kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:166/268)

Kawa zbożowa „Życiodajna” z Echinaceą 211

Moi Kochani, jak obiecałam napisać, tak piszę...tym razem o kawie zbożowej. To świetna alternatywa dla tych, którzy „przeginają” z espresso, ale nie mogą się obyć

Z Kuchni Do Kuchni
GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY 138

Gołąbki z kiszonej kapusty dlatego, że są zawinięte w liście ukiszonej kapusty. Taka kapusta może być trudna do zdobycia, ale naprawdę warta grzechu.  Ja ją

Kuchnia w opałach
CIASTO MARCHEWKOWE 93

Jakie ciasto najbardziej kojarzy Wam się z jesienią ? Mi zdecydowanie ciasto marchewkowe :) Jest proste w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim każdy, nawet ten co twierdzi

Kuchnia w opałach
Soczysty indyk z aromatycznym sosem- czego chcieć więcej! 110

włoski. Zwany także fenkułem lub koprem słodkim, ma liczne zastosowania prozdrowotne. Uwalnia od zaparć, ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne. Co ciekawe, spożywany w zbyt dużych ilościach może dość poważnie zaszkodzić, wywołać halucynacje. Nie martwcie się jednak, jedzony raz na jakiś czas i z rozsądkiem dostarczy nam wyłącznie pozytywnych skutków i wrażeń. No właśnie, bo jest to roślina ceniona w kuchni

Pichceniomania
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 188

KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru po 1/4 łyżeczki mielonych goździków, anyżku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich

Dzieje kuchennej Wiewióry
ciasto "ballada" 165

Dawno nie było tu jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Grzanki Prezydenckie 140

                           

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 190

W tym cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową.    SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie

Zofiana
Sałatka wielowarzywna z..mrożonek 187

Jako , że moje samopoczucie było jakie było, nie miałam zdrowia i siły by się bawić w gotowanie i krojenie jarzyn itd. Postanowiłam wykorzystać dobrej jakości mrożonki

Z Kuchni Do Kuchni
Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 153

Ciężko się czasem wstaję zwłaszcza w takie ciemne zimne poranki. Wtedy zastanawiam się co by tu zjeść aby pojawiła się energia i uśmiech na twarzy. Zaglądam

Basia w kuchni
Zupa chlebowo - pomidorowa 162

Często musimy coś szybko ugotować, ja w takiej sytuacji gotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja

Basia w kuchni
Nalewka świąteczna 126

Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę

W kuchennym oknie Ewy
Blok czekoladowy 144

Składniki: 400 g masła (82 %) 100 g cukru 180 g mleka w proszku (niegranulowanego) 220 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g herbatników garść orzechów włoskich garść żurawiny         Wykonanie: Masło roztopiłam w rondelku razem z cukrem. Orzechy pokroiłam na cząstki. Żurawinę namoczyłam w gorącej wodzie. Po przestudzeniu odcisnęłam. Mleko w proszku wymieszałam z kakao(...)wspólne piecznie. Do tej grupy dołączyły: Marzenka  - Kulinarne szaleństwa Maniusi Dorotka  - Moje małe czarowanie Joasia  - Sama słodycz i szczypta chilii Angelika  - Życie zaczyna się w kuchni Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 164

Dzień dobry, Na zakończenie maja spotkałam się w wirtualnej kuchni z Pelą i Sianko, aby przygotować danie, które będzie zawierało botwinkę, jajko oraz zioła. Potrawa miała być dowolna, byle zawierała wspomniane składniki, dlatego wszystko zależało od mojej inwencji:)Postawiłam na jajka zapiekane z botwinką i odrobiną pietruszki, jakby powiedzieli Francuzi - Oeufs en Cocotte - jajka w kokilkach, czyli małych ceramicznych(...)piekarnika. Ważne, aby użyć świeżych jajek i bardzo ostrożnie wbić je do kokilki - dzięki temu żółtko pozostanie w całości.  W czasie moich wędrówek po Internecie natrafiłam także na włoską odmianę zapiekanych jajek - Uova al Forno, czyli jajka z pieca. Włosi zapiekają jajka z sosem pomidorowym i serem (a jakże by inaczej) i nazywają Uova Al Pomodoro, choć

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania