakówMoi Drodzy, jedziemy na Podlasie. Zrobimy pyszną, aromatyczną i bardzo prostą w wykonaniu zupę grzybową. Podparłam się orginalnym przepisem z książki Magdy Gessler „Smaczna Polska”. Zupa
Z Kuchni Do KuchniPodobnie zresztą jak i maszynka do robienia orzeszków, wykonana chyba z żeliwa(?) z dwoma dość długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki(...)gotować). Zdjąć z ognia i do gorącego wsypać cukier waniliowy, kakao oraz mleko w proszku cały czas energicznie mieszając np. tłuczkiem (dokładnie wymieszać). Można dodać zmielonych wcześniej orzechów włoskich. Przekładać orzeszki jeszcze ciepłym nadzieniem. Schłodzić w lodówce, a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przepis na orzeszki z przepiśnika babci was last modified: Styczeń 18th, 2018 by arbuziaki
Arbuziakidwóch tygodniach intensywnego używania, prezentuje się jak nowa. Pamiętajmy, aby po umyciu i wysuszeniu przetrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju. Reasumujac, polecam patelnię Positano tym, którzy preferują kuchnię apetyczną, lekką, a przede wszystkim bez tłuszczu. Dania przygotowane przy jej użyciu niczym nie odbiegają od dań przygotowanych na grillu. Możemy więc grillować gdy za oknem pada deszcz czy mróz szczypie(...)ciekawych rzeczy na temat jej konserwacji. To jeszcze nie koniec. Dzięki uprzejmości firmy Ballarini w następnym tygodniu zaproszę Was na konkurs. Do wygrania oczywiście wysokiej klasy produkt Ballarini, dobrej włoskiej firmy z tradycjami.Zapraszam
Mia Cucina Sofietałyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy z majonezem.Tak przygotowana sałatka hawajska powinna przez minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku(...)ciągu dnia dodatkowo nawodnimy organizm. A więc do dzieła, najpierw gotujemy, potem się oczyszczamy The post Sylwestrowe menu – top lista appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwspominałam- na święta nie miałam zbytnich planów "kulinarnych" i nie szalałam w kuchni ;) Ciasto jednak musiało być! Pomysłu jako takiego nie miałam, więc postawiłam na klasyk w postaci makowca japońskiego, który niebawem Wam tu pokażę, drugim ciastem- takim wiecie, na talerzyk do kawy, było przekładane szpinakowe z galaretką, ale ta- uciekła mi pod spód, więc ciasto miało galaretkę na spodzie(...)ogromne, ale na szczęście wszystko poszło po mojej myśli! Składniki na 1 dużą babkę: 300g mąki pszennej 300g cukru pudru 300g margaryny do pieczenia 5 jajek 150g orzechów włoskich mielonych 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie cukier wanilinowy) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Tłuszcz oraz bułka tarta do wysmarowania formy
Kuchnia w czekoladziePierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis Pierogi z suską sechlońską – przepis na pierogi, które dzisiaj serwowałam na krzeszowickim Rynku wraz z Berniką
Kuchnia na wzgórzunowalijkami, które mogę kupić na targu. Gdy przyroda budzi się do życia, na łąkach i polach pojawiają się różne dzikie rośliny, które także z powodzeniem możemy wykorzystać w naszej kuchni. Dziko rosnąca zielenina jest bardzo ceniona w krajach śródziemnomorskich, szczególnie w Grecji. Tematem "łąkowej zieleniny" zainteresowałam się rok temu, kiedy to przygotowałam dla Was wpis " Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb(...)dodatku podsmażanej pancetty i moją zupkę udekorowałam kleksem jogurtu oraz mieszanką ziaren. P.s. Przepis na zupę z młodej pokrzywy i rukoli dodaję do akcji wspólnego gotowania "wiosenne danie włoskie". Zajrzyjcie do Martynosi , Mopsa , Panny Malwinny i sprawdźcie, co one przygotowały. Zupa-krem z młodej pokrzywy i rukoli Składniki (na 4 porcje): 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula
Chilli Czosnek i Oliwadobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję. Charakteryzują się słodkim smakiem i najlepiej smakują ponoć prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą przekąskę. W Polskiej kuchni wykorzystywane są suszone owoce goji. Można dodawać ich do ciast, ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet herbaty. Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji Składniki 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado(...)pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut. Owsianka na zdrowie Składniki (na jedną porcję) 3-4 łyżki płatków owsianych łyżka posiekanych orzechów włoskich łyżka ziaren słonecznika łyżka siemienia lnianego łyżka żurawiny pół łyżki jagód goji chude mleko Sposób przygotowania Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem tak aby wszystkie składniki były zanurzone. Pozostawiamy
Pyry na Gaz