nieodkryta jak Wyspy Bergamuta, dziś zyskuje na popularności. Główna w tym zasługa tanich lotów do Lamezia Terme i klimatu, dzięki któremu nawet w październiku możemy pływać w morzu. Przepyszna kuchnia kalabryjska też da się lubić. Sam serwis turystyczny Kayak odnotował 1028% wzrost liczby wyszukiwań tego kierunku wśród turystów z Polski. Jeśli też się tam wybieracie, to może zainteresuje was jeden(...)kończy się trakcja, więc jedziemy pociągiem spalinowym. Już na stacji widać, że tereny te stanowiły kiedyś część Magna Grecia. Wszystkie nazwy ulic zapisane są w 2 alfabetach – po włosku i po grecku, gdyż miejscowym dialektem jest grico. Ze stacji odbiera mnie pan Petrulli, który ma małą firmę produkującą wyroby z bergamotki np. bergamotkowe limoncello, likier, cukierki, ciasteczka
Ugotowane pozamiataneKoleżanki-Kucharki, które chętnie wzięły udział w siódmym TU i TAM. Jako temat naszego spotkania wybrałam terrinę. Udało nam się pokonać wszelkie przeszkody i wspólnie stanąć w czterech kuchniach jednocześnie, aby wykonać terrinę według własnych wizji. Tym razem we własnych kuchennych progach krzątały się razem z nami Ewelajna z K uchni pełnej smaków i Natalia z Natalia Wine(...)kremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego Zacznijcie od przygotowania praliny. Cukier należy wsypać do rondelka o grubym dnie (można dodać 1-2 łyżki
KUCHARNIAKolejna piekarnia. Tym razem piekłyśmy włoski chleb z semoliny. Przepis wybrała Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji, tłumaczenie przepisu zawdzięczamy Renacie i właśnie na jej
Stare GaryTaką pizzą zajadałam się nie we Włoszech, a w Chorwacji. Jak się okazało, Chorwaci potrafią zrobić równie pyszną pizzę, jak Włosi. Podczas ostatnich wakacji zjadłam nieprzyzwoicie
Kulinarne InspiracjeTa niepozorna i zdrowa przekąska to prawdziwe źródło cennych tłuszczy i węglowodanów, bardzo potrzebnych na co dzień. Nie masz energii, czeka Cię cały dzień pracy
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńniewątpliwą zaletą labneh jest to, że może go zrobić każdy, jakakolwiek wiedza kulinarna jest zbędna. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego wpisu znajdzie się on w Twojej kuchni. Zaraz pokażę Ci jak krok po kroku, jak zrobić własny labneh ! Do czego wykorzystać ser labneh ? Z jogurtu naturalnego odcedzanego przez 6-12 godzin otrzymasz gęsty jogurt typu greckiego. Z jogurtu odcedzanego(...)najbardziej! 1. Do przygotowania kulek z serka labneh potrzebujesz serka, który odcedzał się przez 3 lub więcej dni. Posmaruj dłonie oliwą i tocz z kawałków labneh kulki wielkości orzecha włoskiego. Raz na jakiś czas umyj ręce i od nowa posmaruj oliwą. Kuleczki ułożone na talerzyku możesz wstawić na dzień lub dwa do lodówki, aby obeschły (będą się dzięki temu dłużej
Chilli Czosnek i OliwaDuszone mięso z tradycyjnymi kluseczkami przywodzi na myśl domowy, rodzinny obiad. Niektórzy mogą wyobrażać sobie, że takie rarytasy wymagają dużej ilości czasu i pozostawiają po sobie ogromny bałagan w kuchni. Przekornie staramy się zmienić to wyobrażenie i serwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE(...)WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE KLUSEK (3 min): jeśli woda wrze
Nerds KitchenSałatka Cezar to obok nicejskiej i greckiej najbardziej znana sałatka świata. Banalnie prosta, okrutnie smaczna i w żaden możliwy sposób nie dietetyczna. To czysty hedonizm pod
Karo in the KitchenMasło czy margaryna? Jeśli mam wybór, zawsze pada na masło. Gorzej, jeśli to poranek, pęd przed wyjściem, śniadanie w biegu – a masło wyjęte prosto z lodówki
Karo in the Kitchenlasagne albo rosół. Ugotowanie tych dań wymaga sporo wysiłku. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną, rozgrzewającą zupę lub coś włoskiego, pewnie w większości przypadków jednak byśmy się poddali i zrezygnowali (z braku czasu lub lenistwa). Dlatego nasze ulubione dania, które można mrozić, gotujemy w większej ilości – raz a dobrze, a potem(...)mrożenie nie zabija bakterii . Dlatego w razie wątpliwości co do tego, jak długo danie leżało w zamrażalniku, lepiej się go pozbyć niż ryzykować zatruciem. 7. Opisuj mrożonki W naszej kuchni chodzi o to by nie marnować jedzenia, bez względu na to czy jest świeże czy mrożone. Aby uniknąć sytuacji jak z Kuchennych rewolucji, musimy dobrze opisywać mrożonki . Na początku
Niedzielny kucharzD zisiaj kolejna część przewodnika po najsmaczniejszych miejscach w Lizbonie! Poprzedni przegląd najlepszych restauracji znajdziecie tutaj . Po zjedzeniu fantastycznego portugalskiego obiadu oczywiście nadszedł czas na kawę
Food SquareStalowym widelcem po patelni? To już jest możliwe! Dziś poświęcę całą uwagę patelni grillowej i wok`owi serii Granitium włoskiej firmy Ballarini. Nie pisałam o nich od razu, bo musiałam je sprawdzić, aby moja ocena była szczera i wiarygodna. Nie mam w zwyczaju zachwalać czegoś w ciemno i pisać o czymś z czego nie do końca jestem zadowolona(...)każdy może mieć takie naczynia. A to zakup na lata, nie sądzę aby udało się wam je zajechać w jeden rok. Niedowiarków, "życzliwych inaczej" i hejterów zapraszam do swojej kuchni, aby się mogli przekonać, że to co tu napisałam jest prawdą i abym ja mogła zobaczyć ich opadnięte szczęki na swojej podłodze :) SERDECZNIE POZDRAWIAM, WASZA BLONDYNKA :) www.ballarini.pl
Blondynka GotujeKarol Okrasa w swoim programie kontynuuje kulinarną podróż po Wielkopolsce, a dokładniej w folwarku w Wąsowie. Opowie o jednogarnkowej potrawie zwanej po niemiecku eintopf, w spolszczonej
WojnaNaSmaki.plKuchennymi Drzwiami i u mnie - u Anny-Marii w Kucharni . Spotykamy się w TU i TAM , bo jesteśmy daleko od siebie. Mamy nadzieję na spotkanie w jednej kuchni. Kiedyś... Tymczasem pozostaje nam obcować wirtualnie. Listopadowe spotkanie wymyśliłam, ja, Anna-Maria. Tym razem nie ustaliłyśmy nawet przepisu, a jedynie wybrały podstawowy składnik. Resztę zostawiłyśmy naszej inwencji i wyobraźni. W roli(...)gorzkiej czekolady, dobrego gatunku o zawartości kakao min. 70% 3 duże jajka 225 g masła 150 g mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych orzechów włoskich 200 g cukru Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej - dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy
KUCHARNIANa Facebooku Marysia z bloga Gruszka z Fartuszka ogosiła niby to taki mały konkursik,w którym proponowała możliwość towarzyszenia jej na Laboratorium Smaku w czwartek,9
W kuchni Karmel-itki