kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:166/268)

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY 140

Gołąbki z kiszonej kapusty dlatego, że są zawinięte w liście ukiszonej kapusty. Taka kapusta może być trudna do zdobycia, ale naprawdę warta grzechu.  Ja ją

Kuchnia w opałach
CIASTO MARCHEWKOWE 96

Jakie ciasto najbardziej kojarzy Wam się z jesienią ? Mi zdecydowanie ciasto marchewkowe :) Jest proste w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim każdy, nawet ten co twierdzi

Kuchnia w opałach
Soczysty indyk z aromatycznym sosem- czego chcieć więcej! 115

włoski. Zwany także fenkułem lub koprem słodkim, ma liczne zastosowania prozdrowotne. Uwalnia od zaparć, ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne. Co ciekawe, spożywany w zbyt dużych ilościach może dość poważnie zaszkodzić, wywołać halucynacje. Nie martwcie się jednak, jedzony raz na jakiś czas i z rozsądkiem dostarczy nam wyłącznie pozytywnych skutków i wrażeń. No właśnie, bo jest to roślina ceniona w kuchni

Pichceniomania
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 190

KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru po 1/4 łyżeczki mielonych goździków, anyżku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich

Dzieje kuchennej Wiewióry
ciasto "ballada" 169

Dawno nie było tu jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Grzanki Prezydenckie 145

                           

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 194

W tym cieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową.    SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie

Zofiana
Sałatka wielowarzywna z..mrożonek 189

Jako , że moje samopoczucie było jakie było, nie miałam zdrowia i siły by się bawić w gotowanie i krojenie jarzyn itd. Postanowiłam wykorzystać dobrej jakości mrożonki

Z Kuchni Do Kuchni
Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 155

Ciężko się czasem wstaję zwłaszcza w takie ciemne zimne poranki. Wtedy zastanawiam się co by tu zjeść aby pojawiła się energia i uśmiech na twarzy. Zaglądam

Basia w kuchni
Zupa chlebowo - pomidorowa 166

Często musimy coś szybko ugotować, ja w takiej sytuacji gotuję zupę chlebowo- pomidorową. Chleb i co najmniej jedną puszkę pomidorów mam w domu. Robi się ja

Basia w kuchni
Nalewka świąteczna 127

Chyba już ostatnia chwila na nalewkę świąteczną. Mam nadzieję, że nabierze swojej mocy. Minimum 5 tygodni, więc zmieszczę się na styk. Opinią na temat smaku podzielę

W kuchennym oknie Ewy
Blok czekoladowy 148

Składniki: 400 g masła (82 %) 100 g cukru 180 g mleka w proszku (niegranulowanego) 220 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g herbatników garść orzechów włoskich garść żurawiny         Wykonanie: Masło roztopiłam w rondelku razem z cukrem. Orzechy pokroiłam na cząstki. Żurawinę namoczyłam w gorącej wodzie. Po przestudzeniu odcisnęłam. Mleko w proszku wymieszałam z kakao(...)wspólne piecznie. Do tej grupy dołączyły: Marzenka  - Kulinarne szaleństwa Maniusi Dorotka  - Moje małe czarowanie Joasia  - Sama słodycz i szczypta chilii Angelika  - Życie zaczyna się w kuchni Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem 168

Dzień dobry, Na zakończenie maja spotkałam się w wirtualnej kuchni z Pelą i Sianko, aby przygotować danie, które będzie zawierało botwinkę, jajko oraz zioła. Potrawa miała być dowolna, byle zawierała wspomniane składniki, dlatego wszystko zależało od mojej inwencji:)Postawiłam na jajka zapiekane z botwinką i odrobiną pietruszki, jakby powiedzieli Francuzi - Oeufs en Cocotte - jajka w kokilkach, czyli małych ceramicznych(...)piekarnika. Ważne, aby użyć świeżych jajek i bardzo ostrożnie wbić je do kokilki - dzięki temu żółtko pozostanie w całości.  W czasie moich wędrówek po Internecie natrafiłam także na włoską odmianę zapiekanych jajek - Uova al Forno, czyli jajka z pieca. Włosi zapiekają jajka z sosem pomidorowym i serem (a jakże by inaczej) i nazywają Uova Al Pomodoro, choć

Chilli Czosnek i Oliwa
KUTIA JAK MARZENIE 150

bardzo lubiana potrawa wigilijna pochodzi z kresów, do dziś oryginalnie przygotowywana nie tylko na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Od tego dania na Litwie nazywano nawet wieczerzę wigilijną. Ta potrawa kuchni wschodniosłowiańskiej przygotowywana była zazwyczaj z pszenicy, miodu, orzechów, rodzynek, obecnie dodajemy np. kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz zmielonego solidnie maku. Zdecydowanie obłędne danie, taka polskość na talerzu, nowoczesna, ale nie przekombinowana(...)Polecam Wam przepis, który wyszperałam w książce Pana Łebkowskiego, najlepszy, wart jest wypróbowania :) SKŁADNIKI: 200g obłuskanej pszenicy 200g maku 200ml płynnego miodu 100g migdałów bez skórki 100g orzechów włoskich 50g rodzynek 4 figi 6 daktyli 1/2 startej laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego  skórka starta z 1 cytryny 50ml rumu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą

Moja Książka Kucharska