kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:223/268)

Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie 91

chleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co miesiąc od Amber , a Ania z Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem, a później jedliśmy go i z dżemem i z wędliną(...)głuchy odgłos. Studzić na kratce. Pan Rustico na blogach: akacjowy blog Bajkorada Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Manufaktura Moni Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smakowity

Posadzone i zjedzone
Kakaowiec z masą serową 280

Weekend minął, ale to nie znaczy, że nie można sobie trochę podogadzać... Jak wiecie ja tam słodkie lubię mieć na co dzień, więc i tydzień możemy

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 182

podstawa.   Dla miłośników dobrego designu Gorenje ma nie lada gratkę - linię sprzętów projektowanych przez znanych projektantów - Philippe'a Starcka czy Karima Rashida  - są faktycznie piękne. kuchnia wg Philippe'a Starcka   Ale najważniejsze dla gotujących jest to, co nowa generacja piekarników oferuje. A oferuje dużo.  - Piekarniki mają dużą pojemność(...)pieczonych buraków wg szefa  Wojtka Lewandowskiego - taką własnie robiliśmy na spotkaniu  składniki  (na 4 porcje) 2 średniej wielkości buraki 70 g sera gorgonzola Garść obranych orzechów włoskich Sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec

Stare Gary
Brokuły i feta czyli przepis na pyszną sałatkę 131

Brokuły i feta czyli przepis na pyszną sałatkę Uwielbiam brokuły , ale zdecydowanie za rzadko je jadam. Tym razem postanowiłam z nich zrobić sałatkę. Brokuły i feta

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 243

razem w ramach akcji “Wypiekanie na śniadanie” (click) , poczyniliśmy zawijane drożdżówki, nadziewane czym kto chciał. Moje córki widząc powstający rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą. Ale, są o wiele zdrowsze, bo po pierwsze przygotowane w domu, a po drugie nie zawierają, niezdrowej jak dla mnie nutelli, którą zastąpiłam kremem czekoladowo-orzechowym(...)Smaki mojego domu Magda  -   Kulinarna piniata Joanna  -  Piekę bo lubię, zdjęcia na FB   Bernadetta -   Prawo do gotowania z pasją Ewelina -  Stylowa kuchnia  Monika -  Matka wariatka

Mia Cucina Sofieta
BEZGLUTENOWA (PSEUDO)KUTIA CZYLI MAK Z AMARANTUSEM, BAKALIAMI I MIESZANKĄ ZIAREN. 167

"Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia powołały

Wypisz Wymaluj
Mąż w kuchni: Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i chilli 196

Dzień dobry, Owoce morza są ważną częścią kuchni śródziemnomorskiej i występują w wielu tradycyjnych daniach. Czy zatem nie zastanawialiście się, dlaczego na moim blogu dotąd nie pojawiło się ani jedno danie z ich wykorzystaniem? Prawda jest taka, że nie przepadam za owocami morza. Nawet nie chodzi o przerażającą wielu mnogość oczu i odnóży, ale zwyczajnie nie odpowiada mi ich konsystencja(...)znaczenie. Makaron De Cecco bardzo nam obojgu smakował - jest gruby, ma świetną konsystencję, dobrze utrzymuje dodatki. Do tego De Cecco została założona ponad sto lat temu jako rodzinna włoska firma, a ja cenię producentów z historią. Reasumując makaron oceniamy jako dobry i godny polecenia (naprawdę piszę to z czystym sumieniem). Po tej dygresji przejdziemy wreszcie do przepisu:) Spaghetti

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 229

owoc tego, co w głowach się zrodziło. Szpinak zagrał pierwsze skrzypce i otoczył się godnymi siebie wspaniałościami. Długo proces ten nie trwał, nie szarpnął po kieszeni, nie nabałaganił w kuchni zbytnio, a smakował tak rewelacyjnie, że właśnie robimy "powtórkę z rozrywki". Znów więc będzie smacznie, zdrowo i niedrogo. Znów będzie szybko i bez sterty garów.  SKŁADNIKI: - szpinak świeży(...)PASTY KANAPKOWE / DIPY: 1. Sałatka śledziowa z ananasem (DB) 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... (DB) 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora (DB) 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych (DB) 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy

Wypisz Wymaluj
Zawijasy orkiszowe z czosnkiem niedźwiedzim 158

zapożyczony z bloga Najedzeni . Zawijasy z wyglądu bardzo efektowne, aromatycznie nadziane, idealne jako przystawka do zupy przy obiedzie lub przegryzka do maczania w domowej salsie na pożywn ą kolację. Włoskie grissini niech się schowa! Polskie zawijasy górą! Składniki na 8 sztuk - zrobiłam z połowy zakładanej porcji : CIASTO: 150 g mąki orkiszowej razowej 100g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży(...)upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Sama słodycz i szczypta chili Moje domowe kucharzenie Izioni Pyszne Smaki Moje Małe Czarowanie Gotuj-Sam! Piekielna Kuchnia Anety Ewa w kuchni Magia w kuchni Prawo do gotowania z pasją Szóste niebo Apetyt na Smaka Życie ze smakiem

Grunt to przepis!
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 148

Moje pierwsze steki? Nikt mnie nie uczył. Czytałam, szukałam. Praca na pół gwizdka za najniższą krajową, wynajmowane mieszkanko bez normalnej kuchni, z pożyczoną, miniaturową kuchenką elektryczną… Wiadomo, w takich warunkach o polędwicy wołowej nie ma co marzyć. Pani w mięsnym poleciła w granicach mojego ówczesnego budżetu-uwaga – ligawę.   Nie. Wbrew opinii pani z mięsnego (i jeszcze kilku innych(...)soku, co wysuszyłoby mięso w środku.   Odcinamy widoczne ścięgna i błonki, osuszamy dokładnie mięso papierowym ręcznikiem. Nacieramy, masujemy steki odrobiną dobrej, neutralnej oliwy (specjalnie napisałam neutralnej – niektóre oliwy włoskie czy greckie bywają za mocne w smaku, gorzkie, z wyraźnym posmakiem oliwek). Dokładnie i szczodrze pieprzymy – pieprzem czarnym mielonym, tłuczonym, białym, kolorowym – to już kwestia smaku i własnych upodobań. Mięsa

Karo in the Kitchen
Ravioli z ricottą i wypływającym żółtkiem - Farsz Niepodległości 2014 119

zrobić coś pożytecznego i przy okazji smacznego. A może ktoś się pokusi o jakaś tradycyjną staropolską potrawę? To dopiero byłoby idealne świętowanie Dnia Niepodległości. My z Madzią postanowiliśmy zrobić włoskie ravioli. Właściwie, ze względu na wielkość, właściwym będzie nazywanie ich raviolotto. Raviolotto czyli takie trochę większe niż ravioli. Madzi od dawna chodziły po głowie ravioli. Nie bardzo wiedziała z czym(...)Farszu Niepodległości 2014 udział wzięli: Mateusz, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Bożena z Moje Domowe Kucharzenie Filip, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Marta, bez bloga, zdjęcie TUTAJ Joanna z Różowej Kuchni Laura z Cafe Babilon Iza ze Smaczna Pyza Raven z Gotuj z Blue Raven Ula z Kuchni na Wzgórzu Danusia z Moje wypieki i nie tylko Nerds' Kitchen Dorota z Moje

Marder&Marder Manufacture
CIASTO KASZTANOWE Z PRALINĄ ORZECHOWĄ 148

oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 350 g serka mascarpone 380 g śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżek cukru pudru pralina: 2-3 garści różnych orzechów (np. laskowych, włoskich, ziemnych, brazylijskich) i migdałów 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek masa kajmakowa: 200 g gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego(...)masę sami, to uważajcie. Puszkę mleka skondensowanego zalewacie wodą w garnku (woda ma ją zatopić) i przykrywacie. Gotujecie ok. 2 godzin. Otwieracie dopiero po wystudzeniu. W przeciwnym razie Wasza kuchnia stanie się jaskinią słodkości i już do końca życia będziecie zlizywać kajmak ze ścian. Ciasto trzeba wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie dla odmiany zlizujecie karmel

GRUBY WAŁEK
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 183

ratunek przychodzą pieguski w tej lepszej wersji- naturalnie słodkie, bezglutenowe, a do tego wegańskie. Cóż więcej potrzeba? Wegańskie desery to coś, co ostatnimi czasy najczęściej pojawia się w mojej kuchni. Z coraz większym zachwytem odkrywam, jak wiele pysznych kombinacji może powstać wyłącznie w oparciu o naturalne, roślinne składniki. Mylą się ci, którzy twierdzą, że dieta wegańska jest uboga, mało zróżnicowana(...)60kcal w tym 1,7g białka, 2,7g tłuszczu oraz 6,6g węglowodanów. SKŁADNIKI: 60g ziaren amarantusa- przed ugotowaniem 80g banana obranego ze skórki 20g gorzkiej czekolady 20g orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Amarantus ugotować według instrukcji na opakowaniu, do całkowitego wchłonięcia wody; następnie wystudzić Banana rozgnieść widelcem i wymieszać dokładnie z amarantusem Dodać drobno posiekaną czekoladę i orzechy włoskie Blachę

peanutbuttermonster
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 123

Bajecznie czekoladowe, kruche orzechowe ciasteczka. Ciemne i aromatyczne, lekko wytrawne, idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim czy po prostu do schrupania przy herbacie. To jedne

Karo in the Kitchen