kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:215/268)

Ciasteczka pomarańczowe 117

Przepis na dzisiejsze ciasteczka dostałam od Kaliny. Został nieco przeze mnie zmodyfikowany, ponieważ wolę w ciastkach proszek do pieczenia zamiast sody i dodałam więcej skórki przez

Bon appetit mon amie
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 199

roślinami, tu i tu znajdziecie dokładniejsze informacje, jakie gatunki są spożywane jako horta. Piękna rozeta mniszka lekarskiego, idealna do zebrania Co można przyrządzić z dzikiej zieleniny, czyli horta w kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka, niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest(...)dzikiej zieleniny przetrwała nie tylko w Grecji. Włosi nazywają ją „verdure di campagna” lub „verdure spontanee”, a w zakres ich zainteresowań wchodzą podobne co u Greków rośliny: dziki koper włoski, portulaka, mniszek lekarski, gorczyca, dziki chmiel (z dzikiego chmielu – bruscandori robi się taki oto omlet w Poniedziałek Wielkanocny, można go zastąpić szparagami). Na blogu prowadzonym przez mieszkających

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza śniadaniowa 148

Macie tak czasem, że dzwoni budzik (czyt. dziecko ciągnie Cię za rękę lub płacze), a Ty nie masz ochoty kompletnie wstać? Leniwie podnosisz się z łóżka

Kuchnia w czekoladzie
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 144

Jesień powoli zastępuje zima, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zasmakować w tym słodkim jesiennym zestawieniu jabłek, marchewki i orzechów z czekoladą. Wszystkie składniki dostępne

Anioszek w kuchni
Zupa Pho 136

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kuchnia Bon Appetit
Wegańskie brownie z ciecierzycy 199

To cudownie czekoladowe, dekadenckie wręcz ciasto swoje korzenie ma w Ameryce Północnej (pierwsza wzmianka o nim pochodzi z 1904 roku), obecnie znane i lubiane jest na

Roślinna - blog wegański
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 277

łyżeczki sól – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka Opcjonalnie możesz dodać do jednej szklanki dodatków , np. wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady, łamane ziarna kakao, orzechy włoskie albo pekan lub nawet borówki. Mleko kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj(...)plener. Można go też dać dziecku do szkoły – nawet bez masła, bo dzięki mleku kokosowemu ten chleb jest dość wilgotny i nie zapycha. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Chleb paleo bananowy z mlekiem kokosowym nie jest niskowęglowodanowy (jedna kromka dostarcza mniej więcej tyle samo węglowodanów co pszenny chleb), ale za to nie zawiera zbóż (jest bezglutenowy) ani nabiału

PaleoSMAK
Gołąbki – przepisy na gołąbki 858

Gołąbki z ryżem i mięsem to smak mojego dzieciństwa. Rodzinne i niemalże lubiane przez wszystkich domowe danie. Mój najstarszy i najmłodszy syn nie lubi gołąbków, więc

codojedzenia
Mały wielki świat. Hania, Pierre Herme i czekoladowe tagliatelle z tonką. 153

Cztery kontynenty.  Pięć państw.  I ani cienia zmęczenia.  Rozbudzone zmysły, przebudzone marzenia. Dwa popołudnia zamiast prawdziwych 1000 dni w Orvietto wystarczyły, bym przypomniała sobie, jak uwielbiam włoskie klimaty. Ruszam dalej na południe. Tam, gdzie ignorantka cywilizacja niszczy wszystko, co prawdziwe i pierwotnie ustalone.  Czarny Ląd.  Tętniący rytmem najstarszych plemion.  Mocniej niż kiedykolwiek czuję(...)mnie.  Ostatnie wysłałam Hani - napisała, że spełniło się jej marzenie.  Trzeba to uczcić.  Najpierw rozmowami.  Po nitce słów docieramy do domu, który widzę z okien kuchni, a w którym Hania wypiła nie jedną herbatę... Zerkałam przez to okno, gdy razem wyrabiałyśmy ciasto na czekoladowe tagliatelle, które we Francji wymyślił Pierre Herme.  Zerkałam też wtedy

KUCHARNIA
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 248

odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty, pyyyyyssszny obiad czeka:) Bardzo polecam!Przepis ten zgłaszam do akcji Mopsa w kuchni Kuchnia skandynawska 2014  SKŁADNIKI NA KLOPSIKI (na 4 porcje):500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego1 duża cebula50 g boczku (wędzonego)1 jajko1 bułka kajzerka0,5 szklanki mleka 2 łyżki(...)odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko, boczek, cebulę, sól, pieprz oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, kolendrę, pieprz cayenne). Wymieszaj całość dokładnie łyżką.Z gotowej masy mięsnej uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego, rolując je w dłoni. Mięso będzie lepiło sie do dłoni, ponieważ jest bardzo mięciutkie i delikatne, ale takie ma być. W razie konieczności zwilżaj dłonie w zimnej wodzie przed formowaniem

Słodko-Słony Świat Ilony
makowa wuzetka 127

Składniki:   Forma na ciasto makowe i ciemne ,takiej samej wielkośći. u mnie 21x31 ciasto makowe 200 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g

w mojej kuchni
Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim 245

Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny jajko - 1 szt mąka - 2 łyżki sól i pieprz bułka tarta - 3 łyżki

Kuchnia Danusi
Makaron Spaghetti w Sosie Serowo - Śmietanowym z Szynką Parmeńską i Orzeszkami Pinii 163

Kiedy na naszym stole ląduje talerz wypełniony makaronem w sosie śmietanowym, albo serowym, albo jakimś, to znaczy tylko jedno. Nie, nie znaczy, że chciałam przybajerować w kuchni. Tylko po prostu albo nie miałam czasu na gotowanie, albo po prostu mi się nie chciało gotować. Tak jestem blogerką kulinarną, dość trudnym przypadkiem, bo bardzo często leniwą. Ups, wydało się. Aaaaa, jeszcze(...)miodu, love, love, love! Genialnie się na niej smaży, gotuje, dusi, rumieni. I jak tak zerkam wstecz, to już trzeci rok mija jak polecam naczynia do gotowania i smażenia włoskiej firmy Ballarini , zdania jeszcze nie zmieniłam, czy zmienię? Kto wie? Jak na razie nie, bo każda linia to coś nowego, jakiś detal, nowy kształt, waga, właściwości i zawsze

Blondynka Gotuje
Zdrowa pasta czosnkowa z awokado i fety 162

sezonowych warzywach i owocach, unikać przetworzonych produktów, powoli oduczyć się jedzenia złych cukrów, a zarazem żyć pozytywnie i pysznie! Gotowanie może być frajdą, formą kreatywności, czasem spędzonym razem w kuchni, relaksem - trzeba się tylko na to otworzyć!  Dziś mam dla Was pastę kanapkową, która powstała całkiem przypadkiem - z prawie pustej lodówki. I sama mnie zaskoczyła, jaka jest pyszna(...)wspomagają układ odpornościowy, utrzymują równowagę mikrobiologiczną jelit, oczyszczają krew z produktów przemiany materii, czy obniżają ciśnienie krwi i rozszerzają naczynia krwionośne. Wybierajcie czosnek polski - jest najzdrowszy i najlepszy! Orzechy włoskie - kaloryczne, ale pełne wartościowego białka, roślinnych tłuszczy, witamin oraz magnezu i fosforu! Przede wszystkim poprawiają funkcjonowanie mózgu, samopoczucie i chronią układ krążenia, a dzięki zawartości kwasu elagowego wiążą i unieszkodliwiają

Ekocozy | Naturalnie na co dzień

Proponowane wyszukiwania