kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:173/268)

Keti Prangulaishvili czyli czwarta Mentorka projektu 40 :) 152

przybliża nam język, taniec i kulturę Gruzji. Ciągle uśmiechnięta i pozytywnie nastawiona sprawia, ze w jej towarzystwie ciężko myśleć o problemach dnia codziennego Pierwszy raz spotkaliśmy się podczas warsztatów kuchni gruzińskiej, które prowadziła Keti. Dania jej rodzinnych stron były pyszne, a umiejętność przekazywania wiedzy sprawiły, że nasze ponowne spotkanie musiało się wydarzyć w ramach mojego projektu Zastanawiałem się co moglibyśmy(...)był już gotowy to połączyliśmy go razem z cukrem i orzechami tworząc naszą masę Kiedy już wszystko wymieszaliśmy, Keti zabrała się za tworzenie Pierwsza wersja była okrągła z orzechów włoskich natomiast druga przybrała kształt prostokąta, gdzie – chcąc coś dorzucić od siebie – wykończyliśmy ją czekoladą Od razu zaznaczę, ze nie podaję tutaj pełnego przepisu jak i opisu bo zrobię

Kuchenne Wariacje
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 271

Bardzo dobre ciasto. Jeśli lubicie ciasto z dużą ilości orzechów, rodzynek i fig to wypiek ten jest właśnie dla Was :). Przygotowanie zajmuje nieco czasu , ale bardzo

Różne smaki w kuchni
Sos pomidorowy na zimę. 80

Sezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej

Kuchnia Beaty
Świnoujście i najlepsze desery! 99

W Świnoujściu ostatni raz byłam 30 lat temu. Spragniona słońca, morza i plaży bez wahania zdecydowałam się na spontaniczny wyjazd tygodniowy. Nad morze jechaliśmy pociągiem, w

Moja smaczna kuchnia
Espresso romano – o kawie, której nie znajdziemy na ulicach Rzymu 178

We Włoszech zamawiając caffè otrzymamy espresso. Jest to jedna z prawd o Italii. Podobnie jak ta, że cappuccino pija się tylko w porze śniadaniowej, a zamawiając

Bon Ton Italia
Ciasto z masą kajmakową 358

Ostatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i  prażonymi orzechami. Słodki smak

W kuchennym oknie Ewy
Aromaty Toskanii nie tylko na talerzu 124

dotychczas niestety niespełniona, choć powtarzam sobie co rusz, że w tym roku znajdę już na pewno czas na wyjazd! Choć nigdy ten regiony Włoch nie zostały przeze mnie zdobyte - kuchnię toskańską znam i bardzo cenię. Pomijając tak oczywiste skarby jak Prosciuto di Toscana, czy Lardo - Toskanię kocham za Ribollitę! - ale o tym przy innej okazji. Dziś chciałabym podzielić się(...)Toskanii, które trafiły do mnie dzięki Pani Agnieszce, prowadzącej Aromaty Toskanii . Miejsce, gdzie znajdziecie naturalne, organiczne kosmetyki i perfumy z Toskanii - ERBARIO TOSCANO. Wykonane z pasją i miłością do włoskiej ziemi.   Zagościły u mnie zapachy bez mała kulinarne i zdecydowanie trafiły w moje gusta! Polecam Waszej uwadze wodę perfumowaną VANIGLIA PICCANTE - Pikantna wanilia - której głębokie nuty idealnie pasują

Spektrum Smaku
Owsiane batoniki 107

Dziś z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" mam dla Was batoniki owsiane pochodzące z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna . Powiem krótko: są kapitalne! Na śniadanie z jogurtem i owocami komponują się idealnie :-) Samo przygotowanie batonów zajmuje chwilkę i tyleż samo jedzenie ich. Kilka, które zostały schowałam do lodówki, będą jeszcze na jutro ;-) SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka amarantusa ekspandowanego(...)szklanki łuskanych ziaren słonecznika 2 jajka 3 łyżki masła orzechowego 50 g masła 4 łyżki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich (ja zamiennie dałam wiórki kokosowe) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo (ja nie dawałam): polewa czekoladowa ziarna sezamu  Ziarna słonecznika wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnie i przez chwilę prażymy, następnie odstawiamy by przestygły

Czary - gary w kuchni
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 172

cebuli, esencja z herbaty; Ciemny brązowy – liście dębu i olchy, mocny wywar z kawy; Czarny - wygotowane olchowe szyszki, kora olchy, kora dębu, młode liście czarnego klonu, łupiny orzecha włoskiego. *Dla utrwalenia i podkreślenia powstałych kolorów do wywarów można dodać odrobinę octu (można też spryskać jajko lakierem do włosów). A dla poprawienia wyglądu „wyschnięte” kraszanki należy przetrzeć natłuszczoną (masłem, margaryną(...)natłuścić je skórką od słoniny. Takie kraszanki będą miały piękny i błyszczący kolor, a dodatkowo ułożone na talerzyku obok rzeżuchy będę się elegancko prezentować. Niestety, ja ponieważ w swojej kuchni nie miałam wszystkich składników pofarbowałam jajka jedynie przy pomocy łupin orzecha, łupin z cebuli, liści czerwonej kapusty, octu, kurkumy i łusek czerwonej cebuli. Oto efekty mojego barwienia :). Na zakończenie, chciałam

Smiling Shrimp
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 122

mrozu na dworze.Ta aura.Dziś, pomimo najszczerszych starań, czegoś brakuje. Bo jej nie ma.Babcia była dla mnie wszystkim i to dzięki niej gotuje; to jej widok krzątającej się po kuchni zapalił to coś we mnie. Dlatego dziś, coś bez czego, nie wyobrażam sobie świąt - makówki.Raz jeden w roku; w żaden inny dzień.Jak byłem mały, to smak już(...)tradycjami. W mojej rodzinie od 6 pokoleń tak się przyrządza:-pół kg maku sparzonego wrzątkiem, mielimy ręcznie (tradycyjnie)-mleko-bakalie; w podstawie tylko rodzynki. Używam: migdałów, orzechów włoskich, kokosu, rodzynek, orzechów laskowych-4 do 5 dużych bułek pszennych, kupionych na minimum jeden dzień przed przygotowaniem-cukier wg uznaniaBułki kroimy na małe kawałki, zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy mak i dosypujemy

BaRepas
Dyniowy czas. Tiramisu 134

Kiedy tylko zobaczyłam to boskie tiramisu u Doroty wiedziałam, że będę musiała takie zrobić. Przepadam za tiramisu, na samą myśl o tym deserze cieknie mi ślinka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 157

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania, dosłownie pogrzebany łosoś,  wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku(...)pokrojony w cienkie plasterki, z sosem pomarańczowo-musztardowym i kromką świeżego pieczywa. Składniki: 600 g filetu łososia ze skórą 60 ml likieru pomarańczowego cointreau 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 liście laurowe 150 g cukru trzcinowego 150 g gruboziarnistej soli morskiej skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 limonki i 1 cytryny Sos pomarańczowo-musztardowy: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Smakowity Blog Kulinarny
Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą 113

Z kilku składników można przygotować naprawdę dobre danie. Taką obiadokolację zrobiłam dzisiaj. Moje ulubione klimaty, czyli warzywa, sporo czosnku, oregano i oliwa z oliwek koniecznie. 

Moja smaczna kuchnia
Rogaliki budyniowe 176

Rogaliki budyniowe - kruche, rozpływające się w ustach. Gdy zasmakuje Wam taka wersja rogalików to możecie pokombinować dodając np. budyń toffi lub czekoladowy zamiast budyniu waniliowego. Składniki

Aga w kuchni
Ciasteczka maślane z pistacjami. 144

Składniki: 200 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko 4 łyżki mleka 400 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 g

O kuchni z uczuciem