Sezon na szparagi otwieram pyszną pizzą. Ta ze szparagami wyróżnia się niezwykłym smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Pomimo tego, że jest to danie typu fast
Ale Prostepłynu, ale przy tym jest niewielki, bardzo zgrabny i lekki. Szczegóły wykonane są z największą dbałością, a jednocześni jego klasyczny, „niewycudowany” wygląd sprawia, że pasuje do każdej kuchni – tej w stylu nowoczesnym, designerskim, jak i tradycyjnych, bardziej przytulnych, a może nawet retro. Jest bezpieczny konstrukcyjnie i materiałowo – Tritan, materiał z którego zbudowany jest kielich jest wolny(...)kostkach – ok. 1,5 szkl * lody waniliowe – 2 gałki * cukier – 3 łyżki * śmietana 30% słodka – ok. 200 ml * masło – 1 łyżka * orzechy ( brazylijskie, włoskie, nerkowce, ziemne ) – 2 szkl * miód – 1 łyżka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KARMEL: Na patelni roztapiamy cukier ( na złoto ), dodajemy masło, energicznie mieszamy, a następnie zalewamy śmietanką
Ostra na SłodkoChałwa należy do grupy najstarszych słodyczy świata - pierwsze wzmianki o niej pochodzą jeszcze z czasów Babilonu. W różnych państwach pod jej nazwą kryją się różne produkty
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńpada hehehe. Przepisy na jesień uważam, że są po prostu najbardziej smaczne, tak bardzo aromatyczne, rozgrzewające, cudnie pachnące i zazwyczaj bardzo proste. Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. PRZEPIS(...)papierowym na około 1 -2 minutę ( w zależności od grubości). Otrzymasz idealnie chrupiące chipsy. Udekoruj nimi zupę zamiast grzanek. - zupę możesz podać również z uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub laskowymi. Potem wystarczy je rozgnieść wałkiem i posypać dodatkowo grzanki na zupie. - trzeci wariant z mięsem: mięso z kurczaka obtocz w przyprawie curry usmaż na oleju, i dodaj
SMYKWKUCHNIniemal się rozpuściło. Szeroko otwarte oczka, patrzące niby z wielką uwagą, stópki z niesamowicie długimi palcami; malutkie, ale w stosunku do równie małego ciałka, całkiem słusznych rozmiarów. Lekko rudawe włoski i najrozkoszniejszy uśmiech, jaki w życiu widziałam. Nie mogłam się na nią napatrzeć; te słodkie minki i rączki, uporczywie zaciskające się w piąstki; sama rozkosz. Małe dzieci(...)powstały serduszka. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Zostałam też poproszona o przygotowanie tortu na chrzciny, może jakichś ciasteczek i babeczek... Będzie się działo! Ale to już w mojej nowej kuchni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeEwentualnie dwóch przystanków tramwajowych. Ścisłe centrum i kamieniczna zabudowa pomagają w bytowaniu małym, lokalnym sklepikom. O ile kilka miesięcy temu, po jakimś pół roku działalności, mikrosklepik z żywnością włoską w kamienicy obok padł śmiercią naturalną (w tej dzielnicy największe wzięcie mają tanie piwa i mortadela) o tyle warzywniaki, piekarnie i sklepy rzeźnickie trzymają się mocno. Robiłam kiedyś zakupy(...)akurat czegoś nie mają – Aldi i Biedronka posiadają dobrze zaopatrzone stoiska owocowo-warzywne. Co jest dobrego w takich zakupach? Świeżość i jakość. Według mnie to dwie podstawy dobrej kuchni. Z nieświeżymi i byle jakimi produktami, żebyście nie wiem jak się starali, nie wyjdzie spod waszej ręki nic podobnego do haute cuisine. Spróbujcie zaplanować swoje gotowanie na góra
Karo in the KitchenJestem obiadową niedojdą.Większość osób, która ma blogi kulinarne, czuje się w kuchni jak ryby w wodzie. Potrafią zrobić wszystko, coś z niczego, na już, a czasem nawet na wczoraj.Ja, o ile uwielbiam piec, tak gotowanie nie kręci mnie jakoś specjalnie. I tu się z C. doskonale dobraliśmy - on gotuje, ja piekę, i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni.Ci, co czytają(...)świeży tymianekNajpierw przygotować chipsy:Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią
Pożeraczka, czyli raz adobrzekwas foliowy, potas, wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo, sód. GDZIE I JAK MOŻNA GO STOSOWAĆ?w kuchniw kosmetycejako lekśrodek do czyszczenia mebli i nie tylkoOLEJ KOKOSOWY W KUCHNI I JAKO LEKUżywaj go do smażenia, a zauważysz ogromną różnicę. Nie tylko Twoje dania będą smaczniejsze, ale tez mniej kaloryczne i szybciej je spalisz. Olej kokosowy jest pierwszym olejem, który(...)nocbalsam i błyszczyk do ust- delikatnie pociągnij wargi olejem- nie tylko świetnie je nawilży, ale także doda naturalnego blasku!naturalny antyperspirantkrem do golenia- jeśli masz problemy z wrastającymi włoskami lub Twoja skóra źle znosi golenie- to rozwiązanie dla Ciebie!łagodzący krem po opalaniuodstrasza insekty!przyspiesza wzrost paznokci i je wzmacnia- posmaruj skórki i paznokcie na noc olejem kokosowymolej kokosowy zmieszany
Gotowanie to kochanieChyba nareszcie dojrzałam do tego, by poza gronem rodziny i przyjaciół wyjawić to, co się ze mną działo przez ostatnich pięć lat. Nie wszyscy wiedzą, nie
W kuchni Karmel-itkiŚniadanie powinniśmy dobierać tak, aby sama perspektywa rezygnacji z niego była niewyobrażalną stratą. Z pewnością trudno sobie to wyobrazić, kiedy do naszego menu wkradła się monotonia
peanutbuttermonsterDo przygotowania tego dania zainspirował mnie... kształt makaronu castellane. Przypomina mi muszle, które można znaleźć w Morzu Śródziemnym. Od razu wiedziałam, że dodam do nich
Kulinarne InspiracjeNajpiękniejsza magia w kuchni to ta, gdy pozornie z niczego powstaje pyszne COŚ. Poniższy przepis to właśnie taka kombinacja. Świeże produkty plus coś co zostało z obiadu z poprzedniego dnia a także coś, co zawsze wypełnia moją spiżarnię. Potrzebujemy 2 średnie bakłażany, cebulę, czosnek, passatę pomidorową, kaszę pęczak, sól, pieprz, paprykę słodką i pikantną. Bakłażany tnę wzdłuż na pół, łyżeczką(...)piekę jeszcze 10 minut. Chrupiąca kasza w pikantnych i lekko słodkawych pomidorach, mięciutki i lekko przypieczony od spodu bakłażan świetnie połączą się z chrupiącą surówką. Moja propozycja- koper włoski. Kroję go w pióra, solę, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na jakieś pół godzinki. Po tym czasie pozbawiam go nadmiaru wody, spowoduje to, że anyżowy smak warzywa złagodnieje
Pichceniomaniazacznijmy jednak od początku... Słów kilka o menu i cenach. Menu jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje(...)się przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację i sami skosztować. Szpileczka skusiła się na deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część
Karo in the KitchenJak obiecałam, tak zrobiłam, czyli zrobiłam wegańską wersję jednej z potraw znalezionych w Goodfood, o którym pisałam. Okazuje się, że nawet brytole potrafią coś dobrego wymyślić
greenscarf