kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:223/268)

Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 162

razem, powinno zamykać się mnie w szafie, najlepiej zakneblowaną. Jak te wszystkie zjawiska pogodowo-hormonalne występują razem to spać nie mogę. Jak spać nie mogę to oglądam po nocach Kuchnie plus, a tam powtórki. Dzięki temu mogłam obejrzeć „Be active” Chodakowskiej, oraz „Zupa” Kingi Paruzel. Nie wiem, które wzruszyło mnie bardziej. Od razu mówię, że absolutnie nie podważam wiedzy oraz(...)Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię

ladykitchen
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 125

Jakiś czas temu trafiłam na fenomenalną książkę pt "Kuchnia bez pszenicy", której autor William David przedstawia przepisy na bezpszenne potrawy- niezwykle smaczne i zdrowe, a także pomagające w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pozbycie się mąki pszennej z diety lub nawet jej ograniczenie nie jest proste. Odstawiając ją pozbywamy się głównego składnika chlebów i innych wypieków. Potrzeba nam zatem czegoś(...)sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać np. z mączką migdałową. koszt : około 6-8 zł/ 350 gram Produkt dostępny praktycznie we wszystkich sklepach spożywczych. Mąka z orzechów włoskich Mąka z orzecha włoskiego zawiera znaczne ilości witaminy E i witamin z grupy B oraz potasu, fosforu i magnezu. Cechuje się wspaniale słodkim smakiem i zapachem orzechów włoskich, dlatego jest polecana

Tradycyjna Kuchnia
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 157

łączący te dwa światy. A oba te miejsca obfitujące w pyszności zwiedzamy my. Matka i córka. Wyciągamy wszystko co najlepsze i mieszamy to w garze. A powstały związek azjatycko-włoski (który jeszcze się lepszej nazwy nie dorobił) pożeramy z uśmiechem. Co wychodzi z połączenia Azjatki z Włochem? Coś PYSZNEGO. SKŁADNIKI:- cebulki, małe, czerwone.- oliwki zielone,- oliwki czarne,- indyk/w(...)zbyt dużo czasu, ani uwagi, więc zastanawiałyśmy się czy wyjeżdżać do Was z taką prostotą, ale... nasze wątpliwości zostały rozwiane na drugi dzień, kiedy to młody kierując się do kuchni krzyczał "jest jeszcze ten sosik i makaron?". Mina jego, po przyjęciu smutnej wiadomości o brakach na patelni, była tak wymowna, że postanowiłyśmy recepturę podać dalej. Tak więc smacznego drodzy Państwo

Wypisz Wymaluj
Wiosenne przepisy na kolację 205

miesiącach ich naturalnego dojrzewania lub sięgnąć po gotowe, ale sprawdzone produkty.  Ważne aby jeść naturalnie, pysznie i zdrowo. Nie zawsze musi wiązać się to z godzinami spędzonymi w kuchni. Możemy również sięgnąć po produkty, spełniające wszystkie wyżej wymienione kryteria. W związku z tym chciałam Wam zaprezentować lekką, wiosenną nowość, która pojawiła się ostatnio w sklepach- Almette w dwóch nowych(...)plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.   4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek

Tradycyjna Kuchnia
Domowy krem czekoladowy z suszonych daktyli 164

Kto nie lubi kremu czekoladowego, szczególnie Nuttelli? Ja uwielbiam, ale na szczęście nie jem zbyt często. Zawiera za dużo cukru, olej palmowy, a dopiero potem kakao

Anioszek w kuchni
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 192

smak.  Marka Almette wypuściła właśnie na rynek dwa nowe smaki: Almette ze szpinakiem - puszysty, lekko czosnkowy, przełamany smakiem świeżego szpinaku. Połączenie, które sama często stosuje w kuchni, bo szpinak i czosnek to kompozycja idealnie się uzupełniająca. Aromatyczna i zapraszająca, by jej skosztować. Drugi smak to Almette z rzodkiewkami - delikatnie różowy, puszysty, kremowy, który wręcz rozpływa się na języku, pachnący(...)jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi  Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora,  1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kalabria – w królestwie bergamotki 220

nieodkryta jak Wyspy Bergamuta, dziś zyskuje na popularności. Główna w tym zasługa tanich lotów do Lamezia Terme i klimatu, dzięki któremu nawet w październiku możemy pływać w morzu. Przepyszna kuchnia kalabryjska też da się lubić. Sam serwis turystyczny Kayak odnotował 1028% wzrost liczby wyszukiwań tego kierunku wśród turystów z Polski. Jeśli też się tam wybieracie, to może zainteresuje was jeden(...)kończy się trakcja, więc jedziemy pociągiem spalinowym. Już na stacji widać, że tereny te stanowiły kiedyś część Magna Grecia. Wszystkie nazwy ulic zapisane są w 2 alfabetach – po włosku i po grecku, gdyż miejscowym dialektem jest grico.   Ze stacji odbiera mnie pan Petrulli, który ma małą firmę produkującą wyroby z bergamotki np. bergamotkowe limoncello, likier, cukierki, ciasteczka

Ugotowane pozamiatane
TU I TAM nr 7. Ser + gruszka + pralina = Terrina 154

Koleżanki-Kucharki, które chętnie wzięły udział w siódmym TU i TAM. Jako temat naszego spotkania wybrałam  terrinę. Udało nam się pokonać wszelkie przeszkody i wspólnie stanąć w czterech kuchniach jednocześnie, aby wykonać terrinę według własnych wizji. Tym razem we własnych kuchennych progach krzątały się razem z nami Ewelajna z K uchni pełnej smaków i Natalia z Natalia Wine(...)kremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego Zacznijcie od przygotowania praliny. Cukier należy wsypać do rondelka o grubym dnie (można dodać 1-2 łyżki

KUCHARNIA
Pane Ibleo - włoski chleb z semoliny - sierpniowa piekarnia 180

Kolejna piekarnia. Tym razem piekłyśmy włoski chleb z semoliny. Przepis wybrała Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji, tłumaczenie przepisu zawdzięczamy Renacie i właśnie na jej

Stare Gary
Pizza z rukolą, pomidorkami cherry i parmezanem 223

Taką pizzą zajadałam się nie we Włoszech, a w Chorwacji. Jak się okazało, Chorwaci potrafią zrobić równie pyszną pizzę, jak Włosi. Podczas ostatnich wakacji zjadłam nieprzyzwoicie

Kulinarne Inspiracje
Daktylowe kulki mocy 321

Ta niepozorna i zdrowa przekąska to prawdziwe źródło cennych  tłuszczy i węglowodanów, bardzo potrzebnych na co dzień. Nie masz energii, czeka Cię cały dzień pracy

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 169

niewątpliwą zaletą labneh jest to, że może go zrobić każdy, jakakolwiek wiedza kulinarna jest zbędna. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu znajdzie się on w Twojej kuchni. Zaraz pokażę Ci jak krok po kroku, jak zrobić własny labneh ! Do czego wykorzystać ser labneh ? Z jogurtu naturalnego odcedzanego przez 6-12 godzin otrzymasz gęsty jogurt typu greckiego. Z jogurtu odcedzanego(...)najbardziej! 1. Do przygotowania kulek z serka labneh potrzebujesz serka, który odcedzał się przez 3 lub więcej dni. Posmaruj dłonie oliwą i tocz z kawałków labneh kulki wielkości orzecha włoskiego. Raz na jakiś czas umyj ręce i od nowa posmaruj oliwą. Kuleczki ułożone na talerzyku możesz wstawić na dzień lub dwa do lodówki, aby obeschły (będą się dzięki temu dłużej

Chilli Czosnek i Oliwa
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 319

Duszone mięso z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie ogromny bałagan w kuchni. Przekornie staramy się zmienić to wyobrażenie i serwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE(...)WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE KLUSEK (3 min): jeśli woda wrze

Nerds Kitchen
Sałatka Cezar – Caesar Salad 246

Sałatka Cezar to obok nicejskiej i greckiej najbardziej znana sałatka świata. Banalnie prosta, okrutnie smaczna i w żaden możliwy sposób nie dietetyczna. To czysty hedonizm pod

Karo in the Kitchen
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 171

Masło czy margaryna? Jeśli mam wybór, zawsze pada na masło. Gorzej, jeśli to poranek, pęd przed wyjściem, śniadanie w biegu – a masło wyjęte prosto z lodówki

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania